کد خبر 116433
تاریخ انتشار: ۱۳ اردیبهشت ۱۳۹۱ - ۱۵:۱۷

ماه فروردين هم تمام شده و مسوولان سلامت از مهلتي كه براي خود تعيين كرده بودند تا تعرفه‌هاي درمان را در سال‌جاري اعلام كنند، گذشته‌ اما هنوز تعرفه‌اي اعلام نشده است.

به گزارش مشرق به نقل از شرق، در شرايطي كه بيش از يك‌ماه از آغاز سال 91 گذشته، آنچه مردم درباره هزينه‌هاي درمان ديده و شنيده‌اند حاكي از ناهماهنگي در تعرفه‌ها، افزايش هزينه‌هاي ويزيت، آزمايشگاه، دارو و همچنين عدم‌قطعيت در مورد پرداخت از سوي بيمه‌هاست. پرسش از نظرات مردم در تعدادي از بيمارستان‌هاي تهران نشان مي‌دهد، در شرايطي كه هنوز تعرفه‌هاي درمان به شكل رسمي افزايش پيدا نكرده، آنها از افزايش هزينه‌هاي درماني ناراضي هستند و اغلب بار اين گراني را بر دوش خود حس كرده‌اند. اين در حالي است كه مسوولان سلامت از جمله وزير بهداشت گفته‌اند بار افزايش تعرفه‌هاي درمان نبايد بر دوش مردم باشد اما در عمل چنين شده است. طبق گفته‌هاي اين افراد، افزايش هزينه‌ها محدود به سال جديد نبوده و سال گذشته نيز اين بي‌ضابطگي به چشم مي‌آمد كه در ماه‌هاي گذشته محسوس‌تر بوده است.

در همين حال وزير بهداشت اعلام كرده اجراي فاز دوم هدفمندي يارانه‌ها مانند اجراي فاز اول بر حوزه سلامت آثار منفي دارد و تاثيرات نامطلوبي براي اين حوزه خواهد داشت. يك بازنشسته راه‌آهن يكي از مراجعه‌كنندگان بيمارستان «پارس» در بلوار كشاورز است كه همراه با پسرش براي بيماري پروستات مراجعه كرده. او مي‌گويد چهارسال پيش در رابطه با پروستات عمل جراحي انجام داده و دوميليون‌ونيم هزينه كرده اما حالا براي عملي ديگر در رابطه با پروستات تاكنون چهارميليون‌نيم به حساب بيمارستان واريز كرده است. حقوق بازنشستگي او 500هزار‌تومان است و اين هزينه با وجود تامين بخشي از آن از سوي بيمه برايش سنگين است. پسرش هم دل پري از هزينه‌هاي ويزيت پزشكان دارد و مي‌گويد: تمام پزشكان ويزيتشان را دو تا هفت‌هزار‌تومان در چند ماه اخير افزايش داده‌اند و اين محدود به پزشكان خصوصي نبوده است.

يكي ديگر از مراجعه‌كنندگان به بيمارستان پارس، خانم ميانسالي است كه براي درمان پسرش آمده و هنوز از هزينه‌هاي پيش رو اطلاع ندارد اما معتقد است تمام هزينه‌هاي آزمايشگاهي، ويزيت پزشكان و داروها افزايش پيدا كرده و فشار زيادي به خانواده او تحميل كرده است. او مي‌گويد به‌تازگي براي انجام سونوگرافي فرزندش بالاي 50هزار‌تومان هزينه كرده است.

از ساختمان پزشكان بيمارستان «آتيه» واقع در شهرك غرب هم خبر مي‌رسد هزينه ويزيت پزشكان در چندماه گذشته از 15‌هزار‌تومان به 20 و 25هزار‌تومان افزايش يافته است.

خانم ميانسالي در ميان مراجعه‌كنندگان بيمارستان «لاله»، دخترش را كه مبتلا به بيماري صرع است به اين بيمارستان در شهرك غرب آورده. او مي‌گويد: «تا چندماه پيش هر نسخه از داروهاي دخترم را با 40هزار‌تومان تهيه مي‌كردم اما از آنجايي كه اين دارو تا حدي كمياب هم شده، در حال حاضر بايد هر نسخه را 80هزار‌تومان بخرم. بيمه داروهاي او را پوشش نمي‌دهد و هزينه ويزيت دكترها هم كه معلوم نيست با چه ضابطه‌اي بالا مي‌رود.»پيرمردي كه با نوه‌اش در بيمارستان لاله به انتظار همراهانشان نشسته‌اند، مي‌گويد يكي از آشنايانش را به علت سكته مغزي بستري كرده و تا الان براي بستري كردن او سه‌ميليون‌تومان پرداخت كرده و هنوز از بقيه هزينه‌هاي پيش‌رو اطلاع ندارد.

هزينه‌هاي بالاي درماني محدود به بيمارستان‌ها و مراكز خصوصي نمي‌شود. بيمارستان «شريعتي» به عنوان يكي از مراكز درماني پرمراجعه به‌حساب مي‌آيد كه بسياري از بيماران از شهرستان‌هاي دور و نزديك به آن مراجعه مي‌كنند. يكي از اين بيماران، خانم ميانسالي است كه از تبريز به تهران آمده، بيماري خوني دارد و در همين چند روزي كه به تهران آمده سه‌ميليون‌تومان در اين بيمارستان خرج كرده كه قرار است بيمه دوميليون‌تومان آن را پرداخت كند. او مي‌گويد معمولا به مراكزي كه بيمه قبول مي‌كنند مراجعه مي‌كند و با اين حال در ماه‌هاي اخير مشاهده كرده كه مبلغ ويزيت‌ بعضي پزشكان از دوهزار‌تومان به شش‌هزار‌تومان يا هشت‌هزار‌تومان رسيده است.

يكي ديگر از مراجعه‌كنندگان بيمارستان شريعتي مرد ميانسالي است كه معتقد است پزشكان بدون ضابطه از بيماران ويزيت مي‌گيرند و هزينه‌ها بسيار بالا رفته است. او مي‌گويد: «براي تهيه بعضي داروها مي‌گويند دارو بيمارستاني است و هر جايي پيدا نمي‌شود يا مي‌گويند دارو را بايد با قيمت آزاد تهيه كنيد. بيمه بعضي داروها را پوشش نمي‌دهد و اين براي ما مشكل است.» عباس‌زاده يكي از منشي‌هاي بخش اورژانس بيمارستان شريعتي مي‌گويد: «در اينجا خيلي پيش مي‌آيد كه مردم براي هزينه‌هاي درمان مشكل داشته باشند. اينجا كه بيمارستان دولتي آموزشي است، افراد زيادي مشكل پرداخت دارند چون با وجود بيمه هم تنها قبضي برايشان نوشته مي‌شود تا بعدا پول را دريافت كنند. مثلا بايد 200هزار‌تومان را ابتدا بپردازند تا بيمه بعدا قبض را بگيرد و پول بدهد. همه افراد اين مبالغ را يك‌جا ندارند و به مشكل برمي‌خورند. مگر اينكه دكتر بنويسد كه مريض بايد اورژانسي بستري شود. در اين صورت براي پذيرش و ترخيص مشكلي ندارد.

اما بعضي دكترها مثل ارتوپدي‌ها پذيرش اورژانسي را به‌ندرت مي‌نويسند و مي‌گويند اين به مساله پزشكي ربطي ندارد. اگر همراه پول ندارد مريض بايد در بخش بماند تا همراه پول را تهيه كند. ولي دكترهاي ديگر تا حد يك ميليون‌تومان هم بيمار را اورژانسي مي‌پذيرند.»

حدود هزينه برخي خدمات درماني در تهران هزينه‌هاي درماني ساده مثل پر كردن دندان و مراجعه به پزشك عمومي در تهران از منطقه‌اي به منطقه ديگر تفاوت دارد. در جنوب شرق تهران هزينه پر كردن دندان بين 50 تا 60هزار‌تومان است كه در شرق تهران به 80 تا 110هزار‌تومان مي‌رسد. عصب‌كشي دندان در مطب‌هاي دندان‌پزشكي اين مناطق حدود 110تا 130هزار‌تومان هزينه دارد. در شمال شهر پر كردن دندان بين 100 تا 120هزار‌تومان و عصب‌كشي از 90 تا 240هزار‌تومان هزينه دارد.

هزينه ويزيت پزشكان عمومي در تهران از هشت‌هزار‌تومان در جنوب شهر تا 20هزار‌تومان در شمال شهر متغير است. با احتساب هزينه متوسط داروهاي رايج تجويز شده براي سرماخوردگي، درمان سرماخوردگي در بعضي مناطق تا 30هزار‌تومان هزينه دارد. هزينه يك شب بستري در بيمارستان‌هاي خصوصي در مركز شهر از 200 تا 300 ‌تومان به بالا و در شمال شهر از 400هزار‌تومان به نسبت درجه‌ اتاق و كيفيت آن تا يك‌ميليون‌تومان مي‌رسد.

هزينه زايمان طبيعي در بيمارستان‌هاي تخصصي تهران از 5/2 تا سه‌ميليون‌تومان براي زايمان طبيعي و از 5/2 تا پنج‌ميليون‌تومان براي سزارين متغير است. خدمات راديولوژي و سونوگرافي هم با قيمت‌هاي مختلفي در بيمارستان‌هاي تهران انجام مي‌شود. از سونوگرافي ساده براي شكم كه با 29هزار‌تومان قابل انجام است تا سونوگرافي كامل كه صد‌هزار‌تومان هزينه دارد.

گچ‌گيري دست شكسته از 120هزارتومان در بيمارستان‌هاي تخصصي تا 160هزارتومان و بالاتر به نسبت ميزان شكستگي در مطب‌هاي خصوصي هزينه دارد. خدمات پيشرفته‌تر درماني در بيمارستان‌ها نيز در شرايطي كه بيمارستان‌هاي دولتي از امكانات كافي برخوردار نيستند هزينه‌هاي سنگيني به بيماران تحميل مي‌كند. هزينه انجام عمل قلب باز در بيمارستان «آتيه» از 20ميليون‌تومان شروع مي‌شود و متناسب با نوع عمل متغير است. در بيمارستان كسري اين نوع عمل به طور متوسط با هزينه‌اي بين 25 تا 35ميليون‌تومان انجام مي‌شود اما به طور موردي با هزينه‌هاي پايين‌تر نيز انجام شده است. عمل جراحي مغز در بيمارستان‌هاي دي و ايرانمهر به‌طور متوسط 16- 15 ميليون‌تومان هزينه دارد و در ساير بيمارستان‌هاي خصوصي نيز هزينه‌هايي مشابه از بيماران دريافت مي‌شود.

وعده افزايش خدمات بيمه و هزينه‌هايي كه بالا مي‌رود بعضي بيماران كه هزينه‌هاي بالايي براي درمان متحمل مي‌شوند چشم اميدشان به بيمه‌ است. بيمه‌هايي كه در شرايط بالا رفتن هزينه‌ها، افزايش بودجه لازم را نداشته‌اند و حالا زير بار پرداخت هزينه‌ها نمي‌روند. به نظر مي‌رسد وزير بهداشت از محدوديت‌هاي مردم در اين خصوص بي‌اطلاع نيست چرا‌كه به گفته او، 10درصد از مردم از هيچ پوشش بيمه‌اي برخوردار نيستند، پوشش بيمه‌ها ناكافي است و تمام خدمات را در بر نمي‌گيرد و 5/2‌درصد از مردم به دليل هزينه‌هاي كمرشكن سلامت زير خط فقر قرار مي‌گيرند. همچنين به تازگي تاكيد كرده كه مردم براي درمان خود، خريد دارو و تجهيزات و دريافت خدمات پزشكي هزينه‌هاي زيادي را پرداخت مي‌كنند. مرضيه وحيددستجردي 22 اسفند سال گذشته در حالي كه وعده تعيين تعرفه‌هاي درمان سال 91 را تا قبل از فروردين‌ماه مي‌داد، گفت: اين افزايش رشد را بايد دولت و سازمان‌هاي بيمه‌گر پرداخت كنند و به هيچ‌وجه متوجه مردم نخواهد بود.

دكتر «امامي‌رضوي» معاون درمان وزير بهداشت نيز 20فروردين از اعلام تعرفه‌هاي درمان 91 تا پايان اين ماه خبر داد و به «ايسنا» گفت: «پيشنهادات وزارت بهداشت براي افزايش تعرفه‌هاي درمان سال‌جاري افزايشي بين 16 تا 25درصد است. افزايش تعرفه‌ها در بخش دولتي و خصوصي متفاوت خواهد بود. » او همچنين پيش از آن بر لزوم واقعي شدن قيمت خدمات بهداشتي، درماني تاكيد كرده و به «ايسنا» گفته بود كه افزايش تعرفه‌هاي درمان به معناي افزايش سهم مردم در پرداخت هزينه‌هاي سلامت نيست.

21 فروردين وزير بهداشت يك‌بار ديگر زمان اعلام تعرفه‌هاي تشخيصي درماني سال 91 را اعلام كرد و گفت: تمام تلاش‌مان آن است كه تعرفه‌هاي درمان 91 تا پايان فروردين و حداكثر تا ارديبهشت‌ماه نهايي و تصويب شود. با اين توضيح كه «در اين زمينه معاونت درمان وزارت بهداشت، سازمان‌هاي بيمه‌گر و سازمان نظام پزشكي كارشناسي‌هاي لازم را انجام مي‌دهند تا تعرفه‌هاي درمان 91 در شوراي‌عالي بيمه سلامت مصوب شود.» شورايي كه تكليف تشكيل آن هنوز روشن نشده و اگر تا زمان اعلام تعرفه‌هاي درمان، شوراي‌عالي بيمه سلامت مصوب نشود، تعرفه‌هاي درمان بايد در كميسيون اجتماعي دولت تصويب و پس از آن در دولت مطرح شود.

 28 فروردين رييس كل سازمان نظام پزشكي از پيشنهاد شوراي‌عالي نظام پزشكي به منظور افزايش 30‌درصدي تعرفه‌هاي درمان در سال‌جاري خبر داد. به گزارش «ايسنا» دكتر سيدشهاب‌الدين صدر تاكيد كرد: «با توجه به فضاي قانون هدفمندي يارانه‌ها و اختلاف‌نظرهايي كه در اين زمينه وجود دارد، اگر‌درصدي از درآمد ناشي از هدفمندي يارانه‌ها به حوزه سلامت تزريق شود و همچنين بودجه نيز مقداري رشد يابد، مشكلات كنوني حوزه سلامت برطرف مي‌شود.»با وجود گفته‌هاي اين مسوولان مبني بر وارد نشدن فشار افزايش هزينه‌ها بر مردم، همچنان مردم هستند كه بار اين فشار را بر دوش دارند. در همين حال وزير بهداشت اعلام كرده كه سال جديد، سال سختي براي حوزه سلامت خواهد بود. به گفته او اجراي فاز دوم هدفمندي يارانه‌ها مانند فاز اول آن، آثار منفي بر اين حوزه خواهد داشت و درصورتي اين تاثيرات منفي بر حوزه بهداشت و سلامت بي‌تاثير خواهد بود كه مبالغي از درآمد حاصل از هدفمندي يارانه‌ها به حوزه بهداشت و درمان و تامين اجتماعي مردم اختصاص يابد.