کد خبر 1287152
تاریخ انتشار: ۲۶ مهر ۱۴۰۰ - ۰۹:۱۴

در گرماگرم ادامه کووید، حال با شروع فصل سرما یک بیماری دیگر دستگاه تنفسی نیز در کمین ما است: سرماخوردگی!

به گزارش مشرق، در ۱۸ ماه گذشته و از هنگام نخستین قرنطینه (کووید) در بریتانیا موارد سرماخوردگی به شکلی چشمگیر کاهش یافت، اما با بازگشایی جامعه و بازگشت مردم سر کار، سرماخوردگی و آنفلوآنزا نیز بازگشته است که به گفته برخی از مبتلایان با گلودرد و آبریزش بینی شدید، «بدترین سرماخوردگی»‌ای بوده است که تاکنون به آن مبتلا شده‌اند. 

هنگامی که با عوارض سرماخوردگی دست به گریبانید احتمالا آخرین چیزی که به آن فکر می‌کنید ورزش است. هرچه باشد «استراحت و خواب» در صدر توصیه‌های نظام درمان عمومی انگلیس برای بهبودی از سرماخوردگی است.

با وجود این، اگر می‌خواهید به عادت ورزش کردن وفادار بمانید، عدم توانایی انجام این عادت برای روزها یا حتی هفته‌ها می‌تواند سخت ناراحت‌کننده باشد. بنابراین سوال اینجاست که آیا می‌شود هم‌زمان با بهبود از بیماری به ورزش کردن نیز ادامه داد؟ 

دکتر جف فاستر، پزشک عمومی نظام درمانی انگلیس در این باره می‌گوید: انجام حرکات ورزشی در مدت بیماری، فواید و زیان‌های خود را دارد. فواید آن این است که اگر بینی و سرتان گرفته و احساس سستی می‌کنید، ورزش می‌تواند ترشحات را زدوده، سینه و بینی را باز کند و متابولیسم را تسریع کند. ورزش اشتها را تحریک می‌کند و کیفیت خواب را بهبود می‌بخشد و با تحریک ترشح هورمون اندورفین، احساس شعف بیشتری در شما ایجاد می‌کند.

او افزود: از سوی دیگر، مضرات آن این است که حرکات ورزشی (هنگام بیماری) سیستم ایمنی و مصونیت بدن را به چالش می‌کشد و به شکلی غیرضروری سیستمی را که هم‌اکنون نیز در کار شدید است، تحت فشار می‌گذارد. برای نمونه، اگر ناخوش هستید ممکن است میزان دریافت اکسیژن به دلیل گرفتگی بینی و ریه‌ها دشوار شود و با بالارفتن درجه حرارت، احساس گرمای بیشتری بکنید. در این صورت به کار کشیدن بیشتر بدن می‌تواند مضر باشد و دوره بیماری را طولانی‌تر کند.

همچنین دکتر زاندرا میدلتون، بنیان‌گذار جامعه بهداشتی «آدیوُ» در تایید این نظریه می‌گوید که انجام حرکات ورزشی به هنگام بیماری انرژی بسیار مهم بدن را «از میان برده» و سیستم ایمنی بدن را «تضعیف» می‌کند.

میدلتون در توضیح این مطلب می‌گوید: حرکات سنگین ورزشی موجب ترشح هورمون‌های استرس می‌شود که تضعیف‌کننده سیستم ایمنی بدن است. این فعل و انفعال می‌تواند عوارض سرماخوردگی شما را یا وخیم‌تر کند یا بهبودی از آن را دشوار سازد.

او می‌افزاید: همواره بهتر است در عوض تلاش برای انجام حرکات ورزشی به بدنتان گوش کنید. به ویژه در مدت نخستین روزهای سرماخوردگی که اغلب با تب همراه است. پس از برطرف شدن تب می‌توانید بار دیگر به ورزش بازگردید اما بهتر است وقت بیشتری ـ مثلا پنج روز ـ دیگر به بدنتان زمان بدهید تا بخش زیادی از عوارض سرماخوردگی مرتفع شود. همواره به آرامی، ورزش کردن را از سر بگیرید که به خودتان لطمه نزنید.

اگر سخت مشتاقید که به حرکات ورزشی صبحگاهیتان ادامه دهید، پژوهش‌ها نشان داده‌اند که ورزش سبک در واقع می‌تواند سیستم ایمنی بدن را تقویت کند.

در گزارشی که در نشریه ورزش و علوم بهداشتی (Journal of Sport and Health Science) منتشر شده، آمده است که عدم فعالیت می‌تواند عملکرد سیستم ایمنی بدن را کاهش دهد، در صورتی که یک راهپیمایی سریع ۳۰ تا ۶۰ دقیقه‌ای در روز، قدرت دفاعی بدن را در مقابل بیماری‌های تنفسی افزایش می‌دهد. 

میدلتون می‌گوید اگر توانایی‌اش را دارید یک راهپیمایی ۱۵ دقیقه‌ای در هوای آزاد می‌تواند به بهبود عوارض سرماخوردگی کمک کند.

او می‌افزاید: هرچند تعداد ۱۰ هزار قدم راهپیمایی در روز ایده‌آل است اما برخی مطالعات نشان می‌دهد که حدود ۴۵۰۰ قدم در روز به ویژه در سالمندان به حفظ سلامتی کمک می‌کند. بنابراین مهم است که در این کار اغراق نکنید.

میدلتون می‌گوید: برای آزمایش این‌ که آیا آمادگی انجام حرکات سبک یا از سر گرفتن ورزش را دارید یا نه، بهترین کار بالا رفتن از چند پله است.

او توضیح می دهد: اگر بتوانید از چند پله بدون سرفه، سرگیجه یا نیاز به استراحت بالا بروید، می‌توانید ۱۵ دقیقه راهپیمایی کنید. سپس این راهپیمایی را هم مورد آزمایش قرار دهید و ببینید آیا پس از آن خسته شده‌اید یا نه. اگر حالتان همچنان خوب است این راهپیمایی را به ۳۰ دقیقه افزایش دهید و در نهایت به رژیم ورزشی معمولتان بازگردید.

به گفته وی، بسیار مهم است که نخستین بازگشت شما به رژیم معمول ورزشی‌تان تنها با ۵۰ درصد شدت و حجم پیشین انجام شود تا به بدنتان ضربه نزند. بدنتان در طول بیماری فعالیت کمتری داشته و گرم مبارزه با بیماری بوده است، بنابراین مهم است که در نخستین بازگشت از آن مراقبت کنید. افزایش طول مدت گرم کردن عضلات به نرم شدن مجددشان کمک می‌کند. استراحت طولانی مدت‌تر پس از ورزش هم مفید است.

به گزارش ایندیپندنت، متخصصان می گویند در مجموع این شما هستید که باید تصمیم بگیرید بدنتان برای بهبودی از بیماری به چه میزان استراحت نیاز دارد. نحوه برخورد به آن این است که اگر دچار سرماخوردگی و سرفه یا عارضه‌ای شده‌اید که برای آن نیازی به پزشک ندارید، احتمالا ورزش زیانی ندارد. اما اگر مبتلا به عارضه‌ای جدی تر از جمله آنفلوآنزا، کووید، عفونت مجاری ادرار یا لوزه‌ها شده‌اید، استراحت کنید و بدنتان را بیش از حدِ نیاز، به کار نکشید.

منبع: ایسنا