کد خبر 203080
تاریخ انتشار: ۵ فروردین ۱۳۹۲ - ۱۲:۰۲

شهرستانی که قدیمی ترین میل ایران، میل تنگ اژدها مربوط به دوران ساسانی در آن واقع شده است.

به گزترش ویزه نامه نوروزی مشرق، منطقه‌ای که ممسنی در آن ایجاد شده‌است، اولین بار به خاطر وجود مراتع غنی مورد توجه اقوامی که دارای معیشتی مبتنی بر دامداری بوده‌اند، قرار گرفت. به همین خاطر، اولین اقوام ساکن در این شهر قوم شول (جزو اقوام لر) بوده‌اند.

در دوره معاصر و با کشف منابع نفتی در حوزه ممسنی، این شهر مورد توجه مجدد قرار گرفت. بافته‌های داری مهم‌ترین صنایع دستی شهرستان ممسنی را تشکیل می‌دهند. قالی‌بافی با طرح‌های ترکی و لری در این منطقه رواج دارد و بیش تر توسط زنان و دختران تهیه و تولید می‌شوند.

گلیم بافی‌ و جاجیم‌بافی نیز از دیگر صنایع مهم اهالی ممسنی است که در شهرها و روستاهای اطراف منطقه رایج است. جاذبه‌های متعدد طبیعی به همراه بناهای کهن تاریخی، مهم‌ترین مکان‌های دیدنی شهرستان ممسنی را تشکیل می‌دهند. رودخانه‌ها و کوه‌های متعدد به همراه گردشگاه‌های زیبا، از جمله جاذبه‌های طبیعی شهرستان ممسنی به شمار می‌آیند.

گردشگاه دیمه میل باغستان بسیار زیبا و دل‌انگیزی است که اطراف آن پر از گل‌ها و گیاهان معطر و چشمه‌های پرآب است. قلعه سفید قلعه معروفی که قدمت آن به پیش از عهد ایلامی‌ها می‌رسد، قلعه شاه جهان احمد که به احتمال قوی به دوران هخامنشی یا اشکانی تعلق دارد و دیمه میل یا میل اژدها که قدمت تاریخی آن به دوره سلوکیان یا پارتیان می‌رسد، برخی از مکان‌های دیدنی این شهرستان را تشکیل می‌دهند.

گردشگری

شهرستان ممسنی دارای مناطق گردشگری و تاریخی فراوانی از جمله: منطقه زیبا و خوش آب و هوای بوان، امامزاده شیرمرد، آبشار تنگسا، چشمه دیمه میل دخمه دائو دختر، برج میل اژدها، رودخانه سراب سیاه و... است.

کتیبه‌ها و ته ستون‌های فراوانی در ممسنی وجود دارد. همچنین این شهرستان دارای قدیمی‌ترین میل ایران است که مربوط به دوران ساسانی است و میل تنگ اژدها نام دارد. در ضمن نقش سراب بهرام این شهرستان که از شاهکارهای شاپور اول است نیز جزء آثار باستانی به ثبت رسیده ‌است.

نقش باستانی کورونگون(نام قدیم روستایی به نام سه تلان ) در منطقه منگودرز رستم که قدیمی‌ترین نقش برجسته نیم رخ باستانی ایران مربوط به دوره عیلامیها می‌باشد نیز از آثار تاریخی این شهرستان باستانی است.

جاذبه‌های طبیعی

تفرجگاه بوان: تنگ بوان یا بهشت گمشده در حدود ۲۰ کیلومتری از شهر نورآباد دارای چشمه‌ها و آبشارهای فراوان و دیدنی زیادی است بزرگترین آبشار بوان که "آبشار پولکی" نام دارد و پنجمین آبشار بزرگ ایران است در آنجا قرار دارد.

روستای هرایرز : این روستا در منطقه‌ای کوهستانی واقع شده‌است و موقعیتی کوهپایه‌ای دارد. در شرق و غرب اَن دو دروازه وجود داشته، که به همراه بافت بسیار قدیمی روستا، در اثر وقوع زلزله‌های متعدد و عدم محافظت، تنها خرابه‌ای از اَن باقی مانده‌ است. این روستا دارای یک قبرستان بسیار قدیمی است که در آن سنگ قبرهایی مربوط به قرن اول و دوم هجری دیده می‌شود.
  
آبشار تنگسا: به فاصله ۱۶ کیلومتری شمال شرقی نورآباد
تفرجگاه دیمه میل: به فاصله ۷ کیلو متری جنوب غربی نورآباد
تفرجگاه سراب بهرام: به فاصله ۶ کیلومتری شرق نورآباد
تفرجگاه تنگه گجستان: به فاصله ۶۰ کیلومتری شمال غربی نورآباد
تفرجگاه برم شور ماهور: به فاصله ۸۰ کیلومتری نورآباد

مکان‌های دیدنی و تاریخی

بنای تاریخی لیدوما، در روستای جنجان که از دوره هخامنشیان بر جای مانده و از مهمترین آثار تاریخی این شهرستان به حساب می‌آید گردشگاه دیمه میل باغستان بسیار زیبا و دل‌انگیزی است که اطراف آن پر از گل‌ها و گیاهان معطر و چشمه‌های پرآب است.

 قلعه سفید قلعه معروفی که قدمت آن به پیش از عهد ایلامی‌ها می‌رسد، قلعه شاه جهان احمد که به احتمال قوی به دوران هخامنشی یا اشکانی تعلق دارد و دیمه میل یا میل اژدها که قدمت تاریخی آن به دوره سلوکیان یا پارتیان می‌رسد، برخی از مکان‌های دیدنی این شهرستان را تشکیل می‌دهند.

مکان‌های دیدنی و تاریخی این شهرستان عبارتند از: امامزاده در آهنین، امامزاده شاه زاده علاءالدین، بنای عمارت، بنای کل لوله، شهر قدیمی چشمه سردو، قلعه سفید، قلعه شاه جهان احمد، قلعه چرو، قلعه ککا، دیمه میل (میل آزاد یا میل اژدها)، کتیبه‌های کورنگون (کرنگون)، نقش بهرام و پل فهلیان.

صنایع

در نورآباد صنایع دستی زیبا وجذابی از جمله قالی بافی " گلیم بافی وگبه بافی وجود دارد. در این میان فرش دستی قشقایی نورآباد زبانزد خاص وعام است.

شهرستان مَمَسَنی (نامهای دیگر: شهرستان نورآباد ممسنی و نیز شهرستان نورآباد فارس) یکی از شهرستانهای استان فارس در ایران است. مرکز این شهرستان، شهر نورآباد است.

این شهر در غرب شیراز قرار گرفته و آب و هوای آن در شمال نسبتاً سرد و در جنوب گرم است.

منبع: باشگاه خبرنگاران