در این سیگار الکترونیکی کپسولی نصب شده که محتوی نیکوتین بوده و قابلیت شارژ دارد. این کپسول شبیه به فیلترهای کوچکی است که به جای اینکه نیکوتین را بسوزاند، بخار آب تولید می کنند.
پزشکان معتقدند مضرات و عوارض ناشی از این نوع سیگارها بسیار بیشتر و خطرناک تر از سیگار است براین اساس افرادی که قصد ترک سیگار دارند باید از روش های دیگری به این منظور استفاده کنند.
براساس این گزارش، سیگارهای الکترونیکی در واقع ابزارهای تحویل دهنده نیکوتین تصفیه شده هستند.
رئیس مرکز تحقیقات پیشگیری و کنترل دخانیات درباره این سیگارها، گفت: برخلاف ادعای فروشندگان سیگارهای الکترونیک مبنی بر اینکه هیچ ماده شیمیایی در این وسیله وجود ندارد مقدار زیادی نیکوتین همراه با مواد شیمیایی ناشناخته دیگر از طریق این سیگارها وارد بدن می شود که هر کدام می تواند برای بدن مضر باشد.
ˈغلامرضا حیدریˈافزود: استفاده از سیگار الکترونیک باعث ایجاد التهاب در ریه ها و خارش، سوزش و ملتهب شدن دهان می شود.
وی با اشاره به هشدارهای سازمان بهداشت جهانی در خصوص سیگارهای الکترونیکی، تصریح کرد: این وسیله نمی تواند جایگزین مناسبی برای داروهای ترک سیگار باشد چرا که مقدار زیادی از نیکوتین آن در دهان جذب می شود و به ریه ها نمی رسد، در حالی که به طور عمده جذب نیکوتین خون را به طور کامل بالا می برد.
دبیر اجرایی جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات نیز گفت: مطالعات انجام شده در مراکز تحقیقاتی و بیمارستان ها بر روی سیگارهای الکترونیک نشان می دهد دود مجازی این وسیله باعث ایجاد مسمومیت هایی می شود که گاهی غیرقابل جبران است.
ˈمحمدرضا مدنیˈاضافه کرد: عوارض استفاده از سیگار الکترونیکی در بلندمدت مشخص می شود و شرکت های تولیدکننده دخانیات از آن تنها برای پایبندکردن هرچه بیشتر مشتریان به سیگار استفاده می کنند.
قائم مقام مرکز دخانیات بیمارستان مسیح دانشوری وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی نیز در گفت و گو با خبرنگار اجتماعی ایرنا، گفت: سیگارهای الکترونیکی که در برخی از داروخانه های کشور به فروش می رسند، فاقد مجوز از سوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی بوده و سرطان زا است.
ˈهومن شریفیˈافزود: سیگارهای موسوم به الکترونیک که با تبلیغ ترک سیگار به فروش می رسند بهداشتی نبوده و به مراتب خطرناک تر از سیگارهای معمولی هستند.
وی اضافه کرد: در حالی که سازمان بهداشت جهانی مجوز فروش سیگار الکترونیکی را لغو کرده این سیگارها در کشور ما همچنان عرضه می شوند.
قائم مقام مرکز دخانیات بیمارستان مسیح دانشوری گفت: سیگار الکترونیکی از سال 2004 در کشور چین عرضه اما خیلی زود در کشورهای اروپایی از جمله انگلستان، استرالیا و کانادا فروش آن ممنوع شد.
شریفی ادامه داد: در دو سال گذشته سازمان بهداشت جهانی طی تحقیقاتی که انجام داد فروش این نوع سیگارها را ممنوع کرد.
وی اضافه کرد: سیگار الکترونیکی محصولی است که به هیچ وجه جایگرین سیگار نمی شود، چرا که این محصول هیچ گونه تاثیری در ترک سیگار ندارد.
وی با بیان اینکه این سیگارها به هیچ عنوان مجوز مصرف ندارند و مورد تایید وزارت بهداشت نیز نیستند،گفت: سیگارهای الکترونیکی که حاوی مواد سرطانزا است نه تنها به ترک سیگار کمک نمیکنند بلکه بسیار خطرناک نیز هستند.
این کارشناس مرکز تحقیقات پیشگیری و کنترل دخانیات دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی افزود: قرص های جویدنی ترک سیگار خط اول درمان و ترک سیگار در کشور به شمار می روند و دارای مجوز از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی هستند.
شریفی گفت: از سال 1960 میلادی پزشکان با انجام تحقیقات به دنبال ماده ای با عوارض کمتر بر بدن انسان بودند تا جایگزین این ماده دخانی کنند.
وی ادامه داد: چهار هزار ماده موجود در سیگار، هیچ کدام جایگزینی ندارند بلکه فقط نیکوتین موجود در سیگار اعتیادآور و نیازمند جایگزین است.
شریفی افزود: براین اساس یک پزشک سوئدی 10 سال با انجام تحقیقات توانست ماده ای را جایگزین نیکوتین موجود در سیگار کند و قابل جویدن باشد.
کارشناس مرکز تحقیقات پیشگیری و کنترل دخانیات دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، گفت: از قرص های دو میلی گرمی، حدود 84 صدم میلی گرم نیکوتین وارد بدن فرد می شود.
شریفی تصریح کرد: هر فرد سیگاری به تعداد هر نخ سیگاری که در هر زمان از شبانه روز استفاده می کند، باید این قرص ها را استفاده کند.
وی گفت: مصرف این قرصهای جویدنی بتدریج منجر به ترک سیگار در فرد می شود، ماهیت سیگار با قرص متفاوت است چرا که از نظر زمان مصرف و میزان، نیکوتین به صورت ناگهانی از سیگار آزاد می شود اما در این قرص ها آهسته آهسته نیکوتین آزاد می شود.
شریفی با بیان اینکه این قرصها در داروخانه ها موجود است، افزود: مدت زمان اثربخشی این قرصها در ترک سیگار بین یک تا سه ماه است که در برخی از موارد نیز کمتر از یک ماه فرد موفق به ترک سیگار می شود.
وی با بیان اینکه قرص های جویدنی ترک سیگار در نخستین کلینیک ترک دخانیات در ایران در سال 1377 مورد استفاده قرار گرفت، اظهار داشت: طبق بررسی های انجام شده در کلینیک های ترک سیگار، به این نتیجه رسیدیم که استفاده از این قرصها در مدت یک ماه حدود 88 درصد و در طول یکسال با 55 درصد موفقیت همراه بوده است.
به گفته شریفی افرادی که از طریق این قرص ها موفق به ترک سیگار شده اند تا 55 درصد در طول یک سال به سمت سیگار روی نیاورده اند.
قائم مقام مرکز دخانیات بیمارستان مسیح دانشوری وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در مورد قرص های نیکوتینه افزود: قرص ها و برچسب های نیکوتینه ترک سیگار مورد تایید وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی است و استفاده از آن صددرصد به ترک سیگار منجر می شود.
شریفی در مورد راهکارهای مناسب برای ترک سیگار گفت: قرص های جویدنی حاوی نیکوتین یکی از راه های مناسب برای ترک سیگار است که فرد با جویدن آن میزان نیکوتین را جایگزین کرده و در عین حال از مضرات 4 هزار ماده سمی موجود در سیگار در امان مانده و به راحتی رفتار جستجوگرانه ناشی از کاهش نیکوتین را در بدن جایگزین می کند.
وی در عین حال تصریح کرد: استفاده از ابزارهای ترک سیگار از جمله برچسب و آدامس ها باید با مصرف دارو و روان درمانی همراه باشد.
شریفی گفت: برچسب و آدامس های ترک سیگار در ترک دخانیات کمک کننده است اما با این حال جایگزین های نیکوتین از جمله آدامس و برچسب های نیکوتینی شانس ترک سیگار را 2.5 برابر افزایش می دهد.
مدیر نظارت بر امور دارو و مواد اعتیاد آور دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در گفت و گو با خبرنگار اجتماعی ایرنا گفت: مردم عرضه سیگار الکترونیکی در داروخانه ها را با شماره های 88874509 و 84248 داخلی 6106 و 6103 اطلاع دهند.
ˈسیدامیرحسین میرکریمیˈافزود: سیگار الکترونیکی جز مواد دارویی اعتیاد آور نیست بلکه از جمله ملزومات پزشکی است.
وی با بیان اینکه متولی ارایه مجوز توزیع و عرضه مصحولات حوزه ملزومات پزشکی به عهده دفتر تجهیزات پزشکی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی است، اظهار داشت: با این حال چنانچه مواردی مبنی بر عرضه این نوع سیگار گزارش شود، سریعا با موارد گزارش شده برخورد و سیگارها جمع آوری می شوند.
وی اضافه کرد: داروهای آنتی بیوتیک، اعتیادآور و خواب آور در داروخانه بدون نسخه پزشک تجویز نمی شود.
مدیر نظارت بر امور دارو و مواد اعتیاد آور دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گفت: داروخانه های تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در طول سال، چهار بار مورد نظارت و ارزیابی قرار گرفته و ارزشیابی می شوند.
میرکریمی اضافه کرد: داروخانه های متخلف براساس کمیسیون ماده 11تعزیرات حکومتی مورد پیگرد قانونی قرار می گیرند. هم اکنون یکهزار و 450 داروخانه در سطح استان تهران فعال است.
هم اکنون حدود 15 درصد از جمعیت کشور یعنی بیش از 10 میلیون نفر سیگاری هستند. سالانه حدود پنج تا هفت میلیون نفر در دنیا بر اثر مصرف سیگار جان خود را از دست می دهند.