رئیس‌جمهور روحانی گویی بر هیچ چیزی نظارت ندارد. نه بر قیمت‌ها و نه بر مشاوری که برای کم‌رمق‌سازی انتخابات سال ۱۴۰۰ تقلا می‌کند!

سرویس سیاست مشرق - «وبلاگ مشرق» خوانشی روزانه در لابه‌لای اخبار و مطالب رسانه‌های کشور است. ما درباره این خوانش البته تحلیل‌ها و پیشینه‌هایی را نیز در اختیار مخاطبان محترم می‌گذاریم. هر روز ۰۷:۳۰ با بسته ویژه خبری-تحلیلی مشرق همراه باشید.

*** 

تقلای مشاور روحانی برای کم‌رمق‌سازی انتخابات ۱۴۰۰

اشرف بروجردی، رئیس سازمان اسناد و مشاور رئیس جمهور روحانی در بخشی از یک مصاحبه با اعتمادآنلاین درباره انتخابات سال آینده گفته است: در هر جامعه‌ای که انتخابات را پیش روی خود می‌بیند، باید یکسری اِلمان‌هایی در نظر گرفته شود تا افکار عمومی به این تشخیص برسد که رای‌اش کارساز خواهد بود. ما در ایران در حالی به استقبال انتخابات سیزدهمین دوره ریاست‌جمهوری می‌رویم که غالب مردم منتظر نوع عملکرد شورای‌نگهبان هستند تا بعد از آن برای رای دادن یا ندادن تصمیم‌گیری کنند!

او می‌افزاید:‌ اگر شورای‌نگهبان با در نظر گرفتن موقعیت حساسی که کشورمان پیش روی خود می‌بیند، به همه سلیقه‌ها مجوز حضور در انتخاباتی رقابتی بدهد، ‌ با قطعیت می‌توان مشارکت بالایی را برای انتخابات ۱۴۰۰ پیش‌بینی کرد. اما اگر کمافی‌السابق قرار بر یک‌سویه نگری باشد و فقط یک جناح خاص و امتحان پس داده دست خودش را برای معرفی کاندیدا باز ببیند، معلوم است که بیشتر مردم رغبتی برای حضور در پای صندوق رای نخواهند داشت. [۱]

*هسته سخت جریان اصلاحات و عوامل صف و ستاد آن بر اساس برخی تحلیل‌ها در حال برنامه‌ریزی برای تکرار رفتار ضد امنیتی خود در انتخابات مجلس یازدهم هستند.

به این معنی که تعدادی کاندیدای بی‌صلاحیت را به شورای نگهبان معرفی کنند و پس از آنکه صلاحیت این داوطلبان از سوی شورای نگهبان رد شد بلافاصله از این بگویند که نظام اسلامی نمی‌خواهد ما در انتخابات شرکت کنیم و ما هم در انتخابات هیچ کاندیدایی نداریم!

رفتاری که در جریان انتخابات مجلس یازدهم نیز رخ داد و که به کاهش مشارکت در انتخابات به منظور مشروعیت‌زدایی از قوه مقننه و در ادامه از رئیس جمهور آینده انجامید. غافل از اینکه مشروعیت انتخابات نه به مشارکت بالا (ولو اینکه نقطه مطلوب باشد) که به رعایت قانون و قصل الخطاب بودن آن برای همگان است.  

و هنگامی که خواص سیاسی تلویحا به مردم بگویند که ساختارهای نظام را قبول ندارند؛ طبیعتا  گروههایی از مردم هم در انتخابات حضور نمی‌یابند.

صحبت‌های خانم بروجردی نیز دقیقا در همین راستاست و این از عجایب روزگار است که فردی که خود از مسئولان کشور است و از بیت‌المال حقوق می‌ستاند اما مشغول تقلا برای کم‌رمق‌سازی انتخابات است.

فلذا کسی که در انتظار است؛ اصلاح‌طلبان هستند که قصد دارند با ردّ صلاحیت نامزد بی‌صلاحیت خود؛ آتش فتنه سیاسی و حتی امنیتی را در کشور روشن کنند!

پیش از این، موسوی‌خوئینی‌ها نیز طی بیانیه‌ای بر تکرار رفتار تحریمی اصلاح‌طلبان در انتخابات سال ۱۴۰۰ تأکید کرده است. [۲]

مصطفی تاجزاده نیز به تازگی بر این تحلیل وبلاگ مشرق صحّه گذاشت که انتخابات مجلس یازدهم مورد تحریم خاموش قرار گرفت. [۳]

لازم به تأکید است که اگرچه جامعه از رئیس‌جمهور روحانی انتظار دارد بر قیمت‌ها نظارت مستقیم و قضایی داشته باشد اما گویا رئیس‌جمهور محترم حتی از نظارت بر مشاور خود و جلوگیری از رفتارهای ناامن کننده این فرد نیز استنکاف می‌ورزد!

***

هنوز هم پاسدار قانون اساسی هستید آقای رئیس‌جمهور!؟

حرف‌های سال ۹۵ روحانی درباره وظایف نظارتی مجلس

رئیس‌جمهور روحانی روز دوشنبه گذشته طی اظهاراتی در نشست حقوق اساسی و شهروندی گفته است:‌ گاهی اوقات می‌شنویم بعضی از نمایندگان مجلس می‌گویند که باید بر عملکرد وزرا نظارت کنیم که این برداشت ناقص از قانون اساسی است!

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، آقای روحانی با بیان اینکه نظارت نمایندگان بر کار وزرا و دولت تنها به معنای سوال، استیضاح و تفحص وجود دارد اما نظارت بر کار وزیران و هماهنگی و حل اختلافات بین وزرا از وظایف رئیس جمهور است، تاکید کرد: کلمه نظارت در قانون اساسی نیامده است که مجلس بر کار دولت نظارت کند.

او با اشاره به اینکه در اصل ۱۳۴ قانون اساسی به صراحت آمده که خط مشی و برنامه به عهده رئیس جمهور است و رئیس جمهور در موارد متعددی برنامه های خود را ارایه می‌دهد، گفت: باید اساتید حقوقی و حقوق‌دانان بر مبنای این قانون اساسی روی موارد اختلاف نظر فکر کنند و در روزنامه‌ها، رادیو و تلویزیون نظر بدهند. [۴]

*مردم باید بدانند رئیس‌جمهور روحانی که اکنون به دلیل مدیریت جهادی مجلس و عملکردهای خوب آن منتقد نظارت‌های مجلس شده است؛ در سال ۹۵ و در اظهاراتی متناقض گفته بود:

"قوه مقننه هم نظارت دارد؛ علاوه بر این که معروف است یکی از وظایف مجلس نظارت است. حال با مسامحه می شود گفت آن چه در قانون اساسی آمده، مجلس حق تحقیق و تفحص، استیضاح و سوال دارد و کلمه نظارت نیست اما با تسامحی می‌توان گفت که مجلس و کمیسیون‌ها به نحوی نظارت دارند. علاوه بر آن، دیوان محاسبات بر بودجه نظارت دارد و دستگاه تخصصی این کار است. این دیوان نوعی ارتباط هم با دستگاه قضایی دارد. "[۵]

از طرف دیگر باید دانست رئیس جمهور در مراسم تحلیف سوگند می‌خورد که "پاسدار قانون اساسی" باشد اما اظهارات اخیر آقای روحانی نشان می‌دهد که این مسئله نیز در خطر خدشه قرار گرفته است.

اظهارات اخیر رئیس‌جمهور که مواردی از آن خلاف صریح قانون اساسی است، همچنین با واکنش تنی چند از نمایندگان و فعالان سیاسی نیز مواجه شده است.

سیدنظام‌الدین موسوی از نمایندگان مجلس در همین رابطه در یک توییت نوشته است: "رئیس جمهور: برخی نمایندگان میگویند باید بر کار وزرا نظارت کنیم. اصلاً‌ نظارت بر کار دولت در قانون اساسی نداریم. چیزی که آمده، این است که نظارت بر وزیر وظیفه رئیس‌جمهور است.

اصل ۱۳۷ قانون اساسی: هر یک از وزیران مسئول وظایف خاص خویش در برابر رئیس جمهور و مجلس است. "

فرشاد مهدی‌پور فعال سیاسی-رسانه‌ای نیز در واکنش به اظهارات آقای روحانی نوشته است: "جناب روحانی امروز فرمودن: ما اصلا نظارت بر کار دولت نداریم در قانون اساسی! اصلا اصل ۷۶ رو که به مجلس اجازه داده در همه امور تفحص کنه رو بذاریم کنار، این‌که اصول ۱۳۴ و ۱۳۷ می‌گه رییس‌جمهور مسوول اقدامات وزرا در برابر مجلس‌ه یعنی با هم قراره برن پیک‌نیک؟ "

***

سازمان حفاظت محیط زیست درباره آلودگی هوای شورای شهر هشدار داد

"شورای شهر تهران"؛ قالیباف مهم‌تر از مشکل آلودگی!

به‌دنبال انتقاد برخی اعضای شورای شهر تهران از سازمان حفاظت محیط‌زیست به‌دلیل آلودگی هوای پایتخت؛ معاون محیط‌ زیست انسانی سازمان حفاظت محیط‌ زیست گفته است: ما مسئولیت خود را بسیار سنگین می‌دانیم و سلامت مردم برای ما مهم است. خوب است که اعضای شورای شهر به‌عنوان نمایندگان مردم اعلام کنند که در چند سال اخیر چه اقدامی برای کاهش آلودگی هوای پایتخت انجام داده‌اند؟

به گزارش ایسنا، مسعود تجریشی همچنین با اشاره به اینکه این شورا تاکنون برنامه‌ای برای مدیریت یا کنترل آلودگی هوا به ما ارائه نداده است، اظهار کرد: برای مثال آیا شورای شهر تهران بودجه‌ای را برای نصب فیلتر دوده روی اتوبوس‌ها اختصاص داده است؟ برنامه این شورا برای بازسازی و نوسازی اتوبوس‌های تهران بر اساس قانون هوای پاک، تاکنون چه بوده است؟ [۶]

*تهران و مردم تهران از نمایش‌ها و سیاست‌های بازی‌های اصلاح‌طلبان شورای به جان آمده‌اند و جز انتخابات ۱۴۰۰ امیدی برای مردم نمانده است.

امید برای رأی خوب و رفتن کسانی از شورای شهر که هنوز و همچنان گویا هیچ شغل و ادراکی به جز "انتقاد از قالیباف" ندارند و کارنامه‌شان پر از خالی است.

کارنامه‌ای آنچنان خالی که حالا دیگر صدای مقامات دولت همسو با خودشان را نیز درآورده است.

جالب است که پیش از این و قبل از انتخابات شورای شهر پنجم؛ کسانی از تحلیلگران به مردم گفتند که اساساً نباید از مجامع اصلاح‌طلب انتظار خدمتگزاری داشت و کارنامه اصلاح‌طلبان در صورت ورود به شورای شهر پنجم هرگز بهتر از شورای شهر اول که آنهم مجمعی بود از اصلاح‌طلبان و دست آخر نیز منحل شد؛ نخواهد بود.

این در حالیست که تصور می‌شد اعضای شورای شهر پس از تجربه تلخ "شهردار بازی"! و تجربه ۶ شهردار و سرپرست، لااقل تن به کار بدهند و به وعده‌های خود به مردم عمل کنند اما این بی‌هنران با آوردن شهرداری که تنها هنرش دوچرخه‌سواری و دعوت مردم به اعتراض خیابانی است؛ همچنان تن به کار ندادند و همچنان نیز جز پیشه همیشگی خود یعنی پرونده‌سازی‌های بی‌فرجام برای قالیباف کارنامه قالب ذکری ندارند.

این تجربه تلخ بایستی در حافظه عمومی مایه عبرت شود تا فرصت‌های پیشرفت کشور، اینچنین با کندی و رخنه مواجه نشود.

گفتنیست، خبرگزاری ایسنا در ذیل صحبت‌های معاون محیط زیست نوشته است:

"طی سال ۹۷ اعضای شورای شهر تهران به خرید فیلتر دوده از محل اوراق مشارکت رای ندادند و موضوع "خرید فیلتر دوده " از ردیف این اعتبار حذف شد. عدم نصب فیلتر دوده روی اتوبوس‌ها سبب می‌شود که خروجی خودروهای دیزل بدون هیچ گونه پالایشی وارد حلق مردم شود. علاوه بر این همواره به شورای تهران به‌دلیل عدم اختصاص تسهیلات و اعتبار برای نوسازی اتوبوس‌ها انتقاداتی وجود داشت.

تجریشی پیش از این نیز اظهار کرده بود که شورای شهر تهران نه تنها بودجه فیلتر دوده را حذف کرد بلکه از اختصاص تسهیلات و اعتبار برای نوسازی اتوبوس‌ها هم خودداری کرد. متاسفانه در حال حاضر هیچ گزینه‌ای برای اجرای مصوبات و قانون هوای پاک در تهران وجود ندارد که مطمئن باشیم که این تحرکات در کاهش آلودگی هوای تهران اثرگذار خواهد بود چون شورای شهر تهران هیچ برنامه‌ای برای این امر ارائه نداده و شهرداری تهران هم هیچ بودجه‌ای اختصاص نداده است. "

***

1_ https://etemadonline.com/content/453423

2_ mshrgh.ir/1121882

3_ mshrgh.ir/1157984

4_ http://www.president.ir/fa/118737

5_ www.irna.ir/news/82364388/

6_https://www.isna.ir/news/99093023489/

برچسب‌ها