گروه بین الملل مشرق-- روز گذشته رسانه های جهان خبر آزمایش هستهای کره شمالی را منتشر کردند که خود نوعی بمب محسوب میشد.
منابع نزدیک به دولت پیونگ یانگ، اعلام داشتند که کره شمالی سومین بمب اتمی خود را «در وضعیتی مناسب و با موفقیت آزمایش کرده است». با این حال ساعاتی پس از انتشار این خبر از سوی مقامات کره جنوبی، مطبوعات کره شمالی انجام آزمایش اتمی را تائید کردند.
سیر تحولات برنامه هستهای و موشکی کره شمالی در دو دهه اخیر
31 آگوست 1998 – کره شمالی یک موشک را از فراز ژاپن به اقیانوس آرام شلیک کرد. این کشور ادعا کرد که موشک مذکور یک ماهواره بود.
13 سپتامبر 1999 – کره شمالی وعده داد که آزمایشات موشکی بلندمدت را متوقف کند.
10 مارس 2003 – کره شمالی دو موشک زمین به کشتی را آزمایش میکند.
می 2005 – کره شمالی موشکهای کوتاه برد را به آبهای میان شبهجزیره کره و ژاپن پرتاب میکند.
8 مارس 2006 – کره شمالی دو موشک کوتاه برد آزمایش میکند.
5 جولای 2006 – کره شمالی 7 موشک شامل موشک دوربرد تائهپودونگ- 2 (Taepodong-2) را به آبهای میان شبهجزیره کره و ژاپن پرتاب میکند.
15 جولای 2006 – شورای امنیت سازمان ملل با تصویب قطعنامه 1695 از کره شمالی خواست برنامه موشکی خود را متوقف کند.
9 اکتبر 2006 – کره شمالی پس از اشاره به "تهدید جدی یک جنگ هستهای" از جانب آمریکا اولین آزمایش هستهای زیرزمینی خود را انجام داد.
15 اکتبر 2006 – شورای امنیت سازمان ملل با تصویب قطعنامه 1718 آزمایش هستهای را محکوم کرده، علیه کره شمالی تحریمهایی وضع کرده و این کشور را از انجام هر گونه فعالیت مرتبط با برنامه تسلیحات هستهای شامل "ابزار انتقال بمب هستهای" منع کرد.
14 جولای 2007 – کره شمالی راکتور هستهای یانگبیون (Yongbyon) را تعطیل میکند.
19 سپتامبر 2008 – کره شمالی اعلام کرد که راکتور هستهای خود را بار دیگر راهاندازی خواهد کرد.
11 اکتبر 2008 – آمریکا نام کره شمالی را از لیست کشورهایی که از تروریسم حمایت میکنند حذف کرد.
5 آوریل 2009 – کره شمالی موشک دوربرد خود را آزمایش کرد. دو مرحله از سه مرحله پرتاب موشک با موفقیت انجام گرفتند اما مرحله سوم با شکست مواجه شد.
13 آوریل 2009 – شورای امنیت سازمان ملل پرتاب موشک توسط کره شمالی را محکوم کرد.
14 آوریل 2009 – کره شمالی گفتگوهای شش جانبه را ترک کرده و اعلام میکند که فعالیت تأسیسات هستهای خود را در اعتراض به بیانیه سازمان ملل از سر خواهد گرفت.
25 می 2009 – کره شمالی دومین آزمایش هستهای را انجام میدهد.
12 ژوئن 2009 – شورای امنیت سازمان ملل با تصویب قطعنامهای کره شمالی را به علت انجام آزمایشات هستهای تحریم میکند.
13 ژوئن 2009 – کره شمالی اعلام کرد غنیسازی اورانیوم را از سر خواهد گرفت.
11 ژانویه 2012 – کره شمالی سه موشک کوتاهبرد را آزمایش کرد.
16 مارس 2012 - کره شمالی اعلام کرد قصد دارد در ماه آوریل یک ماهواره علمی را در مدار زمین قرار دهد.
13 آوریل 2012 – کره شمالی یک موشک دوربرد را از ساحل غربی پرتاب میکند. این پرتاب با شکست مواجه میشود. در واکنش به این امر آمریکا اعلام میکند برنامه کمک غذایی به کره شمالی را انجام نخواهد داد.
19 آوریل 2012 – کره شمالی میگوید دلایل شکست قبلی را متوجه شده و وعده داد تا پرتاب موشک را به عنوان بخشی از برنامه فضایی خود ادامه دهد.
9 ژوئن 2012 – کره شمالی برنامهریزی برای انجام آزمایش هسته ای متعاقب پرتاب ناموفق موشک را رد کرد.
1 دسامبر 2012 – کره شمالی اعلام میکند قصد دارد بین روزهای 10 تا 22 دسامبر یک موشک دوربرد دیگر را آزمایش کند.
12 دسامبر 2012 – کره شمالی یک موشک دوربرد را آزمایش میکند.
22ژانویه 2013 – سازمان ملل قطعنامه 2087 را در واکنش به آزمایش موشکی کره که ناقض قطعنامههای 1718 (2006) و 1874 (2009) بود، صادر کرد. این قطعنامه تحریمهای قبلی را تقویت میکند.
24 ژانویه 2013 – کمیسیون دفاع ملی کره شمالی اعلام کرد که قصد دارد یک آزمایش هستهای دیگر انجام داده و به آزمایش موشکی نیز ادامه دهد.
بدقولی بازهم کار دست آمریکا داد
پس از آنکه کیم جونگ اون رهبر جوان کره شمالی در اقدامی ناگهانی برنامه هستهای کره شمالی را به حالت تعلیق در آورد. رنگ و بوی بیانیه کره شمالی حاکی از آن بود که این کشور به آزمایشهای هستهای و موشکی خود نیز مهر تعلیق کوبیده است. همین اتفاق بود که موجب شد برخی او را فردی طرفدار اصلاح معرفی کنند که نخستین چرخش در سیاست خارجی این کشور را رقم زده است.
او سه ماه بعد در اقدامی ناگهانی برنامه هستهای کره شمالی را به حالت تعلیق در آورد. رنگ و بوی بیانیه کره شمالی حاکی از آن بود که این کشور به آزمایشهای هستهای و موشکی خود نیز مهر تعلیق کوبیده است. همین اتفاق بود که موجب شد برخی او را فردی طرفدار اصلاح معرفی کنند که نخستین چرخش در سیاست خارجی این کشور را رقم زده است.
اما واقعیت ماجرا این بود که توافق میان کره شمالی و آمریکا یک ماه قبل از فوت کیم جونگ ایل صورت گرفته بود و قرار بر این بود که پیونگ یانگ فعالیت هستهای و آزمایش موشکی خود را در ازای دریافت حدود 200 میلیون دلار کمکهای غذایی معلق کند. اما این بار نیز تعلل آمریکا در عمل به وعدهاش که ارسال مواد غذایی به کره شمالی بود، موجب لغو این توافق شد و کره فعالیتهای هستهای و موشکی خود را از سر گرفت.
البته این نخستین باری نیست که کره شمالی به خاطر خلف وعدههای آمریکا تعهد خود برای تعلیق فعالیتهای هستهای و آزمایشهای موشکی را زیر پا گذاشته است. پیش از این نیز پیونگ یانگ در فوریه سال 2006 با توقف فعالیتهای هستهای خود در برابر دریافت کمکهای خارجی موافقت کرد، اما بار دیگر در سال 2008 میلادی در اعتراض به خودداری آمریکا در مورد حذف فوری نام کره شمالی از فهرست کشورهای حامی تروریست، برنامه برچیدن تاسیسات اتمی خود را به حال تعلیق در آورد.
آزمايش هستهاي كره شمالي در شرايطي صورت گرفت كه هنوز مدت زيادي از اعمال تحريمهاي جديد غرب عليه اين كشور نميگذرد. آمريكاييها بر اين ادعا بودهاند كه با اين تحريمها ميتوانند پيونگ يانگ را به پذيرش خواستههاي خود وادار سازند. كره شمالي هر چند با اين آزمايش هستهاي در ظاهر با افزايش فشارها و حتي احتمالا با صدور قطعنامه در شوراي امنيت مواجه خواهد شد اما در عمل اين كشور دست بر تر را در روند تحولات آينده خواهد داشت.
کره شمالی در بیانیهای ضمن تایید رسمی آزمایش هستهای، انجام آن را در واکنش به اقدامات خصمانه آمریکا اعلام کرد.
پشتوانه "کیم جونگ اون" برای این اقدام چیست؟
کره شمالی در میان بهت و حیرت جامعه جهانی، سومین آزمایش هستهای خود را نیز انجام داد؛ منظور کلی کره شمالی از آزمایش اخیر موشکی مطابق آنچه که خودش اعلام کرده، این است که بتواند به توانمندی ساخت کلاهک هستهای حامل موشک قارهپیما دست پیدا کند؛ کلاهکی که بتواند خاک آمریکا را مورد تهدید قرار دهد.
این سیاستی است که به صورت علنی نیز اعلام شده و دائما در شعارها و بیانیهها نیز روی آن تاکید دارند. همچنین این روزها نزدیک سالگرد تولد رهبر پیشین کره شمالی و اعلام آتشبس در جنگ کره است؛ تمام این موارد دست به دست هم دادند تا کره چنین تصمیمی را عملی کند.
همچنین تحریمهای جدید شورای امنیت و تصویب برخی قطعنامههای جدید نیز باعث شد که کره شمالی در واکنش به این تحریمها این اقدام تلافیجویانه را انجام دهد. در واقع پیام کره شمالی این است که هرچقدر بیشتر ما را تحریم کنید ما نیز بیشتر به سمت فعالیتهای تسلیحاتی خواهیم رفت تا این که بتوانیم توان هستهایمان را به حدی برسانیم که خاک آمریکا را نیز مورد تهدید قرار دهیم.
از اینرو این پرسش مطرح میشود که پیونگ یانگ واقعاً از چه پشتوانه عملی برای نادیده گرفتن فشارهای منطقهای و بینالمللی برخوردار است که میتواند همه مخالفتها را نادیده بگیرد؟ در این خصوص چند موضوع جداگانه را میباید درنظر گرفت:
1. قدرت استقلال عمل ملی؛
2. موقعیت ژئوپلیتیک در همسایگی چین و روسیه؛
3. سیاستهای زیادهطلبانه آمریکا در شرق آسیا؛
4. نگرانی کره جنوبی و ژاپن از فروپاشی کره شمالی.
هرکدام از این موضوعات قدرت مانور کره شمالی را به نحو غیرقابل انکاری افزایش دادهاند و رهبران کره شمالی نشان دادهاند که بهدرستی نقش خود را میدانند و دست به بازی ماهرانهای زدهاند تا حداکثر توان خود را برای حفظ نظام بهکار گیرند و فرصتها را در مقابل تهدیدات بالقوه افزایش دهند.
كره شمالي از يك سو ميداند كه چين و روسيه نميتوانند اين كشور را در برابر غرب تنها رها سازند چرا كه حيات اين كشور به منافع آنها عجين شده است.
از سوي ديگر در شرايط كنوني كه غرب در بحران اقتصادي به سر ميبرد و در صحنه جهاني بويژه در خاورميانه گرفتار مي باشد عملا توان اقدام نظامي عليه پيونگ يانگ را ندارد. در همين حال منطقه نيز ظرفيت جنگ را ندارد بويژه همگان از سرسختي و توان دفاعي كره شمالي آگاه بوده و حتي كره جنوبي و ژاپن نيز تمايلي براي جنگ با اين كشور ندارند. آغاز جنگ به منزله ايجاد فضايي ملتهب در سراسر منطقه است كه تمام كشورها را در خود خواهد سوزاند. بر اين اساس آزمايش هستهاي كره شمالي در بلند مدت امري در چارچوب منافع اين كشور و تقويت كننده دست برتر آن در مذاكرات آينده است. به عبارت ديگر اين كشور با پرتاب موشك هاي دور برد و نيز آزمايش هستهاي توپخانه ديپلماسي خود را در برابر آمريكا پرتر ميسازد. كره شمالي ميداند كه ا كنون جهانيان آمريكا را عامل آزمايش هستهاي اين كشور و فضاي منفي حاكم بر جهان ميدانند لذا در نهايت به محكوم سازي واشنگتن ميپردازند.
آمریکا در سیاست استراتژیکیاش برای شرق آسیا در قرن بیستویکم برنامهریزیهایی دارد که محور آن مهار چین و جلوگیری از قدرت گرفتن مجدد روسیه است. لازمه تحقق این استراتژی وجود نگرانیهای امنیتی در شرق و جنوب آسیاست که هدف حضور نظامی آمریکا قرار دارند. آمریکا دراینباره هنوز نتوانسته است چین را بهعنوان یک خطر جانشین کره شمالی کند. هرچند که تلاشها در افزایش تنشهای منطقهای بر سر جزایر مورد اختلاف چین، ژاپن، کره جنوبی، فیلیپین، تایوان و ویتنام تشدید شده است ولی آگاهی چین از اهداف آمریکا مانع بزرگی است و تا چین بهصورت کامل تن به دشمنی با آمریکا ندهد، وجود کره شمالی ضرورت دارد.
پیونگ یانگ در چنین شرایطی فرصت دارد که همچنان قدرت ملیاش در تهدید موشکی و هستهای را حفظ کند؛ قدرتی که حمایت ضمنی روسیه و چین را نیز میتواند پشت سر خود داشته باشد.
بهت بینالمللی از سومین آزمایش هستهای کره شمالی
* انتشار این خبر نسبتاً غافلگیر کننده، کشورهای همسایه کره شمالی، کره جنوبی و ژاپن، وضعیت هشداردهنده و آمادهباش اعلام کردند. لیمی ونگ باک، رئیس جمهوری کره جنوبی، اعضاء شورای امنیت ملی کشورش را به یک نشست اضطراری فرا خواند.
همچنین ارتش کره جنوبی از استقرار موشک های پیشرفته کروز با توان حمله به جمهوری خلق کره شمالی و همچنین ارتقای توان موشکهای بالستیک خود خبر داد.
* در واشنگتن، باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا، اقدام پیون یانگ را تحریک آمیز دانسته و تأکید کرده که این امرکمکی به امنیت بیشتر کره شمالی نخواهد کرد. اوباما از جامعه جهانی خواست با اقدامی سریع و مناسب به آزمایش هستهای کره شمالی واکنش نشان دهد.
اوباما گفت: این اقدام تحریک آمیز که پس از پرتاب موشک قاره پیما در ماه دسامبر گذشته صورت میگیرد، ثبات منطقه را به مخاطره میاندازد و ناقض قطعنامههای شورای امنیت است.
* لئون پانه تا، وزیر دفاع در حال کناره گیری آمریکا گفت: کره شمالی مظهر "تهدیدی جدی" است و ما باید برای مقابله با این تهدید آماده شویم.
* بان کیمون، دبیرکل سازمان ملل متحد هم ضمن محکوم کردن این اقدام پیونگ یانگ اظهار داشت، چنین اقدامی «نقض آشکار و خطرناک» قطعنامههای شورای امنیت است.
* فرانسوا اولاند، رئیس جمهوری فرانسه، امروز گفت که دولت پاریس در شورای امنیت خواستار اقدام جدی این شورا علیه دولت پیون یانگ خواهد شد.
* چین، حامی اصلی کرهشمالی که پیش از این از پیونگ یانگ خواسته بود تا دست به اقدامات تحریکآمیز و ماجراجویانه نزند، پس از انجام این آزمایش، سفیر کرهشمالی در پکن را به وزارت خارجه فراخواند و این اقدام را شدیدا محکوم کرد. یانگ جیه چی، وزیر خارجه چین در این مورد گفت: «پکن قاطعانه با این اقدام کرهشمالی مخالفت میکند و از این اقدام شدیدا ناراضی است.»
* رامین مهمانپرست، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی، نیز گفت: دولت تهران آزمایش اتمی کره شمالی را تائید نمیکند؛ زیرا به گفته وی، ایران خواستار خلع سلاح بینالمللی است.
* بحرین آزمایش هسته ای روز سه شنبه کره شمالی را نگران کننده توصیف و اعلام کرد: چنین رفتاری به تلاش های مربوط به حفظ صلح و ثبات در شبه جزیره کره لطمه می زند.
* نخستوزیر ژاپن اعلام کرد کشورش مساله اعمال تحریمهای جدید علیه کرهشمالی را که ظاهرا دست به یک آزمایش هستهای زده، بررسی میکند.» شینزو آبه، نخستوزیر ژاپن پس از نشست شورای امنیت ژاپن خطاب به خبرنگاران گفت: دستور دادم هر اقدام ممکن در مورد این موضوع از جمله اعمال تحریمهای جدید مورد بررسی قرار بگیرد و در عین حال با دیگر کشورها همکاری کنیم.
* سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه در یک کنفرانس خبری در آفریقای جنوبی گفت: آزمایش اتمی کره شمالی نشان می دهد که رهبری این کشور بار دیگر قوانین بین المللی را زیر پا گذاشته و به قطعنامه های شورای امنیت سازمان ملل بی اعتنایی کرده است. بنابراین پیونگ یانگ مستحق محکومیت ها و یک واکنش صریح و واضح است.
منابع و مآخذ:
http://www.reuters.com/article/2013/02/13/us-korea-north-sanctions-idUSBRE91C0C920130213
http://fa.wikipedia.org/wiki/%DA%A9%D8%B1%D9%87_%D8%B4%D9%85%D8%A7%D9%84%DB%8C
http://www.yjc.ir/fa/news/4268092/%D9%86%DA%AF%D8%A7%D9%87%DB%8C-%D8%A8%D9%87-%D8%A8%D8%B1%D9%86%D8%A7%D9%85%D9%87-%D9%87%D8%B3%D8%AA%D9%87%E2%80%8C%D8%A7%DB%8C-%D9%88-%D9%85%D9%88%D8%B4%DA%A9%DB%8C-%DA%A9%D8%B1%D9%87-%D8%B4%D9%85%D8%A7%D9%84%DB%8C
http://www.youtube.com/watch?v=2mgE8Ea65Bs
http://www.farheekhtegan.ir/content/view/60473/42
http://www.youtube.com/watch?v=kz5Kxu7ku2I
http://www.tehrooz.com/WebTools/PrintVersion/?NewsID=newsContent_122879
http://www.youtube.com/watch?v=-_MO1yp3doA
منابع نزدیک به دولت پیونگ یانگ، اعلام داشتند که کره شمالی سومین بمب اتمی خود را «در وضعیتی مناسب و با موفقیت آزمایش کرده است». با این حال ساعاتی پس از انتشار این خبر از سوی مقامات کره جنوبی، مطبوعات کره شمالی انجام آزمایش اتمی را تائید کردند.
سیر تحولات برنامه هستهای و موشکی کره شمالی در دو دهه اخیر
31 آگوست 1998 – کره شمالی یک موشک را از فراز ژاپن به اقیانوس آرام شلیک کرد. این کشور ادعا کرد که موشک مذکور یک ماهواره بود.
13 سپتامبر 1999 – کره شمالی وعده داد که آزمایشات موشکی بلندمدت را متوقف کند.
10 مارس 2003 – کره شمالی دو موشک زمین به کشتی را آزمایش میکند.
می 2005 – کره شمالی موشکهای کوتاه برد را به آبهای میان شبهجزیره کره و ژاپن پرتاب میکند.
8 مارس 2006 – کره شمالی دو موشک کوتاه برد آزمایش میکند.
5 جولای 2006 – کره شمالی 7 موشک شامل موشک دوربرد تائهپودونگ- 2 (Taepodong-2) را به آبهای میان شبهجزیره کره و ژاپن پرتاب میکند.
15 جولای 2006 – شورای امنیت سازمان ملل با تصویب قطعنامه 1695 از کره شمالی خواست برنامه موشکی خود را متوقف کند.
9 اکتبر 2006 – کره شمالی پس از اشاره به "تهدید جدی یک جنگ هستهای" از جانب آمریکا اولین آزمایش هستهای زیرزمینی خود را انجام داد.
15 اکتبر 2006 – شورای امنیت سازمان ملل با تصویب قطعنامه 1718 آزمایش هستهای را محکوم کرده، علیه کره شمالی تحریمهایی وضع کرده و این کشور را از انجام هر گونه فعالیت مرتبط با برنامه تسلیحات هستهای شامل "ابزار انتقال بمب هستهای" منع کرد.
14 جولای 2007 – کره شمالی راکتور هستهای یانگبیون (Yongbyon) را تعطیل میکند.
19 سپتامبر 2008 – کره شمالی اعلام کرد که راکتور هستهای خود را بار دیگر راهاندازی خواهد کرد.
11 اکتبر 2008 – آمریکا نام کره شمالی را از لیست کشورهایی که از تروریسم حمایت میکنند حذف کرد.
5 آوریل 2009 – کره شمالی موشک دوربرد خود را آزمایش کرد. دو مرحله از سه مرحله پرتاب موشک با موفقیت انجام گرفتند اما مرحله سوم با شکست مواجه شد.
13 آوریل 2009 – شورای امنیت سازمان ملل پرتاب موشک توسط کره شمالی را محکوم کرد.
14 آوریل 2009 – کره شمالی گفتگوهای شش جانبه را ترک کرده و اعلام میکند که فعالیت تأسیسات هستهای خود را در اعتراض به بیانیه سازمان ملل از سر خواهد گرفت.
25 می 2009 – کره شمالی دومین آزمایش هستهای را انجام میدهد.
12 ژوئن 2009 – شورای امنیت سازمان ملل با تصویب قطعنامهای کره شمالی را به علت انجام آزمایشات هستهای تحریم میکند.
13 ژوئن 2009 – کره شمالی اعلام کرد غنیسازی اورانیوم را از سر خواهد گرفت.
11 ژانویه 2012 – کره شمالی سه موشک کوتاهبرد را آزمایش کرد.
16 مارس 2012 - کره شمالی اعلام کرد قصد دارد در ماه آوریل یک ماهواره علمی را در مدار زمین قرار دهد.
13 آوریل 2012 – کره شمالی یک موشک دوربرد را از ساحل غربی پرتاب میکند. این پرتاب با شکست مواجه میشود. در واکنش به این امر آمریکا اعلام میکند برنامه کمک غذایی به کره شمالی را انجام نخواهد داد.
19 آوریل 2012 – کره شمالی میگوید دلایل شکست قبلی را متوجه شده و وعده داد تا پرتاب موشک را به عنوان بخشی از برنامه فضایی خود ادامه دهد.
9 ژوئن 2012 – کره شمالی برنامهریزی برای انجام آزمایش هسته ای متعاقب پرتاب ناموفق موشک را رد کرد.
1 دسامبر 2012 – کره شمالی اعلام میکند قصد دارد بین روزهای 10 تا 22 دسامبر یک موشک دوربرد دیگر را آزمایش کند.
12 دسامبر 2012 – کره شمالی یک موشک دوربرد را آزمایش میکند.
22ژانویه 2013 – سازمان ملل قطعنامه 2087 را در واکنش به آزمایش موشکی کره که ناقض قطعنامههای 1718 (2006) و 1874 (2009) بود، صادر کرد. این قطعنامه تحریمهای قبلی را تقویت میکند.
24 ژانویه 2013 – کمیسیون دفاع ملی کره شمالی اعلام کرد که قصد دارد یک آزمایش هستهای دیگر انجام داده و به آزمایش موشکی نیز ادامه دهد.
بدقولی بازهم کار دست آمریکا داد
پس از آنکه کیم جونگ اون رهبر جوان کره شمالی در اقدامی ناگهانی برنامه هستهای کره شمالی را به حالت تعلیق در آورد. رنگ و بوی بیانیه کره شمالی حاکی از آن بود که این کشور به آزمایشهای هستهای و موشکی خود نیز مهر تعلیق کوبیده است. همین اتفاق بود که موجب شد برخی او را فردی طرفدار اصلاح معرفی کنند که نخستین چرخش در سیاست خارجی این کشور را رقم زده است.
او سه ماه بعد در اقدامی ناگهانی برنامه هستهای کره شمالی را به حالت تعلیق در آورد. رنگ و بوی بیانیه کره شمالی حاکی از آن بود که این کشور به آزمایشهای هستهای و موشکی خود نیز مهر تعلیق کوبیده است. همین اتفاق بود که موجب شد برخی او را فردی طرفدار اصلاح معرفی کنند که نخستین چرخش در سیاست خارجی این کشور را رقم زده است.
اما واقعیت ماجرا این بود که توافق میان کره شمالی و آمریکا یک ماه قبل از فوت کیم جونگ ایل صورت گرفته بود و قرار بر این بود که پیونگ یانگ فعالیت هستهای و آزمایش موشکی خود را در ازای دریافت حدود 200 میلیون دلار کمکهای غذایی معلق کند. اما این بار نیز تعلل آمریکا در عمل به وعدهاش که ارسال مواد غذایی به کره شمالی بود، موجب لغو این توافق شد و کره فعالیتهای هستهای و موشکی خود را از سر گرفت.
البته این نخستین باری نیست که کره شمالی به خاطر خلف وعدههای آمریکا تعهد خود برای تعلیق فعالیتهای هستهای و آزمایشهای موشکی را زیر پا گذاشته است. پیش از این نیز پیونگ یانگ در فوریه سال 2006 با توقف فعالیتهای هستهای خود در برابر دریافت کمکهای خارجی موافقت کرد، اما بار دیگر در سال 2008 میلادی در اعتراض به خودداری آمریکا در مورد حذف فوری نام کره شمالی از فهرست کشورهای حامی تروریست، برنامه برچیدن تاسیسات اتمی خود را به حال تعلیق در آورد.
آزمايش هستهاي كره شمالي در شرايطي صورت گرفت كه هنوز مدت زيادي از اعمال تحريمهاي جديد غرب عليه اين كشور نميگذرد. آمريكاييها بر اين ادعا بودهاند كه با اين تحريمها ميتوانند پيونگ يانگ را به پذيرش خواستههاي خود وادار سازند. كره شمالي هر چند با اين آزمايش هستهاي در ظاهر با افزايش فشارها و حتي احتمالا با صدور قطعنامه در شوراي امنيت مواجه خواهد شد اما در عمل اين كشور دست بر تر را در روند تحولات آينده خواهد داشت.
کره شمالی در بیانیهای ضمن تایید رسمی آزمایش هستهای، انجام آن را در واکنش به اقدامات خصمانه آمریکا اعلام کرد.
پشتوانه "کیم جونگ اون" برای این اقدام چیست؟
کره شمالی در میان بهت و حیرت جامعه جهانی، سومین آزمایش هستهای خود را نیز انجام داد؛ منظور کلی کره شمالی از آزمایش اخیر موشکی مطابق آنچه که خودش اعلام کرده، این است که بتواند به توانمندی ساخت کلاهک هستهای حامل موشک قارهپیما دست پیدا کند؛ کلاهکی که بتواند خاک آمریکا را مورد تهدید قرار دهد.
این سیاستی است که به صورت علنی نیز اعلام شده و دائما در شعارها و بیانیهها نیز روی آن تاکید دارند. همچنین این روزها نزدیک سالگرد تولد رهبر پیشین کره شمالی و اعلام آتشبس در جنگ کره است؛ تمام این موارد دست به دست هم دادند تا کره چنین تصمیمی را عملی کند.
همچنین تحریمهای جدید شورای امنیت و تصویب برخی قطعنامههای جدید نیز باعث شد که کره شمالی در واکنش به این تحریمها این اقدام تلافیجویانه را انجام دهد. در واقع پیام کره شمالی این است که هرچقدر بیشتر ما را تحریم کنید ما نیز بیشتر به سمت فعالیتهای تسلیحاتی خواهیم رفت تا این که بتوانیم توان هستهایمان را به حدی برسانیم که خاک آمریکا را نیز مورد تهدید قرار دهیم.
از اینرو این پرسش مطرح میشود که پیونگ یانگ واقعاً از چه پشتوانه عملی برای نادیده گرفتن فشارهای منطقهای و بینالمللی برخوردار است که میتواند همه مخالفتها را نادیده بگیرد؟ در این خصوص چند موضوع جداگانه را میباید درنظر گرفت:
1. قدرت استقلال عمل ملی؛
2. موقعیت ژئوپلیتیک در همسایگی چین و روسیه؛
3. سیاستهای زیادهطلبانه آمریکا در شرق آسیا؛
4. نگرانی کره جنوبی و ژاپن از فروپاشی کره شمالی.
هرکدام از این موضوعات قدرت مانور کره شمالی را به نحو غیرقابل انکاری افزایش دادهاند و رهبران کره شمالی نشان دادهاند که بهدرستی نقش خود را میدانند و دست به بازی ماهرانهای زدهاند تا حداکثر توان خود را برای حفظ نظام بهکار گیرند و فرصتها را در مقابل تهدیدات بالقوه افزایش دهند.
كره شمالي از يك سو ميداند كه چين و روسيه نميتوانند اين كشور را در برابر غرب تنها رها سازند چرا كه حيات اين كشور به منافع آنها عجين شده است.
از سوي ديگر در شرايط كنوني كه غرب در بحران اقتصادي به سر ميبرد و در صحنه جهاني بويژه در خاورميانه گرفتار مي باشد عملا توان اقدام نظامي عليه پيونگ يانگ را ندارد. در همين حال منطقه نيز ظرفيت جنگ را ندارد بويژه همگان از سرسختي و توان دفاعي كره شمالي آگاه بوده و حتي كره جنوبي و ژاپن نيز تمايلي براي جنگ با اين كشور ندارند. آغاز جنگ به منزله ايجاد فضايي ملتهب در سراسر منطقه است كه تمام كشورها را در خود خواهد سوزاند. بر اين اساس آزمايش هستهاي كره شمالي در بلند مدت امري در چارچوب منافع اين كشور و تقويت كننده دست برتر آن در مذاكرات آينده است. به عبارت ديگر اين كشور با پرتاب موشك هاي دور برد و نيز آزمايش هستهاي توپخانه ديپلماسي خود را در برابر آمريكا پرتر ميسازد. كره شمالي ميداند كه ا كنون جهانيان آمريكا را عامل آزمايش هستهاي اين كشور و فضاي منفي حاكم بر جهان ميدانند لذا در نهايت به محكوم سازي واشنگتن ميپردازند.
آمریکا در سیاست استراتژیکیاش برای شرق آسیا در قرن بیستویکم برنامهریزیهایی دارد که محور آن مهار چین و جلوگیری از قدرت گرفتن مجدد روسیه است. لازمه تحقق این استراتژی وجود نگرانیهای امنیتی در شرق و جنوب آسیاست که هدف حضور نظامی آمریکا قرار دارند. آمریکا دراینباره هنوز نتوانسته است چین را بهعنوان یک خطر جانشین کره شمالی کند. هرچند که تلاشها در افزایش تنشهای منطقهای بر سر جزایر مورد اختلاف چین، ژاپن، کره جنوبی، فیلیپین، تایوان و ویتنام تشدید شده است ولی آگاهی چین از اهداف آمریکا مانع بزرگی است و تا چین بهصورت کامل تن به دشمنی با آمریکا ندهد، وجود کره شمالی ضرورت دارد.
پیونگ یانگ در چنین شرایطی فرصت دارد که همچنان قدرت ملیاش در تهدید موشکی و هستهای را حفظ کند؛ قدرتی که حمایت ضمنی روسیه و چین را نیز میتواند پشت سر خود داشته باشد.
بهت بینالمللی از سومین آزمایش هستهای کره شمالی
* انتشار این خبر نسبتاً غافلگیر کننده، کشورهای همسایه کره شمالی، کره جنوبی و ژاپن، وضعیت هشداردهنده و آمادهباش اعلام کردند. لیمی ونگ باک، رئیس جمهوری کره جنوبی، اعضاء شورای امنیت ملی کشورش را به یک نشست اضطراری فرا خواند.
همچنین ارتش کره جنوبی از استقرار موشک های پیشرفته کروز با توان حمله به جمهوری خلق کره شمالی و همچنین ارتقای توان موشکهای بالستیک خود خبر داد.
تظاهرات علیه سومین آزمایش هسته ای کره شمالی در شهر سئول
اوباما گفت: این اقدام تحریک آمیز که پس از پرتاب موشک قاره پیما در ماه دسامبر گذشته صورت میگیرد، ثبات منطقه را به مخاطره میاندازد و ناقض قطعنامههای شورای امنیت است.
* لئون پانه تا، وزیر دفاع در حال کناره گیری آمریکا گفت: کره شمالی مظهر "تهدیدی جدی" است و ما باید برای مقابله با این تهدید آماده شویم.
* بان کیمون، دبیرکل سازمان ملل متحد هم ضمن محکوم کردن این اقدام پیونگ یانگ اظهار داشت، چنین اقدامی «نقض آشکار و خطرناک» قطعنامههای شورای امنیت است.
* فرانسوا اولاند، رئیس جمهوری فرانسه، امروز گفت که دولت پاریس در شورای امنیت خواستار اقدام جدی این شورا علیه دولت پیون یانگ خواهد شد.
* چین، حامی اصلی کرهشمالی که پیش از این از پیونگ یانگ خواسته بود تا دست به اقدامات تحریکآمیز و ماجراجویانه نزند، پس از انجام این آزمایش، سفیر کرهشمالی در پکن را به وزارت خارجه فراخواند و این اقدام را شدیدا محکوم کرد. یانگ جیه چی، وزیر خارجه چین در این مورد گفت: «پکن قاطعانه با این اقدام کرهشمالی مخالفت میکند و از این اقدام شدیدا ناراضی است.»
* رامین مهمانپرست، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی، نیز گفت: دولت تهران آزمایش اتمی کره شمالی را تائید نمیکند؛ زیرا به گفته وی، ایران خواستار خلع سلاح بینالمللی است.
* بحرین آزمایش هسته ای روز سه شنبه کره شمالی را نگران کننده توصیف و اعلام کرد: چنین رفتاری به تلاش های مربوط به حفظ صلح و ثبات در شبه جزیره کره لطمه می زند.
* نخستوزیر ژاپن اعلام کرد کشورش مساله اعمال تحریمهای جدید علیه کرهشمالی را که ظاهرا دست به یک آزمایش هستهای زده، بررسی میکند.» شینزو آبه، نخستوزیر ژاپن پس از نشست شورای امنیت ژاپن خطاب به خبرنگاران گفت: دستور دادم هر اقدام ممکن در مورد این موضوع از جمله اعمال تحریمهای جدید مورد بررسی قرار بگیرد و در عین حال با دیگر کشورها همکاری کنیم.
* سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه در یک کنفرانس خبری در آفریقای جنوبی گفت: آزمایش اتمی کره شمالی نشان می دهد که رهبری این کشور بار دیگر قوانین بین المللی را زیر پا گذاشته و به قطعنامه های شورای امنیت سازمان ملل بی اعتنایی کرده است. بنابراین پیونگ یانگ مستحق محکومیت ها و یک واکنش صریح و واضح است.
مشرق به زودی گزارشی تحلیلی درباره آزمایش اخیر هستهای کره شمالی منتشر خواهد کرد
منابع و مآخذ:
http://www.reuters.com/article/2013/02/13/us-korea-north-sanctions-idUSBRE91C0C920130213
http://fa.wikipedia.org/wiki/%DA%A9%D8%B1%D9%87_%D8%B4%D9%85%D8%A7%D9%84%DB%8C
http://www.yjc.ir/fa/news/4268092/%D9%86%DA%AF%D8%A7%D9%87%DB%8C-%D8%A8%D9%87-%D8%A8%D8%B1%D9%86%D8%A7%D9%85%D9%87-%D9%87%D8%B3%D8%AA%D9%87%E2%80%8C%D8%A7%DB%8C-%D9%88-%D9%85%D9%88%D8%B4%DA%A9%DB%8C-%DA%A9%D8%B1%D9%87-%D8%B4%D9%85%D8%A7%D9%84%DB%8C
http://www.youtube.com/watch?v=2mgE8Ea65Bs
http://www.farheekhtegan.ir/content/view/60473/42
http://www.youtube.com/watch?v=kz5Kxu7ku2I
http://www.youtube.com/watch?v=-_MO1yp3doA