پیروزی های اخیر ارتش روسیه در جبهه شرق اوکراین اگرچه دارای اهمیت است اما برای تعیین طرف پیروز و جبران عقب نشینی های گذشته از شمال کی‌یف و خرسون کافی نیست.

سرویس جهان مشرق _ سیصد و بیست و ششمین روز از جنگ میان روسیه و اوکراین نیز سپری شده است.

ارتش روسیه پس از موفقیت در تصرف شهر سولدار و قطع مسیر ارتباطی شمالی باخموت، اکنون به دنبال تکمیل طرح خود و کنترل شهر باخموت است.

در حال حاضر مسیر جنوبی و شمالی تدارکات ارتش اوکراین به شهر باخموت قطع شده و مسیر غربی نیز زیر آتش توپخانه ارتش روسیه است؛ با ادامه وضع کنونی و در صورتی که ارتش اوکراین ضد حمله بزرگی در این محور ترتیب ندهد احتمال عقب نشینی قوای اوکراینی برای جلوگیری از محاصره کامل و اسارت در شهر باخموت بالا خواهد بود.

گزینه‌های ارتش روسیه برای پیروزی نهایی در اوکراین چیست؟

پیروزی های اخیر ارتش روسیه در جبهه شرق اوکراین اگرچه دارای اهمیت است اما برای تعیین طرف پیروز و جبران عقب نشینی های گذشته از شمال کی‌یف و خرسون کافی نیست؛ جا به جایی دوباره در فرماندهی ارتش روسیه در جنگ اوکراین و کنار رفتن سورووکین و کنترل کامل قوای مسلح توسط گراسیموف، نشان می دهد ولادیمیر پوتین رئیس جمهور این کشور برای سال ۲۰۲۳ میلادی انتظار یک عملیات بزرگ و تعیین کننده برای پایان نبرد و داشتن دست بالا در مذاکرات صلح را خواستار است.

در این میان تحلیلگران معتقدند ارتش روسیه ۴ سناریو مختلف با دشواری و دستاوردهای احتمالی متفاوت را برای پیروزی نهایی در جنگ اوکراین مد نظر دارد:

۱ - تصرف کامل دونباس: در این سناریو ارتش روسیه یک تهاجم بزرگ را از محور شهر سواتوف در استان لوهانسک (که اکنون زیر فشار و تهدید اوکراین است) آغاز می کند؛ ارتش روسیه با پیشروی در حاشیه رودخانه اسکیل، دو شهر ایزیوم و کوپیانسک را که در نبردهای ماه سپتامبر ۲۰۲۲ از دست داده بود مجددا تصرف خواهد کرد؛ با ادامه پیشروی به سمت جنوب و پیوستن به قوای فعلی در منطقه باخموت، عمده شهرهای مهم استان دونتسک و منطقه دونباس نظیر اسلاویانسک، کراماتورسک، سیورسک و باخموت به تصرف روسیه درآمده و کنترل این کشور بر دو استان دونتسک و لوهانسک کامل خواهد شد.

۲ - حمله از محور شهر سومی و تهدید کی‌یف: اگرچه در حال حاضر هیچ جبهه فعال یا تجمع نیرویی در شمال اوکراین وجود ندارد، اما حمله ناگهانی از محور شهر سومی که یکی از مهمترین اهداف ارتش روسیه در ابتدای جنگ اوکراین بود می تواند منجر به تهدید مستقیم علیه کی‌یف شده و موجب شود تا ارتش اوکراین نیروهای خود از سایر جبهه های فعال نظیر دونباس را به این منطقه ارسال کند که در نتیجه کار برای ارتش روسیه در جبهه شرقی آسان تر می شود.

۳ - حمله از محور زاپوروژیا: همگان به خوبی می دانند که مهمترین محور عملیاتی برای ارتش اوکراین و تهاجم احتمالی در آینده محور جنوب شهر زاپوروژیا است؛ پس از عقب نشینی ارتش روسیه از شهر خرسون، ارتش اوکراین بیشتر قوای خود را از غرب رودخانه دنیپرو به جبهه زاپوروژیا منتقل کرد تا پس از تجدید قوا و گرم شدن تدریجی هوا برای حمله بزرگ با هدف رسیدن به سواحل دریای سیاه و شهر ملیتوپل اقدام کنند.

پیش دستی ارتش روسیه با انجام یک تهاجم بزرگ و تصرف شهر زاپوروژیا علاوه بر اینکه یک مرکز استان دیگر از ۴ منطقه الحاق شده به خاک روسیه را کنترل خواهند کرد، طرح ارتش اوکراین برای بازپس گیری سواحل حیاتی این کشور را نیز از بین خواهند برد که چنین مسئله ای یک پیروزی بسیار بزرگ و تعیین کننده برای ارتش روسیه خواهد بود.

۴ - حمله دوباره به شهر کی‌یف: اگرچه دور از انتظارترین و سخت ترین سناریو محسوب می شود اما منابع اوکراینی مدعی هستند ارتش روسیه به تدریج در حال تجمع نیروی دوباره در خاک بلاروس با هدف حمله مجدد به سمت پایتخت اوکراین است.

اگرچه نسبت به ابتدای نبرد توان نظامی اوکراین چندین برابر شده و ارتش روسیه نیز با توجه به خسارات گسترده ادواتی و گسترده شدن میادین نبرد توان تمرکز تهاجمی بر روی جبهه کی‌یف را نخواهد داشت، اما در صورتی که ارتش روسیه موفق به پیشروی دوباره و تصرف یا محاصره شهر کی‌یف شود می تواند پایانی مناسب و باب میل رهبران این کشور را رقم بزند تا با پذیرش شروط تحمیلی مسکو در مذاکرات با کی‌یف، جنگ خونین یک ساله به پایان برسد.

بالگردهای آپاچی و هویتزرهای AS-۹۰ انگلیسی در راه اوکراین

پس از اینکه روز گذشته اعلام شد بریتانیا قصد دارد ۱۲ دستگاه تانک چلنجر ۲ را در اختیار اوکراین قرار دهد امروز نیز رسانه های انگلیسی از احتمال ارسال ۳۰ دستگاه هویتزر خودکششی AS-۹۰ و ۴ فروند بالگرد تهاجمی آپاچی برای کی یف خبر دادند.

به نظر می رسد با اتمام فصل زمستان و افزایش توانایی های تهاجمی دو کشور، شاهد درگیری های سنگین و بزرگی میان روسیه و اوکراین باشیم.

برچسب‌ها