کد خبر 139659
تاریخ انتشار: ۳ مرداد ۱۳۹۱ - ۱۴:۱۸

معاون اجتماعي وزير كشور گفت: با تصويب قانون تسري مجازات‌هاي مواد مخدر سنتي به صنعتي كه متاسفانه پس از سه سال تاخير توسط مجمع تشخيص مصلحت نظام تصويب شد ديگر مشكلات قانوني براي برخورد با توليدكنندگان شيشه و ساير روانگردان‌ها را نداريم، در اين سه سال توليد مواد مخدر صنعتي در جامعه رايج شد بدون اينكه برخورد قضايي صورت گيرد اين لطمه‌اي بود كه در سال‌هاي قبل از 90 در جهت تغيير الگوي مصرف وارد شود.

به گزارش مشرق ، بحث آسيب هاي اجتماعي و موضوع حجاب كه اين روزها دوباره داغ شده است باعث شد تا گفت و گوي يك ساعته اي با افشار قائم مقام وزير كشور داشته باشيم.

در اين گفت وگو برايمان از طرحي سخن گفت كه اگر به قول خودش با همكاري همه دستگاه ها اجرايي شود بسياري از مشكلاتمان حل خواهد شد.

متن ذيل مصاحبه «خبرگزاري دانشجو» با افشار، قائم مقام فرهنگي و اجتماعي وزير كشور است:

وي با بيان اينكه آسيب‌ها و سرمايه‌هاي اجتماعي در اين طرح حول هفت محور دسته بندي شده‌اند، گفت: اولين حوزه آسيب كه شايد مهمترين هم باشد بحث اعتياد است، مصرف روانگردان‌ها تحت عنوان قرص‌هاي شادآور، تقويت حافظه و نظاير آنها كه تماماً با فريب جوانان دنبال مي‌شود، باعث شده تا در فرهنگ عمومي ما قبح و سرافكندگي كه براي مواد مخدر سنتي داريم در مواد مخدر صنعتي نداشته باشيم، همچنين سن مصرف روان‌گردان‌ها نيز پايين آمده و اين خطر بزرگي براي جوانان محسوب مي‌شود.

سه سال تاخير مجمع تشخيص مصلحت نظام باعث شد تا مواد مخدر صنعتي در كشور رايج شود
 
افشار افزود: با تصويب قانون تسري مجازات‌هاي مواد مخدر سنتي به صنعتي كه متاسفانه پس از سه سال تاخير توسط مجمع تشخيص مصلحت نظام تصويب شد ديگر مشكلات قانوني براي برخورد با توليدكنندگان شيشه و ساير روانگردان‌ها را نداريم، در اين سه سال توليد مواد مخدر صنعتي در جامعه رايج شد بدون اينكه برخورد قضايي صورت گيرد اين لطمه‌اي بود كه در سال‌هاي قبل از 90 در جهت تغيير الگوي مصرف وارد شود.

وي بيان داشت: ستاد مبارزه با مواد مخدر با همكاري ناجا و بهزيستي در جهت جمع‌آوري معتادان و اعزام آن‌ها به مراكز درمان فعاليت دارد، اين مسئله باعث مي‌شود كه جامعه از وجود چنين آدم‌هايي پاكسازي شود.

افشار با بيان اينكه در قانون ايجاد شرايط سخت براي قاچاقچيان مواد مخدر زنداني پيش بيني شده است، گفت: قاچاقچي‌هاي مواد مخدر به اين زندان‌ها اعزام مي‌شوند و شرايط سخت زندان براي آنها فراهم مي گردد، آماده‌سازي 5 مجموعه كشوري با كندي دنبال مي‌شود و حل مشكل تراكم زندانيان در زندان‌ها نيز موكول به راه‌اندازي مجتمع‌هاي مذكور است.

سند ملي پيشگيري اعتياد در ستاد مبارزه با مواد مخدر تصويب شد
 
معاون اجتماعي وزير كشور گفت: در بحث پيشگيري كه مهمتر از دو بخش ديگر است، سند ملي پيشگيري اعتياد در ستاد مبارزه با مواد مخدر تصويب شده و وظايف دستگاه‌هايي مثل صدا و سيما، آموزش و پرورش، ارشاد و همه دستگاه‌هاي فرهنگي براي ارتقاء فرهنگ عمومي و كاهش تقاضاي مواد مخدر مشخص شده ولي اجراي مصوبات اين سند نيز توفيقات كمتري داشته است.

وي گفت: ما هر قدر در بخش پيشگيري بيشتر تلاش كنيم، تعداد معتادان در كشور كمتر مي‌شود و مشكل درمان و مقابله نيز به مراتب كمتر خواهد شد، مردم و تشكل‌هاي فرهنگي بايد كمك كنند زيرا تا زماني كه تقاضاي مواد مخدر وجود داشته باشد تمام تلاش‌ها براي مقابله و درمان معتادان بي‌نتيجه خواهد ماند؛ وقتي ميزان تقاضا در جامعه پايين بيايد، خود به خود اين مسئله از اساس حل مي‌شود.

در جامعه ما قبح مصرف مشروبات الكلي در حد لازم تقويت نشده
 
افشار با بيان اينكه در حوزه اعتياد، مسئله مشروبات الكلي را نيز داريم، گفت: متاسفانه راجع به اين موضوع كمتر صحبت شده حتي با وجود اينكه در شرع مقدس اسلام نسبت به مشروبات الكلي حساسيت بيشتري است، در جامعه قبح مصرف مشروبات الكلي در حد لازم تقويت نشده است وقتي مشكل اقتصادي يا مسئله روحي و رواني براي بعضي افراد به وجود مي‌آيد به مشروبات الكلي پناه مي‌برند و يا اينكه در مجالس از آن به عنوان تفريح استفاده مي‌كنند.

هر دو حركت با آثار و پيامدهاي زيانباري كه دارد خطاي بزرگي است بايد از طريق آموزش مهارت‌هاي زندگي افراد را متوجه عواقب سوء رفتارها كرد و شيوه‌هاي صحيح مقابله با حوادث و مشكلات زندگي را آموخت.

دبير شوراي اجتماعي كشور افزود: اين مسايل جنبه روان‌شناختي دارد و ما بايستي خانواده‌ها و به خصوص جوانان را با مضرات اين مواد كه به بهانه تسلط بر اعصاب و فرار از مشكلات و يا به خاطر خوش‌گذراني مصرف مي‌كنند، آگاه كنيم.

وي گفت: اين مسايل بايد از طريق رسانه‌ها و دستگاه‌هاي فرهنگي مرتباً اطلاع رساني شوند و روش‌هاي جايگزين براي اين مسايل در فرهنگ عمومي رايج گردد.

دستگاه‌هاي فرهنگي و رسانه‌هاي گروهي به وطايف خود عمل نمي‌كنند
 
افشار با اشاره به بحث دخانيات اعم از سيگار و قليان گفت: در اين بخش برنامه و قوانين ما مشخص است و مجازات‌هايي هم براي افراد قاچاقچي و عرضه‌كندگان غيرقانوني آن نيز پيش‌بيني شده است، البته بحث فرهنگ‌سازي و ارتقاي فرهنگ عمومي براي كاهش مصرف دخانيات در اولويت قرار دارد ولي دستگاه‌هاي فرهنگي، رسانه‌هاي گروهي و تبليغات محيطي به وظايف خود عمل نمي‌كنند.

متاسفانه مضرات قليان به اندازه سيگار گفته نشده است
 
وي افزود: متاسفانه در كشور ما راجع به مضرات قليان به اندازه سيگار كار نشده در حالي كه قليان از سيگار بسيار خطرناك‌تر است.

وي بيان داشت: رسانه‌هاي ما بايد كار فرهنگي زيادي را در اين زمينه انجام دهند چطور زماني كه شهر تهران آلوده مي‌شود هشدار مي‌دهيم شرايط اضطراري مي‌شود اما وقتي انسان‌ها دود غليظي مانند دود سيگار و قليان را به ريه خود وارد مي‌كنند، حساسيتي به وجود نمي‌آيد، فرض كنيد هواي تهران به غلظت دود سيگار و قليان شود، چه وضعي به وجود مي‌آيد؟
 
افشار با بيان اينكه محور دوم در تحول اجتماعي خانواده است، گفت: ما از يك طرف طرح تحكيم و تعالي خانواده را داريم و از طرف ديگر بحث آسيب‌هاي خانواده مطرح است.

دبير شوراي اجتماعي كشور با بيان اينكه اولين مسئله مهم در موضوع خانواده بحث ازدواج آسان، به موقع و پايدار جوانان است، افزود: برنامه‌هاي تشويقي ازدواج، پايين‌ آوردن متوسط سن ازدواج، ايجاد تسهيلات در بحث ازدواج، فرهنگ‌سازي براي مقدمات ازدواج در طرح تحول اجتماعي ديده شده است البته رويكرد ما اين است كه علاوه بر مردم دستگاه‌هاي دولتي نيز در اين مسئله فعال شوند.

كميته‌هاي سامان ازدواج در همه استان‌ها تشكيل شده است
 
وي افزود: به همين علت برابر قانون، كميته‌هاي سامان ازدواج در همه استان‌ها تشكيل شده كه وظيفه فراهم كردم و بسيج امكانات دولتي را براي كمك به ازدواج جوانان بر عهده دارند ولي متاسفانه اين كميته‌ها خيلي فعال نيستند هر چند اقدامات دولت در قالب وام ازدواج و ساير تسهيلات به صورت گسترده وجود دارد.

افشار بيان داشت: توسط گروه‌هايي از مردم شبكه فعالين ازدواج (شفا) ايجاد شده است و هر موسسه غيردولتي كه در زمينه ازدواج جوانان كار مي‌كند مي‌تواند در اين مجموعه‌ها تحت حمايت قرار گيرد كه در نيمي از استان‌ها فعال هستند.
 
شبكه فعالين ازدواج تسهيلات ازدواج را فراهم مي‌كنند
 
قائم مقام وزير كشور در امور اجتماعي و فرهنگي با اشاره به فعاليت‌هاي شبكه فعالين ازدواج گفت: وظيفه اين مجموعه‌ها علاوه بر فراهم كردن تسهيلات، مشاوره دادن براي ازدواج است متاسفانه برخي از سايت‌ها تحت عنوان همسريابي و همسرگزيني بدون مجوز فعاليت‌هاي گمراه‌كننده‌اي دارند.

وي گفت: وزارت ورزش و جوانان كه مسوليت ساماندهي امور ازدواج جوانان را بر عهده دارد سعي مي‌كند حتي‌المقدور ازدواج‌هايي كه از طريق اين شبكه‌ها انجام مي‌گيرد با محوريت خانواده باشد، هم‌چنين غير از بحث مشاوره موضوع تسهيل در ازدواج جوانان مثل وام و كمك به برگزاري مراسم ازدواج از وظايف ديگر اين موسسات است و دولت نيز امكانات خودش را در اين زمينه ارائه مي‌كند.

افشار با بيان اينكه در بحث آسيب‌شناسي خانواده موضوعاتي مانند فرار از منزل، همسرآزاري، كودك‌آزاري و… نيز وجود دارد كه با ارتقاي فرهنگ عمومي و آموزش مهارت‌هاي زندگي كاهش خواهند يافت.

طلاق در كشور در حال افزايش است و بايدآن را كاهش دهيم
 
قائم مقام وزير كشور در امور اجتماعي و فرهنگي بيان داشت: مسئلم مهم ديگر در حوزه خانواده، بحث طلاق است كه در حال افزايش است و نهادهاي مسئول براي كاهش آن برنامه‌هاي ويژه‌اي دارند.

طرح مطلع مهر اصلي‌ترين برنامه ما در كاهش طلاق است
 
وي با بيان اينكه اصلي‌ترين برنامه در بحث تحكيم و تعالي خانواده و كاهش طلاق طرح مطلع مهر است، گفت: اين طرح توسط مركز امور زنان و خانواده رياست جمهوري در هشت استان كشور در اواخر سال 90 به صورت آزمايشي انجام شد و فعلا در حال بازخوردگيري طرح هستند تا به صورت ملي اجرا شود در اين طرح خانواده‌هاي تازه تشكل شده (يك تا 5 سال) تحت آموزش مهارت‌هاي زندگي در سه بخش مباحث روان‌شناختي، احكام خانواده و موضوعات پزشكي قرار مي‌گيرند.

افشار افزود: يك برنامه ديگر هم براي تحكيم خانواده در استان خراسان رضوي تحت عنوان خانواده پايدار طي دو سال گذشته اجرا شده است كه برنامه‌هاي خوبي را براي كاهش طلاق داشته‌اند همچنين بنياد صيانت از خانواده در مركز و تعدادي از استان‌ها برنامه‌هاي خوبي براي تحكيم و تعالي خانواده دارند.
 
اكثر طلاق‌ها در 5 سال اول زندگي اتفاق مي‌افتد
 
وي گفت: بر اساس تحقيقات به عمل آمده مشخص شده است اكثر طلاق‌ها در 5 سال و به ويژه يك تا دو سال اول زندگي واقع شده‌اند و اگر همه خانواده‌ها در پنج سال اول زندگي تحت آموزش‌ مهارت‌هاي زندگي و مشاوره‌هاي رايگان قرار گيرند شاهد روند نزولي طلاق خواهيم بود طرح خانواده پايدار از آموزش دانش‌آموزان پايه دوم متوسط شروع مي‌شود و تا برنامه‌هاي ارزيابي در آستانه ازدواج و ارائه خدمات مشاوره به زوجين و مشاوره در پرونده‌هاي طلاق در اردوگاه‌هاي خانواده ادامه مي‌يابد.

دبير شوراي اجتماعي كشور بيان داشت: همچنين طرحي با عنوان كانون‌هاي مهر فاميلي يا حكم سعي دارد در خانواده‌ها كساني را كه داراي محبوبيت و موقعيت بهتري هستند آموزش دهد تا بتوانند در مشاوره به مسائل خانوادگي فاميل خود اقدام نمايند همان‌طور كه در آموزه‌هاي ديني و فرهنگ قرآني بر آن تاكيد شده است اين طرح در مراكز استان‌ها توسط كانون‌هاي بسيج در حال اجراي آزمايشي است.

مهارت‌هاي زندگي بايد از مهدكودك‌ها شروع شود
 
وي افزود: مهارت‌هاي زندگي بايد از مهدكودك‌ها شروع شود و در مقاطع تحصيلي تكرار شوند در كشورهاي توسعه يافته مردم هميشه در حال آموزش ديدن هستن

تاخير سه ساله مجمع تشخيص در تصويب قانون مواد مخدر صنعتي

د و نظام‌هاي اطلاع‌رساني قوي عمل مي‌كنند اما ما در اين زمينه كار لازم را انجام نداده‌ايم و از ظرفيت‌هاي آموزشي و تبليغي براي پيشگيري از آسيب‌هاي اجتماعي استفاده مطلوب نمي‌كنيم.

افشار محور مهم بعدي در طرح تحول اجتماعي را بحث نشاط اجتماعي دانست و گفت: اين بحث بسيار مهم است كه مي‌تواند باعث ارتقا رضايت عمومي و سرمايه اجتماعي شود.

وي افزود: ورزش به خصوص ورزش همگاني و بومي در اين مسئله حرف اول را مي‌زند با همه استانداري‌ها هماهنگ شده و طي اين چند سال با حمايت‌هاي وزارت ورزش و امور جوانان رشد خوبي را در ورزش‌هاي همگاني داشته‌ايم ولي عقب‌ماندگي‌ها زياد است مردم بايد فرهنگ ورزش  كردن را مثل غذا خوردن داشته باشند.