کد خبر 17896
تاریخ انتشار: ۱۳ آذر ۱۳۸۹ - ۰۹:۴۵

هر چند کاروان ورزش ايران در گوانگجو براي اولين بار در رشته هايي چون دووميداني، تيراندازي، شنا و قايقراني صاحب مدال هايي شد، اما بازهم سهم ما از 528 مدال توزيع شده در اين رشته ها تنها 15 مدال بود.

به گزارش مشرق به نقل از مهر، شانزدهمين دوره بازيهاي آسيايي از 21 آبان تا 6 آذرماه به ميزباني چيني ها در شهر گوانگجو برگزار شد. در اين بين برخي رشته ها رکورد دار اهداء مدال بودند. دووميداني، تيراندازي، شنا، قايقراني (اسلالوم، بادباني، آبهاي آرام، دراگون بت، روئينگ)، دوچرخه سواري(جاده، پيست، کوهستان و BMX) و ژيمناستيک رشته هايي هستند که در زمره رشته هاي پرمدال قرار دارند.

در مجموع 528 مدال در اين چند رشته توزيع شده است اما سهم ايران از اين مدالها تنها کسب 13 مدال و آن هم در رشته تيراندازي با 3 مدال، دووميداني 5 مدال و قايقراني 5 مدال(در بخش آبهاي آرام و روئينگ) بوده است.

 

* قايقراني
در رشته قايقراني 37 مدال در دو بخش کانو و کاياک (آبهاي آرام) توزيع شد که سهم ايران در اين رشته سه مدال طلا، نقره و برنز در بخش مردان بود. چيني ها قهرمان اين رشته صاحب 11 مدال، ژاپن 9 مدال، قزاقستان 7 مدال و ازبکستان 6 مدال شده اند.

در اسلالوم يکي ديگر از رشته هاي قايقراني 12 مدال به قهرمانان اهداء شد. در اين رشته چيني ها هر 4 مدال طلا را از آن خود کردند و فرصتي به ديگر کشورها براي کسب مدال طلا ندادند. چين با نقض قانون در اين رشته صاحب دو نقره و دو برنز ديگر هم شد. ژاپن و ازبکستان هم با سه و يک مدال رده بعدي قرار دارند. ايران هم مانند 5 کشور ديگر در اين رشته صاحب مدال نشد!

 

محسن شادي مرد طلايي قايقراني ايران در بازيهاي آسيايي بود

در دراگون بت 18 مدال طلا، نقره و برنز به نفرات اول تا سوم تعلق گرفت. اندونزي در اين رشته گوي سبقت را از چيني ها ربود. اندونزي 6 مدال گرفت. چين 5 مدال، ميانمار سه مدال و تايلند و کره سه و يک مدال گرفتند. تيم دراگون بت زنان و مردان ايران با 44 ورزشکار در حالي به مدالي در گوانگجو نرسيد که سابقه کسب عناوين آسيايي و جهاني را دارد.

در رشته بادباني که يکي از رشته هاي پرمدال آسيايي و المپيک محسوب مي شود 42 مدال طلا، نقره و برنز را به برترين هاي خود داد. چيني ها در اين رشته 10 مدال شامل 4 طلا را دريافت کردند. تايلند 6 مدال، ژاپن 4 مدال و سنگاپور 8 مدال را از آن خود کردند. قايقرانان بادباني ايران با ضريب سني 14 سال به عنوان جوان ترين تيم کشورمان صاحب مدالي نشدند.

روئينگ هم 42 مدال را از آن کشورهاي آسيايي کرد. در اين رشته چين که قدمت 200 ساله در اين رشته دارد از 10 مدال طلا 6 طلا را ازآن خود کرد. ايران هم براي اولين بار و در دومين حضور خود در اين رشته در بازيهاي آسيايي صاحب يک مدال طلاي ارزشمند توسط محسن شادي و شکستن رکورد آسيا و کسب اولين مدال بانوان(چهار نفره سبک وزن) شدند.

قايقراني ايران پيش از اين تنها صاحب يک مدال نقره در بخش کاياک دونفره در بازيهاي آسيايي 2006 قطر شده بود.

 

* شنا
اما در رشته شنا 14 مدال به قهرمانان اهداء شد. چيني ها با 54 مدال 31 مدال زنان و 23 مدال مردان و کسب 24 نشان طلا عنوان قهرماني را از آن خود کردند. ژاپن هم 39 مدال و کره اي ا 13 مدال گرفتند اما تيم ايران با وجود سابقه طولاني در حضور در رشته شنا در اين رقابتها بازهم نتوانست به مدالي دست يابد و کارنامه کاري خود را با حضور در چند فينال و شکستن چند رکورد ملي بست!

 

* دووميداني
در رشته دووميداني مادر ورزشها 144 مدال شامل 47 طلا، 48 نقره و 49 برنز تقسيم شد که سه ايران 5 مدال طلا، نقره و برنز بود. هرچند اين مدالها تعداد کمي بود اما دووميداني ايران با کسب اين مدالها تنها يک نشان تا شکستن رکورد شش مدال خود در طي 30 سال فاصله داشتند.

در اين رشته چيني ها با 36 مدال شامل 21 مدال زنان و 15 مدال مردان خود در رده اول قرار گرفتند. هندي ها 11 مدال گرفتند که تنها 10 نشان آنها توسط زنان هندي بدست آمد. بحرين با 9 مدال، ژاپن با 20 مدال، قزاقستان 11 مدال و ازبکستان 8 مدال در رده هاي بعدي قرار گرفتند.

 

احسان حدادي يک مدال طلا و محمد صميمي يک مدال برنز براي دووميداني ايران به ارمغان آوردند

دووميداني ايران را مي توان تنها رشته موفق در کسب مدال در بين رشته هاي پرمدال ناميد که در تمامي اين دوره از بازيها موفق به کسب مدال شده است و حتي برخي ورزشکاران آن در برخي از سالها کاروان ايران را صاحب دو مدال کرده اند. آمار زير از کسب مدال توسط دووميداني کاران است:

* بازي‌هاي آسيايي 1951 دهلي نو هند: يک مدال طلا و يک مدال نقره
* بازي‌هاي آسيايي 1958 توکيو ژاپن: يک مدال طلا، يک مدال نقره و 2 مدال برنز
* بازي‌هاي آسيايي 1966 بانکوک تايلند: 2 مدال نقره و 2 مدال برنز
* بازي‌هاي آسيايي 1970 بانکوک تايلند: يک مدال طلا و 2 مدال نقره
* بازي‌هاي آسيايي 1974 تهران ايران: 3 مدال طلا، 2 مدال نقره و 3 مدال برنز
* بازي‌هاي آسيايي 1990 پکن چين: يک مدال برنز
* بازي‌هاي آسيايي 1998 بانکوک تايلند: يک مدال نقره و يک مدال برنز
* بازي‌هاي آسيايي 2002 بوسان کره‌جنوبي: يک مدال نقره
* بازي‌هاي آسيايي 2006 دوحه قطر: يک مدال طلا و يک مدال برنز

تيم دووميداني ايران در اين بازيها صاحب 5 مدال توسط احسان حدادي(مدال طلاي پرتاب ديسک)، سجاد مرادي(مدال طلاي دوي 800 متر و نقره 1500 متر)، کاوه موسوي(نقره پرتاب چکش) و محمد صميمي(مدال برنز پرتاب ديسک) شد.

 

* ژيمناستيک
رشته ژيمناستيک با داشتن شاخه هاي متفاوتي چون هنري، ريتميک، ايروبيک و ترامپولين مدالهاي متفاوتي را از آن خود مي کند. در بازيهاي آسيايي گوانگجو در رشته هنري 42 مدال توزيع شد که چيني ها در اين رشته از 15 طلاي توزيع شده 13 مدال را از آن خود کردند و دو مدال از آن ژاپن شد و مابقي کشورها بدون مدال طلا ماندند.

در ترامپولين 6 مدال توزيع شد که 4 مدال از آن کشور ميزبان شد. در ريتميک هم چين دو مدال از 6 مدلا را ازآن خود کرد. سهم مدالي ايران با وجود حضور حداکثري در اين رشته در بازيهاي آسيايي صفر بود اما ژيمناست کاران ايران در اين دوره با ارتقاء امتياز تيمي رده هشتمي خود در آسيا را حفظ کردند. دو نماينده ايران در بخش فينال قهرمان قهرمانان و يک نفر در بخش فينال تک اسباب حاضر شد.

 

* دوچرخه سواري
دوچرخه سواري هم به عنوان يکي از رشته هاي پرمدال در بخش هاي متنوعي چون پيست، جاده، کوهستان و BMX در مجموع 52 مدال را از آن قهرمانان خود در بازيهاي آسيايي گوانگجو کرده است. در اين بخش هم چيني ها تنها دربخش پيس و از مجموع 30 مدال اين قسمت صاحب 11 مدال شدند. کره 3 مدال و هنگ کنگ 6 مدال شد.

سهم ايران هم در بخش پيست دو مدال برنز انفرادي و تيمي و يک مدال برنز در بخش جاده بود. البته تيم دوچرخه سواري ايران شانس هاي ديگري هم براي کسب مدال داشت اما پنچر شدن چرخ يکي از رکابزنان مدال طلاي مسلم وي را به برنز تبديل کرد. مصدوميت برادران پراش هم مانع از کسب مدال در اين رشته شد.

 

 

مهدي سهرابي به مدال برنز رقابتهاي دوچرخه سواري دست يافت

تيم دوچرخه سواري ايران در دوران گذشته هم کاروان کشورمان را صاحب مدال کرده است که در زير به آن اشاره مي شود:

* بازي‌هاي آسيايي 1958 توکيو ژاپن: 2 مدال نقره
* بازي‌هاي آسيايي 1966 بانکوک تايلند: 2 مدال برنز
* بازي‌هاي آسيايي 1970 بانکوک تايلند: يک مدال نقره و يک مدال برنز
* بازي‌هاي آسيايي 1974 تهران ايران: 2 مدال طلا، يک مدال نقره و 2 مدال برنز
* بازي‌هاي آسيايي 1982 دهلي نو هند: 2 مدال برنز
* بازي‌هاي آسيايي 1986 سئول کره‌جنوبي: يک مدال طلا و يک مدال برنز
* بازي‌هاي آسيايي 1998 بانکوک تايلند: يک مدال طلا و يک مدال برنز
* بازي‌هاي آسيايي 2002 بوسان کره‌جنوبي: يک مدال نقره
* بازي‌هاي آسيايي 2006 دوحه قطر: 3 مدال نقره و يک مدال برنز

 

* تيراندازي
تيراندازي هميشه جزو رشته هاي پرمدال محسوب مي شود و اين بار حضور تيراندازان در چند رشته و کسب چندين مدال نشان داد که مي‌توانيم با ايجاد فرصت براي اين رشته بهره خوبي از جمع آوري مدالها ببريم. در اين رشته هم 132 مدال بين قهرمانان در دو بخش اهداف پروازي و ثابت توزيع شد که سهم ايران کسب دو مدال نقر تيراندازي 132 مدال در دو بخش پروازي و ثابت سهم ايران سه مدال نقره و برنز توسط تيراندازان زن کشورمان بود.

در اين رشته چيني ها 45 مدال شامل 24 مدال مردان و 21 مدال زنان گرفتند که از اين بين رنگ 21 مدال آنها طلا، 13 نقره و 11 برنز بود. کره جنوبي 28 مدال گرفت که 13 مدال آن به رنگ طلا بود. کويت 6 مدال، هند 8 مدال، قزاقستان 6 مدال، ژاپن 6 مدال و ايران سه مدال در رده هاي بعدي قرار گرفتند.

سهم ايران پيش از اين از بازيهاي آسيايي تنها کسب يک نقره تيمي در تپانچه بادي 10 متر زنان در بوسان کره جنوبي بود که اين مدال به لطف تعداد کم تيم هاي حاضر در اين ماده بدست آمد.

* تعطيلي 9 ماهه کميته رشته هاي پرمدال!
دو سال پيش سازمان تربيت بدني با هدف تبيين سياست هايي براي کنترل و ارتقاء رشته هاي پرمدال در بازيهاي آسيايي و المپيک اقدام به تشکيل کميته اي با عنوان" کميته رشته هاي ورزشي پرمدال" و با حضور مسئولين سازمان تربيت بدني، کميته ملي المپيک و روساي فدراسيون هاي مربوطه کرد. البته در اين کميته رشته هايي مانند تيروکمان و بوکس نيز قرار داشتند. آخرين نشست اين کميته هشتم اسفند ماه سال 88 برگزار شد و بعد از آن شاهد تعطيلي نشست هاي اين کميته بوديم.

با نگاهي به آمار توزيع مدالها در بين رشته هاي پرمدال مي بينيم که کشورهاي مترقي در ورزش بيشتر مدالهاي خود را از رشته هاي دووميداني، شنا، قايقراني و تيراندازي بدست آورده اند و مطمئنا اگر مي خواهيم شاهد حفظ جايگاه چهارمي ايران در دوره هاي بعد يا ارتقاء آن در آسيا و همچنين ارتفاء جايگاه مدالي ايران در المپيک باشيم بايد نگاه ويژه اي بر روي اين رشته ها داشته باشيم.