در این ماجرای شوم، اتهام اصلی متوجه اصلاح‌طلبان و همه کسانی است که خطراتی را از جانب حلقه انحراف دیده و احساس کرده‌اند اما نه تنها نسبت به آنها هیچ واکنشی نشان نداده‌اند بلکه مست از فسادهای این حلقه فقط به نظاره آنها نشسته‌اند و گویا هیچ اشکالی در کار آنها نمی‌بینند.

گروه سیاسی مشرق ــ یکی از عجیبترین اتفاقاتی که طی 7 سال اخیر در سپهر سیاسی جمهوری اسلامی ایران رخ نموده و عجیبتر آنکه کمتر به آن پرداخته شده؛ بی‌حسّی و بی اعتراضی اصلاح‌طلبان نسبت به حلقه انحراف و اقدامات آنان است.

اصلاح‌طلبان البته غیر از سکوت، یک واکنش به این حلقه داشته‌اند و آن استفاده ابزاری برای کلید زدن پروژه متهم سازی اصولگرایان است.

این در حالی است که انتقادات عمده به حلقه انحراف به سبب رفتارهای پر شباهت آنان با اصلاح‌طلبان است ضمن اینکه در این ماجرای شوم، اتهام اصلی متوجه اصلاح‌طلبان و همه کسانی است که خطراتی را از جانب حلقه انحراف دیده و احساس کرده‌اند اما نه تنها نسبت به آنها هیچ واکنشی نشان نداده‌اند بلکه مست از فسادهای این حلقه فقط به نظاره آنها نشسته‌اند و گویا هیچ اشکالی در کار آنها نمی‌بینند.

ذکر این نکته هم در این مقطع ضروری می‌نماید که فسادها و انحرافات حلقه خاص؛ تماماً جلوه‌ تکامل‌ یافته‌تر سیئاتی است که اصلاح‌طلبان در سال‌های حکومت خود انجام می‌دادند و در نهایت به جاده براندازی درافتادند.

به هر روی اصلاح‌طلبان از فرصت جنجال‌های این حلقه غافل نمانده‌اند و در سه‌گانه "سکوت ــ تشویق ــ استفاده" پیرامون حلقه انحراف به‌سر می‌برند.

اسحاق جهانگیری، مدتی قبل در گفت‌وگو با روزنامه اصلاح‌طلب اعتماد در همین زمینه گفته بود: بهره‌برداري از ناكارآمدي اصولگرايان يك فرصت و یک هدیه! (برای اصلاح‌طلبان) است.

و البته منظور او از ناکارآمدی نیز اشاره‌هایی مشخص به عملکرد حلقه انحراف در حوزه‌های فرهنگ، دیپلماسی و اقتصاد است.

پرونده جالب‌تر اصلاح‌طلبان در ماجرای حلقه انحرافی البته فقط منوط به سکوت و شکرگذاری‌های آنها در این زمینه نمی‌شود.

*مشایی در آسانسور کوتاه قد اصلاحات

اصلاحات‌گران در این قضیه تلاش می‌کنند تا با طرح نام برخی اعضای حلقه انحراف تا حد کاندیداتوری ریاست جمهوری، نقشی به مثابه نوعی آسانسور را برای چهره‌های حلقه انحراف ایفا کنند.

"صادق زیباکلام"، یکی از تحلیلگران اصلاح‌طلب است که در روزهای اخیر پرچم کاندیداتوری یکی از چهره‌های حلقه انحراف را بصورت ویژه‌ای در محافل رسانه‌ای مطرح می‌کند.



او با تشبیه این چهره‌ انحرافی به تیم‌های فوتبال انگلیسی و یا رقیب جدی اصلاح‌طلبان و اصولگرایان؛ از وی بعنوان یکی از وزنه‌های اصلی انتخابات آینده نام می‌برد.

رسانه‌های اصلاح‌طلب نیز در کنار رسانه‌های وابسته به دولت، به طرح نام یکی از چهره‌های انحراف به عنوان یک ظرفیت کاندیداتوری تمایل ویژه‌ای نشان می‌دهند.



علاقه رسانه‌های دولتی و اصلاح‌طلب به طرح نام یک چهره خاص برای کاندیداتوری

این در حالیست که این شخص با تردیدهایی جدی حتی در زمینه تأیید صلاحیت در شورای نگهبان مواجه است و جدای از آن انتقادات نسبت به وی به طرز گسترده‌ای در سطح جامعه شیوع دارد.

*کلید خوردن پروژه متهم سازی

 در کنار سکوت و تشویق‌های اصلاح‌طلبان برای حلقه انحراف، اما پروژه متهم‌سازی اصولگرایان به بهانه حلقه انحراف نیز به همراه پروژه سه‌گانه اشاره شده به پیش برده می‌شود.

چهره‌های اصلاح‌طلب اخیراً در تمام مصاحبه‌ها و تحلیل‌های خود اشاره‌های ویژه‌ای به یک شبهه داشته‌اند و آن اینکه تمام اشکالات بروز کرده به واسطه حلقه خاص بر گردن جریان اصولگرایی است.

روزنامه آرمان روابط عمومی در یکی از شماره‌های اخیر خود یادداشتی به قلم "مصطفی ایزدی" منتشر می‌کند و می‌نویسد: بدیهی است که جناح راست اعم از آنان که با دولت دهم موافقند یا منتقد؛ مسئولیت مسائل ریز و درشت جامعه خصوصا در حوزه اقتصاد را به عهده دارند و ردیف کردن یکسری توجیهات در میان مردم نه تنها پذیرفته نیست بلکه بیش از پیش باعث جدایی موافقان و هواداران جناح راست خواهد شد.

این نویسنده اصلاح‌طلب در بخش دیگری از یادداشت خود تصریح می‌کند: اکنون جناح راست است که گروه گروه و دسته دسته شده بیش از آن که به فکر حل مشکلات ناشی از عملکرد خود باشند، با بهره‌مندی از نشریات و سایت‌ها و تریبون‌های رسمی و غیررسمی فراوانی که دارند، درصدد پیدا کردن رقیبانی غیر از اصلاح‌طلبان هستند تا شرایط پیش آمده را با آنها توجیه کنند.

*اصولگرایان باید تقاص بدهند!

"سعید لیلاز" نیز دیگر تحلیلگر اصلاح‌طلب است که چند روز قبل با روزنامه اعتماد گفت‌وگو کرد و در لابه‌لای صحبت‌های خود با اشاره به برخی اقدامات غلط دولت اینطور گفت: جناح راست که همان جناح حاکم است باید تقاص پس بدهد.

او همچنین می‌گوید: اگر دولت او به پایان نرسد یعنی تمام شکست‌های اقتصادی و سیاسی که به واسطه دولت او به وجود آمده بود بر گردن اصولگرایان می‌افتد.



لیلاز تصریح می‌کند: مجلس (اصولگرا) به هیچ وجه نمی‌تواند از وضعیت اقتصادی که در به وجود آورد آن نقش مهمی داشته از خود سلب مسئولیت کن و بگوید من نبود. در به وجود آمدن وضعیت فعلی در اقتصاد، مجلس که هیچ، بقیه قوا هم مسئول هستند.

*معنای پیوند فتنه و انحراف

عکس‌العمل اصلاح‌طلبان نسبت به خطاهای احتمالی یک دولت مخالف آنان بویژه اگر مزیّن به حلقه انحراف هم بوده باشد چندان غیر قابل پیش بینی نبود.

نکته اما آنجاست که حلقه انحراف در تمام مدت زیست سیاسی خود اگرچه به دیوار محکم انتقادات اصولگرایان برخورد کرد و نتوانست خود را با اصولگرایان پیوند دهد اما نیک توانست تشت رسوایی اصلاح‌طلبان را از بام بیاندازد.

ساحت افکار عمومی مردم ایران هم اکنون در مظان قضاوت سکوت ها و تشویق‌های اصلاح‌طلبان برای حلقه انحراف قرار دارد و شاید به نظاره معنای "پیوند فتنه و انحراف" نشسته است.