من خودم در ۱۶ سالگی ازدواج کردم. الان که ۲۶ سالم است، دختر بزرگم ۸ ساله است و دختر کوچکم ۶ ساله است. بنابرین تجربه شخصی و مطالعات و تجربیاتی که داشتم خیلی کمک کرد.

گروه جهاد و مقاومت مشرقفعالیت‌های جهادی حجت‌الاسلام محمد جهانگیری که جوانی ۲۶ ساله است، در شهر کنگاور، ما را بر آن داشت که با او گفتگویی داشته باشیم. این امام جماعت موفق و مردمی، به سئوالات ما پاسخ گفت تا نمونه خوبی باشد برای سایر متصدیان و مسئولانی که با مردم در ارتباط هستند و باید نسبت به رفع مشکلات آن‌ها حساس باشند.

**: چه شد که سر از مسجد فاطمیه محله اسلام‌آباد درآوردید؟

حجت‌الاسلام محمد جهانگیری: ما تقریبا از سال ۹۴ فعالیت های فرهنگی و جهادی داشتیم و مردم ما رو می‌شناختند.

با توجه به ارتباط خیلی خوب و دوستانه ای که با جوانان داشتیم، جناب حیدرنژاد فرمانده سپاه شهرستان کنگاور،  پیشنهاد دادند که بنده مسئولیت طرح کرامت سپاه شهرستان را که در محلات حاشیه شهر بود قبول کنم و آنجا خدمت کنم. محله هدف برای طرح کرامت شهرستان کنگاور، محله (هندی آباد) اسلام آباد، بود و مسجدی که آنجا بود، یعنی مسجد فاطمیه. که عملا در سال ۹۷ فعالیت‌های ما در راستای طرح کرامت در محله اسلام آباد و مسجد فاطمیه شروع شد.

**: گفته بودید یک سوم جمعیت این محله معتاد بوده‌اند، واقعا چرا محله اسلام‌آباد به این وضع دچار شد؟

محمد جهانگیری: یک سوم اگه بگوییم خیلی اغراق کرده‌ایم. اما خب جمعیت خیلی زیادی آنجا مبتلا به اعتیاد هستند که غالبا غیر بومی هستند و آنجا را اشغال کردند. متاسفانه وجود عمده‌فروش‌ها در محله و عدم برخورد با آنها، موجب همچین آمار بالایی شده.

البته ناگفته نماند که در کنار این معضل، باز هم مردمی عزیز و بزرگوار در محل هستند، که همه از بزرگان و افراد مشهور شهرستان هستند. علت آمار بالای اعتیاد به نظر من؛ وجود عمده‌فروشان و عدم برخورد با آنهاست.

بیکاری، بافت آلوده، عدم سرگرمی مناسب و در دسترس بودن مواد هم از دیگر علل است.

**: ایده اولیه‌تان برای اصلاح این وضعیت چه بود؟

محمد جهانگیری: ایده اولیه این بود که یک شناخت کلی در  مورد محله پیدا کنیم که بشود بر اساس آن جلو رفت و کاری کرد. مثل جمعیت، تعداد خانوار، تعداد معتادها، آمار طلاق، آمار ازدواج، آمار فقرا، آمار ایتام، آمار بیمارها، آمار کودکان طلاق، و... جزئی‌ترین آمارها را با کمک بعضی ارگان‌ها درآوردیم. بعد مشکلات را دسته بندی کردیم و بر اساس آن جلو رفتیم.

مثلا اول اعتیاد بود، بعد بافت فرسوده، بعد فقر مادی، بعد فقر فرهنگی و... و بر اساس این یکی یکی رفتیم جلو. اعتماد خیرین را به واسطه صداقت در کار و لطف خدا جلب کردیم، و با نام امام رضا علیه السلام جلو رفتیم که الحمدلله به لطف امام رضا موفق بودیم.

یک صندوق داخل سوپر مارکت‌های محله گذاشتیم تحت عنوان صندوق ارتباط با امام جماعت مسجد فاطمیه  که مردم مشکلاتشان را داخل صندوق بیندازند و ما هم پیگیری کنیم و این باعث ارتباط صمیمی‌تر با مردم شد.

**: وضع اختلافات خانوادگی و طلاق هم حتما از همین بستر نشأت گرفته و علت اصلی هر دو  ناهنجاری، مشکلات مالی و معیشتی است...

محمد جهانگیری: آمار طلاق بالا بود، و تقریبا چهار به دو بود. اما با مشاوره‌ها، پادرمیانی ها، صحبت ها و... طبق آمار رسمی خیلی کم شد. خیلی آمار پایین آمد.

**: یکی از راهکارهای شما برای حل معضلات خانوادگی، ارائه مشاوره بوده. شما با این سن و سالتان چقدر تجربه زندگی مشترک داشتید؟ و از چه راهی برای تاثیر بر افکار زوج‌ها استفاده کردید؟

محمد جهانگیری: من خودم در ۱۶ سالگی ازدواج کردم. الان که ۲۶ سالم است، دختر بزرگم ۸ ساله است و دختر کوچکم ۶ ساله است. بنابرین تجربه شخصی و مطالعات و تجربیاتی که داشتم خیلی کمک کرد. البته در این مسیر از متخصصین هم کمک می‌گرفتیم و مشکلات حاد را ارجاع می‌دادیم.

**: کارآفرینی یکی از ویژگی‌های شما بوده. واقعیت این است که تا مشکلات مالی رفع نشود، نمی شود برای حل بقیه مشکلات، پیش قدم شد. توانایی های کارآفرینی شما از کی شکوفا شد و چگونه به مدل های کارآفرینی رسیدید؟

محمد جهانگیری: فکر کردیم و گفتیم ما افراد معتاد را بفرستیم کمپ و ترک کنند؛ خب بعد از اینکه بیایند بیرون، باز هم میروند سمت مواد. ریشه‌یابی کردیم و دیدیم عمده‌اش بخاطر بیکاری است. بنابراین مشکل را ریشه ای حل کردیم و دنبال شغل بودیم. حالا گاهی با ایجاد شغل و گاهی با فراهم کردن شغل. گاهی شغل کوچک درست می‌شد.گاهی هم به خیرین و بقیه می‌گفتیم و به عنوان نیرو ازشان استفاده کنند. نکته جالب این که؛ ۳۰ درصد از منابع مالی ما از طرف خود این عزیزان که قبلا معتاد بودند و ترک کردند و شغل برایشان فراهم شده، جور می‌شود.

ایجاد آشپزخانه، لبنیاتی، خیاطی، تعویض روغنی، تولیدی لامپ اس ام دی، فست فودی، مینی سوپر مارکت، مشاغل خُرد خانگی و....  از مشاغل ایجادی بود، که تولیدی ظروف یکبار مصرف کاغذی هم در دستور کار است.

تولیدی کفش، رستوران،  کافی شاپ، نگهبانی،  مکانیکی، شرکت دامداری و... از مشاغلی است که برای کار، افراد را معرفی کردیم.

**: شما در دوران کرونا هم فعال بودید... از این دوران هم برایمان بگویید.

محمد جهانگیری: ما تقریبا ۱۲۰۰ خانواده تحت پوشش داریم. تهیه بسته مواد غذایی، تهیه بسته مواد بهداشتی، ضدعفونی معابر، ایستگاه سلامت جلو تمام عابربانک های شهرستان، طبخ و پخش غذای گرم،‌ساخت و توزیع ماسک، پخش محلول ضدعفونی کننده، کار در بیمارستان ، تقدیر از کادر درمان، یادواره شهدای سلامت شهرستان، صحبت با صاحب مغازه‌ها و صاحب خانه ها برای بخشیدن اجاره، خرید برای افراد مبتلا به کرونا و... از جمله برنامه های ما در ایام کرونا بود.

**: شما باید در عرصه های بزرگتری مشغول خدمت‌رسانی بشوید، برای ادامه این فعالیت ها چقدر به کادرسازی پرداخته اید؟

محمد جهانگیری: ما یک گروه داریم (گروه جهادی تبلیغی علی بن موسی الرضا علیه السلام) و کارگروه‌های مختلفی در گروه ایجاد شده که وظایف تعریف شده دارند. کارگروه شناسایی، کارگروه اجتماعی، کارگروه سرکشی، کارگروه فرهنگی و... با دکترهای متخصص، با بنّا، نقاش، سوپرمارکت و... با همه نوع افراد که نیاز می‌شود ارتباط داریم که در مواقع نیاز ازشان استفاده بشود.

در واقع ظرفیت عظیمی هست که همه دارند خدمت می‌کنند. و نیاز به پرداخت هزینه برای نیرو در هیچ کاری نداریم و الحمدلله خودکفا هستیم.

**: ایده‌های شما را چگونه می شود به دیگر محلات و شهرهای کشور تسری داد؟

محمد جهانگیری: ما که کاری نکردیم، اما خب می‌شود همه ما به واسطه ارتباط‌های بیشتر، از تجربیات هم استفاده کنیم و تجربیات را انتقال بدهیم تا بشه بهتر عمل کنیم و نقاط ضعف همدیگر را پوشش بدهیم.

**: در پایان اگر مطلبی باقی مانده در خدمتیم.

محمد جهانگیری: از جمله کارهایی که کرده ایم عبارتند از:

اشتغال‌زایی برای ۹۳ معتاد متجاهر خانوم و ایجاد سرپناه برای همه آنها

ــ ترک اعتیاد و نجات ۲ کودک ۸ ساله و ۹۲ ساله از دام اعتیاد

ــ از بین بردن ۴ باند بزرگ مواد مخدر

ــ کمک رسانی به بیش از ۱۲۰۰ خانواده واقعا نیازمند به صورت مستمر

ــ ساخت و بهسازی ۶۲ باب خانه برای افراد بی سرپناه در دورترین نقاط روستایی و حاشیه شهر

ــ پیگیری و مطالبه آسفالت و تعمیر کلی شبکه آب و فاضلاب و برق مناطق حاشیه شهر و انجام همه این موارد

ــ اشتغال زایی برای ۲۵ جوان که تازه ازدواج کردند

ــ راه اندازی مهد قرآنی در مناطق آسیب پذیر و تذبیت حافظین قرآن

ــ راه اندازی مرکز مشاوره خانواده در مناطق آسیب پذیر که آمار طلاق رو یک سوم کرد

ــ جمع آوری تمام کودکان کار و ساماندهی آنها و پرداخت تمام هزینه های تحصیل و معیشت این عزیزان ۹۸ نفر

ــ درمان ۲۶ بیمار سرطانی

ــ راه اندازی کمپین ازدواج آسان با هدیه سفر به کربلای معلی (۳۳ نفر)

ــ پرداخت هزینه بیماران نیازمند ۹۵۰ نفر.

ــ پخش ۲۹۴۵ بسته مواد غذایی در بین نیازمندان، هر بسته به ارزش ۲۱۱ هزار تومان .

ــ طبخ و پخش ۶۵۸۰۰ پرس غذای گرم و پخش در بین نیازمندان.

ــ تهیه ۲۴ مورد جهیزیه برای دختران نیازمند.

ــ پرداخت رهن و اجاره ۲۰ خانواده بی سرپرست و نیازمند به صورت ماهانه  مجموعا ۲۰ میلیون تومان به صورت مستمر

ــ آزادی ۹۲ زندانی جرایم غیر عمد

ــ تهیه ۶۰ مورد گوشی و تبلت برای کودکان نیازمند

ــ ساخت و پخش ۴۰۰۰۰ عدد ماسک در بین اقشار آسیب پذیر

ــ پخش ۵۰۰ مورد محلول ضدعفونی کننده و پخش در مناطق محروم

برپایی غرفه حجاب و عفاف دو مرحله در هر سال و پخش ۵۰ عدد چادر و ۳۱۳ عدد روسری و ساق دست و اجرای برنامه های متنوع، جهت الگودهی حجاب.

ــ ۲۲ مورد رزمایش همدلی و مواسات و پخش بسته های مواد غذایی در بین نیازمندان بعداز فرمایش مقام معظم رهبری

ــ تقدیر از کادر درمان ۶ مرتبه

ــ خرید ویلچر و تجهیزات پزشکی ۱۳ عدد

ــ پرداخت تمام هزینه درمان ۱۱ بیمار تحت درمان و خرید داروهای ماهیانه به صورت مستمر ) بیماری s m ،تالسمی، قند، کلیوی، فلجی، گوارشی کودکان و...

ــ تقدیر از کودکان و فرزندان کادر درمان ۳ مرتبه

ــ خدمت در بخش بیماران کرونایی یک ماه

ــ خرید ۶۲ مورد بخاری

ــ خرید ۷۵ مورد یخچال

ــ خرید ۸۹ مورد تلویزیون

ــ خرید ۴۶ مورد اجاق گاز

ــ خرید ۳۳ تخته فرش

ــ پخش میوه نوبرانه در بین نیازمندان هر ۲ ماه   ۵۱۱ خانواده

ــ برگزاری جشن های مختلف در ایام مختلف سال در کمپ های ترک اعتیاد

ــ ذبح ۵۷ راس گوسفند و پخش در بین نیازمندان

ــ ذبح ۲ راس گاو و گوساله و پخش در بین نیازمند

ــ ساخت مستند فعالیت ها از طرف ستاد مبارزه با مواد مخدر، شبکه استانی، شبکه افق، رادیو سلام صبح بخیر و...

ــ پخش فعالیت ها در شبکه های بزرگ اجتماعی نظیر؛ فارس نیوز، کانال و پیج اینستاگرام دکتر رائفی پور، شبکه خبری شعار سال، شبکه خبری نجف آباد نیوز، حوزه نیوز، و...

ــ در سال ۹۸ بنده به لطف امام رضا علیه السالم به عنوان امام محله برتر کشور انتخاب شدم.

و.... که همگی از الطاف امام رضا علیه السالم به ما بود.

این‌ها آمار کارهای سال ۹۸ و ۱۴۰۰ تا الان است.

گفتگو: میثم رشیدی مهرآبادی