سرویس جهان مشرق _ پرواز ۴۰ دقیقه ای پهپاد حزبالله لبنان در عمق ۷۰ کیلومتری اراضی رژیم صهیونیستی به همراه سخنرانی اخیر سید حسن نصرالله دبیرکل حزب الله لبنان، سیگنالهای متعددی را برای رژیم صهیونیستی مخابره کرده و واقعیت مخوف تهدیدهای واقعی نصرالله برای شهرکنشینان صهیونیست را که گذر زمان از سال ۲۰۰۶ تاکنون آن را کمرنگتر کرده بود را بار دیگر در ذهن آنها روشن کرد.
هنوز زمان زیادی از پرواز موفق پهپاد حسان در عمق اراضی رژیم صهیونیستی نمیگذرد، اما عمق توجه تحلیلگران مسائل راهبردی و رسانههای اسرائیلی به این موضوع نشان دهنده اهمیت آن در معادلات راهبردی دوجانبه است. این پرواز بیش از آنکه دستاوردهای امنیتی و اطلاعاتی داشته باشد، یک پیام قدرت و بازدارندگی در برابر اسرائیل بود که سالها سعی میکرد موازنه معکوس خود را به رخ حزبالله بکشد و اینگونه وانمود کند که خلأها و شکافهای موجود در جنگ ۳۳ روزه را برطرف کرده و آماده تقابل با حزبالله لبنان است.
تثبیت معادلههای جدید منطقهای در عرصه هوایی
پرواز این پهپاد مقاومت، نمونه کوچکی از اجرای وعدههای سید حسن نصرالله بود که در سخنرانی فرماندهان شهید خود از تغییر معادلات به نفع گفتمان مقاومت صحبت کرده و ابراز داشت که ابتکار عمل در دست حزبالله بوده و اسرائیل از واکنش به این شرایط عاجز است.
طبعا آشنایان به مسائل مختلف منطقهای میدانند که چنین معادلههایی به معنی جنگ قریب الوقوع در منطقه با پیشدستی حزب الله نیست، بلکه تغییر موازنههای جنگی به نفع حزبالله سایه جنگ را دست کم در این جبهه از منطقه برخواهد داشت و اسرائیل دستکم در کوتاهمدت اقدام به حمله نظامی به لبنان یا تهدید منافع حزبالله در منطقه نخواهد کرد.
گرچه در سالهای گذشته رژیم صهیونیستی از ارسال تسلیحات شکننده توازن به حزبالله انتقاد کرده و آن را خط قرمز خود میخواند و حملاتی را ضد اهداف مختلف نظامی و غیرنظامی در سوریه به این بهانه انجام میداد، اما امروز نه تنها ابتکار عمل را از دست داده، بلکه با قدرت حزبالله لبنان و متحدان آن در گوشه رینگ گرفتارشده و تنها نقطه برتری خود در موازنه قدرت در برابر حزبالله در عرصه هوایی را نیز از دست داده است.
بررسی زمانی سخنرانی دبیرکل حزب الله ونفوذ پهپاد حزبالله به عمق سرزمینهای اشغالی نشان دهنده موفقیت این حزب در جنگ روانی برنامهریزی شده بود که باعث شد افکار سیاستگزاران اسرائیل و افکار عمومی آن به هم بریزد. در شرایطی که رسانههای اسرائیلی سعی میکردند معادلات تبیین شده از سوی دبیرکل حزبالله در سخنرانی اخیر را کماهمیت جلوه دهند، اقدام پهپاد حزبالله تمامی محاسبات و دروغپردازیهای آنها را به هم ریخته و اسرائیل را در موقعیتی قرار داد که نه میتواند ماجراجویی غیر حسابشدهای را ضد حزبالله به راه بیندازد و نه اینکه اجازه دهد عامل زمان همچنان هرم قدرت را به نفع گفتمان مقاومت در منطقه تقویت کند. این همان چیزی بود که رسانههای اسرائیلی نیز از آن تحت عنوان تسریع روند فروپاشی اسرائیل نام بردند.
دانی استرینویچ تحلیلگر مسائل خاورمیانه و ایران در سرزمینهای اشغالی در همین راستا در واکنش به اظهارات سید حسن نصرالله گفت که از این اظهارات میتوان این پیام را دریافت کرد که «درگیری بین جنگها» در مسیر حفاظت اسرائیل از قواعد بازی ادامه نخواهد یافت و حزبالله معادلات واکنش و انتقام را به ویژه در خصوص فعالیتهای اسرائیل در سوریه بازترسیم کرده و احتمالاً در آینده تغییراتی را در واکنشهای حزبالله خواهیم دید.
این تحلیلگر مسائل راهبردی رژیم صهیونیستی تاکید کرد که خودکفایی حزبالله نسبت به تولید هواپیماهای بدون سرنشین ارتباط گیری آنها با ایران را کم میکند و به این ترتیب اسرائیل دیگر نمیتواند مسیرهای انتقال این پهپادها را از بین ببرد.
تزلزل سیستمهای راداری اسرائیل
از سوی دیگر عملیات پهپادی حزب الله در خاک سرزمینهای اشغالی اوج تزلزل سیستمهای راداری رژیم صهیونیستی را بر خلاف تبلیغات و بزرگنماییهای این رژیم به همه اثبات کرد.
در همین رابطه هیلل بیتون روزین تحلیلگر شبکه ۱۴ تلویزیون رژیم صهیونیستی میگوید که بعد از اینکه اسرائیل متوجه ورود پهپاد حزب الله به خاک خود شد، تا دو ساعت بعد، ارتش اسرائیل هیچ سیگنال از این پرنده دریافت نکرد و نمیدانست که آن را ساقط کرده یا نه؛ در حالی که چندین هواپیما و بالگرد به سمت آن حرکت کرده و وسایل بیشماری برای رهگیری آن به کار برده شد. این تحلیلگر صهیونیست نوشت: چه اتفاقی میافتاد اگر دهها فروند از این پهپادها به سمت اراضی اسرائیل حرکت می کردند؟ قطعا سناریوی بسیار نگران کنندهای پیش میآمد.
الیوور لوی نویسنده روزنامه یدیعوت آحارونوت با اشاره به واکنش احتمالی اسرائیل به این اقدام نوشت که چیزی که موضوع را پیچیده تر کرده این است که اسرائیل اگر بخواهد واکنشی نشان دهد، باید در داخل مناطق تحت حاکمیت حزبالله باشد و اگر این اتفاق از ناحیه سوریه بود، کار سادهتر میشد.
این موضوع نشان دهنده وحشت ناوگان هوایی رژیم صهیونیستی از نفوذ به عمق اراضی لبنان بعد از استقرار معادله جدید سید حسن نصرالله است.
لذا یکی از نگرانیهای رژیم صهیونیستی، پرواز همزمان چندین پهپاد مشابه از جبهههای مختلف در جنگ احتمالی آینده است که تعداد زیادی از آنها ممکن است پهپادهای انتحاری باشند. این اتفاق نشان داد که رژیم صهیونیستی کاملا در برابر این اقدامات دست بسته خواهد بود و سامانه های دفاع هوایی اسرائیل قدرت مقابله با آن را نخواهند داشت.
بن بست منطقهای و شکافهای داخلی؛ مقدمات فروپاشی اسرائیل
شرایط مذکور اسرائیل را در بنبستی قرار میدهد که نه میتواند تمرکز و اولویت خود را بر جبهه منطقهای قرار دهد، چرا که قادر به پیشبینی هزینههای این ماجراجویی برای خود نیست و نه با توجه به شکافها واختلافات گسترده داخلی میتواند تمرکز خود را بر عرصه داخلی معطوف سازد و تقویت از درون برای مقابله با چالشهای خارجی را در دستور کار خود قرار دهد.
این در حالی است که مشکلات مذکور یکدیگر را همپوشانی و تقویت میکنند، نهادینه سازی ناامیدی و ناتوانی در برابر دشمنان پیرامونی، شهرکنشینان صهیونیست را نسبت به آرمانهای ادعایی صهیونیسم بدبین کرده و شکافهای داخلی را گسترش خواهد داد و افزایش اختلافات داخلی نیز باعث تضعیف بیش از پیش موقعیت اسرائیل در عرصه منطقهای خواهد شد. این شرایط است که زمان را به اهرم فشاری بر رژیم صهیونیستی تبدیل کرده است.
در سایه همین شرایط ارکان سه گانه قدرت داخلی اسرائیل شامل امنیت، مهاجرت و شهرکسازی دچار اختلال شده و تشدید مهاجرت معکوس، پایههای جامعه صهیونیستی را به هم خواهد زد.
نفوذ پهپاد حسان ثابت کرد که پیچیده شدن اسرائیل در پشت دیوارهای امنیتی نیز نمیتواند برای شهرکنشینان صهیونیست امنیت به ارمغان بیاورد و تنها گزینه امن برای آنها خروج از خطرناکترین منطقه جهان برای موجودیت آنها است. به همین علت است که آمارهای رسمی اسرائیل نشان میدهد فرار مغزها از سال ۲۰۱۳ تاکنون به رقمی بالغ بر ۲۶ درصد افزایش پیدا کرده و یک و نیم میلیون فلسطینی طی چند دهه اخیر از سرزمینهای اشغالی فرار کردهاند.
مشکلات جدید به علاوه معضلات سنتی نهادینه شده در جامعه اسرائیل از جمله تناقض هویتها در جامعه چندپارچه صهیونیستی، بحرانهای متوالی سیاسی طی چهار سال گذشته، افزایش اعتراضات مردمی فلسطینیان و افول قدرت آمریکا در منطقه و جهان به علاوه کاهش مشروعیت بینالمللی اسرائیل، رژیم صهیونیستی را در شرایط وخیمی قرار داده است. در این میان تنها روزنه امید مقامات صهیونیستی، تعدادی از رژیمهای مرتجع منطقهای است که معلوم نیست بر اساس کدام محاسبات راهبردی، روی اسب بازنده اسرائیل قمار میکنند و سرنوشت تاج و تخت موروثی خود را به سرنوشت اسرائیلیها گره میزنند.