کد خبر 156036
تاریخ انتشار: ۳۰ شهریور ۱۳۹۱ - ۲۳:۵۱

چند روز گذشته را مي توان روزهاي رايزني هاي هسته اي ايران دانست از يك سو رئیس سازمان انرژی اتمی کشورمان و دبیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی در دیداری که پشت درهای بسته در وين با یکدیگر داشتند بر ادامه مذاکرات ایران و آژانس تاکید کردند و در سوي ديگر در ترکیه نیز سعید جلیلی دبیر شورای عالی امینت ملی کشورمان با کاترین اشتون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا دیدار و گفت وگو کردند.

به گزارش مشرق - سعید جلیلی دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان که به استانبول رفته بود پس از دیدار و گفت وگویش با کاترین اشتون بر آمادگی تهران برای گفت وگو درباره برنامه هسته ای تاکید کرد.

وي روز چهار شنبه درباره دیدار خود با کاترین اشتون مسئول ارشد سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفت كه «دیدار با اشتون برای مطرح کردن دیدگاه ایران نسبت به برنامه هسته ای بود.»

جلیلی افزود: «ما با اشتون درباره تفاهمی در در نشست کارشناسان در مسکو به دست آمد، گفت وگو کردیم. در این دیدار بر نقاط مشترک و اداره گفت وگوها در آینده تاکید و قرار شد اشتون نتایج این دیدار را به اطلاع گروه 1+5 برساند.»

همزمان با او سخنگوی کاترین اشتون هم در بیانیه ای که از طریق ای میل به رسانه های خبری غرب ارسال کرده بود نوشت که «اين نشستي سازنده و فرصتي مهم براي تاكيدي ديگر درباره ضرورت اصول پيشرفت به ايران بود. »

مایکل مان نوشت که اشتون در چند روز آينده براي ارزيابي وضعيت کنوني و بررسي مسير آينده با مقامات قدرت هاي جهان ديدار خواهد کرد.

كاهش تحريم ها

از سوي ديگر یک دیپلمات بلندپایه روس چندي پيش از تشکیل جلسه گروه 1+5 در حاشیه نشست مجمع عمومی سازمان ملل درباره موضوع هسته ای ایران خبر داده و در عین حال تاکید کرده است از دید روسیه «کاهش تحریم ها» اصلی ترین دستور کار این مذاکرات است.

گنادي گاتيلف معاون وزير امور خارجه روسيه اعلام کرده بود كه «وزيران امور خارجه کشورهاي عضو گروه 1+5 به زودي در حاشيه نشست مجمع عمومي سازمان ملل متحد که قرار است اواخر اين ماه برگزار شود گردهم مي آيند.»

وی در ادامه تاکید کرد که از نظر روسیه مهم ترین بحث در این جلسه این است که دلیلی برای ادامه تحریم ها علیه ایران وجود ندارد و باید این تحریم ها لغو شود. منابع مطلع در تهران می گویند ایران در نشست 1+5 در نیویورک حضور نخواهد داشت.

ديدارهاي اشتون در نيويورك

کاترین اشتون، مذاکره کننده ارشد هسته ای گروه ۱+۵ هفته آینده به نیویورک سفر می کند تا درباره دیدار "غیررسمی" روز سه شنبه با سعید جلیلی، همتای ایرانی خود رایزنی کند.

كاترين اشتون که مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپاست، قرار است در حاشیه اجلاس سالانه مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک با وزرای خارجه ۵ عضو دائمی شورای امنیت و آلمان دیدار کند.

بر اساس بیانیه صادر شده، دیدار "غیررسمی" روز سه شنبه بخشی از تلاش های صورت گرفته برای یافتن راه حل دیپلماتیک برای پایان دادن به تنش های هسته ای با ایران بوده است.

افشای اطلاعات محرمانه تاسیسات هسته ای ایران

فریدون عباسی هم که براي شركت در نشست سالانه آژانس به وین سفر كرده بود پس از دیدارش با یوکیا آمانو دبیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی گفت که به آمانو توصیه کرده است مختصات جغرافیایی و تعداد تاسیسات غنی‌سازی رژیم صهیونیستی را که دشمن ایران است، متقابلا در اختیار ایران بگذارد تا شرایط طرفین برای ضربه زدن مساوی باشد.

عباسی پیش از آنکه دیداری با آمانو داشته باشد در یک سخنرانی، از افشای برخی اطلاعات محرمانه تاسیسات هسته ای ایران توسط آژانس انتقاد کرده و گفته بود متاسفانه برخی خرابکاران و تروریست ها به داخل آژانس نفوذ کرده اند.

او پس از دیدارش با یوکیا آمانو که با همراهی علی اصغر سلطانیه نماینده دائم ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی برگزار شد، در یک نشست خبری حضور یافت و گفت که از آمانو درخواست کردم که از این‌گونه گزارش دادن به شورای حکام و قرار دادن اطلاعات آن در اینترنت خودداری کند.

عباسی با بیان این‌که «چند کشور در اتحادیه اروپا در زمینه خرابکاری به هم خوب سرویس می‌دهند»، ابراز امیدواری کرد که اتحادها در جهت صلح و رفاه مردم و نه خرابکاری باشد.

در حالي كه جمهوري اسلامي ايران همواره بر صلح آميز بودن فعاليت هاي هسته اي خود تاكيد داشته است، آژانس بین المللی انرژی اتمی پنجشنبه گذشته از ایران به خاطر متوقف نکردن غنی سازی اتمی و افزایش نگرانی های بین المللی درباره احتمال تلاش برای دستیابی به توانایی هسته ای نظامی انتقاد کرده است.

جدول مذاکرات

سعید جلیلی از زمان حضورش در شورای امنیت در 6 مذاکره با سولانا و اشتون حضور داشته است.

ردیف

مکان مذاکره

تاریخ مذاکره

نتیجه مذاکره

1-

ژنو 1

29 تیر 87

جلیلی و سولانا مذاکرات ژنو را سازنده خواندند. پیشنهاد تعلیق در برابر تعلیق پذیرفته نشد

2-

ژنو 2

10 مهر 88

ايران گفت از حقوق حقه خود به هيچ عنوان منصرف نخواهد شد. ایران بر بسته پيشنهادي خود در زمينه‌هاي اقتصادي، بين‌المللي و سياسي امنيتي لزوم خلع سلاح كامل جهاني تاکید کرد.

3-

ژنو 3

15 آذر 89

ادامه گفت‌وگوها برای رسیدن به نقطه مشترك در ژانويه در استانبول

4-

استانبول 1

اول و دوم بهمن 89

طرف غربی مدعی شد ايران پيش شرط‌هايي را اعلام كرده كه ادامه گفت‌وگوها را به بن‌بست مي‌كشاند.

5-

استانبول 2

27 و 26 فروردین 91

طرفین از نتایج مذاکرات اظهار خرسندی کردند

6-

بغداد

سوم و چهارم خرداد ماه 91

طرفین برای برگزاری مذاکرات در مسکو در تاریخ 18 و 19 ژوئن توافق کردند

7-

استانبول- ديدار غير رسمي

29 شهريور ماه 91

طرفين بر سازنده بودن نشست تاكيد كردند