به گزارش مشرق به نقل از ایرنا، در گام نخست برگزاری انتخابات رایانه ای، 14 حوزه از 207 حوزه انتخابیه اصلی در سراسر كشور برای این امر در نظر گرفته شده اند.
به همین منظور به صورت پایلوت و نمونه در 1395 شعبه اخذ رای امكانات اخذ رای به شیوه الكترونیك پیش بینی شده است.
این شعبه های اخذ رای در استان های تهران، یزد، كرمان، اصفهان، گیلان، چهارمحال و بختیاری، سمنان، همدان، گلستان، خراسان شمالی ، فارس، مركزی، زنجان و آذربایجان شرقی قرار دارند.
در این زمینه وزارت كشور به عنوان مجری انتخابات تداركات فنی، آموزشی و فرهنگسازی نیز در ارتباط با این شیوه جدید در این حوزه های انتخابیه داشته است.
در این زمینه علاوه بر آموزش های مورد نیاز عوامل اجرایی برگزار كننده انتخابات، شماری از مردم و جوانان 14 حوزه انتخابیه با رای الكترونیك آشنا شده اند. از آن جمله، در حاشیه آیین عبادی سیاسی نماز جمعه این شهرها در آدینه ای كه گذشت، نحوه رای دادن به شیوه الكترونیك به اطلاع مردم رسید.
** آمادگی كامل برای گام نخست انتخابات رایانه ای
مشاور وزیر كشور و رییس كمیته فناوری اطلاعات ستاد انتخابات كشور در این باره به ایرنا گفت: تمامی مجریان و مردم در خصوص برگزاری انتخابات رایانه ای از طریق دستگاه های الكترونیكی آموزش های لازم فرا گرفته اند.
'امیر شجاعان' افزود: در جمعه هفته گذشته پس از نمازجمعه حوزه های انتخابیه كه قرار است انتخابات در آنجا به صورت رایانه ای برگزار شود تجهیزات اخذ رای الكترونیكی به نمایش گذاشته شد و آموزش های لازم به مردم ارایه گردید.
مشاور وزیر كشور اظهارداشت: همچنین در بسیاری از دبیرستان ها در خصوص برگزاری انتخابات رایانه ای، دانش آموزان آموزش های لازم را فرا گرفته اند.
** استقرار سه دستگاه رای الكترونیك در هر شعبه اخذ رای
رییس كمیته فناوری اطلاعات ستاد انتخابات كشور ادامه داد: برای برگزاری انتخابات رایانه ای تجهیزات لازم برای تمامی 14 حوزه انتخابیه تهیه شده است.
شجاعان با بیان اینكه برای هر شعبه اخذ رای رایانه ای سه دستگاه الكترونیكی در نظر گرفته شده است، خاطرنشان كرد: یك دستگاه ویژه مجری، یك دستگاه ویژه ناظر شورای نگهبان و یك دستگاه نیز جهت صندوق اخذ رای الكترونیكی در نظر گرفته شده است.
** فرآیند كامل اخذ رای رایانه ای
رییس كمیته فناوری اطلاعات ستاد انتخابات كشور گفت: مردم 14 حوزه انتخابیه كه انتخابات در آنجا به صورت رایانه ای برگزار می شود هنگام مراجعه به شعب اخذ رای ابتدا به دستگاه مجری مراجعه و شناسنامه و كارت ملی خود را تحویل می دهند.
مشاور وزیر كشور گفت: مدارك رای دهندگان پس از استعلام توسط دستگاه الكترونیكی ناظر شورای نگهبان، ثبت و ضبط می شود.
شجاعان افزود: پس از ثبت و ضبط مدارك مراجعه كنندگان از سوی دستگاه مجری، یك كارت تعرفه الكترونیك برای افراد صادر می شود كه این كارت مجوز یك بار رای دادن را به افراد می دهد.
وی اظهارداشت: افراد رای دهنده پس از دریافت كارت تعرفه به سراغ دستگاه الكترونیكی صندوق اخذ رای می روند و همانند دستگاه عابربانك كارت را وارد دستگاه می كنند كه با ورود این كارت به دستگاه مجوز رای دادن به آن داده می شود.
شجاعان ادامه داد: افراد در این مرحله كد داوطلب مورد نظر خود را در سیستم وارد می كنند كه پس از وارد كردن كد داوطلب ،تصویر او بر روی سیستم نمایش داده می شود كه با تایید نهایی داوطلب، پرینت اخذ رای برای افراد صادر می شود و آنها باید پرینت را در داخل صندوق اخذ رای زیر دستگاه كه هیچ گونه راه نفوذی نیز ندارد بیاندازند.
رییس كمیته فناوری اطلاعات ستاد انتخابات كشور گفت: پس از اخذ رای كارت تعرفه از دستگاه خارج می شود كه افراد با تحویل دادن این كارت به دستگاه مجری مدارك خود را تحویل خواهند گرفت.
مشاور وزیر كشور اظهار داشت: همچنین در سیستم اخذ رای به صورت الكترونیكی امكان اخذ رای سفید نیز وجود دارد كه افراد برای دادن رای سفید می توانند با انتخاب گزینه مورد نظر نسبت به این موضوع اقدام كنند.
** حذف فرایند شمارش
شجاعان ادامه داد: آنها پس از انتخاب گزینه مورد نظر یك پرینت سفید كه روی آن نوشته است 'میزان رای ملت است' دریافت می كنند.
مشاور وزیر كشور خاطرنشان كرد: رای ها در حافظه دستگاه ثبت خواهد شد كه پس از پایان ساعت اخذ رای پلمب دستگاه شكسته می شود و اطلاعات حافظه موجود در دستگاه بر روی دستگاه مجری تنظیم و صورتجلسه می شود.
رییس كمیته فناوری اطلاعات ستاد انتخابات كشور گفت: با توجه به اینكه نیاز به شمارش ندارد، این اطلاعات از طریق سامانه جامع انتخابات به ستاد انتخابات كشور ارسال می شود.
** دستگاه های برگزاری الكترونیك انتخابات كاملا بومی است
این مقام وزارت كشور تصریح كرد: دستگاه های برگزاری الكترونیكی انتخابات به طور كامل در داخل طراحی و ساخته شده و یك دستگاه كاملا بومی است.
شجاعان ادامه داد: سیستم عامل و نرم افزار این دستگاه های نیز به طور كامل بومی است و در داخل كشور طراحی و ساخته است.
** كم سوادها و روشندلان نیز به راحتی می توانند رای الكترونیكی دهند
رییس كمیته فناوری اطلاعات ستاد انتخابات كشور گفت: كاربری دستگاه برگزاری الكترونیكی انتخابات بسیار آسان است و افراد كم سواد هم می توانند به راحتی با آن كار كنند و فقط كافی است شماره داوطلب مورد نظر خود را بدانند.
شجاعان افزود: این دستگاه راهنمای صوتی نیز دارد و افراد می توانند از طریق این راهنما نیز اقدام به رای دادن كنند.
وی اظهار داشت: این دستگاه ها به گونه طراحی شده كه روشندلان هم می توانند بدون كمك دیگران و با استفاده از خط بریل پیش بینی شده بر روی دستگاه رای دهند.
بدین ترتیب، با برگزاری موفق انتخابات به شیوه الكترونیك در روز 12 اسفند، افتخاری دیگر برای متخصصان داخلی و مجریان انتخابات ثبت می شود؛ افتخاری كه شیرینی حماسه حضور و مشاركت حداكثری را دو چندان می كند.