کد خبر 760248
تاریخ انتشار: ۱۸ مرداد ۱۳۹۶ - ۲۰:۱۱
سلفی حقارت گریه شجاعانه

با توجه تغییر ملاک‌های تصمیم­‌گیری و پررنگ شدن ملاک‌­های غیراسلامی، ایجاد فضا برای گرفتن سلفی حقیرانه؛ امری طبیعی است.

سرویس سیاست مشرق - پس از مراسم تحلیف رئیس جمهور، در صحن علنی رفتار بهت­ انگیز برخی از نمایندگان برای گرفتن عکس سلفی با موگیرینی بازتاب­‌های مختلفی در پی داشت. این نوشتار سعی دارد تا با ارائه تحلیلی رفتاری- مدیریتی به لحاظ علمی به کنکاش حول این موضوع بپردازد.

با تقریری مدیریتی- رفتاری می‌توان عرصه انتخابات را تعبیر به عرصه تصمیم ­گیری نمود. ادبیات مدیریتی کارایی و اثربخشی یک تصمیم را با دو رویکرد پیشینی و پسینی بررسی می­‌کند. در سنجش پیشینی ملاک‌­های تصمیم‌­گیری است که مطلوبیت یک تصمیم را مشخص می‌­نماید؛ به همین خاطر رهبر انقلاب (مدظله العالی) پیش از هر انتخاباتی به تبیین ملاک­‌های نامزد اصلح می­‌پردازند تا انتخاب امت از مطلوبیت بیشتری برخوردار گردد. در فضای پسینی نیز اینکه تا چه حد یک تصمیم در مقام عمل صائب بوده است، مدنظر قرار می­‌گیرد و میزان دستیابی به نتیجه مطلوب است که سنجه و محک یک تصمیم خواهد بود.

صاحب نظران مدیریت معتقدند که در نظر گرفتن ملاک پیشینی در تصمیم­‌گیری میتواند با تقریبی، مطلوبیت نتایج تصمیم‌­گیری را مشخص نماید. ملاک­‌های تصمیم­‌گیری در هر جامعه­‌ای متناسب با هنجارهای آن جامعه تعیین می‌گردد. به طور مثال در ایالات متحده، ژست کابوی گرفتن، حمایت بازیگران و افراد مشهور و سرمایه­‌داران به انضمام سوابق فردی از جمله ملاک‌­هایی به حساب می­‌آید که یک آمریکایی برای انتخاب نماینده خود در هر سطحی در نظر می‌­گیرد؛ بدیهی است که در جامعه مسلمان معیارهای تصمیم­‌گیری باید اسلامی باشد و به تعبیر بهتر تصمیم‌گیری باید حجیت ­محور صورت گیرد.

در ابتدای انقلاب با نزدیک بودن فضای جامعه به آرمان­ها و فضای دفاع مقدس بیشتر مردم را به تصمیم‌­گیری بر این مبانی سوق می­‌داد، لذا در نظر گرفتن این ملاک‌­ها سبب شد دولتی بر سرکار آید که به خوبی جنگ را اداره می­‌کرد و نمایندگانی در مجلس قرار داشتند که به قوت و قدرت شهرت داشتند، نمایندگانی مثل آیت الله خامنه­‌ای، هاشمی رفسنجانی، پرورش و… . با فاصله گرفتن از این فضا و التقاطی شدن فرهنگ جامعه، ملاک‌­های دیگری مثل ملاک­‌های غربی جایگزین ملاک­‌های ارزشی شد تا حدی که تصمیم­‌گیری حجیت­‌محور به تصمیم­‌گیری بر مبنای”تَکرار می‌­کنم” تبدیل گردید و در نتیجه مجلسی روی کار آمد که افتخار نمایندگان آن سلفی گرفتن با مذاکره کننده سیمان ریختن در قلب رآکتور است و تقدیر از آقای ظریف برای پیروزی در مذاکره با ایشان بوده است!

از طرف دیگر، معیار پسینی همانطور که از اسم آن پیداست، بعد از تصمیم‌­گیری به ارزیابی نتایج حاصل از آن می‌­پردازد و مطلوبیت تصمیم را در گرو مطلوبیت نتایج آن بررسی می‌­نماید. حال با در نظر گرفتن این معیار اگر بخواهیم تنها انتخابات مجلس را در بوته ارزیابی قرار دهیم، با مقایسه دو دوره از ادوار مجلس می‌توان مدعی شد که به طور قطع مجلسی که در آن نمایندگان برای تصویب برجام و عدم رعایت حداکثری منافع ملت گریه می­‌کنند و یا نمایندگانی که با بصیرت تمام رأی به عدم صلاحیت فردی مثل بنی­‌صدر می‌­دهند با مجلسی که در آن افتخار نمایندگانش سلفی گرفتن با خانم امنیتی اروپا و یا تماس با کنگره شیطان بزرگ است، برابر نیست و مطلوبیت یکسانی ندارد. البته با تغییر ملاک تصمیم­‌گیری و پررنگ شدن ملاک‌­های غیراسلامی، پیش آمد چنین فضایی در بین نمایندگان مردم، دور از ذهن نیست.

با در نظر گرفتن این ابزار مدیریتی - رفتاری در تحلیل روند انتخاب­‌های اخیر، شاید بتوان ادعا کرد که  نه به لحاظ ملاک­‌های پسینی و نه به لحاظ ملاک­‌ها پیشینی، تصمیم­‌گیری انتخاباتی جامعه نمره قابل قبولی اخذ نمی­‌کند، لذا باید همانطور که جامعه به بلوغ شرکت در عرصه سیاسی و تعیین سرنوشت دست پیدا کرد، در عرصه ملاک‌­های انتخاب، به بلوغ انتخاب عقلایی رشد پیدا کند تا شاید چنین وقایع تلخی در عرصه­‌های کلان کشوری نباشیم.

منبع: پایگاه مدیریت اسلامی

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 8
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 1
  • IR ۲۱:۳۸ - ۱۳۹۶/۰۵/۱۸
    3 8
    اقای محترم ! حرف مفت نزن تحلیل چپکی هم نکن. مردم از انقلابی گری خسته نشدند. مسئله اینجاست که اصولگرا و اصلاح طلب مملکت رو با شرکت سهامی اشتباه گرفتند! بخاطر همین تحلیل چپکی نماینده ملت رد صلاحیت شد، رئیسی تتلیتی شد رسایی از تتلیتی شدن دفاع کرد! قالیباف خط کش گذاشت بین مردم و مردم فراری داده شدند به بدترین گزینه.
  • IR ۲۲:۰۳ - ۱۳۹۶/۰۵/۱۸
    2 9
    بلوغ عقلایی یعنی به شما رای بدن؟باش تا صبح دولتت بدمد.
  • احمد IR ۲۳:۰۴ - ۱۳۹۶/۰۵/۱۸
    9 1
    كاملا موافقم فساداقتصادي واخلاقي وتبعيض طبقاتي وتهاجم فرهنگي ذايقه مردم رابه طرف اين نوع تفكرات مبتذل وسهل انگارانه وراحت طلبانه وحقيرانه كشانده وجامعه سرگردان وبي هويت شده
  • آشنا IR ۲۳:۱۰ - ۱۳۹۶/۰۵/۱۸
    9 1
    با سلام به نظر من اینقدر موضوع را پیچیده نکنید مشاوران آقای روحانی نشان دادند که به راحتی می توانند جامعه را با بعضی رفتار های دم دستی دچار انحراف نمایند . مثل قبرخواب ها . اینجا هم به نظر من این موضوع کاملا طراحی شده و از پیش ساخته شده تا مردم را درگیر این سلفی بازی کنند وگرنه عکس با نن جون بعضی خیلی با ارزش تر از این خانم بود . مشاوران چند نماینده برای این کار بسیج کردند و افکار جامعه را از لیست کاندیداها منحرف کنند و حساسیت ها به عدم تطابق افراد معرفی شده با کاندیداها را به وعده های روحانی را ازبین ببرند
    • مجتبی IR ۱۲:۰۴ - ۱۳۹۶/۰۵/۱۹
      3 1
      موافقم ، به نکته ظریفی اشاره کردی.
  • IR ۰۰:۵۶ - ۱۳۹۶/۰۵/۱۹
    4 1
    میدانید چقدر خرج این مهمان ها و این مراسم شدیم ایا این مخارج از جیب ملت نیست ؟ خدا را خوش میاد که در شرایطی که بیکاری و فقر ایمان و عبادت را و دینداری را تحت شعاع قرار دا ده این خرج های نجومی شود ؟؟؟ آیا عکس های ببخشید از محضر حق و مردم عزیز این عکس های بند تنبانی لطمه به شخصیت مرد ایرانی نزد ؟؟؟ چرا یک عکس سلفی خانمی از زنان مجلس نبود هرچه دیدیم عکس افرادی دیدیم که از چهره مشخص است
  • علی IR ۰۱:۰۲ - ۱۳۹۶/۰۵/۱۹
    4 0
    اکثرمردم لایعقلون
  • مهدی IR ۱۹:۳۴ - ۱۳۹۶/۰۵/۲۰
    1 0
    تحلیل خوبی بود البته معلوم است یک تعارض میان مردم سالاری دینی و دموکراسی است و دموکراسی برنامه اجرایی دارد برعکس مردم سالاری دینی

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس