به گزارش مشرق، درست شش سال قبل و در آستانه سوم خرداد سال 85 ـ سالروز آزادسازي خرمشهر ـ كلنگ ساخت «باغموزه دفاع مقدس» را شهردار تهران، جايي در اراضي عباسآباد به زمين زد و وعده داد كه 850 روز پس از آن، يعني پايان شهريور ماه سال 87، اين باغموزه ميزبان شهروندان باشد.
اما نه تنها اين وعده محقق نشد، بلكه هر سال زمانهاي ديگري براي بهرهبرداري كامل از باغموزه توسط مسوولان شهرداري مطرح شد؛ وعدههايي تكراري كه هر بار مناسبت مهمي مثل سالروز آزادسازي خرمشهر يا دهه فجر را به عنوان زمان افتتاح كامل باغموزه دفاع مقدس عنوان ميكرد. با اين حال، هيچيك از اين وعدهها تاكنون محقق نشده و سوم خرداد سال 91 هم در حالي سپري شد كه خبري از بهرهبرداري كامل از اين باغموزه نيست.
به گزارش خبرنگار «شهري» خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، باغموزه دفاع مقدس در فضايي به وسعت 20 هكتار و در زيربناي ساختماني 100 هزار مترمربع در بخشي از اراضي عباسآباد ساخته شده است. ساختمان موزه آن داراي هفت تالار است كه زمينه مكاشفهاي هفت مرحلهاي را براي بازديدكنندگان فراهم و گام به گام آنها را با تاريخ دفاع مقدس آشنا ميكند.
وعده اول، شهريور سال 87
نخستين وعده افتتاح كامل باغموزه دفاع مقدس را شهردار تهران در تيرماه سال 87 مطرح كرد و گفت: فاز نخست اين پروژه در پايان شهريور ماه، همزمان با هفته دفاع مقدس به بهرهبرداري ميرسد که بر اساس آن، چند سالن از مجموعه سالنهاي اين مجموعه افتتاح خواهد شد. فاز دوم اين پروژه نيز تا 22 بهمن ماه افتتاح ميشود و در مجموع شاهد بهرهبرداري اين پروژه مهم تا پايان سال خواهيم بود.
قاليباف مهرماه سال 87 هم با بيان اينکه ساخت باغ موزه دفاع مقدس از دوسال قبل آغاز شده است، گفته بود كه تلاش ميكنيم تا دهه فجر امسال آن را افتتاح کنيم.
اين وعده هم محقق نشد تا اينكه اكبر تشكرينيا ـ مديرعامل وقت شرکت توسعه فضاهاي فرهنگي شهرداري تهران ـ خردادماه سال 88 با بيان اين که باغ موزه دفاع مقدس تا پايان تابستان افتتاح ميشود، گفت: اين پروژه تاکنون حدود 60 درصد پيشرفت فيزيکي داشته و بخشهايي از ابنيه آن به پايان رسيده است.
وي اعلام كرد كه با تدبير شهردار تهران مقرر شده كل پروژه باغموزه دفاع مقدس در يك مرحله و در پايان تابستان افتتاح شود. اما شهريور ماه 88 هم گذشت و تشكرينيا اينبار وعده افتتاح كل پروژه در پايان همان سال را مطرح كرد.
باغموزه دفاع مقدس، معطل ورود تجهيزات به كشور
سال 89 هم در حالي آغاز شد كه محمدهادي ايازي ـ سخنگوي شهردار تهران ـ با تاكيد بر اينكه فضاي داخلي باغ موزه دفاع مقدس با توجه به حساسيتهاي خاصي كه در اين حوزه وجود دارد، با همكاري يك شوراي راهبردي تكميل ميشود، گفته بود: تاخير در ورود برخي از تجهيزات به كشور، يكي از دلايل تاخير در كل پروژه بوده است، اما اميدواريم در پايان تابستان سال 90 كل پروژه آماده بهرهبرداري شود، چرا كه محوطه بيروني باغ موزه 100 درصد آماده و كار سازهاي سالنها نيز تكميل شده و تنها برخي از كارهاي مفهومي در مورد فضاي داخلي باقي مانده است. با اين حال سال 89 هم سپري شد بدون اينكه وعدههاي تكراري شهرداري محقق شود.
در نخستين روزهاي سال 90، سردار خضرايي ـ رييس باغموزه دفاع مقدس تهران وعده داد كه سوم خردادماه اين سال اين پروژه تكميل شده و به بهرهبرداري برسد. اما بازهم اين تاريخ، در حد يك وعده باقيماند و مثل هر سال وعده پايان تابستان هم از سوي مسوولان شهرداري تهران مطرح شد، اما محقق نشد.
روزها يك به يك گذشت و در آستانه شش سالگي كنگزني باغموزه دفاع مقدس، اعضاي شوراي شهر تهران ديد و بازديد عيدانه سال 91 با قاليباف را، نيمه فروردينماه امسال و در باغموزه دفاع مقدس برگزار كردند و تا حدودي روزنه اميد افتتاح و بهرهبرداري نهايي از اين مجموعه قوت گرفت.
هرچند برخي اعضاي شوراي شهر نقطه نظراتي در خصوص محتواي موزه داشتند، اما به اذعان اغلب اعضاي شوراي شهر، نقص جدي در موزه وجود نداشت و هفت سالن آن كاملا طراحي شده و آماده بازديد بود. به طوري كه بازديد عجولانه نمايندگان مردم پايتخت در شوراي شهر بيش از سه ساعت به طول انجاميد.
وعده آخر، سوم خرداد 91
مهدي چمران ـ رييس شوراي شهر تهران ـ در همان مراسم در جمع خبرنگاران وعده داد كه سوم خرداد ماه، باغموزه دفاع مقدس ميزبان بازديدكنندگان باشد. قاليباف هم تاكيد كرد كه باغموزه دفاع مقدس، نيمه اول امسال به بهرهبرداري خواهد رسيد. با اين حال، سوم خرداد 91 هم سپري شد، بدون اينكه خبري از بازديد عمومي از باغموزه دفاع مقدس باشد.
مونسان ـ مديرعامل شركت توسعه فضاهاي فرهنگي شهرداري تهران ـ درگفتوگو با خبرنگار ايسنا، درباره اينكه چرا سوم خرداد امسال هم، عليرغم وعده مسوولان مديريت شهري، امكان بازديد از باغموزه دفاع مقدس فراهم نشد؟ توضيح داد: كل پروژه باغموزه دفاع مقدس آماده بهرهبرداري است و بهرهبرداري از آن بر اساس زمانبندي شهرداري صورت خواهد گرفت.
افتتاح باغموزه، معطل پروژه برج پرچم
مونسان با اشاره به پروژه برج پرچم كه در بخشي از فضاي باغموزه در حال اجراست، توضيح داد: تدبير شهردار تهران اين است كه اين دو پروژه همزمان با هم در هفته دفاع مقدس امسال (پايان شهريورماه) به بهرهبرداري برسد.
وي در خصوص علت طولاني شدن روند بهرهبرداري از پروژه باغموزه دفاع مقدس، به ايسنا گفت: فضاي مفهومي موزه نسبت به طراحي اوليه ارتقاء چشمگيري داشته و براي كوچكترين موضوعات در اين حوزه جلسات متعدد كارشناسي با حضور اميران و فرماندهان دفاع مقدس برگزار شده است.
مديرعامل شركت توسعه فضاهاي فرهنگي شهرداري تهران با اشاره به حساسيت بالاي محتواي موزه اين مجموعه، خاطرنشان كرد: تلاش كرديم در بعد مفهومي، نظر همه مخاطبان را جلب كنيم.
سوم خرداد، هفته دفاع مقدس، دهه فجر
به گزارش ايسنا، حدود چهار سال از نخستين وعده مطرح شده براي بهرهبرداري از باغموزه دفاع مقدس ميگذرد و تقريبا هر سال، سه مناسبت مهم شامل سوم خرداد ـ سالروز آزادسازي خرمشهر، 31 شهريور ـ آغاز هفته دفاع مقدس و ايام دهه فجر به عنوان زمان بازگشايي اين باغموزه اعلام ميشود.
شهردار تهران بارها از باغموزه دفاع مقدس به عنوان مهمترين مركز فرهنگي تهران ياد كرده و آن را ابزاري براي رونق فرهنگ ايثارگري و شهادت و نمايانگر عزت و افتخار كشور معرفي كرده است؛ اما مشخص نيست در شرايطي كه اين پروژه به سرانجام رسيده است، چرا شهرداري افتتاح آن را به اجراي كامل برج پرچم كه ارتباطي با ساختمان اصلي موزه هم ندارد، منوط كرده است؟
و شهروندان تهراني حق دارند كه اين روزها ديگر وعدههاي مربوط به افتتاح اين پروژه بزرگ فرهنگي را باور نكنند.
قاليباف مهرماه سال 87 هم با بيان اينکه ساخت باغ موزه دفاع مقدس از دوسال قبل آغاز شده است، گفته بود كه تلاش ميكنيم تا دهه فجر امسال آن را افتتاح کنيم.