به گزارش مشرق، اشتیاق و علاقهای که مردم برای حفظ قرآن از خود نشان داده باعث شده است تا این تعداد رو به افزایش باشد و هر سال به تعداد مؤسسات و سایتهای تخصصی در این زمینه افزوده شود. حتی در ماههای اخیر که ویروس کرونا شیوع پیدا کرده و بسیاری از شغلها و مشغلههای مردم کمتر شده است، این فرصت ایجاد شده تا مردم به سراغ حفظ قرآن کریم و توشه برداشتن برای زندگی دنیا و آخرت خود بروند.
در این مطلب چند نمونه از فعالترین و پرمخاطبترین مؤسسات حفظ قرآن در شهر تهران را معرفی کردهایم.
جامعه القرآن الکریم و اهل البیت علیهم السلام
سال تأسیس: جامعه القرآن در خردادماه ۱۳۷۷ همزمان با عید سعید قربان در شهر قم تأسیس شد و فعالیت قرآنی خود را از آغاز سال تحصیلی ۷۸-۱۳۷۷ با پذیرش و گزینش یکصد و بیست نفر، از بین صدها داوطلب مشتاق آغاز کرد. بعد از آن به مرور زمان در بسیاری از شهرهای کشور و ازجمله تهران، شعباتی را تأسیس کرد.
مؤسس و مدیر جامعه القرآن حجتالاسلام و المسلمین سید محمدمهدی طباطبایی پدر حجتالاسلام والمسلمین سید محمدحسین طباطبایی است که با توفیق الهی و همت والدینش توانست به عنوان خردسالترین حافظ کل قرآن با تخصصهای ویژه قرآنی در محافل گوناگون داخل و خارج کشور بدرخشد و عناوین و مدارکی را از بزرگان حوزه علمیه و برخی دانشگاههای داخل و خارج از کشور به دست آورد.
حوزه فعالیت: این مؤسسه علاوه بر فعالیت در زمینه حفظ قرآن کریم، در حوزه تفسیر و تدبر، روخوانی و تجوید، صوت و لحن، ترجمه و مفاهیم هم فعالیت دارد. در عین حال مهد کودک هم یکی از بخشهای جامعه القرآن است که خانوادهها میتوانند کودکان و خردسالان خود را در این بخش ثبتنام کنند.
دارالتحفیظ القرآن الکریم
سال تأسیس: مؤسسه دارالتحفیظ از سال ۱۳۴۵ فعالیتهای خود را در حوزه تبلیغ، آموزش و ترویج فرهنگ قرآنی شروع کرد. سال ۱۳۷۵ هم برای اولین بار مسابقه سراسری قرآن کریم را برگزار کرد که در پایان ۱۷ نفر از قاریان ممتاز کشوری به حج عمره مشرف شدند. درنهایت سال ۱۳۶۷ بود که مؤسسه دارالتحفیظ مجوز رسمی فعالیتهای قرآنی را دریافت کرد و در همان سال به ثبت رسمی رسید.
حوزه فعالیت: محور اصلی فعالیتمؤسسه دارالتحفیظ قرآن، حفظ قرآن کریم است. البته این مؤسسه در حوزه روخوانی و تجوید، صوت و لحن و تدبر هم فعالیت دارد و مهدکودکی برای تربیت قرآنی نونهالان تدارک دیده است.
دارالتحفیظ القرآن الکریم در جهت توسعه کمی و کیفی آموزش قرآن کریم، هر ساله بیشتر از دو هزار نفر از مردم جامعه را تحت آموزش قرآنی قرار میدهد و تمام افراد خردسال، نوجوان، جوان و بزرگسال میتوانند در تمام دورهها شرکت کنند.
آموزش قرائت قرآن در شش سطح، حفظ قرآن به صورت فشرده و عادی، حفظ غیرحضوری با برنامههای مدون و پشتیبانی، آموزش ترجمه و مفاهیم قرآن، آموزش تفسیر قرآن در قالب طرح تدبر در قرآن، برگزاری کارگاه تخصصی قرائت به منظور ایجاد رقابت و تقویت کیفیت قرائت، دورههای احکام ویژه خواهران و آموزش مکالمه عربی و صرف و نحو ازجمله دورههای آموزشی در دارالتحفیظ قرآن است.
راهیان طریق احسن الحدیث
سال تأسیس: مؤسسه قرآنی احسن الحدیث در سال ۱۳۸۵ با کلاسهای قرآن ویژه خانمها و آقایان شروع به کار کرد. سید محسن موسوی بلده اولین استاد قرآن در این مؤسسه بوده که با دعوت از تعدادی از استادان و قاریان قرآن و همچنین خیرین مشتاق قرآن کریم، این مؤسسه را بنیانگذاری کرده است. در حال حاضر هیئت امنای مؤسسه علاوه بر استاد موسوی بلده، شامل تعدادی از استادان و دوستداران قرآن کریم است.
حوزه فعالیت: حفظ قرآن، روخوانی و تجوید، روخوانی و مفاهیم ازجمله فعالیتهای مؤسسه احسن الحدیث است. همچنین این مؤسسه دورههای آموزشی برای تمامی مقاطع سنی خواهران و برادران در سطوح مبتدی تا تخصصی در رشتههای قرائت، حفظ، ترجمه، تفسیر و احکام و سایر علوم قرآنی و معارف اهل بیت و علوم مرتبط برگزار میکند. تحقیق و پژوهش در علوم قرآنی و معارف اهل بیت عصمت و طهارت علیهم السلام، آموزش و تربیت مربیان و اساتید علوم موضوع فعالیت مؤسسه و انتشار کتابها و جزوات در زمینه علوم قرآنی و متون اسلامی و احادیث از دیگر برنامهها و فعالیتهای احسن الحدیث است.
احسن الحدیث در عین حال با نهادها، کانونها و شخصیتهای قرآنی در داخل و خارج از کشور همکاری دارد و همچنین تلاش میکند تا بستر مناسب جهت تولید و عرضه انواع رسانههای صوتی و تصویری و محصولات فرهنگی و هنری مرتبط را فراهم کند.
مؤسسه قرآن و نهجالبلاغه راه روشن
سال تأسیس: سال ۱۳۸۰ بود که مؤسسه قرآن و نهجالبلاغه راه روشن فعالیتش را شروع کرد تا در امر نشر فرهنگ قرآن و عترت در جامعه سهمی داشته باشد. از همان سال است که این مؤسسه زیر نظر حجتالاسلام رضازاده جویباری پدر دکتر علی رضازاده جویباری که حافظ کل قرآن کریم و نهجالبلاغه است، اداره میشود.
حوزه فعالیت: دورههای آموزشی قرآن کریم شامل روخوانی و روانخوانی، تجوید، صوت و لحن، ترجمه و مفاهیم و حفظ قرآن به طور مرتب در مؤسسه قرآن و نهجالبلاغه برگزار میشود. البته حفظ قرآن در این مؤسسه در دورهای متنوع یکساله، دوساله، سهساله و همچنین آموزش از راه دور، حجم بیشتری از فعالیتهای آموزشی را به خود اختصاص داده است. نکته جالب درباره مؤسسه راه روشن آن است که آموزش حفظ قرآن از راه دور توانسته تعداد مخاطب بیشتری را به خود جلب کند.
از دیگر فعالیتهای این مؤسسه میتوان به برگزاری مسابقه سراسری حفظ قرآن کریم اشاره کرد که این مسابقه ویژه برگزیدگان شعب مؤسسه قرآن و نهجالبلاغه است و با هدف ایجاد انگیزه و فضای رقابتی مثبت و همچنین شناخت نقاط قوت و ضعف روند آموزش حفظ قرآن اجرا میشود.
در عین حال مسابقه سراسری حفظ و مفاهیم نهجالبلاغه هم از دیگر فعالیتهای مهم و جالب توجه در مؤسسه قرآن و نهجالبلاغه است که اولین بار در همین مؤسسه اجرا شده تا حافظان نهجالبلاغه بتوانند به رقابت بپردازند. این مسابقه در شش رشته حفظ کل، حفظ کل خطبهها، حفظ ۱۱۰ خطبه اول، حفظ نامهها، حفظ حکمتها و رشته فراگیر ترجمه و مفاهیم حکمتها برگزار میشود.
برگزاری مسابقه سراسری حفظ صحیفه سجادیه، مسابقه ملی و سراسری مفاهیم نهجالبلاغه، مسابقه بینالمللی قرآن و نهجالبلاغه، تحقیق و پژوهش و آموزش قرآن برای خردسالان ۴ تا ۶ سال از دیگر برنامههای این مؤسسه است.
مؤسسه هل اتی
حوزه فعالیت: مؤسسه هل اتی در دو بخش بزرگسالان و خردسالان فعالیت میکند. بخش مربوط به بزرگسالان شامل آموزش روخوانی و روانخوانی، قرائت تجوید، صوت و لحن، آموزش مفاهیم قرآن کریم، حفظ قرآن کریم همراه با تفسیر و آشنایی با تفسیر و سیره اهل بیت علیهم السلام است.
بخش خردسالان هم شامل آموزش علوم قرآنی و علوم پایه است که بخش علوم قرآنی شامل آموزش نماز و مفاهیم قرآن کریم به کمک علائم قراردادی به روش سرود، قصه و آموزش و حفظ سورهها و احادیث کاربردی با مفهوم کودکان به روش شعر و نقاشی و ... میشود و در بخش علوم پایه مفاهیم دینی، اجتماعی، ریاضی، علوم و زبانآموزی، پرورش هوش و خلاقیت و زبان انگلیسی آموزش داده میشود. به علاوه این مؤسسه دارای پیشدبستانی قرآنی هم هست. مؤسسه هل اتی کلاسهایی هم ویژه نوجوانان دختر و پسر شامل تجوید، روخوانی و روانخوانی، صوت و لحن و حفظ همراه با تفسیر دارد.
سامانه طرح تربیت حافظان قرآن
تأسیس: مدتی پیش سازمان اوقاف و امور خیریه سامانهای را برای تشویق مردم تهران نسبت به حفظ قرآن کریم اختصاص داد که تا به حال بسیاری افراد در طرح تربیت حافظان قرآن کریم استان تهران از طریق سامانه ثبتنام کردهاند.
حوزه فعالیت: فعالیت سامانه طرح تربیت حافظان قرآن در حوزه حفظ قرآن و آشنایی با تفسیر و مفاهیم است تا حافظان قرآن بتوانند درک بهتر و جامعتری نسبت به محفوظات خود داشته باشند. نکته جالب در فعالیت این سامانه آن است که سال گذشته حدود ۲۴ هزار نفر از استان تهران در طرح تربیت حافظان قرآن کریم سازمان اوقاف و امور خیریه ثبتنام کرده بودند که کلاسهای آموزشی حفظ قرآن برای ثبتنامشدگان در امامزادگان و بقاع متبرکه برگزار شد. در حال حاضر هم کلاسهای حفظ قرآن برای ثبتنامشدگان در طرح تربیت حافظان قرآن کریم استان تهران در امامزادگان، بقاع متبرکه، مدارس، دارالقرآنها و مؤسسات قرآنی در حال برگزاری است.
در عین حال آموزشهای مجازی طرح تربیت حافظان قرآن هم یکی دیگر از فعالیتهای این گروه است. به عبارت دیگر حفظ مجازی یک فرصت مضاعفی است که در این طرح ایجاد شده تا کسانی که امکان شرکت در کلاسهای حضوری را ندارند، بتوانند از طریق آموزشهای مجازی به حفظ قرآن بپردازند.
دارالقرآن خانه کارگر
سال تأسیس: دارالقرآن خانه کارگر هم با هدف ترویج و توسعه فرهنگ قرآنی و فعالیت در زمینه حفظ قرآن و آشنایی با مفاهیم و تفسیر شروع به کار کرده و زیر نظر طه محجوب اداره میشود. در حال حاضر هم در دارالقرآن خانه کارگر ۸۲ مربی قرآن کریم مشغول به فعالیت هستند که از این تعداد ۶۰ مربی به صورت غیرحضوری، پنج مربی به صورت حضوری، پنج مربی تخصصی در حوزه نخبگان و ۱۲ مربی در مهدهای قرآن فعالیت میکنند.
حوزه فعالیت: دارالقرآنخانه کارگر علاوه بر فعالیت در حوزه حفظ قرآن در زمینه روخوانی و تجوید، صوت و لحن، ترجمه، مفاهیم، تفسیر و تدبر هم فعالیت دارد. این مؤسسه در زمینه حفظ قرآن دورههای غیرحضوری حفظ قرآن کریم را هم برگزار میکند که اولین طرحی است که با استفاده از بستههای کمکآموزشی از سوی دارالقرآن خانه کارگر اجرا میشود. این بستههای آموزشی با توجه به توانمندیهای افراد، سه یا چهار ساله ارائه میشود که طبق آن، افراد از جزء سیام، حفظ قرآن کریم را با حمایت و پشتیبانی اساتید حفظ آغاز میکند. در عین حال اساتید حفظ قرآن در دارالقرآن هم به صورت هفتگی از طریق تماس تلفنی با افراد ارتباط دارند. نکته جالب در این بستههای آموزشی این است که افرادی که در این طرح شرکت میکنند، از لحاظ معنا، تفسیر و لحن و حفظ قرآن کریم به آمادگی لازم میرسند.