کد خبر 1374383
تاریخ انتشار: ۲۳ اردیبهشت ۱۴۰۱ - ۱۷:۲۶

اندونزی در پی متوقف کردن صادرات روغن پالم، هم زمان با کمبود و گرانی فزاینده مواد غذایی در سراسر جهان، به علت جنگ اوکراین، زیر فشار فزاینده بین المللی قرار گرفته است.

به گزارش مشرق به نقل از تارنمای الجزیره؛ ممنوعیت صدور روغن پالم در بزرگ ترین کشور صادرکننده این محصول در جهان، موجب فشار بر بهای روغن خوراکی در هنگامی شده که عرضه به علت کاهش تولید محصولات کشاورزی، جنگ اوکراین و کمبود کارگر ناشی از همه گیری کووید – ۱۹، زیر فشار قرار دارد.

جوکو جوکوی ویدودو رئیس جمهوری اندونزی روز ۲۲ آوریل (۲ اردیبهشت ماه) در پی افزایش بیش از ۵۰ درصدی بهای داخلی روغن پخت و پز و خوراکی که روغن پالم ماده اصلی آن به شمار می رود، صادرات این کالا را در کوتاه مدت ممنوع اعلان کرد.

با اینکه هنوز شریکان تجاری اندونزی، به صورت رسمی به این تصمیم اعتراض نکرده اند، اما نشانه های نارضایتی در کشورهای مصرف کننده به ویژه هند و پاکستان به چشم می خورد.

تصمیم اخیر جاکارتا در پی یک رشته تدابیر و اقدامات پیش از آن به منظور نظارت بر عرضه و بهای روغن پالم گرفته شد که شامل تعیین سقف برای بهای روغن خوراکی و محدود شدن مقدار فروش به ۲ لیتر بود و منجر به هجوم مشتریان و مصرف کنندگان نگران به فروشگاه ها شد.

بهای انواع روغن پالم در ماه گذشته (آوریل) با افزایش بیش از ۶ درصدی در بورس مالزی، به میزان بی سابقه ماه مارس نزدیک شد.

هند چند روز پیش در باره موانع بازرگانی که بخشی ناشی از ممنوعیت روغن پالم بوده، در سازمان تجارت جهانی ابراز نگرانی کرد.اندونزی در اواخر آوریل از ارسال محموله روغن پالم خوراکی به وزن نزدیک به ۳۰۰ هزار تن به هند، در پی اعلام این ممنوعیت، جلوگیری کرد.

اندونزی به عنوان دومین عرضه کننده روغن پالم به هند پس از مالزی همسایه خود، در سال ۲۰۲۱ بیش از سه میلیون تن از این محصول را به این کشور جنوب آسیا صادر کرده است.

وزارت صنایع و تولید پاکستان که ۸۰ درصد روغن پالم خود را از اندونزی و تنها ۲۰ درصد آن را از مالزی تامین می کند، در پی نگرانی از به پایان رسیدن ذخایر این کالا در ماه مه، این مساله را به جاکارتا انتقال داد.

به گفته"ایگا کورنیا یزید" تحلیل گر اقتصادی در مرکز بررسی های راهبردی و بین المللی جاکارتا؛ آشکارشدن نشانه های تاثیر این ممنوعیت، در بهای جهانی روغن پالم خام که اخیرا تا سطح بی سابقه ای بالارفته، آغاز شده است.  تاکنون به نظر می رسید که مالزی می تواند برای جبران کمبود عرضه اندونزی، تقاضای های جهانی را برآورده کند، اما وابستگی صرف به مالزی، شاید برای برآورده کرده همه نیازهای جهانی کافی نباشد.

انجمن روغن پالم اندونزی اعلام کرده که این کشور در سال ۲۰۲۰ میلادی ۳۴ میلیون تن روغن پالم صادر کرده و از آن ۱۵ میلیارد دلار درآمده داشته است.  

خبرگزاری «فرانس پرس» روز ۱۸ اردیبهشت ماه گزارش داد که نیروی دریایی اندونزی تانکرهای حامل روغن پالم را به دلیل تخطی از ممنوعیت صادرات این کالا در بحبوحه کمبود مواد غذایی در سراسر دنیا به دلیل جنگ اوکراین، توقیف کرد.

«آگونگ پراستیاوان» سخنگوی نیروی دریایی اندونزی به خبرنگاران گفت: یک کشتی اندونزیایی با پرچم سنگاپور که به سمت مالزی درحرکت بود، ردگیری شد که حامل ۳۴ بشکه روغن اولئین تصفیه، سفید و بودار شده، بود. در حال حاضر صادرات  این ماده غذایی به طور موقت ممنوع است.

اندونزی حدود ۶۰ درصد از روغن پالم دنیا را تولید می کند که در تولید محصولات متنوع از مواد آرایشی بهداشتی گرفته تا شکلات، گستردگی دارد و یک سوم آن به مصرف داخلی می رسد.

براساس گزارش سازمان کشاورزی و غذای سازمان ملل متحد روغن های گیاهی در میان کالاهای اصلی غذا می باشند که در هفته های گذشته و در پی حمله روسیه به اوکراین که از قدرت های کشاورزی دنیا بود، با افزایش بی سابقه قیمت مواجه شده اند.  

این در حالی است که تولیدکنندگان این روغن در اندونزی تمایلی برای فروش محصول شان در داخل ندارند، چرا که صادرات این محصول به دلیل افزایش بهای جهانی، سودآورتر است.

ممنوعیت صادرات روغن و سویای اندونزی و کلزا و کانولای اروپایی، قیمت ها را تا سطح بی سابقه ای افزایش داده است.  

روغن پالم خام تاکنون در سال جاری با ۳۵ درصد افزایش قیمت مواجه شده که بالاترین افزایش، در پی تشدید تورم در بهای جهانی مواد غذایی است.

سازمان غذا و کشاورزی جهانی هشدار داده که افزایش بی سابقه بیش از  ۲۰ درصدی بهای مواد غذایی در ماه مارس، در نتیجه جنگ روسیه و اوکراین، خطر سوءتغذیه را در جهان افزایش می دهد. 

منبع: ایرنا