کد خبر 1418021
تاریخ انتشار: ۲۳ شهریور ۱۴۰۱ - ۱۷:۱۵

بیماری ام اس یکی از بیماری‌های خود ایمنی است که در سال‌های اخیر شیوع بیشتری داشته است. این بیماری بر روی سیستم عصبی مغز اثر می‌گذارد و آن را دچار اختلال می‌کند. این بیماری اندام‌ها را درگیر می‌کند و موجب ضعف و عدم حرکت اندام‌ها می‌شود. برخی از افراد به دلایل مختلفی از درمان این بیماری امتناع می‌کنند. در اینجا قصد داریم به بررسی این موضوع بپردازیم که اگر ام اس درمان نشود، چه می‌شود؟ بنابراین اگر به این بیماری دچار هستید و از درمان ام اس خودداری می‌کنید، بهتر است تا پایان با ما همراه باشید.

علائم بیماری ام اس

بنا بر تحریریه کلینیک مغز و اعصاب طبیب بیماری ام اس در مراحل اولیه دارای علائمی از قبیل: دو بینی، تاری دید، عدم تعادل در راه رفتن، سرگیجه، بی حسی، ضعف عضلانی و خواب رفتگی است. با گذر زمان و پیشرفت بیماری، علائم آن نیز گسترده‌تر می‌شود. علائمی که در اثر عدم رسیدگی به موقع بروز می‌کند شامل : تشنج ، سردرد، اختلالات مثانه و دستگاه گوارش، اختلالات تنفسی، اختلال تکلم، افسردگی، اختلالات حافظه و... است که بای سریعا توسط متخصص مغز و اعصاب بررسی شوند .

انواع بیماری ام اس

این بیماری از نظر علائم و نحوه بروز آن، دارای انواع مختلفی است. به طور کلی این بیماری به چهار دسته، تقسیم بندی شده است. در ادامه به بررسی انواع این بیماری‌ می‌پردازیم:

عود شونده – بهبود یابنده

این نوع از بیماری MS، شایع‌ترین نوع آن است. اغلب بیماران در ابتدای بروز بیماری در این دسته قرار می‌گیرند. در این دسته، افراد عودهای غیر قابل پیش بینی دارند. بیمار به طور ناگهانی دچار حمله می‌شود سپس یک یا چند قسمت از بدن بیمار درگیر و خوب می‌شود. پس از آن بیمار تا حمله بعدی، علائم خاصی را مشاهده نمی‌کند. حمله بعدی ممکن است خیلی زود و یا خیلی دیر اتفاق بیفتد. گاهی اوقات حمله بعدی بیمار ممکن است چند سال بعد رخ دهد. با این حال باید تمامی حالات مورد توجه قرار گیرد و به دقت بررسی شود.

پیش رونده اولیه

در این دسته از بیماری ام اس، بیمار دچار بدحالی می‌شود و حتی در بین حملات نیز بهبودی احساس نمی‌کند. افرادی که در این دسته از بیماری قرار دارند پس از چند سال دچار ناتوانی‌های شدید می‌شوند. MS پیش رونده معمولا از سن 40 سالگی بروز می‌کند.

پیش رونده ثانویه

در این حالت از بیماری، ام اس نوع عود شونده -بهبود یابنده پیشرفت کرده و وضعیت بیمار را وخیم‌تر می‌کند. معمولا پس از 10 سال از بروز اولین علائم بیماری، نوع پیش رونده ثانویه بروز می‌کند. میزان ناتوانی بیمار در این وضعیت بیشتر شده و عوارض پس از عود بیماری، برطرف نمی‌شود. در صورتی که بیمار به مدت 6 ماه دچار وخامت پیوسته بیماری باشد، بیماری وارد مرحله پیش رونده ثانویه شده است؛ وضعیت بیمار در این شرایط باید مرتبا بررسی گردد.

پیش رونده – عود کننده

در این نوع از بیماری، ضایعات پیش رونده بیماری مشاهده می‌شود. حملات حاد در این نوع ام اس دیده می‌شود و بعد از مدتی علائم آن از بین می‌رود. معمولا این فاز از بیماری بعد از 40 سالگی بروز می‌کند.

اگر ام اس درمان نشود، چه می‌شود؟

با توجه به انواع بیماری MS در صورتی که این بیماری درمان نشود، وخامت آن بیشتر شده و در مدت زمان کوتاه‌تری پیشروی می‌کند. در صورت عدم درمان این بیماری، بی حسی در بخش‌های مختلف بدن و ضعف در اندام‌ها به صورت آزاردهنده در می‌آید. علاوه بر این تعادل در راه رفتن و هماهنگی اعضا از بین می‌رود و زندگی فرد را مختل می‌کند. نکته دیگر، مشکلات بینایی بیمار است. تاری دید، کم بینایی و حتی نابینایی جزء علائمی است که در صورتی که درمان ام اس شروع نشود می‌تواند به صورت پیش رونده، عود کند. با توجه به تمامی این موارد افرادی که به این بیماری دچار شده اند به محض تشخیص بیماری باید به دنبال درمان آن باشند؛ در غیر اینصورت دچار عوارض حاد این بیماری و حتی مرگ‌ می‌شوند.

درمان ام اس

برای درمان این بیماری در اولین قدم باید به یک متخصص مغز و اعصاب مراجعه شود. پزشک با انجام آزمایشات مختلف و گرفتن شرح حال از بیمار، نوع بیماری و وخامت را شناسایی و درمان ام اس را آغاز می‌کند. درمان ام اس با داروهای کنترلی و قرص‌های مختلف شروع می‌گردد و در صورتی صلاح‌دید پزشک، از فیزیوتراپی نیز استفاده می‌شود. فیزیوتراپی می‌تواند اسپاسم‌های شدید و گرفتگی‌های عضلانی را بهبود دهد.

علاوه بر این، حفظ آرامش و دوری از استرس یکی از توصیه‌های جدی پزشک به بیماران مبتلا به MS است. به این منظور پزشکان توصیه می‌کنند که استراحت کافی در برنامه روزانه بیماران قرار بگیرد. همچنین ورزش‌هایی مانند پیاده روی، یوگا و حرکات کششی باید جزء فعالیت‌های این افراد قرار بگیرد.

دکتر علاوه بر تجویز دارو، رعایت رژیم غذایی سالم را نیز توصیه می‌کند. رژیم غذایی افرادی که به این بیماری مبتلا هستند باید سرشار از مواد غذایی سالم، آنتی اکسیدان، فبیرهای غذایی، میوه و سبزیجات باشد. مصرف هر گونه غذای فرآوری شده مانند سوسیس و کالباس و سایر مواد غذایی مشابه، برای این نوع بیماران ممنوع است. در مطالعات اخیر نقش ویتامین D در بهبود این بیماری نیز آشکار شده است. بنابراین در صورتی که بیماران به کمبود ویتامین D دچار هستند باید طبق دستور پزشک، مصرف این ویتامین را در رژیم خود قرار دهند تا آن را به میزان نرمال و مورد نیاز بدن برسانند.

جمع بندی و نتیجه گیری

در این مقاله با بیماری ام اس و انواع آن آشنا شدیم. در صورتی که مبتلایان با این بیماری در مراحل اولیه بروز علائم به پزشک مراجعه کنند، می‌توانند بیماری و عوارض ناشی از آن را تحت کنترل دربیاورند. در غیر اینصورت بیماری به صورت پیش رونده به وضعیت حاد می‌رسد و زندگی بیمار را کاملا مختل می‌کند و در نهایت موجب مرگ بیمار می‌شود. بنابراین توصیه می‌شود در صورت مشاهده اولین علائم این بیماری به پزشک مراجعه کرده و درمان ام اس خود را آغاز نمایید.

** این محتوا صرفا جنبه تبلیغاتی دارد و توسط سفارش دهنده آن تهیه و تنظیم شده است