کد خبر 13982
تاریخ انتشار: ۱۹ آبان ۱۳۸۹ - ۱۶:۰۵

هاسبارا در سال 1977 در زمان نخست‏وزيرى مناخيم بگين از حزب راست‏گراى ليکود، به عنوان بخشى از وزارت امور خارجه اسرائيل تأسيس شد. فعاليت‏هاى هاسبارا در مواقع بحران (مانند حمله به لبنان و غزه) تشديد مى‏شود اما در مواقع عادى نيز فعاليت چشمگيرى دارد و از فنون پ

ديپلماسى از نوع «هاسبارا»
براى مثال، ادوارد سعيد، متفکر برجسته فلسطينى، روش‏هاى هاسبارا در انتفاضه دوم را اين‏گونه توضيح مى‏دهد: «تلاش‏هاى هاسبارا براى جلب قلوب و اذهان جهانيان عبارت‏اند از: برگزارى ضيافت‏هاى ناهار و سفرهاى رايگان براى روزنامه‏نگاران برجسته و با نفوذ، برگزارى هم‏انديشى براى دانشجويان يهودى در کشورهاى ديگر، ديدار مکرر نمايندگان مجالس آمريکا و اروپا، توزيع جزوات و پول در کارزارهاى انتخاباتى به نفع نمايندگان طرفدار اسرائيل، تربيت مفسران و تحليل‏گرانى که مرتباً به مسأله هولوکاست (نسل‏کشى يهوديان در جنگ جهانى دوم) اشاره کنند و تبليغات در مطبوعات چاپى و رسانه‏هاى الکترونيکى براى ترسيم چهره‏اى منفى از اعراب و تصويرى مثبت از اسرائيل»
دو هفته پيش از حمله به غزه، بنيامين نتانياهو که در آن زمان رهبر حزب رقيب دولت بود، در يک برنامه تلويزيونى به نام «هاسبارا و تاريخ» براى حاضران که نوجوانان 16 ساله بودند، سخنرانى کرد. وى در اين برنامه 45 دقيقه‏اى سعى کرد به جوانان اسرائيلى آموزش دهد که چگونه مى‏توانند اسرائيل را در دنيا معرفى کنند و رفتارش را توضيح دهند. وى گفت: «ما بايد فنون دشمن را ياد بگيريم. آن‏ها جاى علت و معلول را عوض مى‏کنند. آن‏ها اسرائيل را متهم به اشغال‏گرى مى‏کنند حال آن‏که اشغال اين اراضى نتيجه تجاوز آنهاست.»
فوريه امسال، وب سايت دولتى هاسبارا (توضيح‏دهندگان) دستورالعمل‏هايى را براى شهروندان اسرائيلى که به خارج سفر مى‏کنند، منتشر کرد. اين پايگاه الکترونيکى اطلاعات مفيدى را براى مقابله با انتقادهايى که شهروندان اسرائيلى در خارج با آن مواجه خواهند شد، در اختيارشان مى‏گذارد.
در اين وب سايت، جزئياتى درباره پيشرفت‏هاى اسرائيل در زمينه فناورى و کشاورزى گنجانده و راه‏هايى براى «ترغيب سفر به اسرائيل» آموزش داده شده است.
ساکنان اسرائيل مخصوصاً آنهايى که به خارج سفر مى‏کنند، به اين ترتيب شستشوى مغزى داده مى‏شوند. جزوه‏هاى بخش هاسبارا پيش از فرود هواپيما در رم، لندن و... ميان مسافران توزيع و حتى تلويزيون داخى هواپيما هم براى اين منظور به کار گرفته مى‏شود.
نمونه ديگر آن‏که، اسرائيل بلافاصله پس از زلزله هائيتى، گروهى متشکل از 200 سرباز را به محل فرستاد تا يک بيمارستان صحرايى در زمين فوتبال شهر پورتو پرنس برپا کنند. تيتر روزنامه‏هاى اسرائيل چنين بود: «درباره اين، چه دارى بگويى آقاى گلد اسميت» (اشاره به گزارش گلد اسميت در مورد جنايت جنگى اسرائيل در غزه). تيتر روزنامه ديگر اين بود: «نماينده‏هاى اسرائيل در هائيتى بقيه را خجالت‏زده کردند» و تيتر ديگر: «آفرين بر ما» و پر شمارگان‏ترين روزنامه نوشت: «فاجعه هائيتى: بد براى آن‏ها، خوب براى يهوديان».