به گزارش خبرنگار سرويس جامعه مشرق، بررسي هاي انجام شده طي سال هاي اخير نشان مي دهد که مصرف سيگار ميان دختران دانشجو در سال اول 7/2 درصد است که تا سال آخر دانشگاه به 8/7 درصد مي رسد اين يعني رشد سه درصدي.
علاوه بر اين با نگاهي اجمالي به اطراف نيز متوجه اين حقيقت تلخ مي شويم که در حال حاضر سيگار خريدن، کشيدن و تعارف آن به ديگري به مراتب بيشتر از گذشته شده است به نحوي که امروز نگراني هاي زيادي درباره ميزان استعمال دخانيات در جامعه ايجاد شده به ويژه که قبح اين رفتار ميان زنان و نوجوانان نيز در حال از بين رفتن است.
کيوسک هاي مطبوعاتي از جمله مکان هايي هستند که به زعم خودشان مشتريان سيگاري بيشتري را نسبت به سوپر مارکت ها دارند تا جايي که بيشترين درآمد اين مراکز فرهنگي مربوط به فروش سيگار مي شود.
مريم مشتري يکي از اين کيوسک هاي عرضه اقلام فرهنگي است که پس از خريد يک پاکت سيگار به سمت پارک نزديک منزلشان در حال حرکت است؛ با نزديک شدن به وي متوجه شدم همه لباس هايش بوي دود مي دهد سعي کردم به نحوي سر صحبت را با او باز کنم و او با تعارف سيگار به من همکلامي مرا پذيرفت.
وقتي از مريم پرسيدم چرا سيگار ميکشي با لبخندي تلخ آرامش،لاغري و زيبايي را بخشي از دلايل اين موضوع عنوان کرد.
وي که بيشتر از 18 سال نداشت ادامه داد: "من ديگه بزرگ شدم؛ بد و خوب رو هم تشخيص مي دم و نيازي به ارشاد ندارم اين همه پسر سيگاري بريد اونا رو راهنمايي کنيد".
مريم با سرعت بيشتري به سيگاري که همچون کوه آتشفشان گرما و دود از خود متساعد مي کرد پکي زد و گفت: "اگر سيگار بده،استفاده اون توسط من و امثال من بده، چرا همه جا و به راحتي به فروش ميرسه خودت که ديدي از کيوسک روزنامه خريدم قاچاق نکردم که"
اين موضوع عاملي شد تا خبرنگار اجتماعي مشرق با رفتن با حضور در چند کيوسک و سوبر مارکت به کنکاش اين موضوع بپردازد که متاسفانه بيشتر فروشندگان در کيوسک هاي مطبوعاتي با رفتاري خشم آلود از پاسخ به سئوالات طفره رفتن ولي در کل به اعتقاد بسياري از اين فروشنده ها موضوع سيگار کشيدن خانم ها در چند سال اخير به يک مساله عادي تبديل شده به نحوي که در حال حاضر بخش اعظمي از سيگاري هاي جامعه را زنان تشکيل مي دهند.
"بهمن" فروشنده يکي از سوپرمارکت هاي غرب تهران است که به راحتي درباره اين معضل اجتماعي که به شدت سلامت جامعه را تحت شعاع قرار داده است صحبت مي کند.
وي ضمن تأييد افزايش مشتريان زن سيگاري تاکيد مي کند: طي چند سال اخير علاوه بر اينکه سن مراجعه کنندگان براي خريد سيگار کم شده، زنان زيادي نيز براي خريد و استعمال دخانيات هر روز به مغازه ما مراجعه مي کنند.
اين فروشنده ادامه داد: مشکل امروز ما سيگاري شدن زنان نيست بلکه کاهش سن و رشد چند برابري استفاده از دخانيات است که بايد مورد توجه خانواده ها و مسئولان قرار گيرد.
بهمن افزود: البته به دلايل اخلاقي شخصا به افراد زير 15 سال سيگار نمي فروشم اما هميشه هم نمي توان مشتري را دست خالي راهي کرد.
بنا بر مشاهدات و مطالعات صورت گرفته در مناطق شمالي شهر اين آمار تاسف انگيزتر مي شود به عنوان مثال در خيابان ميرداماد از هر 5 خريدار مواد دخاني دو نفرشان مربوط به زنان گروه هاي سني مختلف مي شود موضوعي که کارشناسان حوزه خانواده هشدارهاي زيادي درباره آن داده اند که"مريم رفعت جاه" دکتراي جامعه شناسي از جمله اين افراد است.
رفعت جاه ضمن اظهار تاسف از شرايط ايجاد شده در جامعه به خبرنگار مشرق گفت: سيگار کشيدن به واسطه ضررهايي که به بدن مي رساند براي زنان و مردان يکسان است اما موضوع قابل توجه اين است که اين اقدام از سوي زنان ـ که در فرهنگ ايراني از قداست زيادي برخوردارند ـ بسيار ناپسند است.
وي اعتراض به قيد و بندهاي موجود، تظاهر به مدرن بودن و لذت جويي را از مهمترين دلايل دختران براي کشدن سيگار و اعتياد به دخانيات عنوان کرد.
اين دکتراي جامعه شناسي در ادامه تصريح کرد: متأسفانه موضوعي که امروز مورد غفلت قرار گرفته و نيازمند فعاليت همه جانبه اي است اين است که در حال حاضر شرکت هاي دخاني خارجي اقدام به تبليغ اين موضوع کرده اند که استعمال سيگار موجب کم شدن اشتها و در نهايت برخورداري زنان از اندام متناسب مي شود.
عليرغم اينکه آمار، وضعيت موجود را هشدار دهنده و خطرناک مي دانند اما مسنولان نه تنها هيج اقدام بيشگيرانه اي را در اين زمينه انجام نداده اند بلکه شاهد اين مطلب نيز هستيم که واردات سيگار به طور مداوم ادامه دارد و از سوي ديگر نيز اين رفتار در سريال ها و فيلم هاي سينمايي نشان داده مي شود.
حذف تصاوير هشدار دهنده از روي پاکت هاي سيگار، عدم توجه به اعلام ممنوعيت کشيدن سيگار در مراکز عمومي، استعمال سهل و آسان سيگار در مراکز آموزشي و تفريحي و دسترسي آسان به سيگار از جمله موضوعاتي است که متأسفانه با بي توجهي مسئولان ذي ربط مواجه است.
سازمان بهداشت جهاني نيز در سال جاري " جنسيت و دخانيات با تاکيد بيشتر بر حفاظت از زنان در مقابل استعمال دخانيات" را شعار امسال خود در روز جهاني بدون دخانيات انتخاب کرد اما آمارها مبين اين نکته هستند که اين شعارها و برنامه ها تنها در حد حرف است و لا اقل در کشور ما برنامه مدوني براي کنترل اين پديده تدوين نشده است.
گفتني است؛ آمار مرکز تحقيقات بيشکيري و کنترل دخانيات دانشگاه شهيد بهشتي در سال 69 ، از سيگار کشيدن 4/3 درصد از خانم هاي ايراني خبر داد لذا به نظر مي رسد کاهش سن مصرف دخانيات و استقبال زنان از اين ماده دخاني، مراکز ذي صلاح در اين حوزه را موظف مي کند ضمن بررسي شرايط کنوني به فکر اتخاذ راهکاري براي کنترل اين شرايط بحراني باشند.
قابل تاکيد است، سيگار براي زنان خطرات بيشتري دارد تا در مردان و اين در حالي است که ترک سيگار براي زنان سخت تر است. 30 درصد از مردان، سيگار کشيدن را ترک مي کنند در حاليکه 17 درصد از زنان سيگاري، مي توانند آن را ترک مي کنند.به طور متوسط مردان سيگاري 2/13 سال و زنان سيگاري 5/14 سال از طول زندگي خود را با کشيدن سيگار کوتاه ميکنند.