به گزارش مشرق ، انتخابات هیئت رئیسه دائم نهمین دوره مجلس شورای اسلامی صبح امروز برای انتخاب رئیس، نواب رئیس، دبیران و ناظران مجلس برگزار شد. نمایندگان‌ در این انتخابات با رأی خود، هیئت رئیسه دائم را برای اولین سال فعالیت مجلس نهم انتخاب کردند.


انتخاب هیئت رئیسه دائم و تعیین تکلیف اعتبارنامه‌ 33 منتخب مجلس

اعتبارنامه رحیم زارع منتخب مردم آباده در مجلس شورای اسلامی که  جهت بررسی به شعبه 2 ارجاع شده بود، امروز در مجلس بررسی و تصویب شد. همچنین اعتبارنامه‌های محمدباقر شریعتی منتخب مردم بهبهان که به شعبه 4 ارجاع شده بود و همچنین عیسی امامی نماینده گرگان و غلامرضا کاتب منتخب گرمسار که اعتبارنامه‌هایشان به شعبه 12 ارجاع شده بود، در جلسه علنی امروز بررسی و تصویب شد.

حسینیان سوگند خورد

حجت‌الاسلام روح‌الله حسینیان منتخب مردم تهران در مجلس نهم در جلسه علنی امروز طبق اصل 67 قانون اساسی سوگند یاد کرد و مراسم تحلیف را به جای آورد. حسینیان به دلیل سفر به عتبات عالیات نتوانسته بود در مجلس حضور یابد و مراسم سوگند را به جای آورد، به همین دلیل در جلسه علنی امروز پارلمان مراسم تحلیف را به جای آورد.


رسایی : این کار سوء‌استفاده از آئین‌نامه مجلس است

بر اساس آئین‌نامه داخلی مجلس منتخبینی که اعتبار‌نامه‌شان به تصویب نرسیده، نمی‌توانند در رای‌‌گیری شرکت کنند. رسایی با بیان اینکه طبق آئین‌نامه گویا حتی این افراد نمی‌توانند کاندیدای هیئت رئیسه مجلس نیز شوند چراکه اعتبار‌نامه‌شان به تصویب نرسیده است، گفت: ‌یکی از نمایندگان تهران نسبت به اعتبارنامه‌ یکی از منتخبین شهرستان‌ها اعتراض کرده و او نیز به همه نمایندگان تهران معترض شده است که این اعتراض مبنای حقوقی و عقلی و عرفی ندارد، چراکه همین ابتدای مجلس موجب شده حقوق بخشی از منتخبان مانع ‌تحقق حقوق بخشی از نمایندگان دیگر برای شرکت در انتخابات هیئت رئیسه ‌شده است.

سایی با بیان اینکه شاید گفته شود این حق آن نماینده است، گفت: بنده می‌خواهم بگویم این سوء‌استفاده از آئین‌نامه داخلی مجلس است چرا‌که نماینده معترض به اعتبار‌نامه‌های نمایندگان تهران دلیل و مدرکی ارائه نداده و اگر کسی به اعتبار‌نامه آن نماینده معترض نمی‌شد، او هم نسبت به اعتبار‌نامه نمایندگان تهران اعتراضی نمی‌کرد.


اعتراض یک منتخب به اعتبارنامه منتخبان تهران ‌"لج‌بازی" است

منتخب مردم تهران در خانه ملت با بیان اینکه یک حالت لجبازی در مجلس درست شده است، افزود: ما دست روی قرآن گذاشتیم و سوگند یاد کردیم، 4 سال قرار است در این مجلس حضور داشته باشیم و رای دهیم، بنابراین با این کارها نمی‌توانیم این اقدامات را انجام دهیم.

در ادامه علی لاریجانی رئیس موقت مجلس در پاسخ به این تذکر رسایی گفت: ما به دوستان توصیه کردیم که تلاش کنند تا این موضوع تمام شود و فکر می‌کردیم شعبه امروز تشکیل جلسه می‌دهد و گزارش خود را ارائه می‌کند اما این گزارش تکمیل نشد.

لاریجانی همچنین گفت: اگر شعبه امروز گزارش خود را ارائه ندهد، منتخبینی که اعتبار‌نامه‌های آنان به تصویب نرسیده، حق رای ندارند.


منتخبی که حق رأی ندارد، ‌حق رئیس شدن هم ندارد

احمد توکلی منتخب مردم تهران در مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی امروز در تذکر آئین‌نامه‌ای اظهار داشت: به استناد ماده 74 آئین‌نامه داخلی مجلس کسانی که اعتبارنامه آنان به تصویب نرسیده، حق رای ندارند.

وی با بیان اینکه این ماده ناظر بر حق رای دادن است نه ناظر بر کاندیدا شدن، گفت: نمی‌شود منتخبی‌ که اعتبار‌نامه او هنوز به تصویب نرسیده، کاندیدای هیئت رئیسه شود و حتی به عنوان رئیس جلسه را اداره کند؛ در حالی که پرونده او در کمیسیون تحقیق است.

توکلی همچنین گفت: زمانی که منتخبی حق رای نداشته باشد، نمی‌تواند کاندیدای هیئت رئیسه شود. بنده و برخی از منتخبین تهران نسبت به اعتبار‌نامه برخی از منتخبان مجلس اعتراض کردیم ولی آنان در یک اقدام واکنشی و نامناسب به اعتبار‌نامه برخی نمایندگان تهران اعتراض کردند.

منتخب مردم تهران در خانه ملت همچنین گفت: به نظرم کسی که حق رای ندارد، نباید کاندیدای هیئت رئیسه شود و حق رئیس شدن داشته باشد.


کوچک زاده : برخی در مجلس گروگان‌گیری می‌کنند

مهدی کوچک زاده منتخب مردم تهران در مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی امروز (سه ‌شنبه) در تذکر آئین‌نامه‌ای اظهار داشت: یکی از نمایندگان مجلس در اقدامی واکنشی و نامناسب نسبت به اعتبارنامه منتخبین تهران اعتراض کرده است که باید به او گفت اینجا یکی از محلات کشور نیست بلکه اینجا مجلس است و چنین اقداماتی واکنشی دون شان مجلس است.

وی افزود: اگر برخورد مناسب با این رفتارهای واکنشی صورت نگیرد، باید همواره دیگران منتظر باشند که اگر نسبت به فردی به حق سخنی را مطرح کردند، او به ناحق اقدام واکنشی صورت دهد.

کوچک‌زاده ادامه داد: باید دید به چه حقی این نماینده به پرونده آقای دکتر مرندی که مورد تأیید همه ملت است، اعتراض کرده است؟ یکی از عوامل بد در مجلس وجود چنین افرادی در خانه ملت است و ما موافق با حضور افراد گروگان‌گیری مانند این افراد در مجلس نیستیم.


اعتراضم به اعتبارنامه منتخبین تهران، جز نادارن و توکلی را پس می‌گیرم

علی ایرانپور نماینده مردم مبارکه در مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی امروز در تذکری با استناد به ماده 77 آیین‌نامه داخلی پارلمانف اظهار داشت: با کمال تأسف باید اعلام کنم علیرغم آنکه در جلسه قبل برادر بزرگوارمان انواع و اقسام توهین‌ها را به این حقیر و مردم شهیدپرور مبارکه داشتند، امروز هم این روند را ادامه دادند.

وی با بیان اینکه واقعا نسبت به این قضیه متأسفم گفت: ادب و نزاکت مهمترین موضوعی است که باید همه نمایندگان داشته باشند آن هم مدعیانی که تصور می‌کنند از همه نمایندگان نماینده‌تر هستند و خونشان رنگین تر است.

ایرانپور با بیان اینکه افتخار می‌کنم سرباز ولایتم، گفت: از برادر بزرگوارمان در دادگاه شکایت می‌کنم.

این نماینده مجلس نهم همچنین گفت: بنده نسبت به برخی منتخبین تهران اعتراض داشتم اما اعتراضم را از همه منتخبین تهران به جز آقایان توکلی و نادران پس می‌گیرم.


تصویب اعتبارنامه با این وضع نقض قانون اساسی است

مهدی سنائی نماینده مردم نهاوند در مجلس شورای اسلامی امروز سه‌شنبه طی اخطاری به اصول 37، 39 و 40 قانون اساسی استناد کرد و اظهار داشت: بعد از برگزاری انتخاباتی با این شکوه و بزرگی در کشور بدون تردید این نحوه اعمال قانون در خصوص اعتبارنامه‌ها نقض قانون اساسی است.

وی افزود: در مجلس هشتم هم این موارد پیش آمد ولی به نوعی رفع شد و این شیوه تصویب اعتبارنامه نقض قانون اساسی است. سنائی ادامه داد: ما از این چند روز عبور می‌کنیم و دوباره 4 سال دیگر با همین مشکل مواجه خواهیم شد. علی لاریجانی در پاسخ به تذکر سنائی گفت که اگر نقض قانون اساسی در این مورد صورت بگیرد، شورای نگهبان آئین‌نامه را تائید نمی‌کرد. وی با بیان اینکه ما عالم بالغیب نیستیم افزود: اگر کسی اعتراض کرد و ما با آن فرد صحبت کردیم و مسئله حل نشد نمی‌توانیم کار دیگری بکنیم.


رقابت دوباره حدادعادل با لاریجانی/رقابت باهنر، ابوترابی‌فرد و سالک برای نائب رئیسی مجلس

*کاندیدای ریاست مجلس : علی لاریجانی و غلامعلی حدادعادل ‌کاندیدای تصدی ریاست بهارستان نهم شدند این در حالی است که حدادعادل در انتخابات رياست موقت مجلس نهم با اخذ 100 راي در برابر 172 راي لاريجاني به عنوان رئيس موقت مجلس انتخاب نشد.

*کاندیدای نواب هیئت رئیسه مجلس: محمدرضا باهنر ، ‌سید‌محمدحسن ابوترابی‌فرد و احمد سالک کاندیدای نواب هیئت رئیسه دائم پارلمان نهم شدند.

*کاندیدای دبیری هیئت رئیسه مجلس: حجت‌الاسلام حسین سبحانی‌نیا، علیرضا منادی، شاهین محمدصادقی، محمدحسین فرهنگی، جواد جهانگیرزاده و محمد دهقان، ضرغام صادقی، سیدمرتضی حسینی، سیدعلی طاهری، ابراهیم کارخانه، غلامرضا کاتب، حاجی دلیگانی و سیدرمضان شجاعی کیاسری کاندیداهای تصدی پست‌های دبیری هیئت رئیسه برای اولین سال فعالیت مجلس نهم هستند. ‌

*کاندیدای ناظران هیئت رئیسه: عبدالرضا مصری،‌ سیدشریف حسینی، محمد آشوری، شکرخدا موسی، ‌محمدصالح جوکار، بیژن نوباوه وطن، ‌کاندیداهای ناظر برای عضویت در هیئت رئیسه دائم مجلس برای اولین سال فعالیت پارلمان نهم شدند.


لاریجانی برای یکسال رئیس مجلس شد / نزول باهنر به رتبه دوم با 179 رای

* با شمارش آراء اخذ شده از نمایندگان برای انتخاب هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی، علی لاریجانی با 177 رای موافق به ریاست مجلس نهم انتخاب شد. همچنین حداد عادل با 89 رای موافق از رسیدن به ریاست مجلس نهم بازماند. هفته پیش نیز در انتخابات هیئت رئیسه موقت از 275 رای ماخوذه علی لاریجانی موفق به کسب 173 رای موافق شد. حداد عادل نیز 100 رای موافق کسب کرد.

* محمدرضا باهنر و حجت‌الاسلام سید محمدحسن ابوترابی‌فرد نمایندگان تهران و حجت‌الاسلام احمد سالک نماینده اصفهان برای تصدی نواب مجلس کاندیدا شده بودند که ‌حجت‌الاسلام ابوترابی‌فرد با 232 رأی و محمدرضا باهنر با 179 رأی از مجموع 271 رأی حاصله به عنوان نواب اول و دوم هیئت رئیسه دائم برای اولین سال فعالیت مجلس نهم انتخاب شدند. سالک نیز 85 رأی نمایندگان را به خود اختصاص داد. این درحالی است که در  انتخابات هیئت رئیسه موقت مجلس که هفته پیش انجام شد باهنر با 177 رای به عنوان نائب رئیس اول مجلس و ابوترابی فرد با کسب 167 رای به عنوان نائب رئیس دوم مجلس انتخاب شدند.

حجت‌الاسلام حسین سبحانی‌نیا با 166 رأی ، محمدحسین فرهنگی با 164 رأی ، محمد دهقان با 161 رأی ، شاهین محمدصادقی با 152 رأی ، علیرضا منادی با 140 رأی ، جواد جهانگیرزاده با 134 رأی از مجموع 274 آرای مأخوذه به عنوان دبیران هیئت رئیسه دائم مجلس نهم برگزیده شدند.

* سیدشریف حسینی با 166 رأی ، عبدالرضا مصری با 165 رأی‌ و محمد آشوری با 152 رأی به عنوان ناظران هیئت رئیسه دائم مجلس نهم انتخاب شدند.

* پس از برگزاری انتخابات هیئت رئیسه مجلس نهم، مراسم تحلیف 12 عضو این هیئت ‌طبق آئین‌نامه داخلی برگزار شد و اعضای هیئت رئیسه منتخب متن ذیل را قرائت و سوگند یاد کردند:
"من به عنوان عضو هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی در برابر قرآن مجید به خداوند قادر متعال سوگند یاد می‌کنم که حداکثر توان خود را برای اجرای آیین‌نامه داخلی مجلس شورای اسلامی با مراعات بی‌طرفی کامل در انجام وظایف به کار گیرم و از هر گونه اقدام مخالف آئین‌نامه اجتناب نمایم".‌

گزارش باهنر از قوانین تصويب شده در مجلس

رئيس مجلس از ابوترابي​فرد و باهنر خواست تا به عنوان معاونين قانونگزاري و نظارتي مجلس، گزارشي از عملکرد خود ارائه دهند. ابوترابي​فرد به دليل کمبود وقت جلسه امروز، اراه اين گزارش را به جلسه بعدي موکول کرد اما محمدرضا باهنر معاون نظارت مجلس هشتم در گزارشي با اشاره به اينکه در مجالس پس از انقلاب 9 برابر مجالس قبل از انقلاب، قانون تصويب شده است، اظهار داشت: متاسفانه تا قبل از مجلس ششم، هيچ نظارتي برحسن اجراي قوانين وجود نداشت. در مجلس هفتم نظارت کمي نظامندتر شد و در مجلس هشتم با تاسيس معاونت نظارت، چهار اداره کل نظارتي تشکيل شد.
به گفته وي، يکي از اين اداره کل​ها بر عملکرد نمايندگان ناظر در مجامع تخصصي همچون «هيات نظارت بر صداوسيما»، «شوراي پول و اعتبار» و ... نظارت دارد. اداره کل ديگري به نظارت بر عملکرد کميسيون​هاي تخصصي مجلس مي​پردازد تا کميسيون​ها علاوه بر نظارت به انجام وظايف نظارتي خود بر وزارتخانه​هاي زيرنظرشان نيز بپردازند. به ابن ترتيب گزارش​هاي نظارتي کميسيون​ها در معاونت نظارت بررسي مي​شود تا در صورت نياز به قوه قضايه ارجاع گردد.
باهنر با بيان اينکه ديگر اداره کل معاونت نظارتي مجلس بر عملکرد کميسيون اصل 90 نظارت دارد، افزود: آخرين اداره کل هم موظف به تطبيق مقررات دولت با مصوبات مجلس بر اساس اصل 138 قانون اساسي است. اين اداره کل، نتايج بررسي​هايش را پس از اطلاع به رئيس مجلس، در روزنامه رسمي به چاپ مي​رساند.
وي در پايان ابراز اميدواري کرد که اينبار معاون نظارت و قانونگزاري مجلس، افراد ديگري به غير از نواب رئيس مجلس باشند تا بيشتر به امور اين معاونت بپردازند و فراغت بال بيشتري داشته باشند.


* حاشیه های امروز صحن علنی مجلس

* اعتبار‌نامه‌ها موجب آغاز تذکرات داغ نمایندگان شد. توکلی که پیش از این به اعتبار‌نامه ایرانپور منتخب مبارکه اعتراض کرده بود امروز هم تذکری شدید‌الحن داشت و بعد از آن کوثری نماینده تهران هم تذکری مشابه او را از تریبون بیان کرد.

* این تذکرات باعث شد رئیس مجلس حدود ساعت 9:15 اعلام تنفس کند و ساعت 9:45 دقیقه بار دیگر دستور جلسه ادامه یابد. با آغاز مجدد جلسه علنی مجلس رایزنی حجت‌السلام سالک و ابوترابی با منتخب مبارکه آغاز می‌شود. ایرانپور یکی در میان به اعتبار‌نامه‌های نمایندگان تهران ایراد وارد می‌کند. در این سو مصباحی مقدم و رسایی و توکلی در حال گفت‌وگو هستند. ایرانپور به اعتبار‌نامه توکلی خدشه وارد کرده و قرار است به کمیسیون تحقیق ارجاع شود.

* رئیس شعبه نام روح‌الله حسینیان منتخب تهران را قرائت می‌کند. کسی به اعتبار‌نامه او اعتراضی ندارد. حسینیان همانطور نشسته به نماینده بغل دستی‌اش که به او تبریک می‌گوید لبخند می‌زند. او صبح امروز بعد از بازگشت از سفر عتبات عالیات مراسم سوگند خود را هم اجرا کرد.

* قرائت نام اعتبار‌نامه نمایندگان شعبه 6 تمام می‌شود و منتخب مبارکه تقاضای تذکر دارد. چند دقیقه بعد مانیتور مجلس چهره جوانی را به نمایش می‌گذارد که منتخب مبارکه است و گفته می‌شود متولد 1359 است. جوان خوش‌بیان در صحبت‌هایش از شکایتش از اعتبارنامه‌های نمایندگان تهران می‌گذرد به جز دو نفر: احمد توکلی و الیاس نادران.

* حدادعادل که امروز بعد از قرائت نامش ایستاده بود، ویژگی متفاوتی داشت او بدون کت و شلوار پوشیدن پیراهن بلند دو جیبه است و البته پایی که گچ گرفته شده است. پای چپ او که گچ گرفته شده بود امروز مهمترین سوژه عکاسان خبری بود تا رئیس کمیسیون فرهنگی هشتم را با هیبتی متفاوت و پیراهنی که بیشتر شبیه دشداشه بود ببینند.

* فرهنگی دبیر هیأت‌رئیسه، آغاز انتخابات هیأت رئیسه دائم را اعلام می‌کند و می‌گوید: کاندیداهای ریاست، جناب آقای دکتر لاریجانی. 30 ثانیه بعد نام حدادعادل هم اعلام می‌شود و او کاندیدای ریاست می‌شود. کارمندان مجلس پاکت‌های نارنجی رنگ رای را بین نمایندگان توزیع می‌کنند؛ حدادعادل برگه سفید رنگ رای را از پاک بیرون می‌آورد و نگاه می‌کند. بعد از آنکه منتخب مبارکه از اعتراضش نسبت به برخی نمایندگان تهران می‌گذرد بار دیگر نام آنها قرائت می‌شود و هر یک زمانی که نام آنها برده می‌شود از جای خود بلند می‌شوند. زاکانی یکی از این نمایندگان است. تاجگردون نماینده اصلاح‌طلب مجلس که در کنار او نشسته است یکی از کسانی است که به او تبریک می‌گوید.

* در آن سو آقاتهرانی دیگر نماینده تهران که در ابتدا اعتبار‌نامه‌اش مورد اعتراض نماینده مبارکه قرار گرفته بود بعد از اعلام انصراف ایرانپور نامش قرائت می‌شود و بعد کارمند مجلس برگه اخذ رای به او تحویل می‌دهد. نجابت نماینده تهران که اعتبار‌نامه‌اش مورد تایید قرار نگرفته برای نظارت بر شمارش آرا به هیأت‌رئیسه فراخوانده می‌شود. انتخابات ریاست و نواب رئیس انجام می‌شود و حالا نوبت دبیران است.

* احمد توکلی نماینده مردم تهران که براساس آئین‌نامه نمی‌تواند رای بدهد حدود ساعت 10:35 دقیقه صحن مجلس را ترک می‌کند. چند دقیقه بعد لاریجانی آرای ریاست را اعلام می‌کند. او 177 رای آورده است 4 رای بیشتر از زمان انتخابش به عنوان رئیس موقت مجلس. حداد عادل هم 11 رای کمتر می‌آورد آرای او از 100 رای به 89 رای کاهش می‌یابد. 4 رای هم سفید داده شده.

* گپ و گفت کاظم جلالی دبیر فراکسیون رهروان ولایت با روح‌الله حسینیان و مرتضی آقاتهرانی از اعضای ارشد جبهه پایداری هم از حاشیه‌های جالب امروز مجلس است. خنده از صورت هیچ کدام محو نمی‌شود.

* لاریجانی آرای نواب رئیس را اعلام می‌کند. ابوترابی برخلاف انتخابات هیأت‌رئیسه موقت این بار بیشترین رای را می‌آورد و نایب‌رئیس اول می‌شود. 232 رای برای ابوترابی و 179 رای برای باهنر. حجت‌السلام سالک هم 85 رای می‌آورد. چند دقیقه بعد از اعلام رای نواب رئیس، باهنر وارد مجلس می‌شود با نمایندگانی که برای تبریک به سوی او می‌آیند رو‌بوسی می‌کند خودش هم در ادامه سراغ ابوترابی‌فرد می‌رود و با او رو‌بوسی می‌کند.

* حدود ساعت 11:30 در راهرو‌های مجلس خبری از نمایندگان نیست و نمایندگانی که تک و توک از صحن بیرون می‌آیند یا ناشناخته‌اند یا حاضر به گفت‌وگو نیستند. کوثری نماینده تهران گفت‌وگو با تلفن همراهش را بهانه می‌کند تا مصاحبه ای در حاشیه روز داغ مجلس انجام نشود.