به گزارش مشرق ،مركز مطالعات استراتژيك و بين الملل گزارشي را با عنوان نقش روابط اقتصادي و انرژي با تركيه و روسيه در راهبرد ملي ايران منتشر كرده است.
گزارش به سفارش بخشي از پروژه تحقيقاتي مركز مطالعات استراتژيك و و بين الملل به نام" روابط تركيه، روسيه، ايران: ديدگاههاي منطقه اي" تهيه شده است. اين پروژه كه مركز مطالعات استراتژيك و بين الملل با همكاري بنياد موسسه تحقيقات سياست اقتصاد تركيه و موسسه مطالعات شرقي مسكو انجام داده است ، نوعي واكاوي روابط در حال تكامل بين اين سه كشور محوري و پيامدهاي آن براي توسعه هاي منطقه اي در قفقاز، اسياي ميانه و مديترانه شرقي و روابط آنها با امريكا و ساير كشورها است.
در این گزارش آمده است : اين پروژه براي ترويج گفت و گو و فهم عميق تر اين روابط در ميان كارشناسان و مقامات در هر سه كشور انجام مي شود. مركز مطالعات استراتژيك و بين الملل يك ارزيابي جامع از نيروهاي هدايت كننده اين روابط و پيامدهاي بلند مدت آن انجام و پيشنهادهاي سياسي مختلفي را ارائه خواهد داد.
این گزارش می افزاید که ایران در سالهای گذشته اقدامات زیر را انجام داده است:
· توسعه روابط مثبت با روسيه به عنوان عامل توازن قاره اي در تنش با كشورهاي غربي
· توسعه روابط تجاري مثبت و سرمايه گذاري با همسايگان، خصوصا بازارهاي بزرگتر مثل روسيه، تركيه، عراق و پاكستان
· استفاده از وابستگي متقابل انرژي از طريق همكاري در زمينه هاي نفت،گاز و نيروي برق به منظور قرار دادن پايگاههاي عمده منابع ايران براي استفاده استراتژيك و اقتصادي
· استفاده از روابط منطقه اي براي تضعيف آثار فشارهاي غرب خصوصا در دورزدن تحريم ها ( به طور سنتي امارات متحده عربي براي اين هدف استفاده مي شد ،اما در سالهاي اخير، ايران همكاري نزديك تري با تركيه و آسياي مركزي داشته است)
این گزارش تاکید می کند که تهران پروژه خطوط لوله زير را براي تثبيت نقشش به عنوان تامين كننده گاز و انرژي منطقه پيشنهاد داده است:
· خط لوله ايران-عراق-سوريه با چشم انداز صادرات گاز ايران به اروپا از طريقه كشورهاي مديترانه اي (اين پروژه خط لوله اسلامي لقب گرفت كه به عنوان رقيبي است با پروژه هاي خطوط لوله متفاوتي كه طراحي شده است تا گاز را از طريق تركيه به اروپا صادر كند)
· خط لوله تبريز-آنكارا از تبريز به آنكارا
· خط لوله باكو-تبريز از باكو به تبريز
· خط لوله ايران-امارات متحده عربي به دبي
· خط لوله ايران-كويت
· خط لوله ايران-عمان
· خط لوله ايران-بحرين از ميدان گازي فردوس در خليج فارس
بخش هاي مختلف اين گزارش عبارتست از:
I. معرفي.
II. سياست منطقه اي ايران. در اين بخش به آمارها و نمودارها و نقشه هايي از روابط تجاري ايران با همسايگانش اشاره شده است.
III. نگاهي نزديك تر به بخش انرژي ايران. كه اين بخش نيز امارها و نمودار ها را در بر ميگيرد.
IV. برنامه هاي صادرات گاز.
V. سياست هاي منطقه اي در قبال روسيه و تركيه. به روابط ايران و روسيه و روابط ايران و تركيه اشاره مي شود.
VI. نتيجه گيري و چشم انداز.