مهمترين عوامل آلودگي هوا در تهران عبارتند از مونوکسيد کربن، مواد معلق و ذرات ريز آلاينده موجود در هوا، اکسيدهاي ازت و ازن که اکثر آنها در روزهاي گذشته در تهران از حد مجاز بالاتر بوده است.
به گزارش مشرق به نقل از فارس، معاون بهداشتي وزارت بهداشت گفت: پديده وارونگي هوا که موجب آلودگي هواي تهران شده تا اواسط هفته آينده ادامه دارد. در صورت لزوم احتمال تعطيلي مجدد وجود دارد و اگر به لزوم اين مسئله برسيم از دولت درخواست تعطيلي ميکنيم.
عليرضا مصداقي نيا امروز در نشست خبري مسئولان وزارت بهداشت درباره آلودگي هوا در دفتر وزير بهداشت افزود: پديده آلودگي هوا به تدريج از دهه 1970 در دنيا مطرح شد و مرگ و ميرهاي بالاي ناشي از اين پديده باعث شد بسياري از کشورها به دنبال اجراي برنامههاي زيربنايي براي کنترل اين پديده بيفتند و بسياري از کشورهاي پيشرفته نيز توانستهاند به تدريج اين پديده مخل سلامت مردم را کنترل کنند.
وي ادامه داد: برخورداري از هواي پاک اکنون يکي از شاخصهاي توسعه يافتگي کشورهاست و به همين علت در بسياري از کشورها قوانين دقيقي با عنوان قانون هواي پاک دارند که مانند قانون آب سالم همه دستگاههاي اجرايي مرتبط را ملزم به رعايت يکسري اصول و استانداردها ميکند.مردم نيز در اين زمينه آگاهي پيدا ميکنند تا يکسري اصول را رعايت کنند.
معاون بهداشتي وزارت بهداشت گفت: در کشور ما هم طرحهاي مختلف هم در سطح دولت و هم در سطح مجلس براي کنترل آلودگي هوا تصويب شده اما به علل مختلف از جمله انجام نشدن وظايف برخي دستگاهها باعث شده نتوانيم به همه اهداف اين برنامهها برسيم.
مصداقينيا افزود: آلودگي هوا هم بر سلامت انسانها تأثير منفي زيادي دارد و هم آثار سوء و شديد اقتصادي دارد مانند از بين رفتن ساختمانها و به خصوص سازههاي فلزي که متأسفانه در اين زمينه زياد صحبت نميشود.
وي ادامه داد: آلودگي هوا در يک منطقه ممکن است باعث بروز باران هاي اسيدي در منطقه ديگر بشود اما ما متأسفانه از اين نظر بررسي دقيقي در کشور نداريم.
وي گفت: با اين وجود مدتي است که کميته تخصصي بررسي آثار آلودگي هوا بر سلامت در وزارت بهداشت به رياست وزير بهداشت تشکيل شده که معاون بهداشتي، معاون پژوهشي که اتقاقاً فوق تخصص ريه هم هست و رئيس دفتر وزير بهداشت که متخصص بيماريهاي قلبي است و رئيس مرکز سلامت محيط و کار وزارت بهداشت اعضاي اين کميته هستند.
معاون وزير بهداشت افزود: اين کميته هر روز آخرين وضعيت آلودگي هوا را به وزير بهداشت منعکس ميکند و وزير بهداشت نيز به صورت روزانه يا در زمانهاي مشخص اين گزارش را به رئيس جمهوري منتقل ميکند.
وي گفت: بر اساس شاخصهاي وزارت بهداشت وضع کيفيت هوا با جمعبندي همه شاخصها به صورت چند درجه مشخص شامل درجه خوب، متوسط، ناسالم براي گروههاي خاص، ناسالم براي عموم مردم، خيلي ناسالم و خطرناک درجه بندي ميشود. اين شاخص و درجه بندي مطابق استاندارد جهاني است که مورد قبول همه مجامع معتبر قرار دارد و بر اساس اين شاخصها هواي تهران طي روزهاي گذشته در شرايط «خيلي ناسالم» بوده است.
اعلام اين درجه بندي براي شاخص آلايندگي هوا از سوي وزارت بهداشت در حالي است که سازمان محيط زيست و مرکز اطلاع رساني آلودگي هوا از شاخص سالم، هشدار، اضطرار و بحران براي اطلاع رساني درباره آلودگي هوا استفاده ميکند که با درجه بندي وزارت بهداشت متفاوت است.
معاون وزير بهداشت ادامه داد: مهمترين عوامل آلودگي هوا در تهران عبارتند از مونوکسيد کربن، مواد معلق و ذرات ريز آلاينده موجود در هوا، اکسيدهاي ازت و ازن که اکثر آنها در روزهاي گذشته در تهران از حد مجاز بالاتر بوده است.
مصداقي نيا اضافه کرد: علت بروز آلودگي هوا در تهران يکي مسائل انسان ساز مانند استفاده زياد از خودروها و سوختهاي فسيلي در منازل و صنايع است، همچنين ضعف سيستم حمل و نقل عمومي و علت بعدي آن پديده طبيعي وارونگي هواست که هر سال در فصل پاييز و زمستان دچار آن ميشويم و باعث ميشود هوا نتواند تهويه شود و تخليه آلودگي ها را نداشته باشيم.
وي گفت: در کنار اين مباحث وجود کوهها و ارتفاعات در اطراف شهرها نيز باعث ميشود تبادل هوا به خوبي انجام نشود و اين پديده تشديد شود.
وي افزود: در اين شرايط لازم است مردم آگاه باشند که هيچ کس بيشتر از خودشان نميتواند به آنها کمک کند، مردم بايد خودشان تصميم بگيرند از خودروهاي شخصي کمتر استفاده کنند، بيماران تنفسي، قلبي، سالمندان تا جاي ممکن از خانه بيرون نيايند يا به مناطق خوش آب و هوا تر بروند.
وي در پاسخ به اين پرسش که آلودگي هوا تا کي ادامه دارد و آيا احتمال تعطيل مجدد وجود دارد گفت: انتظار مي رود تا اواسط هفته آينده دچار پديده اينورژن يا وارنگي هوا در تهران باشيم و در صورت لزوم احتمال اعلام تعطيل مجدد وجود دارد و اگر لازم باشد، درخواست تعطيلي مجدد را به دولت ارائه ميکنيم. از رسانهها هم ميخواهيم در اين ايام بيشتر در اين زمينه براي مردم اطلاع رساني کنند.
مصداقي نيا گفت: عامل اصلي آلودگي هوا در تهران وسايل نقليه و خودروها هستند که متأسفانه تعداد زيادي از آنها استاندارد نيستند ضمن اينکه هنوز بنزين هاي مورد استفاده در اين خودروها از نظر گوگرد آلوده هستند و توليد آلايندگي ميکنند و اگر در اين روزها تعطيلات را نداشتيم و تعداد زيادي از مردم به مسافرت نميرفتند حتماً مشکلات بيشتر بود به هر حال کم کردن جمعيت تهران يکي از روشهاي کنترل در چنين شرايطي است.
وي در پاسخ به اين پرسش که آيا قانون براي کنترل عوامل آلودگي هوا نقص ندارد و آيا لازم نيست قوانين اصلاح و سختگيرانه تر شود، گفت: برنامه جامع آلودگي هوا در دولت وجود دارد، يکي از اهداف اين برنامه استاندارد سازي خودروها و سوختهاي توليد داخل است تا با بهرهگيري از استانداردهاي مناسب کمتر هوا را آلوده کنند و اگر اين اقدام صورت گيرد ميزان زيادي از آلودگي هوا کم ميشود.
وي ادامه داد: سرمايهگذاري براي توسعه حمل و نقل عمومي هم از جمله مواد اين برنامه است، بنابراين ضعف قانون و برنامه نداريم، مهم اجراي برنامه هاست.
* سيستم ثبت موارد مرگ ناشي از آلودگي هوا در کشور نداريم
معاون وزير بهداشت در پاسخ به اين پرسش که آيا موارد مرگ ناشي از آلودگي هوا ثبت ميشود و تعداد فوتي ناشي از آلودگي هوا طي هفتههاي گذشته چقدر بوده است، گفت: آلودگي هوا قطعاً در بروز موارد مرگ به خصوص بين بيماران تنفسي، قلبي و افراد مسن تأثيرگذار است و اما در کشور سيستم ثبت موارد مرگ ناشي از آلودگي هوا وجود ندارد و آمارهاي موجود نيز تخميني هستند.