کد خبر 142363
تاریخ انتشار: ۱۱ مرداد ۱۳۹۱ - ۱۴:۴۵

استراليا كه قبول كرده است سوخت هسته‌ ايي نيروگاه امارات را فراهم كند، پس گرفتن زباله راديواكتيوي را كه از آن حاصل خواهد شد، منتفي دانست.

به گزارش مشرق به نقل از ايسنا، باب كار، وزير امور خارجه استراليا در اين باره گفت: امارات همه آزمون‌ها را قبول شده است و اين آزمون‌ها بسيار گسترده و دشوار هستند و ما خوشحاليم كه به ارائه ايمني انرژي به آن‌ها متعهد شويم.

به گزارش روزنامه نشنال، استراليا بزرگ‌ترين منابع اورانيوم جهان را دارد و انتظار مي‌رود تامين‌كننده اصلي اورانيوم براي نيروگاه هسته‌يي امارات باشد.

شيخ عبدالله، وزير امور خارجه امارات يك توافق‌نامه همكاري هسته‌يي را با باب كار امضا كرده است كه به اين كشور اجازه تجارت هسته‌يي با امارات را مي‌دهد.

ساخت نيروگاه‌هاي هسته‌يي در استراليا ممنوع است و اين كشور قصد ندارد زباله هسته‌يي امارات را دريافت كند.

كار گفت: افكار عمومي در استراليا با پس گرفتن زباله هسته‌يي مخالفت خواهند كرد. اين يك گام بسيار بزرگ است و از آن حمايت عمومي نخواهد شد.

وقتي ابوظبي برنامه‌هاي خود براي ساخت اولين نيروگاه هسته‌يي در امارات را در سال 2008 اعلام كرد اميدوار بود كه برخي كشورهاي تامين‌كننده‌ مايل باشند زباله را پس بگيرند. اين كار براي تامين‌كنندگان مزيت جلوگيري از اشاعه را به دنبال دارد و براي مصرف‌كنندگان نيز مشكل ذخيره كردن مواد راديواكتيو را حل مي‌كند.

امارات در حال تهيه و تنظيم يك استراتژيك براي مديريت زباله هسته‌يي است كه مي‌تواند شامل يك انبار زيرزميني در قلمروي اين كشور و يا يك مسووليت مشترك منطقه‌يي باشد.

حمد الكعبي نماينده دائم امارات در آژانس بين‌المللي انرژي اتمي گفت كه امارات تنها به رويكرد واحد اكتفا نمي‌كند.

وي گفت: استراتژي ما بر مبناي چيزي كه آن‌قدر رشد نداشته كه بتوان به آن اعتماد كرد، قرار نخواهد داشت.

استراليا در سال 2011 مذاكرات براي فروش اورانيوم به امارات را شرط اين كه از آن فقط براي توليد برق صلح‌آميز استفاده كند، آغاز كرد.

دولت استراليا اخيرا اعلام كرد كه اورانيوم را در بازار آزاد نمي‌فروشد و آن را فقط براي توليد برق و تحت شروط قاطعانه‌اي كه كاربرد نظامي آن را ممنوع مي‌كند در توافق با آمريكا، كره‌جنوبي، تايوان، چين و ساير كشورهاي اروپايي به فروش مي‌رساند.

توليد برق هسته‌يي در استراليا ممنوع است.

امارات يكي از امضاء كنندگان معاهده منع گسترش تسليحات هسته‌يي (ان‌پي‌تي) است و علاوه بر آن پروتكل الحاقي آژانس بين‌المللي انرژي اتمي درباره پادمان‌هاي هسته‌يي را امضاء كرده است.

امارات اين معاهده را تصويب كرده و علاوه بر آن توافق‌نامه‌‌هاي پادمان‌هاي هسته‌يي را در اواسط ماه ژوييه سال 2012 نهايي كرده است طبق اين معاهده امارات متعهد مي‌شود كه اورانيوم را غني‌سازي نكند و علاوه بر آن سوخت هسته‌يي را از طريق بازفرآوري به پلوتونيوم كه در ساخته سلاح هسته‌يي مورد استفاده قرار مي‌گيرد، تبديل نكند.

امارات چندين توافق‌نامه دوجانبه در زمينه هسته‌يي و همكاري صلح‌آميز با تعدادي از كشورها از جمله آمريكا، انگليس، ژاپن، فرانسه و كره جنوبي امضاء‌كرده است.

هزينه كلي ساخت چهار راكتور هسته‌يي امارات 20 ميليارد دلار تخمين زده شده است.

سازمان نظارت هسته‌يي فدرال امارات در 18 ژوييه سال 2012 اجازه ساخت يك پروژه هسته‌يي چند ميليارد دلاري براي دو راكتور هسته‌يي در سايت بركت در غرب ابوظبي به شركت انرژي هسته‌يي امارات ارائه كرد.

كنسرسيومي از شركت‌هاي كره‌جنوبي اين چهار راكتور 1400 مگاواتي در امارات مي‌سازند و راه‌اندازي مي‌‌كنند؛ انتظار مي‌رود اولين راكتور در سال 2017 و ساير راكتورها تا سال 2020 راه‌اندازي شود.