کد خبر 1061273
تاریخ انتشار: ۲۵ فروردین ۱۳۹۹ - ۰۸:۵۶

نرخ پائین مرگ‌ومیر کرونایی در آلمان ( ۱٫۵ درصد در مقابل ۱۲ درصد ایتالیا و ۹٫۵ درصد اسپانیا) سبب اشاعه برخی تصورات اغراق‌آمیز درباره وضع مقابله با بیماری در این کشور شده است.

به گزارش مشرق، عبدالله شهبازی مورخ و پژوهشگر تاریخ سیاسی معاصر طی یادداشتی در کانال تلگرامی خود نوشت:

نیویورک تایمز شنبه، ۴ آوریل ۲۰۲۰/ ۱۶ فروردین ۱۳۹۹ گزارش مفصلی منتشر کرد با عنوان «استثنای آلمانی؟» درباره تلاش موفقیت‌آمیز آلمان در مهار کرونا. در گزارش فوق، تست گسترده (هفته‌ای ۳۵۰ هزار تست)، ردیابی بیماران، تعطیلی مدارس به مدت دو هفته، تأمین ۴۰ هزار تخت بیمارستانی مجهز به ونتیلاتور، رعایت موازین فاصله‌گذاری اجتماعی، اعتماد به دولت و البته مدیریت قوی دولتی و محلی علل موفقیت آلمان عنوان شده بود.

سه روز بعد، سه‌شنبه ۷ آوریل/ ۱۹ فروردین، رسانه آلمانی دویچه وله گزارشی منتشر کرد که این تلقی را تعدیل می‌کرد و تصویری واقعی از وضع آلمان به دست می‌داد. گزارش فوق میزان پائین مرگ‌ومیر در آلمان را ناشی از عوامل متعدد می‌داند بویژه سیستم فدرال حکومت به این معنی که به جای یک مرکز واحد متمرکز (وزارت بهداشت) صدها مقام بهداشتی در ۱۶ ایالت این کشور بر امور مقابله با کرونا نظارت می‌کنند.

یادداشت دیگری از عبدالله شهبازی را بخوانید:

تأملاتی درباره موج چین‌ستیزی اخیر در ایران

آیا توکیو نیویورک بعدی است؟ +فیلم

دویچه وله نوشت: اجرای سیاست فاصله‌گذاری اجتماعی در آلمان با تأخیر شروع شد؛ بیش از یک هفته پس از فرانسه و اتریش و اسپانیا و برغم وقایع اوائل ماه مارس در ایتالیا، آلمان بسیار کندتر از همسایگانش عمل کرد.

دویچه وله افزود: این تصور نادرست است که علت میزان پائین مرگ‌ومیر در آلمان واکنش سریع آلمانی‌ها به قواعد فاصله‌گذاری اجتماعی است. این تلقی ناشی از تصویر کلیشه‌ای کاراکتر ملی آلمانی است نه واقعیت کنونی. زمانی که آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان، در ۱۸ مارس ۲۰۲۰/ ۲۸ اسفند ۱۳۹۸ پیشنهاد کرد که مردم در خانه‌ها بمانند و حتی‌المقدور از اجتماعات پرهیز کنند، هزاران نفر در رسانه‌ها شکوه کردند. پس از آن در آلمان هیچ اتفاق جدیدی رخ نداد بجز کمبود دستمال توالت. و حتی پس از اینکه رستوران‌ها و مغازه‌های غیرضرور بسته شدند و برای اجتماعات بیش از دو نفر جریمه تعیین شد، وضع چندان عوض نشد. پلیس برلین بارها کوشیده جلوی اجتماعات را بگیرد ولی کلوپ‌های شهر هنوز مخفیانه به فعالیت خود ادامه می‌دهند. برغم جریمه، هنوز مردم از حضور در پارک‌ها دست نکشیده‌اند. دویچه وله ارجاع می‌دهد به عکسی از یکی از پارک‌های شهر برلین در روز یکشنبه، ۵ آوریل/ ۱۷ فروردین که مردم بدون رعایت فاصله در کنار هم دراز کشیده یا نشسته‌اند.

ادعا می‌شود که آلمان افرادی را که در بدنشان آنتی بادی بیماری ایجاد شده شناسایی می‌کند تا از اینطریق زمینه بازگشت آنان را به حیات اقتصادی فراهم کند. این شایعه در سخنان حسن روحانی در جلسه ۲۰ فروردین ۱۳۹۹ هیئت دولت نیز بازتاب یافت که گفت: «امروز این کیت می‌تواند به راحتی به طرف اطمینان دهد و در واقع یک مجوز خوبی به طرف می‌دهد برای اینکه خیالش راحت باشد و بداند که شرایط او به گونه‌ای است که لااقل برای مدتی- کاری به زمان آن نداریم- لااقل امسال علی‌القاعده این آنتی بادی می‌تواند او را در برابر این بیماری حراست و حفاظت کند.»

بنوشته دویچه وله، منشاء این شایعه مصاحبه یک دانشمند آلمانی با اشپیگل بود که درباره یک پروژه تحقیقی سخن می‌گفت. نشریات تلگراف در بریتانیا و بیزنس اینسایدر در آمریکا این سخنان را بعنوان سیاست دولت آلمان منعکس کردند. ویروس‌شناسان آلمانی هم‌اکنون در حال آزمایش‌اند که آیا افرادی که بهبود یافته و دارای آنتی بادی هستند می‌توانند در مقابل بیماری ایمن شوند یا خیر. تاکنون هیچ یافته‌ای وجود ندارد که بتوان میزان و قدرت این ایمنی را سنجید و دولت آلمان چنین گزینه‌ای را بطور جدی بعنوان راهکار مقابله با بیماری مدنظر ندارد.

ادعا می‌شود میزان پائین مرگ‌ومیر در آلمان به دلیل سیستم بهداشتی عالی و برنامه‌ریزی پیشرفته این کشور است.

دویچه وله می‌نویسد: آری، آلمان دارای سیستم بهداشتی پیشرفته‌ای است که بنظر می‌رسد هم‌اکنون در محاصره توفان قرار گرفته است. مانند بسیاری از کشورهای دیگر، پزشکان و پرستاران و کارکنان بیمارستانی آلمان به شدت گرفتار کارند و خطر کمبود امکانات نیز وجود دارد. هم‌اکنون نیروی متخصص کافی برای کار در بیمارستان‌ها موجود نیست و به این دلیل دانشجویان به پزشکان و سایر کارکنان بیمارستانی کمک می‌کنند.