وال استریت ژورنال مدعی شد: درحالی که روسیه و چین قوانین جدید جنگی را بازنویسی می‌کنند سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) طرح های جدیدی را برای مطابقت با آنها برنامه‌ریزی می‌کند.

به گزارش مشرق، این روزنامه آمریکایی نوشت: ناتو با هدف مقابله با جنگ واقعی با مسکو تاسیس شد. مارک روته دبیرکل جدید این سازمان اکنون از ائتلاف ناتو می خواهد آماده جنگ های غیرقراردادی علیه دشمنان غیرمشهود شوند.

مقامات امنیتی غربی مدعی اند که عملیات خرابکاری، هک و حملات شبیه عملیات های تروریستی در آمریکا و اروپا روز به روز تشدید می شوند. سازمان های امنیتی و سیاستمداران انگشت اتهام را به سمت روسیه، چین و ایران و دیگر دشمنان ادعایی غرب نشانه می گیرند ولی مقصر دانستن این کشورها دشوار و پاسخ به آن دشوارتر است.

روته و مقامات دیگری ملی در ناتو بر ضرورت تقویت همکاری ها و آمادگی برای واکنش تا قبل از رسیدن این حملات به مرحله خصومت هایی که می تواند منجر به اقدام نظامی شود، تاکید دارند.

روته و دیگر مقامات ناتو مدعی اند، روسیه تهدید قریب الوقوع است و از حملات ترکیبی علیه حمایت غرب از اوکراین استفاده می کند.

دبیر کل ناتو در این زمینه گفت: ائتلاف ناتو با گسترش تبادل اطلاعات، تقویت مانورهای مشترک و دفاع سایبری و حمایت از زیرساختارهای حیاتی به این تهدیدها پاسخ می دهد. این ائتلاف اکنون طرح گسترش واکنش به حملات هیبریدی را هدف قرار می دهد. قرار است این طرح در نشست سالانه ناتو در لاهه که تابستان آینده برگزار می شود، مورد بحث قرار گیرد.

ایکل کودلکا مدیر سرویس اطلاعات امنیتی جمهوری چک در این زمینه گفت: پنهانکاری و بی اعتمادی مدت هاست که به اشتراک گذاشتن اطلاعات بین اعضای ناتو را با مانع مواجه کرده است اما از زمان حمله روسیه به اوکراین، این روند تقویت شده است.

ناتو در ماه مه (اردیبهشت) مرکز دریایی برای امنیت زیرساخت های حیاتی زیر دریا را راه اندازی کرد که در نزدیکی ستاد فرماندهی دریایی ناتو در لندن است. در ماه ژوئیه (تیر)، اعضای این ائتلاف توافق کردند مرکز دفاع سایبری جدیدی را برای مبارزه با تهدیدات پیچیده تاسیس کنند. این مرکز که در مقر نظامی ناتو در بلژیک مستقر خواهد شد، کارشناسان نظامی، غیرنظامی و صنعتی را گرد هم می آورد.

وال استریت ژورنال مدعی شد که بیش از آمریکا، اروپا تاکنون حملاتی را تجربه کرده است هر چند که روسیه و چین عزم آمریکا را هم محک زده اند. حملات هکری روسیه در سال ۲۰۲۱ خط لوله ای را که بزرگترین خط انتقال سوخت در آمریکا بود مورد حمله قرار دادند و شبکه های داخلی آن را دچار اختلال کردند. مسکو هکرها را عامل این حمله دانست اما تعطیلی این خط لوله باعث شد جو بایدن با رئیس جمهوری روسیه تماس بگیرد و به او هشدار دهد که مسکو از خطوط قرمز عبور کرده است.

مقامات آمریکایی همچنین مدعی اند که چین بدافزارهایی را در زیرساخت های آمریکا از شبکه های برق گرفته تا جرثقیل های بندری نصب کرده است. مقامات، چین را به هک کردن شبکه های تلفن همراه آمریکا و شرکت های خدماتی متهم کرده اند.

روته که تا پیش از دبیرکلی ناتو ۱۴ سال نخست وزیر هلند بود گفت رهبران غربی در یک دهه گذشته درک خود از دشمنی های غیر سنتی کشورهای متخاصم را افزایش داده اند.

دیپلمات ها و کارشناسان اطلاعاتی مدعی اند که روسیه که مراکز جنگ هیبریدی را در مسکو ایجاد کرده است در بازی جنگی شرکت دارد که ترکیبی از عملیات نظامی و روانی است. بنابراین مقابله با این حملات به ترکیبی از تدابیر دفاعی غرب علیه حملات سایبری و خرابکاری نیاز دارد. در عین حال ناتو به دنبال کم اهمیت نشان دادن عملیات هایی است که موفق نیستند.

یک مقام ناتو در این زمینه گفت: چیزی که ما نمی خواهیم ایجاد وضعیتی است که هر اتفاقی که رخ می دهد را به روسیه نسبت دهیم. این امر آنها را مهم و موثر تر از آنچه که هستند نشان می دهد.

وال استریت ژورنال در بخشی از گزارش خود به شکننده بودن زیرساخت های خطوط لوله و فیبرنوری زیردریایی در کشورهای ناتو اشاره کرد و آن را نگران کننده دانست.

وال استریت ژورنال مدعی شد از زمان شوروی (سابق)، مسکو یک بازوی ویژه از ارتش را برای برنامه ریزی در خصوص خطوط لوله و به تازگی کابل های فیبر نوری جهت انجام عملیات های احتمالی خرابکاری ایجاد کرده است. یک مقام ارشد ناتو مدعی شد که برنامه های مسکو در این زمینه با فروپاشی روابط بین مسکو و غرب بر سر اوکراین تشدید شده است.

وی همچنین ادعا کرد: به نظر می رسد چین که عملیات اطلاعات نادرست روسیه علیه اوکراین و ناتو را تشدید کرده است، در برخی از عملیات های خرابکاری زیردریاها همدست است.

به نوشته وال استریت ژورنال، کشتی های چینی به تازگی دوبار به کابل های زیردریایی در اروپا آسیب رسانده اند.

الینا والتونن، وزیر امور خارجه فنلاند در مصاحبه ای گفت که مرکز جدید ناتو برای نظارت بر زیرساخت های زیردریایی، دارایی مهمی برای جلوگیری از حملات و تعمیر سریع قطعات خراب شده خواهد بود. این مقام ارشد ناتو افزود که شرکت‌هایی کارپرداز خطوط لوله و کابل‌های زیردریایی، حسگرهایی را به تجهیزات خود اضافه کرده اند.

والتونن گفت: «برای ایجاد بازدارندگی نه تنها باید حق پاسخگویی داشته باشیم بلکه اعضای ناتو باید «تصویر مشترکی از آنچه که در سراسر ائتلاف رخ می دهد، در اختیار داشته باشند».

ست جونز کارشناس دفاعی مرکز مطالعات بین المللی راهبردی مدعی شد که مسکو از تاکتیک های جنگ هیبریدی استفاده می کند که از زمان جنگ سرد ادامه داشته و در سال های آینده افزایش خواهد یافت. بخشی از این امر به خاطر آن است که جنگ قراردادی در اوکراین هزینه بر هستند.

وی مدعی شد بر خلاف روزهای جنگ سرد، آمریکا و اروپا در مقابل جنگ هیبریدی روسیه بزدلانه عمل کرده اند و دلیل منطقی قوی وجود دارد که به این تهدید فزاینده روسیه فکر شود.

روته درباره آمادگی ناتو در مقابل جنگ های غیرقراردادی گفت ما باید آماده شویم و برای اطمینان از دفاع از خود گام بزرگی به جلو برداریم.

منبع: ایرنا