کد خبر 105385
تاریخ انتشار: ۲۲ اسفند ۱۳۹۰ - ۱۳:۱۲

عید همیشه دارای حال و هوای خاصی است و بازار مسافرت ها نیز در این مدت بسیار داغ می شود و مسافران به دنبال بازدید از آثار باستانی هستند اما همیشه کمبود زمان مشکل اصلی گردشگران است. کافی است بدانیم در طول راه تا رسیدن به مقصد چه مکان های گردشگری و دیدنی در راه ما قرار دارد تا بتوانیم مدیریت بهتری برای زمان داشته باشیم.

به گزارش گروه خواندنی های مشرق، در طول هر سفر از شهرهای مختلف رد می شویم و گاهی اوقات بدون توجه به آثار باستانی از این شهرها عبور می کنیم. در اینجا سعی داریم تا شما را با آثار باستانی برخی از راه های شلوغ در طول عید آشنا کنیم.

مسافران نقاط شمالی کشور بسیار زیاد هستند و این افراد معمولا به استان هایی مانند مازندران و گیلان می روند.  اما در شمال کشور استان هایی مانند اردبیل و آذربایجان های شرقی و غربی وجود دارند که می توانید از آن ها نیز دیدن کنید.

برای رفتن به استان شما می توانید از مسیر قزوین، رشت، اردبیل بروید و هم می توانید از مسیر زنجان مسافرت کنید. راه قزوین رشت بسیار زیباتر است و در بین مسیر می توانید از آثار باستانی و مناظر طبیعی بیشتری لذت ببرید.

قزوین

شهر قزوين‌ در فاصله‌ ۱۴۴ كيلومتري‌ غرب‌ تهران در دشت‌ وسيعي‌ استقرار يافته‌ است‌. بناي‌ اوليه‌ شهر قزوين‌ به‌ منظور جلوگيري‌ از تهاجمات‌ ديالمه‌ در زمان‌ شاپور اول‌ ساساني‌ (معروف‌ به‌ شادشاپور) ايجاد شده‌ و به‌ مرور توسعه‌ يافته‌ و هسته‌ اصلي‌ شهر قزوين‌ را به‌ وجود آورده‌ است‌

سردر عالی قاپو

يكي‌ از بناهاي‌ مهم‌ دوره‌ صفوي‌ قزوين حياط‌ نادري‌ با عمارت‌ها و باغ‌هاي‌ بسيار زيبابود كه‌ هفت‌ در داشته‌ است‌ و يكي‌ از آنها را عالي‌ قاپو مي‌ناميدند. سردر عالي‌قاپو درگاه‌ بلندي‌ دارد كه‌ به‌ هشتي‌بزرگي‌ متصل‌ است‌. در عالي‌ قاپو جلوخاني‌ دارد كه‌ در دو طرف‌ آن‌، دو سكوي‌ پهن‌ با سنگ‌ ساخته‌ شده‌ است‌.ازاره‌هاي‌ سردر با كاشي‌ و بقيه‌ قسمت‌هاي‌ آن‌ با گچ‌ پوشيده‌ شده‌ است‌. در قسمت‌ مياني‌ سردر و بالاي‌ در،كتيبه‌اي‌ به‌ خط‌ ثلث‌ جَلي‌ (به‌ قلم‌ عليرضا عباسي‌ ، نقاش‌ معروف‌) بر روي‌ كاشي‌ معرق‌ نوشته‌ شده‌ است‌.امروزه‌ سردر عالي‌ قاپو و حياط‌ و ساختمان‌هاي‌ شمالي‌ آن‌، محل‌ اداره‌ شهرباني‌ قزوين‌ است‌.



قلعه لمبسر

دژ لمبسر يكي‌ از عظيم‌ترين‌ و وسيع‌ترين‌ دژهاي‌ استان‌ است‌ كه‌ نينه‌ رود و لمه‌در در دوسوي‌ آن‌ جريان‌ دارند. قلعه‌ لمبسر از سه‌ جهت‌ شرق‌، جنوب‌ و شمال‌ به‌ پرتگاه‌هاي‌ مخوفي‌ منتهي‌ مي‌شود.باروي‌ جنوبي‌ و شرقي‌ قلعه‌ هنوز باقي‌ است‌. دروازه‌ جنوبي‌ قلعه‌ شامل‌ دو دَر پي‌درپي‌ است‌ كه‌ 6 متر اختلاف‌سطح‌ دارند. در دو طرف‌ دَر اول‌ برج‌هاي‌ بلندي‌ با ارتفاعي‌ بيش‌ از 6 متر به‌جامانده‌ است‌. ديوار و تاق‌ درگاه‌ دوّم‌از سنگ‌ تراشيده‌ ساخته‌ شده‌ است‌. ساختمان‌هاي‌ مهم‌ اين‌ دژ در كنار دروازه‌ شمالي‌ قرار داشته‌اند كه‌ برجي از‌ آن‌به‌جامانده‌ است‌.



آرامگاه حمد ا... مستوفی

اين‌ آرامگاه‌ در محله‌ پنبه‌ ريسه‌ قزوين قرار دارد و به‌ گنبددراز نيز معروف‌ است‌.حمدالله مستوفي‌ جغرافي‌دان‌ معروف‌ كه‌ از خاندان‌ مستوفيان‌ بود، در سال‌ 680 ه . ق‌ در اين‌ شهر به‌ دنيا آمد و تاحدود سال‌ 750 ه . ق‌ زيست‌. اين‌ آرامگاه‌ كه‌ از آثار دوره‌ مغول‌ است‌. نقشه‌ بنا در خارج‌ مربع‌ است‌ كه‌ در بالا به‌هشت‌ ضلعي‌ و سپس‌ استوانه‌اي‌ تبديل‌ شده‌ است‌. بخش‌ استوانه‌اي‌ بنا، مقرنس‌كاري‌ شده‌ است‌. اين‌ بنا از آجرساخته‌ شده‌ و گنبدي‌ مخروطي‌ بر روي‌ آن‌ استوار شده‌ است‌.



رودبار

شهرستان‌ رودبار در فاصله‌ ۲۶۸ كيلومتري‌ تهران واقع‌ شده‌ است‌. شهرستان‌ رودبار در دامنه‌ كوه‌ واقع ‌شده‌ است‌ و آب‌ و هواي‌ متغيري‌ دارد. "سفيدرود" از آن‌ مي‌گذرد. تمدن‌ رودبار و نواحي‌ پيرامون‌ آن‌ به‌ دو هزار سال‌ پيش‌ از ميلاد مسيح‌ مي‌رسد. پس‌ از اسلام‌، طوايفي‌ از شام‌ و حلب‌ به‌ رودبار مهاجرت‌ كردند و در آن‌ ساكن ‌شدند. بعدها در زمان‌ نادرشاه‌ افشار، گروهي‌ از كردهاي‌ قوچان‌ و نواحي‌ شمال‌ خراسان‌ در اين‌ شهر سكونت ‌گزيدند. رودبار را مي‌توان‌ دروازه‌ ورودي‌ گيلان‌ از مركز كشور دانست‌. زمين ‌لرزه‌ سال‌ ۱۳۶۹، اين‌ شهر زيبا راتخريب‌ نمود و عليرغم‌ بازسازي‌هايي‌ كه‌ صورت‌ گرفته‌ هنوز رونق‌ سابق‌ را بازنيافته‌ است‌.

پل تاریخی لوشان

اين‌ پل‌، پيش‌ از احداث‌ شاهراه‌ كنوني‌ قزوين‌ - رشت‌ و پل‌ جديد بتوني‌، تنها راه‌ارتباطي‌ دو سوي‌ رودخانه‌ شاهرود بود. برخي‌ پژوهندگان‌ ساختمان‌ اين‌ پل‌ آجري‌ را به‌ خسروخان‌ گرجي ‌حكمران‌ گيلان‌ در زمان‌ فتحعلي‌ شاه‌ نسبت‌ مي‌دهند، ولي‌ بنظر مي‌رسد كه‌ اين‌ پل‌ در قرن‌ نهم‌ هجري‌ ساخته‌ شده‌ است‌. پل‌ لوشان‌ ۱۰۲ متر طول‌ و چهار چشمه‌ دارد كه‌ دو چشمه‌ آن‌ بزرگ‌ و دو چشمه‌ آن‌ كوچك‌ است‌.



دریاچه اوان

قله‌ اوان با 3750 متر ارتفاع‌ در خط‌ الرأس‌ اصلي‌ رشته‌ كوه‌ البرز و در شمال‌ رودبار واقع‌ شده‌ وبه‌ خشته‌ چال‌ نيز معروف‌ است‌. اين‌ كوه‌ در جهت‌ جنوب‌ غربي‌ به‌ گردنه‌ و قله‌ سيالان‌ و از جهت‌ شمال‌ غربي‌ به‌قله‌هاي‌ بزاكوه‌ و پارچ‌ كوه‌ متصل‌ است‌. رودخانه‌هاي‌ ازگين‌، سفيد آب‌ و اوان‌ از ارتفاعات‌ جنوبي‌ و رودخانه‌چالك‌ رود از ارتفاعات‌ شمالي‌ اين‌ كوه‌ سرچشمه‌ مي‌گيرند. در دامنه‌ جنوبي‌ اين‌ كوه‌، درياچه‌ زيباي‌ اوان‌ قراردارد كه‌ آب‌ آن‌ از چشمه‌هاي‌ درون‌ آن‌ تامين‌ مي‌شود.



رشت

رشت‌ يكي‌ از شهرهاي‌ مهّم‌ و مركز استان‌ گيلان‌ است‌. اين‌ شهر در فاصله‌ ۳۰ كيلومتري‌ درياي‌ خزر واقع‌ شده‌ است‌. آب‌ و هواي‌ آن‌ مرطوب‌ و متغير است‌ و باران‌ ساليانه‌ آن‌ تحت‌ تأثير بادهاي‌ درياي‌ خزر نسبتاً زياد است‌.شهر رشت‌ پيش‌ از اسلام‌ و در دوره‌ ساسانيان‌ نيز وجود داشته‌ است‌. در زمان‌ صفويه‌ و به‌ ويژه‌ در دوره ‌شاه ‌اسماعيل‌ صفوي‌، سرزمين‌ گيلان‌ به‌ دو بخش‌ «بيه‌ پس‌» به‌ مركزيت‌ رشت‌ و «بيه‌ پيش‌» به‌ مركزيت‌ لاهيجان‌ تقسيم‌ مي‌شد. حكومت‌ هر دو ناحيه‌ به‌ دستور شاه‌ طهماسب‌ اوّل‌ صفوي‌ به‌ دست‌ "خان‌ احمد گيلاني‌ " سپرده ‌شده‌ بود. در سال‌ ۱۰۴۵ هجري‌ قمري‌ شهر توسط‌ «استپان‌ رازين‌» دريانورد شورشي‌ روسي‌ غارت‌ شد. روس‌هاتا سال‌ ۱۷۳۴ ميلادي‌ رشت‌ را اشغال‌ كردند.

بازارهای قدیمی

بازارهاي‌ قديمي‌ از جمله‌ نقاط‌ پر جنب‌ و جوش‌ نقاط‌ شهرهاي‌ گيلان‌ هستند. اين‌ بازارها، اعم‌ از سرپوشيده‌ يا روباز، كانون‌ هايي‌ براي‌ خريد و فروش‌ كالا هستند و معمولاً در بخش‌ مركزي‌ شهر قرار دارند. يكي‌ از ويژگي‌هاي ‌شهرهاي‌ گيلان‌، ارتباط‌ تنگاتنگ‌ آنان‌ با پس‌ كرانه‌هاي‌ روستايي‌ و حوزه‌هاي‌ نفوذ آن‌هاست‌. از اين‌ رو بازارهاي ‌هميشگي‌ شهرهاي‌ گيلان‌ متناسب‌ با سليقه‌ مشتريان‌ آراسته‌ شده‌اند. در اين‌ بازارها، همه‌ گونه‌ كالا براي‌ فروش‌عرضه‌ مي‌شود. بازارهاي‌ هميشگي‌ رشت‌، آستارا، تالش‌، رودسر و صومعه‌سرا جنب‌ و جوشي‌ دائمي‌ دارند. دراستان‌ گيلان‌ روز بازارها نيز وجود دارند كه‌ محصولات‌ روستائيان‌ در آنها عرضه‌ مي‌شود.



آرامگاه میرزا کوچک خان

آرامگاه‌ ميرزا كوچك‌خان‌ جنگلي‌ معروف‌ به‌ سردار جنگل‌ در جنوب‌رشت‌ واقع‌ شده‌ است‌. اين‌ آرامگاه‌ كوچك‌ و با اهميت‌ مورد عنايت‌ و توجه‌ مسافران‌ و مردم‌ است‌ كه‌ با سادگي‌ وزيبايي‌ بر روي‌ قبر ميرزا كوچك ‌خان‌ جنگلي‌ احداث‌ شده‌ است‌ .



بندر انزلی

شهرستان‌ بندر انزلي‌ تا تهران‌ ۳۸۸ كيلومتر فاصله‌ دارد. آب‌ و هواي‌ اين‌ شهرستان‌ معتدل‌ و مرطوب ‌است‌ و رودخانه‌هاي‌ "چاك‌ رود"، "ماسال‌" و "خمام‌ رود" آن‌ را آبياري‌ مي‌كنند. قديمي‌ترين‌ زماني‌ كه‌ در متن‌هاي‌ تاريخي‌ از انزلي‌ ياد شده‌، سال‌ ۸۶۳ ه.ق‌ است‌ كه‌ در آن‌ زمان‌ يك‌ دهكده‌ كوچك‌ بوده‌ است‌. از اوايل‌دوره‌ صفوي‌، اين‌ ناحيه‌ مورد توجه‌ انگليسي‌ها، روسها و دولت‌ مركزي‌ ايران‌ كه‌ پايتخت‌ آن‌ قزوين‌ بود، قرارگرفت‌.

محوطه فانوس دریایی

در ساحل بندر انزلی در دل دریا فانوسی دریایی دیده می شود که در سال 1230 تا 1234 ه ق در زمان ناصرالدین شاه توسط خسرو خان گرجی حاکم وقت ساخته شده است. این فانوس دریایی با روغن چراغ روشن می شد و برای راهنمایی دریانوردان به کار می رفت. این سازه قدمتی دارای ساعتی هندلی است. در سال 1308 به دستور پهلوی اول مهندس آلمانی آن را با مصالح جدید مرمت کردند. فانوس دریایی دارای 20 متر ارتفاع و 148 پلکان از کف تا قسمت برج فوقانی است.



تالاب انزلی

از جمله زیبا ترین مناظر آبی گیلان است. این تالاب محل تخم ریزی آبزیان و پناهگاه و مامن پرندگان بومی و مهاجر است. در داخل تالاب جزایر زیبایی وجود دارد و دو شهر زیبای انزلی و آب کنار در ساحل آن قرار دارند.از دیدنی های چشم نواز تالاب می توان از گل های نیلوفر آبی نام برد که غنچه ها و برگ های آن سر از آب بر آورده و سطح وسیعی از تالاب را می پوشاند. رویش نی در تالاب هم هر چند از نظر اکولوژیکی مشکلات زیادی ایجاد کرده است، اما در جای خود یکی از مظاهر اصلی اکوسیستم طبیعی تالاب به شمار می آید.



آستارا

شهرستان‌ آستارا در ۵۳۴ كيلومتري‌ تهران قرار دارد و در ساحل‌ غربي‌ درياي‌ خزر واقع‌ شده‌ و از يك‌طرف‌ به‌ دريا و از طرف‌ ديگر به‌ جنگل‌ و كوه‌ محدود است‌. آب‌ و هواي‌ نسبتاً گرم‌ و مرطوب‌ دارد. آستارا، شمالي‌ترين‌ بندر ايران‌ و يكي‌ از نقاط‌ مهّم‌ مرزي‌ كشور است‌. منطقة‌ آستارا به‌ سبب‌ بسط‌ تجارت‌ و موقعيت‌نظامي‌، اهميّت‌ پيدا كرد.

بقعه پیر قطب الدین

بقعه پیر قطب االدین در 3 کیلومتری جاده آستارا – اردبیل در دهکده باغچه سرا واقع است. این بنا سده 10 ه ق پلانی مستطیل شکل به اندازه 30/11 در 6 متر دارد . نمای بقعه آجری و بام آن سفال پوش است سنگ مرمر سفیدی با نوشته های آیات قرآنی از سوره آل عمران و آیت الکرسی و نیز تاریخ وفات میرزا محمد بن قباد جان در سال 942 ه در بقعه وجود دارد.