سرویس سیاست مشرق- در میان انبوهی از گزارشها و تیترهای خبری، در یک بسته کامل بانام «ویژههای مشرق» شمارا در جریان مسائل مهم و اثرگذار از نگاه روزنامههای کشور قرار میدهیم. در این ویژهنامه، نگاهی به آخرین مواضع جناحهای سیاسی و تحولات مهم داخلی، خارجی، اوضاع اقتصادی و اجتماعی کشور انداخته میشود که مخاطبان بامطالعه آن به رهیافتهای مهم، نکات و تأملات از سیر وقایع اثرگذار دست خواهند یافت، در این بخش با ما همراه باشید.
*******
روزنامههای امروز دوشنبه ۲۳ آبان ماه در حالی چاپ و منتشر شد که بازگشت دلار توافقی به کانالهای پایین دستی، دیدار نماینده رهبرانقلاب با عبدالحمید و حمله در قلب استانبول در صفحات نخست روزنامههای امروز برجسته شده است.
دیدار نماینده رهبر معظم انقلاب اسلامی از شهر زاهدان و گفتگو با علمای آن شهر مورد توجه بسیاری از روزنامهها قرار گرفته است. روزنامه آرمان ملی در اینباره نوشته است:
تدبیر مقام معظم رهبری در اعزام نماینده خود به سیستان و بلوچستان اقدامی هوشیارانه در برابر آنانی بود که سعی داشتند با ایجاد تفرقه میان مردم این منطقه به اهداف خود برسند. از سویی به اعتقاد برخی این استان در اعتراضات اخیر بیشترین خسارت را تحمل کرد و نیازمند حمایت و همدردی بود. از سوی دیگر برخی سعی در رسیدن به اهداف سیاسی خود در این استان بودند و بهجای ارائه راهکارهایی برای کاهش مشکلات سیستان و بلوچستان به موضوعاتی مانند هجمه به امام جمعه زاهدان پرداختند که کیهان از جمله آنها بود.
روزنامه شرق نیز حضور هیئت اعزامی از سوی دفتر رهبر انقلاب در استان سیستانوبلوچستان و بلوچستان را مورد ارزیابی قرار داده و نوشته است:
مولوی عبدالحمید اسماعیلزهی، امام جمعه اهلسنت زاهدان، روز یکشنبه در جریان سفر نماینده رهبری به سیستانوبلوچستان با وی دیدار کرد. در این دیدار که نماینده ولی فقیه دراستان سیستان و بلوچستان و برخی علما و استادان اهل سنت نیز حضور داشتند، درباره حوادث اخیر بحث و تبادلنظر شد.
روزنامه ابتکار نیز در تیتر اول خود به سراغ دیدارعلما در زاهدان رفته و مینویسد:
حاج علی اکبری قرار است تدابیر عالی رهبر انقلاب برای حل مشکلات سیستان را با بزرگان استان و گروههای مختلف در میان گذارد. وی همچنین قرار است با آسیبدیدگان حوادث اخیر دیدار کند. در روزهای گذشته نماینده مقام معظم رهبری در استان و استاندار مسیرهایی را دنبال کردهاند اما این تدبیر ویژه مقام معظم رهبری میباشد و امیدواریم منشاء خیر و برکت باشد.
روزنامه وطن امروز با تیتر «پیام همدلی در زاهدان» دیدار نماینده رهبر انقلاب از این شهر را مورد بررسی قرار داده و نوشته است:
حجتالاسلام محمدجواد حاجعلیاکبری در دیدار با جمعی از نخبگان و فعالان فرهنگی و اجتماعی زاهدان گفته است که در مدت اخیر حوادثی در استان سیستانوبلوچستان رخ داد که خاطر رهبر معظم انقلاب را مکدر کرد و پیرو ارائه گزارشات حوادث اخیر محضر رهبر معظم انقلاب، نظر ایشان بر این بود هیاتی به استان اعزام شود که سلام رهبری را به مردم استان برسانیم و ضمن اعلام اندوه و ناراحتی ایشان از حوادثی که اتفاق افتاده، تدابیر عالی که برای حل مشکلات داشتهاند و تدابیر تکمیلی را با شخصیتهای استان و گروههای مختلف در میان بگذاریم و از عزیزانی که در این حوادث شهید، جانباخته، جانباز و مجروح شدهاند، دلجویی کنیم.
روزنامه ایران نیز با در تحلیلی دیدار نماینده رهبرمعظم انقلاب اسلامی از زاهدان را «سفیر برادری» خوانده و نوشته است:
سیستان و بلوچستان نیز همچون بسیاری دیگر از نقاط کشور از کاستیهای جدی رنج میبرد؛ اما مسأله اینجاست که برخی از جریانها و رسانههای خارجی، تلاش میکردند تا ضمن اخلال در مسیر توسعه استان بر فتنه مذهبی به عنوان محور مخالفت با جمهوری اسلامی سرمایهگذاری کنند. کج سلیقگی، موقع نشناسی و اظهارات دور از درایت برخی از چهرههای ارشد مذهبی استان نیز به این فضا دامن زد و به جای اینکه آبی بر آتش باشد، بر فتنه ایجاد شده میدمید. بر همین اساس سفر هیأت عالی رتبه سیاسی و حوزوی به سیستان و بلوچستان را میتوان خط پایانی بر این فتنه مذهبی ارزیابی کرد؛ هیأتی که به نظر میرسد وجه همت و رویکرد اصلی آن در این سفر، همان نگاهی است که رهبر انقلاب نسبت به سیستان و بلوچستان دارند.
این روزنامه در ادامه نوشته است:
نخستین سفر استانی آیتالله رئیسی پس از پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری، به این استان بود؛ آن هم روستای مرزی ملاعلی. رئیس جمهور در این سفر که با گفتوگوی بیواسطه با مردم همراه بود، بر حل مسأله آب منطقه تأکید کرد و اساساً تدبیری به نام ایجاد نیروگاه خورشیدی خانگی نیز در همین سفر دنبال شد. در ادامه همین رویکرد ویژه دولت به سیستان و بلوچستان، پنجشنبه گذشته در سفر معاون اول رئیس جمهور به این استان، دو طرح مهم صنعتی و اقتصادی افتتاح شد؛ کارخانه سیمان تیس راسک و راه آهن خاش-زاهدان که این راهآهن قطعهای از راه آهن بزرگتر چابهار به زاهدان است. مخبر در این سفر به ظرفیتهای توسعهای گسترده این استان اشاره کرد که مورد توجه جدی دولت است.
با وجود استقبال روزنامههای مختلف از حضور نماینده رهبر انقلاب در زاهدان، روزنامه رادیکال هممیهن سعی دارد آتش اغتشاشات و ادامه اقدامات تروریستی در زاهدان را روشن نگه دارد!
این روزنامه به نقل از عبدالله رمضانزاده نوشته است:
مردم سیستان و بلوچستان از تبعیض اعتقادی رنج میبرند و این استان محرمترین استان کشور است. ظاهراً در این استان نیروی خارجی فعالی وجود ندارد و اما در باطن وجود دارد؛ امارت از زمان تأسیس روی این استان حساس بوده و فعالان بلوچ تجزیه طلب در آنجا حضور دارند!
ادعای عدم حضور نیروی تروریستی در ماجراهای سیستان و بلوچستان در حالی از سوی یکی از اعضای هسته سخت اصلاحات مطرح شده است که پیش از این گروهک جیشالشیطان(عدل) در یک بیانیه رسمی مسئولیت حمله به اماکن دولتی و ترور را برعهده گرفته است، در یکی از فیلمهای منتشر شده در این استان، عامل حمله کننده به بانک نام معدوم ریگی را برده و او را رهبر این غائله معرفی میکند. انتقال خط عملیاتی تروریستها از داخل به خارج توسط اصلاحطلبان با هدف سفید شویی گروههکی در خود پیامهای روشنی دارد.
پیش از این سعید حجاریان تئورسی اصلاحات گفته بود که اگر دولت مطلوب او رأی نیاورد، شهرهای مرزی مسلح خواهند شد. سعید حجاریان در تیرماه ۱۳۹۷ در مصاحبه با روزنامه اعتماد گفته بود که ممکن است، مردم جملگی اصلاحطلبان را پس بزنند و میان هسته سخت پالایش شده و دیگر اصلاحطلبان تمایزی نگذارند. اصلاحطلبان در صورت قرار گرفتن در چنین وضعیتی باید سیاستهای خود را بهتعبیر مولانا از دهان غیر مطرح کنند. اگر در گذشته تروریستها در وبلاگ ترویج خشونت میکردند این روزها نماینده آنها در تهران با «زبان غیر» این مسئولیت را بر عهده گرفته است!
دستور ادامه آشوب توسط مدیر دولت روحانی
اشرف بروجردی فعال اصلاح طلب که در دولت روحانی نماینده رئیس جمهور در شورای فرهنگی و اجتماعی زنان و رئیس کتابخانه ملی بود در مصاحبه با روزنامه اعتماد گفته است:
مردم اعتراض خود را همچنان ادامه خواهند داد و از خواستههای خود کوتاه نمیآیند، این حاکمیت است که باید خود را به مردم اثبات کند. ادامه این وضعیت برای حاکمیت مخاطرهآمیز است، چرا که مردم راه خود را شناختهاند. کسانی که مجری سیاستهای نظام هستند، تصمیمسازی میکنند و در کل مسوولان کشور، باید در گفتار، منش و عمل نشان دهند که حرف مردم را شنیدهاند و تغییر کردهاند.
این فعال اصلاح طلب در ادامه گفت:
باید سیاست چماق و هویج کنار گذاشته شود و سیاست اقناع عمومی و مشارکت بالای شهروندان در پیش گرفته شود... من هم معتقدم که پیگیری مطالبات در یک چنین برهه تاریخی بسیار دیر است، مردم حق دارند اعتماد کافی به سیستم نداشته باشند؛ بنابراین اینجا باید یک «اگر» بکاریم و آن اینکه اگر متولیان امر به واقع قصد شنیدن صدای مردم و اصلاح امور را داشته باشند، در اولین گام باید تصمیم و عزم و اراده خود را به صورت عملی نشان دهند. حاکمیت باید به سمت اقناع عمومی و پاسخگویی به مطالبات مردم حرکت کنند.
بخش قابل توجهی از جریان اصلاح طلب دو موضوع را تعمداً سانسور میکنند. یکی نقش دشمن و در رأس آن آمریکا در مشکلات موجود و دیگری محکوم کردن اغتشاشات و آشوبگری در داخل کشور است. خانم بروجردی و همفکران وی به این سؤال پاسخ نمیدهند که با کسی که گلوی پلیس را پاره کرده و مأمور حافظ امنیت را آتش می زند و همچنین با کسی که طلبه بسیجی را شکنجه کرده و یا تروریستی که در حرم شاهچراغ به زنان و کودکان حمله میکند، باید گفتگو کرد!؟
مسابقه تباهی میان دو رسانه تروریستی
روزنامه فرهیختگان امروز به سراغ درگیری رسانهای میان دو رسانه لندن نشین یعنی بیبیسی فارسی و اینترنشنال رفته و نوشته است:
بعد از دورهای با تأسیس منوتو و ایراناینترنشنال که هم از جهت محتوایی جذب مخاطب کرد و هم از جهت مالی شرایط بهتری داشت (دو سهبرابر دستمزد میداد) و توانست بسیاری از همکاران بیبیسی را جذب کند، بیبیسی برای اینکه ادامه موجودیت دهد و در مسابقه با منوتو و ایراناینترنشنال تازهتاسیس عقب نماند، راه خود را از «مقابله با تباهی» به «مسابقه با تباهی» تغییر داد. این تلاش در چند ماه اخیر بسیار آشکارتر شده است.
فرهیختگان در ادامه نوشته است:
تقریباً در هیچ برنامهای نمیبینید موازین قطعی بیبیسی اصلی در تعادل طرح دیدگاهها رعایت شود. نهتنها در این امر بلکه در پوشش خبری هم اینطور نیست که بگوید کسانی که معترض هستند همه معصوم و علیهالسلام نیستند و کسانی که مخالف این افراد هستند هم صدایی دارند. یا مثلاً باید صدای افرادی که انتقاد ملیح و نه بنیادین دارند هم شنیده شود. این بهنوعی کار را تبدیل به تعرض رسانهای و رفتار غیربیطرفانه کرده است.