طبق اساسنامه ناتو، برای پیوستن عضو جدید به این پیمان، رای مثبت تمامی اعضای آن نیاز است.

سرویس جهان مشرق _ در حالی که روزهای پایانی سومین ماه از نبرد میان روسیه و اوکراین را سپری می کنیم، به نظر می‌رسد دیگر امیدی به پایان سریع جنگ و آتش بس میان دو طرف وجود ندارد. ارتش روسیه که در راه تصرف شهرهای بزرگ اوکراین نظیر کی‌یف و خارکیف ناکام بود حالا تلاش می‌کند تا مناطق تصرف شده در جبهه جنوبی به ویژه شهرهای خرسون، ملیتوپل، بردیانسک و ماریوپل را حفظ کرده و همزمان حاشیه امنیت مناطق جدایی طلب شرق اوکراین در دو استان دونتسک و لوهانسک را گسترش دهد.

در سوی مقابل نیز رهبران و فرماندهان اوکراین بر ادامه نبرد تا بازپس گرفتن تمامی خاک از دست رفته این کشور تاکید دارند که این موضوع نه تنها مناطق اشغال شده در جنگ اخیر بلکه شبه جزیره کریمه و منطقه دونباس را که در سال ۲۰۱۴ از کنترل آنها خارج شده است شامل می‌شود.

امید ارتش اوکراین برای ضد حمله و بازپس گیری این مناطق بر تحلیل رفتن ارتش روسیه در میدان بر اثر گذشت زمان و ارسال ادامه دار تجهیزات سنگین نظامی از سوی کشورهای غربی برای این کشور است تا اختلاف قوا با ارتش روسیه که دومین قدرت نظامی دنیا محسوب می‌شود را جبران کنند.

چشم اندازی برای پایان سریع جنگ وجود ندارد

الکسی رزینکوف وزیر دفاع اوکراین به تازگی در سخنانی در خصوص زمان پایان جنگ در این کشور گفت: هیچ چشم اندازی برای پایان سریع جنگ در اوکراین وجود ندارد. اگرچه ارتش روسیه از برخی مناطق عقب نشینی کرده و تسلیحات مدرن غربی نیز برای ما ارسال شده است، اما برای اینکه این تسلیحات روند جنگ در کشور را تغییر دهند به زمان احتیاج است.

از سوی دیگر سرلشکر "کایرلو بودانوف" رئیس اطلاعات نظامی ارتش اوکراین در مصاحبه با اسکای نیوز در خصوص آینده جنگ اوکراین با روسیه می‌گوید:

_ ما تا پایان سال میلادی جاری ارتش روسیه را به طور کامل شکست خواهیم داد.

_ نیمه ماه آگوست میلادی، زمانی است که ورق جنگ به سود ما برخواهد گشت.

_ من به آینده جنگ و بازپس گیری مناطق اشغال شده خوشبین هستم؛ در پایان این نبرد ما مجددا کنترل شبه جزیره کریمه و منطقه دونباس را در اختیار خواهیم گرفت.

_ تاکتیک های نظامی روسیه پس از عقب نشینی از شمال کی‌یف و تمرکز بر جبهه شرقی هیچ تغییری نکرده است؛ آنها به همان شیوه قبلی در حال نبرد هستند.

_ خسارات و تلفاتی که ارتش روسیه متحمل شده است بسیار جدی است؛ سالها طول می‌کشد تا مسکو بتواند آسیب های وارد شده به توان نظامی خود را جبران کند، آنها متحمل خسارات تجهیزاتی و انسانی بسیار بالایی شدند، می‌توانم بگویم هر جایی که توپخانه ما مشغول آتشباری علیه ستون های ارتش روسیه می‌شد بسیاری از آنها تجهیزات خود را رها کرده و فرار می‌کردند.

گروکشی اردوغان در راه عضویت سوئد و فنلاند در ناتو

پس از اینکه با آغاز نبرد در خاک اوکراین، دو کشور سوئد و فنلاند با موافقت افکار عمومی و تصمیم رهبران این کشورها خواستار عضویت در پیمان آتلانتیک شمالی "ناتو" شدند، در روزهای اخیر مراحل نهایی درخواست عضویت این دو کشور در ناتو در حال اجرایی شدن بود که مصاحبه رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه رسانه های غربی را شوکه کرد.

در حالی که ترکیه با ارسال تجهیزات نظامی نظیر پهپادهای رزمی بیرقدار و همچنین بستن تنگه استراتژیک بوسفر بر روی ناوگان نیروی دریایی روسیه، از حامیان اصلی کشور اوکراین در نبرد با روسیه محسوب می‌شد، اما این کشور موضع منفی نسبت به پیوستن دو کشور حوزه اسکاندیناوی به پیمان ناتو اتخاذ کرده است.

در حالی که ینس استولتنبرگ دبیر کل ناتو از پذیرفتن دو کشور اسکاندیناوی با "آغوش باز" سخن گفته بود، اردوغان در سخنان خود در خصوص احتمال پیوستن سوئد و فنلاند به ناتو گفت: ما نمی‌خواهیم ببینیم که اشتباهی که سالها پیش در خصوص پیوستن یونان به ناتو رخ داد تکرار شود؛ سوئد و فنلاند دو کشوری هستند که سالهاست میزبان تروریست های گروهک PKK هستند؛ طبیعی است که ما موافق پیوستن آنها به پیمان ناتو نباشیم.

این در حالی است که بسیاری از کارشناسان این سخنان اردوغان را نوعی گروکشی و تلاش برای کسب امتیازات لازم در ازای رای مثبت ترکیه به پیوستن سوئد و فنلاند به ناتو می‌دانند؛ طبق اساسنامه ناتو، برای پیوستن عضو جدید به این پیمان، رای مثبت تمامی اعضای آن نیاز است. مقامات امریکایی در واکنش به صحبت های اردوغان اعلام کردند تلاش می‌کنند تا در هفته جاری از موضع شفاف آنکارا در خصوص پیوستن اعضای جدید ناتو آگاه شوند.

احتمالا رجب طیب اردوغان، در ازای برداشته شدن برخی تحریم های تجاری علیه این کشور، باز شدن مسیر عضویت در اتحادیه اروپا و موافقت امریکا با فروش برخی تجهیزات نظامی نظیر جنگنده‌های F۱۶ و F۳۵ به این کشور در نهایت موافقت خود را با پیوستن دو کشور حوزه اسکاندیناوی به ناتو اعلام کند.

برچسب‌ها