به گزارش مشرق به نقل از مهر، جلسه معرفی دستاوردهای حبیب الله دهمرده در سمت استانداری کرمان و آن هم برای مردم لرستان موضوع قابل تاملی بود که در ساعت 21 تا 24 شامگاه دوشنبه در سالن آمفی تئاتر لرستان به وقوع پیوست.
اعزام برخی مدیران و اعضای تشکلهای زیست محیطی لرستان به سیستان و بلوچستان و کرمان برای بازدید از عملکرد حبیب الله دهمرده موضوع جلسه شب گذشته بود تا آنها در فرصتی سه ساعته به تشریح عملکرد دهمرده و تمجید از فعالیتهای وی در کرمان بپردازند.
استفاده از عناوینی چون استاندار "دانشمند و فرهیخه"، "استاد کشف ظرفیتهای جدید و شکوفایی استعدادها"، "مرد راههای جدید"، "مرد کارهای بزرگ" و ... همه و همه از جمله عناوین و القابی بود که افراد در سخنرانی خود بارها به آن اشاره کردند تا به حاضران بگویند که دهمرده در کرمان و سیستان چه کرده است.
در بخش اول این گزارش به نمونه ای از سخنان مطرح شده در جلسه در استانداری لرستان می پردازیم و یادآور می شویم که این جلسه با حضور لرستانیها و در استانداری لرستان برگزار شده و نه با حضور کرمانیها و در استان کرمان یا سیستان.
سفارشهای استاندار و ماشین های 170 میلیونی!
نفر اولی که از سوی تشکلهای زیست محیطی لرستان به روی صحنه رفت و اقدام به معرفی اقدامات استاندار در دو استان سیستان و بلوچستان و کرمان کرد مظفر افشار فعال محیط زیست لرستان بود.
وی در سخنان خود با تشریح سفر به سیستان از مجتمع بقیه الله اعظم استان سیستان و بلوچستان سخن گفت و با تمجید و تعریف از این پروژه آن را سمبل فعالیتهای زیست محیطی دهمرده در این استان دانست.
افشار سپس به سفر تشکلها و آشنایی با دستاوردهای حبیب الله دهمرده در استان کرمان اشاره کرد و سخنانش را با جملاتی در مورد استقبال ماشین های تشریفاتی که هر کدام آنها 170 میلیون تومان قیمت دارند آغاز کرد تا نشان دهد که سفارشهای دهمرده چقدر در نحوه استقبال از هیئت لرستانی موثر بوده است.
وی البته با توجه به اینکه سخنانش شائبه تملق را در اذهان ایجاد می کرد خودش به تنویر افکار حاضران در سالن پرداخت و تصریح کرد که اهل تعریف و تمجید نیست و این حرفها را برای استفاده دیگران از تجربیات دو استان کرمان و سیستان می گوید.
فعال محیط زیست و کارشناسی پروژه های عمرانی!
اشارات این فعال محیط زیست به پروژه های "عمرانی" استان کرمان از جمله آغاز 9 پل توسط دهمرده در کرمان و احداث جاده های مواصلاتی در استان کرمان نیز از بخشهای جالب توجهی بود که توسط این فعال محیط زیست با تمجیدهای فراوان از عملکرد استاندار لرستان در زمان تصدی در استان کرمان صورت گرفت.
پروژه باغ بزرگ کرمان که در قالب 14 مجتمع رفاهی و درختکاری در کرمان نیز محور دیگر حرفهای این فعال "محیط زیست" بود که البته تاکید کرد که متاسفانه بعد از رفتن حبیب الله دهمرده هنوز این باغ به همان حالت اولیه باقی مانده و پیشرفت خاصی نداشته است.
این فعال محیط زیست در ادامه سخنان خود با تمجید از سایر اقدامات حبیب الله دهمرده در استان کرمان مانند راهدارخانه جیرفت و منطقه گندم بریان و ... به سخنان خود در این جلسه پایان داد.
روایت یک لرستانی از خاطرات مدیران کرمانی از دهمرده!
نفر دومی که در ادامه جلسه پشت میکروفن آمد سید محمد قاسمی مدیر عامل انجمن مهندسین محیط زیست زاگرس بود تا او نیز صحبت های خود را در چهار بخش مطرح کند که دو بخش آن به دو عنوان "کارستان دکتر دهمرده در کرمان" و "ذکر دو خاطره از زبان مدیران کرمانی در رابطه با دکتر دهمرده" اختصاص داده شد و در تمجید از فعالیتهای دهمرده آن هم نه در لرستان بلکه در کرمان سنگ تمام گذاشتند.
پس از قاسمی نوبت به دبیر شورای هماهنگی تشکلهای زیست محیطی خرم آباد رسید تا وی نیز در ابتدای سخنان خود بگوید که سخنرانان قبلی در زمینه معرفی دستاوردها و عملکرد دهمرده کار او را راحت تر کرده اند.
مجید دریکوند البته تمجیدهایش را به پخش یک "پاور پوینت" از پروژه های اجرا شده توسط دهمرده در کرمان مزین کرد و در هر اسلاید توضیح داد که دهمرده در کرمان و نه "لرستان" چه کرده است.
اینها را به حساب تملق نگذارید!
وی نیز که احساس می کرد ممکن است از صحبت هایش تلقی به تملق و چابلوسی شود به مانند مظفر افشار سعی کرد ذهن مخاطبان را روشن کند و گفت: که به هیچ عنوان قصد تملق و چاپلوسی ندارد تا مخاطبان را قانع کند.
دریکوند با یادآوری اینکه در مدت سفر خود به کرمان و سیستان و بلوچستان همواره مردم این دو استان از اقدامات حبیب الله دهمرده تشکر می کرده اند، با استفاده از عبارت "دست شما را می بوسیم" خطاب به دکتر دهمرده از وی خواست که به مانند کرمان و سیستان در لرستان هم کار کند.
سخنران پایانی مراسم خود حبیب الله دهمرده بود که با آمدن پشت میکروفن نشان داد که چندان هم از تعریفهای صورت گرفته از عملکرد وی در استان کرمان بدش نیامده است. وی البته معتقد بود که برخی از سخنرانان برخی مباحث مربوط به تعدادی از پروژه های انجام شده در کرمان را "شهید" کرده اند و برای همین خودش از ابتدا روند اجرای برخی پروژه ها را در کرمان توضیح داد.
جلسه تا حدود ساعت 30 دقیقه بامداد طول کشید و در کلام هیچ کدام از سخنرانان نامی از لرستان که قابلیت درج خبر در صفحه لرستان را داشته باشد پیدا نشد تا مجبور شویم بر این جلسه یادداشتی بنگاریم.
جلسه با پخش "مستند حبیب الله" و یادآوری مجری برنامه مبنی بر اینکه قرار است مدیران ساعت یک بامداد از پروژه های عمرانی لرستان بازدید داشته باشند پایان یافت تا همین جمله نیز خود پایانی قابل تامل بر یک جلسه سه ساعته در مورد استان کرمان باشد.
هر چند که حرف در مورد این جلسه بسیار است و می توان از ابعاد مختلف به آن پرداخت ولی ما در این گزارش به طرح چند سوال و یادآوری یک نکته اخلاقی بسنده می کنیم.
نگاهی گذرا به جلسه و سوالات بی پاسخ
به هر روی به دور از آنچه در جلسه گذشت برخی سوالات ذهن خبرنگاران و برخی حاضران را درگیر کرده بود. اول اینکه تشکلهای محیط زیست و مدیران لرستان با چه هزینه و در راستای چه هدفی چند روزی را در کرمان و همچنین سیستان و بلوچستان به سر برده اند؟
اگر هدف از این سفر استفاده از تجربیات زیست محیطی دو استان یاد شده است این سوال مطرح می شود که تجربیات دو استان کویری با شرایط و توپوگرافی متفاوت در استان لرستان به عنوان استانی کوهستانی و دارای آب فراوان به کار خواهد آمد؟
حتی اگر این تجربیات نیز دارای فایده باشد چرا با سفر به استان کرمان و سیستان تنها از پروژه هایی که در زمان دکتر دهمرده اجرایی شده بازدید به عمل آمده است؟ آیا در طول سه دهه گذشته از انقلاب در این دو استان هیچ تجربه ذی قیمتی که به کار استان لرستان هم بیاید وجود نداشته است؟
از سوی دیگر راجع به آنچه در طول تصدی حبیب الله دهمرده در دو استان کرمان و سیستان گذشته است تنها کارشناسان و مردم این استانها می توانند قضاوت کنند و اختصاص زمان سه ساعته از سوی مدیران لرستانی برای تشریح این موضوع بدون توجه به دیگر ابعاد مورد نیاز برای قضاوت در این زمینه کمی جای تامل ندارد؟
از طرف دیگر این روزها که زمزمه جابجایی و برکناری استانداران به گوش می رسد در این برهه زمانی منطقی آن نیست که به صورت کارشناسی و اصولی خدمات حبیب الله دهمرده در استان لرستان در چنین جلساتی مورد تشریح و البته آسیب شناسی قرار بگیرد به جای اینکه زمان 3 ساعته از ساعت 21 تا 30 دقیقه بامداد به عملکرد استاندار در کرمان و سیستان اختصاص داده شود؟
با انجام چنین کاری ممکن است برای برخی افراد این شائبه پیش بیاید که عملکرد دهمرده در کرمان و سیستان قابل ذکرتر از استان لرستان است و این موضوعی است که از دید مسئولان برگزاری این چنین جلساتی دور مانده است.
حبیب الله دهمرده دو سال است که در استان لرستان به عنوان استاندار مشغول به کار است؛ درست به همان اندازه که در کرمان سکاندار مسئولیت استانداری بوده است؛ پس شایسته است که عملکرد دو ساله خود را در این برهه زمانی به سمع و نظر مردم برساند.
هر چند که به نظر می رسد حبیب الله دهمرده یکی از استانداران پرتلاش و موفقی بوده که تاکنون پای به لرستان نهاده است، پس دهمرده می تواند به جای طرح عملکرد خود در کرمان به عملکرد خود در استان لرستان بپردازد و البته این موضوع برای مردم این استان نیز ملموس تر خواهد بود.
سوالاتی که در این بخش گزارش مطرح شد تنها سوالاتی است که در ذهن حاضران در جلسه به وجود آمده بود و غرض از طرح این سوالات موضع شخصی خبرنگار مهر نیست بلکه ابهاماتی است که جا داشت استاندار لرستان در پایان سخنان خود به جای تکرار دوباره حرفهای مطرح شده از ابتدای مراسم به آنها پاسخ دهد که البته اینچنین نشد.
به هر روی صرف زمان سه ساعته جلسه برای طرح پروژه های کرمان و سیستان و بلوچستان، پخش چند باره کلیپ عملکرد دهمرده در کرمان با عنوان قابل تامل "مستند حبیب الله"، تشریح عملکرد دو سال پیش استاندار لرستان در کرمان و ربودن گوی سبقت مدیران از یکدیگر در زمینه تمجید و تعریف از استاندار لرستان در زمان سکانداری استانداری کرمان موضوعی است که بدون هیچ گونه اظهار نظری قضاوت در مورد آن به مخاطبان واگذار می شود.
بخش پایانی این گزارش را به یادآوری نکته ای اخلاقی اختصاص می دهیم، موضوعی که شاید یادآوری آن هم برای ما، هم برای مخاطبان و هم مدیران عزیز لرستانی خالی از لطف نباشد.
یادآوری یک نکته اخلاقی
در مذمت تملق گویی بزرگان اخلاق سخنها گفته اند و روایات فراوانی ما را از این خصیصه ناپسند بر حذر می دارند.شاید همین سخن نبوی که فرمودند"احثو التراب فی وجوه المداحین" - بر چهره تملق گویان خاک بپاشید - و یا رفتارهای مکرر و تندی های امیرالمومنین(ع) با تملق کنندگان به ویژه در دوران حکومت مقتدرانه خویش برای آنکه همه ما دوستداران و شیعیان به ویژه کارگزاران عرصه قدرت و سیاست، از آن پرهیز کنیم کفایت کند.
در مکتب ما دوست و برادر حقیقی کسی است که عیوب و ناراستی های برادرش را به او می نمایاند و جالب تر آنکه امام ششم آن را هدیه ای می شمرند که سبب حب بیشتر می گردد.
حضرت علی(ع) در بسیاری از موارد در نهج البلاغه تأکید می فرمایند که چاپلوسی نکنید، سخنان تان با من با تملق و چاپلوسی توأم نباشد. یک بار هنگامی که امام(ع) خطبه می خواندند شخصی بلند شد و از حضرت تمجید و ستایش کرد، فرمود: بدان که بدترین حالات زمامداران آن است که این طور فکر کنند، از تملق خوش شان بیاید، با من آن طور که با جباران صحبت می کنند صحبت نکنید، در برابر من تملق نگوئید و فکر نکنید که اگر حق را بگویید بر من سنگین است، نه، من در برابر شنیدن حق و انتقاد بجا آمده ام، کسی که از شنیدن حق و حقیقت ناراحت می شود، عمل کردن به حق برای او سنگین تر خواهد بود.
وقتی دیگر، شخصی منافق به حضور امام(ع) آمد و شروع کرد به تعریف کردن از آن حضرت، طبعش این بود که منصب و مقام یا چیزی از بیت المال بگیرد، حضرت در جوابش گفتند:"انا دون ما تقول و فوق ما فی نفسک" من از گفتار تو پایین ترم ولی از آن خیال خامی که در دل توست بالاترم.
به هر روی اگرچه بی اعتنایی به اشخاصی از مردم که شایسته قدرشناسی و تکریم اند نیز بسیار ناپسند است، اما باید مرز میان تملق از صاحبان قدرت و نفوذ سیاسی یا اقتصادی را با تکریم روشن کرد تا مبادا شبه ستایش ها و تملق گویی ها در پوشش رفتارهای درست خود را غالب نکنند.
پیامبر اسلام(ص) یکى از افتخارات خود را این مى شمارد که از متکلفین نیست، چنانکه این مطلب در آیه 86 سوره "ص" به آن اشاره شده است. در این آیه آمده: "من از متکلفین نیستم" (وَ ما أَنَا مِنَ الْمُتَکَلِّفِینَ).
در روایات اسلامى بحث هاى فراوانى درباره نشانه هاى "متکلفین" و علائم آنها آمده است؛ در حدیثى از وصایاى پیامبر(ص) به على(ع) مى خوانیم: لِلْمُتَکَلِّفِ ثَلاثُ عَلامات: یَتَمَلَّقُ اِذا حَضَرَ، وَ یَغْتابُ اِذا غابَ، وَ یَشْمَتُ بِالْمُصِیْبَةِ: "متکلف سه نشانه دارد: در حضور تملق مى گوید، در غیاب غیبت مى کند و به هنگام مصیبت زبان به شماتت مى گشاید"!
از این عبارت ارزش انتقاد صحیح و مذمت تملق و چاپلوسی، آشکار می شود. لذا رسول خدا صلی الله علیه و آله فرمودند خاک در صورت متملق بپاشید و به استناد همین حدیث اباذر مشتی از خاک به صورت یکی از متملقین خلیفه در جلو انظار پاشید.