اگر چه گولن در این پیام تاکید کرده که ضرورت خدمت به مسلمانان او را وادار به ادامه اقامت در آمریکا کرده، اما می خواهد در خاک وطن خود ترکیه بمیرد.
تحلیل گران سیاسی ترکیه بر این باورند که بازگشت گولن به ترکیه می تواند تغییری جدی در معادلات سیاسی و حزبی ترکیه به وجود بیاورد. زیرا وی نفوذ عمیقی در طبقات اسلامگرای دانشگاهیان، اصناف و بازاریان، مدیران عالی و میانی دولت اردوغان، دستگاه پلیس و امنیت، گروههای رسانه ای، دستگاه قضا و احزاب و تشکلات دینی دارد و از این گذشته وی نظریات ویژهای برای پایان دادن به معضلات کردهای ترکیه دارد.
بر اساس این گزارش، برخی فعالیتهای دینی شاگردان وی در مناطق کردنشین ترکیه از یک سو باعث تحریک و واکنش پ ک ک شده و از دیگر سو با سیاستهای کلان دولت اردوغان، ناهماهنگ توصیف شده است.
دیروز یکی از مجلات آمریکایی که هر ساله لیست اسامی پانصد مسلمان قدرتمند و متنفذ جهان را منتشر می کند، پله نخست این لیست را به پادشاه عربستان، مقام دوم را به «رجب طیب اردوغان» و مقام دهم را به فتح الله گولن و مقام بیست و چهارم را به عبدالله گل اختصاص داد.
شبکه آمریکایی سیبیاس نیز اعلام کرد: فتح الله گولن نویسنده مسلمان که بنیادی چند میلیارد دلاری در پنسیلوانیا را مدیریت میکند، تاثیر گذار یا دستکم الهام بخش دولت ترکیه بوده است.
بنیاد گولن هم اکنون صدها مدرسه و دانشگاه در سراسر جهان، شبکههای رادیویی و تلویزیونی و حتی بانک در اختیار دارد و بیشتر مقامات دولت اردوغان در موسسات آموزشی گولن آموزش دیدهاند و وی میلیونها هوادار در ترکیه و دیگر کشورهای اسلامی دارد و بسیاری از رسانههای غربی وی را از جمله دو یا سه اندیشمند مسلمان پرنفوذ در جهان میخوانند.