رستم قاسمی:اینکه گفته می‌شود امام و رهبری نظامی‌ها را از شرکت در انتخابات منع کرده اند، منظور عضویت نظامی‌ها در احزاب و گروه‌های سیاسی است و نه اینکه آن‌ها در انتخابات ریاست جمهوری شرکت نکنند.

سرویس سیاست مشرق - سیزدهمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری در ۲۸ خرداد ۱۴۰۰ هم‌زمان با انتخابات ششمین دوره شوراهای اسلامی شهر و روستا و انتخابات میان‌دوره‌ای مجلس شورای اسلامی برگزار خواهد شد. در ستون  «صندوقچه انتخابات» به بررسی روزانه اخبار و حواشی انتخاباتی و رصد رسانه‌های داخلی و بررسی رسانه‌های معاند می‌پردازیم.

********

محسن هاشمی: ظریف با وجود محبوبیت بالا بنایی بر نامزدی ندارد

«محسن هاشمی» رئیس شورای شهر اصلاح طلب تهران و عضو حزب کارگزاران در مصاحبه با خبرگزاری تسنیم گفت: «آنچه در شورای مرکزی حزب کارگزاران به‌تصویب رسید، حضور در نهاد اجماع‌ساز اصلاح‌طلبان بود، البته اعضای حزب بنده و دکتر ظریف را به‌عنوان یک گزینه مصوب کردند، اما بنای کارگزاران بر تبعیت از خرد جمعی در نهاد اصلاح‌طلبی است؛ بنابراین منتظر اعلام نظر نهاد اجماع‌ساز هستیم؛ البته دکتر جهانگیری قبلاً گفته‌اند تصمیم به کاندیداتوری ندارند و به همین علت در شورای مرکزی روی ایشان بحث نشد. اگر در تصمیم خود تجدید نظر کنند، طبیعتاً کارگزاران هم موضوع را مورد بحث قرار خواهند داد».

هاشمی در بخش دیگری از این مصاحبه گفت: «تا جایی که اطلاع دارم دکتر ظریف با وجود محبوبیت بالا، بنایی بر حضور در انتخابات ندارد و این موضوع را بارها اعلام کرده است و شاید طرح مسئله کاندیداتوری ایشان در شرایط حساس مذاکرات هم با هدف تخریب روند مذاکرات صورت بگیرد، حوزه سیاست خارجی، حوزه حساسی است و باید ملاحظاتی برای دیپلمات‌ها که سربازان کشور در سیاست خارجی هستند، در نظر گرفته شود و فراتر از مسایل جناحی و به‌صورت ملی به موضوع نگاه کنیم».

برخی کاندیداهای ریاست جمهوری به دنبال حضور در کابینه آینده هستند

«فریدون عباسی» رئیس سابق سازمان انرژی اتمی و نماینده فعلی مردم کازرون در مجلس شورای اسلامی، پس از اعلام نامزدی در انتخابات ریاست جمهوری در نشست خبری گفت: «ثبت‌نام چهره‌های اصولگرا خودجوش است و احتمال دارد که برخی افراد با اعلام کاندیداتوری نیم نگاهی هم به حضور در کابینه دولت آینده داشته باشند».

عباسی در واکنش به سوالی مبنی بر اینکه آیا حاضر به کناره‌گیری به نفع کاندیداهای دیگر هستید، گفت: «رقیبی در انتخابات ندارم و هر فردی که ثبت‌نام کند و تأیید شورای نگهبان را بگیرد، با بنده همراه است، همان طور که بنده هم با دیگران همراه هستم. اگر از کانال شورای نگهبان عبور کنم، به نفع هیچ‌ فردی کنار نمی‌روم».

وی در بخش دیگری از این مصاحبه گفت: «تلاش می شود مسئولینی در این دولت انتخاب شوند که برآمده از مردم بوده و وامدار حزب و گروه و جناحی نباشند، تا درد و مشکل مردم را بفهمند. با کم اثر کردن تحریم ها و ایجاد طرح های پیشران اقتصادی از یک سو به دنبال افزایش درآمد مردم و از سوی دیگر به دنبال کاهش هزینه های آنها خواهیم بود. کشور ما در ۱۰ سال گذشته شاهد یک جنگ اقتصادی تمام عیار بوده است».

مطهری: نمی‌توانیم انقلاب را رها کنیم تا تندروها زمام کار را به دست بگیرند

«علی مطهری» نماینده سابق مجلس و کاندیدای احتمالی انتخابات ریاست جمهوری در مصاحبه با روزنامه شرق گفت: «قبول دارم که فضای انتخاباتی گرم نیست اما به‌تدریج این فضا گرم‌ و پرشور خواهد شد و مشارکت قابل‌قبولی خواهیم داشت، زیرا انتخابات ریاست‌جمهوری حساسیت بیشتری نسبت‌به انتخابات مجلس دارد. در انتخابات گذشته مجلس، در فضای خاص بعد از حوادث آبان ۹۸ و هواپیمای اوکراینی بودیم و دلسردی در مردم ایجاد شده بود. ضمن اینکه به خاطر مسئله افزایش قیمت بنزین، مردم احساس کرده بودند مجلس در کشور کاره‌ای نیست».

مطهری در ادامه گفت: «اکنون تاحدی از آن فضا دور شده‌ایم. ضمن اینکه اگر مذاکرات وین به نتیجه مطلوب برسد و مردم احساس کنند راهی برای حل مشکلات باز شده است، برای اینکه این راه ادامه پیدا کند، بیشتر شرکت می‌کنند. در مجموع به میزان مشارکت امیدوارم».

وی در بخش دیگری از این مصاحبه تصریح کرد: «امثال ما که فرزند یکی از رهبران انقلاب یا شخصیت‌های بزرگ هستیم، احساس مسئولیت بیشتری می‌کنیم. یعنی احساس می‌کنیم در شرایط موجود، انقلاب و آینده کشور در خطر است و نمی‌توانیم ساکت بنشینیم، تصمیم می‌گیریم وارد میدان شویم. حالا ممکن است ردصلاحیت کنند یا رأی نیاوریم اما نمی‌توانیم انقلاب را رها کنیم تا برخی افراد تندرو زمام انقلاب را به دست بگیرند و ما را به حاشیه برانند. بنابراین ما نسبت‌به افراد عادی احساس مسئولیت بیشتری داریم. وقتی من می‌بینم کسی مثل شهید مطهری در راه انقلاب به شهادت رسیده و اگر بود چه تأثیراتی در کشور داشت، نمی‌توانم بی‌تفاوت باشم. بنابراین یکی از علل ورود امثال ما همین احساس مسئولیت است».

نظامی‌ها منعی برای کاندیداتوری در انتخابات ریاست جمهوری ندارند

«رستم قاسمی» وزیر نفت دولت دهم و کاندیدای احتمالی سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری گفت: «براساس قانون نظامی‌ها برای شرکت در انتخابات مجلس شورای اسلامی باید ۶ ماه پیش از برگزاری انتخابات از مسئولیت خود استعفا بدهند، اما برای شرکت در انتخابات ریاست جمهوری نیازی به استعفا از مسئولیت و یا سازمان ندارند به هر روی قوانین جمهوری اسلامی برگرفته از منویات رهبری و شرع هستند و اینکه امروز نیز گفته می‌شود امام و رهبری نظامی‌ها را از شرکت در انتخابات منع کرده اند منظور عضویت نظامی‌ها در احزاب و گروه‌های سیاسی است و نه اینکه آن‌ها برای نجات کشور در انتخابات ریاست جمهوری شرکت نکنند».

قاسمی با بیان اینکه بنده پیش از این به دوستان خود گفته ام که ما نباید برای اثبات خودمان دیگران را تخریب کنیم، افزود: «به دلیل اینکه هنوز آرای سیاسی شکل نگرفته است ما نمی‌توانیم در مورد کاندیداها قضاوت کنیم مضاف بر این هنوز روند تایید صلاحیت کاندیداها از سوی شورای نگهبان انجام نشده است به هر روی بنده جز شرکت در انتخابات پلن دیگری ندارم و قصدم از کاندیداتوری وزیر شدن نیست».

جریان اصلاح‌طلبی تا زمانی که بیرون قدرت است، زیبا و فریبا است

«محمدرضا تاجیک» فعال سیاسی اصلاح طلب گفت: «جریان اصلاح‌طلبی تا زمانی که بیرون قدرت است، زیبا و فریبا است. یک گفتمان است. یک نظام اندیشگی است. یک نظام متفاوت فکری ارائه می‌کند. اما همین نظام فکری زیبا [وقتی] وارد عرصه قدرت می‌شود، آیا می‌تواند و از چنین توان و استعدادی برخوردار است که عرصه عمل را به رنگ خودش دربیاورد؟ یا به صورت فزاینده‌ای رنگ و بوی آن شرایط قدرت و بازی قدرت را می‌گیرد و دیگر این آموزه‌ها و مفاهیم همه می‌شوند ابزاری برای اینکه در آن بازی قدرت بتواند دست‌بالا را داشته باشند».

تاجیک در ادامه گفت: «آن چیزی که در آستانه انتخابات یا در شرایط کنونی جامعه ما دارد مطرح می‌شود، یک نوع – به تعبیر ویتکنشتاین- «بازی‌های زبانی» هستند که خود را غسل تعمید داده‌اند و یک نامی بر خود گذاشته‌اند. به تعبیر بدیو، «نام» ‌ها به یک شکلی وارد بازی شده‌اند. مهم این است که در آخر چه کسی قادر است که در معنای اخص قضیه تولید یا تدبیر یک گفتمان کند. آن چیزی که در جامعه ما به نام گفتمان‌ها شکل گرفته است، یک نام است و حیثیت گفتمانی ندارد».

شرکتهای دولتی، بستر فساد، تبعیض و رانت را فراهم می‌کنند

«رامین مهمانپرست» سخنگوی سابق وزارت خارجه و کاندیدای احتمالی انتخابات ریاست جمهوری در مصاحبه با پایگاه خبرآنلاین گفت: «در حال حاضر، در بودجه کشور رقم بودجه شرکت های دولتی (بانک‌ها و بیمه‌ها) در سال ۹۸ دو و نیم برابر بودجه عمومی دولت و در سال ۹۹ سه برابر بودجه عمومی دولت بوده است. در سال ۱۴۰۰ بودجه عمومی دولت را ۸۰۰ هزار میلیارد تومان پیش بینی کرده‌اند، بودجه شرکت های دولتی، ۱ میلیون و ۵۰۰ هزار میلیارد است این مسئله بدین معناست که یک جای کار ایراد دارد؛ این شرکت‌های دولتی که تقریبا ۲ برابر بودجه عمومی دولت به خودشان بودجه اختصاص دادند اکثرا زیان ده هستند، اکثرا بی انگیزگی در آنها وجود دارد، اکثر این شرکت‌های دولتی، بستر فساد، تبعیض، رانت و... را فراهم می‌کنند، مالیات‌شان هم در سیستم خودشان به عنوان محل درآمد محسوب می‌شود و کمکی به بودجه عمومی نمی‌کند».

مهمان پرست در ادامه گفت: «وقتی بحث اقتصاد را مطرح می‌کنیم قسمت داخلی آن را توضیح می دادم، اقتصاد یک قسمت خارجی هم دارد یعنی بحث دیپلماسی اقتصادی. به بیانی دیگر در هر  دو  بُعد داخلی و خارجی، نیازمند یک تحول بزرگ هستیم. در داخل باید سعی کنیم زمینه های تولید را افزایش دهیم و سعی کنیم کسانی که در این شغل مشغول هستند هم از شغلشان راضی باشند هم زمینه اشتغال افراد بیشتری را فراهم کنیم».

برچسب‌ها