به گزارش مشرق، علیرضا امری کاظمی، ارزیاب و عضو شورای عالی ژئوپارکهای جهانی یونسکو اعلام کرد ژئوپارک طبس به عنوان سومین ژئوپارک جهانی ایران، رای مثبت شورای عالی ژئوپارکهای جهانی یونسکو را دریافت کرد.
ارزیاب بینالمللی ژئوپارکهای جهانی یونسکو و مشاور ژئوپارک طبس، در آذرماه سال ۱۴۰۰ ارسال پرونده درخواست عضویت ژئوپارک طبس را در شبکههای ژئوپارکهای جهانی یونسکو پس از چهار سال آمادهسازی زیرساختهای ژئوسایت و آموزش، اعلام کرده بود.
به گفته امری کاظمی، حکم تنفیذ ژئوپارک طبس پس از تایید هیات اجرایی یونسکو در بهار صادر میشود.
مطالعات ژئوپارک طبس از سال ۱۳۸۹ آغاز شده است، این ژئوپارک با مساحت ۲۲هزار و ۷۷۱کیلومتر مربع دارای ۳۹ ژئوسایت است که جذابیتهای زمینشناختی فرهنگی و طبیعی قابل توجهی را در خود دارد و یکی از مراکز مورد توجه خاص زمینشناسان ایران و جهان است.
ژئوپارک طبس در شمال غربی استان خراسان جنوبی و در مسیر ارتباطی جنوب به شرق و شمال شرق ایران، در منطقهای با اقلیم بیابانی همراه با آب و هوای گرم و خشک قرار دارد. این ژئوپارک سه بخش مرکزی، دیهوک و دستگردان را دربرمیگیرد. تنوع بالای پدیدههای کمنظیر زمینشناسی موجب شده تا این منطقه در میان زمینشناسان به «بهشت زمینشناسی ایران» مشهور شود.
در این ژئوپارک سیر تحولات کره زمین از بیش از ۵۴۰ میلیون سال پیش(پرکامبرین) تا حدود ۱۰۰ میلیون سال پیش(اوایل کرتاسه) را بدون کمترین وقفه زمانی میتوان مشاهده کرد. درحالی که توالیهای دوران اول زمینشناسی(پالئوزوئیک، ۵۴۰ تا ۲۵۰میلیون سال پیش) آن در ایران و غرب آسیا بینظیراست.
ژئوپارکها و به عبارتی پارکهای زمینشناسی، گسترهای از پدیدهها و میراث زمینشناسی، جاذبههای طبیعی، تاریخی و فرهنگی ارزشمند هستند که باید توان بالا بردن توسعه اقتصادی جوامع محلی و جلب همکاریهای مردمی را داشته باشند و به صورت پایدار حفظ و مدیریت شوند. یونسکو به منظور درک دورههای زمینشناسی مناطقی را به عنوان ژئوپارک مشخص کرده است. ایده تاسیس ژئوپارک در سال ۱۹۹۹ عملی شد.