کد خبر 145048
تاریخ انتشار: ۲۱ مرداد ۱۳۹۱ - ۱۰:۳۹

در حالیکه دولت فعلا تصمیمی برای تغییر در نرخ رسمی ارز ندارد فعالان صنعتی و تولیدکنندگان در اظهارنظرهای متفاوت حمایت خود را از این اقدام دولت اعلام کردند.

به گزارش مشرق به نقل از شبکه ایران، خبرهای حکایت از آن دارد که دولت فعلا تصمیمی برای تغییر در نرخ رسمی ارز ندارد و کلیه مبادلات و معاملات ارزی باید با سیستم قبلی و بر اساس شیوه گذشته صورت پذیرد. محمود بهمنی رییس کل بانک مرکزی از احتمال تغییر در نرخ رسمی ارز در روزهای آینده خبر داده بود اما با بررسی موضوع در کمیته ارزی مشخص شد که فعلا اقدامی در این زمینه از سوی بانک مرکزی صورت نگیرد.

بازار غیر رسمی ارز در واکنش به این اقدام کمیته ارزی تغییر جهت داد و قیمت دلار 140 تومان کاهش را تجربه کرد. فعالان صنعتی و بخش خصوصی در اظهارنظرهای گوناگونی از این اقدام دولت در جهت پشتیبانی از تولید داخل حمایت کردند.

بسیاری از فعالان عرصه تولید بر این عقیده هستند که بالارفتن نرخ ارز قطعا هزینه تولید را بالا می برد و نتیجه ای جز گران شدن کالاها و کاهش قدرت خرید مردم ندارد. این صنعتگران در عین حال که نرخ ارز چند نرخی در بازار را مضر برای اقتصاد قلمداد می کنند معتقدند باید با تثبیت نرخ کنونی در جهت تک نرخی کردن ارز حرکت کرد و این اقدام جز با مدیریت شناور که اکنون دولت آن را عهده دار شده است صورت نخواهد پذیرفت.

نظرات متفاوت در خصوص نرخ ارز

مشتاقان بالا رفتن نرخ ارز بر این نظر هستند آزادسازی اقتصاد می تواند به صورت خودکار به نتایج دلخواه در بازار کالا و مصرف بیانجامد حال آنکه تجربه ثابت کرده است در شرایط کنونی اقتصاد که دشمنان از هیچ تلاشی برای جلوگیری از رشد و بالندگی اقتصاد کشور دریغ نمی کنند محلی برای ارز اندام این نظرات باقی نمی گذارد. کارشناسان اقتصادی معتقدند تغییر نرخ ارز افزایش قابل توجهی در میزان تورم ایجاد خواهد کرد و به آشفتگی در بازار آرام کنونی منجر خواهد شد.

شرایط بازار آزاد برای ارز و سپردن آن به دست عرضه و تقاضا در شرایطی است که اقتصاد در شرایط عادی باشد. در صورتی که انواع فشارهای بین المللی برای کاستن از منابع ارزی و دسترسی به این منابع بر کشور وارد شده است صحبت از نرخ آزاد ارز گزافی بیش نیست. این در حالی است که در صورت بالارفتن نرخ ارز رسمی قیمت تمام شده کالاهای صنعتی و مصرفی داخلی با افزایش مواجه خواهد شد و منجر به نوعی آشفتگی در بازار می شود.

یحیی آل اسحاق در گفتگو با شبکه ایران با رد نرخ ارز آزاد اظهار می کند نرخ ارز در شرایط کنونی باید «شناور مدیریت شده» باشد به عبارت دیگر به گونه ای باید با این مولفه اقتصاد کلان مواجه شد که جهت گیری به سمت تک نرخی شدن پیدا کند و به طور قطع نمی توان گفت نرخ ارز فلان است و تغییر نمی کند بلکه باید شرایط را به گونه ای هدایت کرد که به سمت تک نرخی شدن هدایت شود.

محمود دودانگه عضو هیات عامل صندوق توسعه ملی هم در گفتگو با شبکه ایران در این باره اظهار می کند رویکرد ثابت ماندن نرخ ارز بدون اقدام خاصی جواب نمی دهد اما در صورتی که گرایش به مدیریت این نرخ داشت، قطعا به نقاط مثبت خواهد انجامید.

محمد حسین فلاح دبیر انجمن مدیران صنایع هم در این باره معتقد است: حرکت ارز به سمت یک نرخ ثابت جز اهداف هر اقتصادی است برای اینکه جلوی فساد و رانت احتمالی گرفته شود.

وی می افزاید: برای جلوگیری از هر گونه جهش قیمتی در دیگر کالا ها باید در چندین مرحله به آن نزدیک شد، در غیر اینصورت یک شوک بزرگی وارد می شود.

وی با اشاره به تفاوت نرخ ارز رسمی و غیررسمی بازار توصیه کرد: بهتر است این نرخ مدیریت شود اما نه در یک زمان مشخص بلکه در بستر آن.

فلاح در خصوص اثرات سو آزاد سازی نرخ ارز بر اقتصاد تصریح کرد: شوک هایی که از این رهگذر به مردم وارد می شود عمدتا در کالاهای اساسی رخ خواهد داد بنابر این باید بازار در بخش عرضه در کنترل قرار گیرد و بعد از اینکه شوک های قیمتی و فشار بر اقشار ضعیف کم شد به سمت آزادسازی قیمتی حرکت کنیم.

وی با اشاره به میزان قابل توجه صادرات غیر نفتی در کشور گفت: میزان درآمد این بخش میتواند کاستی ها در حوزه منابع ارزی را جبران کند به شرط آنکه حمایت و تسهیلاتی به صادرکنندگان تعلق گیرد. این درآمد ارزی قادر خواهد بود شوک های قیمتی ناشی از مدیریت نرخ ارز را جذب کند.

عضو انجمن مدیران صنایع در خصوص عواقب آزادسازی نرخ ارز هم گفت: تجربه نشان داده که قیمت ها در فاز نخست منطقی رشد نمی کنند و برای مثال اگر ارز 50 درصد افزایش قیمت داشته باشد بازار کالاهای مصرفی و اساسی تا 100 درصد رشد قیمت را تجربه می کنند و این مساله فشار مضاعفی بر اقشار ضعیف و مصرفکنندگان وارد می کند.