کد خبر 15955
تاریخ انتشار: ۱ آذر ۱۳۸۹ - ۱۶:۰۹

نقش اينترنت بر روابط بين الملل روز به روز درحال افزايش است به گونه اي که نقشه کشهاي شرکت اينترنتي گوگل در برخي موارد يک مناقشه ارضي محلي را به يک مشکل بين المللي تبديل کرده اند.

به گزارش گروه دفاع و امنيت مشرق، جنجالهاي ايجاد شده درخصوص نقشه هاي جغرافيايي منتشر شده توسط شرکت گوگل که چيزي نمانده بود منجر به مناقشه هاي مسلحانه از جمله بين کاستاريکا و نيکاراگوئه شوند، اين گفته را تاييد مي کند.
سرگي مانوکف با اشاره به اين که نقشه هاي اينترنتي موجب بروز اختلاف بين مادريد و رباط درخصوص جزيره پرخيل هم شده اند، مي افزايد: نيمي از مرز کاستاريکا و نيکاراگوئه از رودخانه سن خوان مي گذرد. اختلاف ارضي بين دو طرف از 150 سال پيش آغاز شد و پس از چند دوره مناقشه طرفين در سال 1858 پيماني امضا کردند که به نفع نيکاراگوئه تمام شد ولي اواخر قرن 19 با ميانجيگري آمريکا، تصاوير دقيقي از مرزها برداشته و تصميم گرفته شد که مرز از سواحل شمالي نيکاراگوئه يعني رود سن خوان عبور کند .
حالا دو کشور بر سر جزيره کالرو اختلاف دارند که مدتها به کاستاريکا تعلق داشته است ولي پس از انتشار نقشه توسط گوگل مپ، نيروهاي نظامي نيکاراگوئه پرچم کشورشان را در آن برافراشته اند .
کاستاريکا هم ضمن استقرار نيروهاي امنيتي و پليس در جوار مرزها از گوگل خواسته هر چه سريعتر اشتباه را اصلاح کند و شرکت پس از بررسي آن اعتراف کرد به اشتباه 2700 متر از خاک اين کشور را به نيکاراگوئه داده و قول داده اشتباه را اصلاح کند ولي ساموئل سانتوز وزير امور خارجه نيکاراگوئه در نامه اي خطاب به مسئولان گوگل تاکيد کرد هيچ چيز نبايد اصلاح شود .
چارلي هيل تحليلگر مسائل جغرافيايي گوگل علت اين اشتباه را دقيق نبودن اطلاعاتي دانسته که وزارت خارجه امريکا در اختيار شرکت قرار داده است .
البته نقش امريکا در اين ماجرا به اين دليل جالب است که کشورهاي ايران و ونزوئلا از نيکاراگوئه حمايت مي کنند و وقتي اين مساله در سازمان کشورهاي امريکايي مورد بررسي قرار گرفت، کاراکاس متحد ماناگوا هرگونه دخالت خارجي را در اين مساله محکوم کرد .
البته اين نخستين بار نيست که کارشناسان گوگل درگير چنين ماجرايي مي شوند. در ماه فوريه آنها مرز بين کامبوج و تايلند را هم نادرست ترسيم کردند و در نتيجه يکي از معابد خمرها درکشورهمسايه قرار گرفت به همين دليل کامبوجيها گوگل را به فراخواندن به دادگاه بين المللي لاهه تهديد کرده اند .
گوگل هشت سال پيش در نقشه پرخيل در تنگه جبل الطارق هم مرتکب اشتباه شده بود و چيزي نمانده بود به خاطر آن بين مراکش و اسپانيا جنگ آغاز شود . در آن زمان جلو مناقشه گرفته شد ولي اشتباه گوگل که بخشي از خاک اسپانيا را به مراکش تقديم کرده بود واکنشهاي متفاوتي در مادريد به دنبال داشت و بعد از اصلاح اشتباه، موجب خشم مراکشيها شد.

* روزنامه نوويه ايزوستيا