روز گذشت یک رژه نظامی بزرگ به مناسبت هشتمین سالگرد انقلاب یمن برگزار شد که از حیث رونمایی از تجهیزات نظامی در سالهای گذشته بی سابقه بوده است.

سرویس دفاع و امنیت مشرق _ هشت سال پیش در چنین روزهایی بود که جمعی از تشکل‌های سیاسی کشور یمن به رهبری شیعیان حوثی که جنبشی به نام انصارالله را تشکیل داده بودند با حمایت گسترده مردمی موفق به کنترل اداره پایتخت و استان های شمالی و مرکزی یمن شده و انقلاب سپتامبر ۲۰۱۴ با فرار عبد ربه منصور هادی رئیس جمهور مستعفی یمن به پیروزی رسید.

۶ ماه پس از پیروزی انقلاب مردمی یمن، ائتلاف متجاوز سعودی برای جلوگیری از یکپارچه شدن نظام سیاسی یمن و تسلط ارتش و نیروهای مردمی این کشور بر بخش جنوبی و سواحل تنگه باب المندب حملات خود به این کشور را آغاز کرد؛ سعودی ها و کشورهای عربی متحدشان گمان می کردند که قادر خواهند بود در مدت زمان ۱ یا نهایتا چند ماه انقلاب مردم یمن را سرکوب کرده و صنعا و سایر شهرهای یمن را مجددا تحت اشغال خود درآورند.

در سالهای ابتدایی این نبرد نیز وضعیت توان تسلیحاتی و موازنه قوا میان دوطرف کاملا یکطرفه و به سود ائتلاف سعودی بود و این موضوع سبب شد تا انصارالله با فداکاری، تقدیم هزاران شهید و عقب نشینی تاکتیکی از برخی بنادر جنوب و غرب یمن، به دنبال خرید زمان برای توسعه توان تسلیحاتی خود و بازگشت موازنه قوا باشد.

این موضوع حدود ۳ سال زمان برد و به تدریج از سال ۲۰۱۸ با ورود تسلیحات بومی ساخت مهندسین یمنی به عرصه نبردف معادله تخریب یکطرفه به پایان رسیده و عمق خاک عربستان و امارات هدف حملات دقیق موشکی و پهپادی انصارالله قرار گرفت. همچنین در عرصه میدانی نیز دست مجاهدین یمنی با تسلیحات مناسب از جمله موشک های ضد زره پر شده و آنها موفق به بازپسگیری مناطق وسیعی در استان های الجوف، مارب، ضالع، شبوه و بیضا شدند.

اما به تدریج توان بومی اسلحه سازی کشور یمن به حدی رسیده که نه تنها دشمن سعودی را ناچار به برقراری آتش بس از ترس حملات سنگین به عمق خاکش کرده است، بلکه یمن را به یک قطب تولید تجهیزات نظامی پیشرفته آنهم در تعداد انبوه در نزد رسانه های جهان تبدیل کرده است.

رژه سالگرد انقلاب سپتامبر و رونمایی های ویژه

روز گذشت یک رژه نظامی بزرگ به مناسبت هشتمین سالگرد انقلاب یمن برگزار شد که از حیث رونمایی از تجهیزات نظامی در سالهای گذشته بی سابقه بوده است.

تقریبا هر آنچه در سالهای اخیر در میدان نبرد با متجاوزان سعودی مورد استفاده قرار گرفته رونمایی شد؛ تسلیحاتی که در گذشته با ذکر نام و مشخصات استفاده شده بودند؛ تسلیحاتی که استفاده شده بود اما به شکل رسمی معرفی نشده بودند و تعدادی سلاح جدید که نخستین بار توسط عموم دیده شدند.

بخش موشکی:

در حوزه تسلیحات موشکی، از ۱۰ سلاح مختلف رونمایی شده است که همراه با توضیحی مختصر اسامی آنها را ذکر می کنیم:

موشک ضد کشتی بحرالاحمر: این موشک در واقع حاصل تغییرات بر روی راکت‌های توپخانه ای "سعیر" است و با نصب جستجوگر ویژه حرارتی و راداری تبدیل به یک موشک بالستیک زمین به دریا شده است.

موشک ضد کشتی عاصف: موشک بالستیک ضد کشتی با برد ۴۰۰ کیلومتر و وزن سر جنگی ۵۵۰ کیلوگرم که چندی پیش رونمایی شده بود و به تازگی مشخصات آن اعلام شده است که در شرایط جنگی، ناوگان دریایی دشمن را کاملا از سواحل یمن دور خواهد کرد.

موشک بالستیک کرار: موشکی با برد ۳۰۰ کیلومتر و سر جنگی ۵۰۰ کیلوگرمی که به نظر می‌رسد نمونه ارتقا یافته از موشک هایی نظیر نکال و قاصم۲ باشد که در گذشته رونمایی شده بودند.

موشک بالستیک محیط: حاصل ارتقای موشک های قاهر ام۲، که خود تغییر یافته موشک زمین به هوای سام۲ ساخت شوروی سابق هستند.

موشک بالستیک حاطم: این موشک بیشترین حجم توجهات را به سوی خود جلب کرده است و کمترین اطلاعات نیز در مورد آن اعلام شده و تنها به برد بلند آنها اشاره شده است؛ کارشناسان معتقدند موشک حاطم که از سر جنگی جداشونده نیز بهره می برد بردی حدود ۱۵۰۰ کیلومتر خواهد داشت.

موشک بدر۲ و ۳: در حقیقت دو نمونه از راکت توپخانه ای برد متوسط از خانواده "بدر" هستند که در گذشته نیز انواع دیگری از آنها در جنگ یمن استفاده شده بود و احتمالا بردی حدود ۱۰۰ تا ۱۵۰ کیلومتر خواهند داشت.

موشک معراج: متخصصین یمنی اعلام کرده اند که راکت توپخانه ای مدل بدر۱ پی، را با تغییراتی تبدیل به یک موشک زمین به هوای پدافندی کرده اند که این موضوع احتمالا نخستین بار است که در دنیا انجام می‌شود؛ در واقع همواره عکس این عمل، یعنی تبدیل موشک های پدافندی به موشک زمین به زمین انجام می شد؛ گفته شده این موشک از دو مدل هدایت راداری و حرارتی بهره برده و در برابر جنگ الکترونیک نیز مقاوم است.

موشک بالستیک فلق: این موشک نیز نسبتا جدید بوده و اطلاعات کمی در خصوص آن منتشر شده است و تنها به برد بلند بودن اشاره کرده اند.

موشک کروز قدس۳: جدیدترین عضو خانواده موشک های کروز قدس که در گذشته بارها علیه تاسیسات نفتی و نظامی عربستان سعودی مورد استفاده قرار گرفته بودند و اکنون نمونه جدید و با برد بیشتر آن رونمایی شده است.

بخش پدافندی:

اما در حوزه تسلیحات پدافندی نیز تجهیزات زیر به نمایش درآمدند:

موشک فاطر۱: سامانه مشهور فاطر۱ که تعداد قابل توجهی از هواگردهای ائتلاف متجاوز سعودی را در سالهای گذشته سرنگون کرده است که حاصل تغییراتی در سامانه پدافندی قدیمی سام۶ ساخت شوروی سابق است.

موشک های پدافندی فاطر1 (بالای تصویر) و ثاقب2 (پایین تصویر)

موشک ثاقب۲ و ثاقب۳: خانواده موشک های پدافندی ثاقب، نتیجه تبدیل موشک های هوا به هوای r۲۷ و r۷۷ نیروی هوایی سابق یمن به موشک زمین به هواست که در کارنامه خود سابقه هدف قرار دادن جنگنده های f-۱۵ و تورنادو نیروی هوایی عربستان را دارند.

موشک صقر۱ : اما سرانجام پس از ۲ سال انتظار ارتش یمن از مرموزترین سامانه پدافندی خود یعنی موشک "صقر" رونمایی کرد؛ در میان منابع غربی این موشک با کد "موشک ۳۵۸" نامگذاری شده بود که در چندین مورد موفق به سرنگونی پهپادهای رزمی ائتلاف سعودی شده بود.

هنوز منابع یمنی نیز جزئیات بیشتری از این سامانه پدافندی را اعلام نکرده اند، اما امریکایی ها که مدعی بودند چند فروند از این موشک ها را قبل از ورود به خاک یمن توقیف کرده اند، مدعی هستند این سلاح در واقع یک نوع پهپاد یا مهمات سرگردان هوایی است که وظیفه دارد در آسمان منطقه نبرد به گشت زنی پرداخته و هنگام کشف هدف متجاوز توسط رادار یا سامانه های اپتیک زمینی اقدام به رهگیری آنها کند.

گفتنی است در رژه نظامی روز گذشته ارتش یمن تسلیحات دیگری در حوزه دریایی نظیر موشک های ضد کشتی المندب و روبیج و قایق های انتحاری عاصف به نمایش درآمدند که در گذشته مورد استفاده ارتش یمن قرار گرفته و به طور کامل معرفی شده بودند.

برچسب‌ها