به گزارش سرويس فناوري اطلاعات مشرق، دنيس کارلواتو طي سالهاي متمادي، ميليونها کليک موس و کار با صفحه کليد کاربران ناشناس کامپيوتر از سراسر جهان را مورد مطالعه قرار داده است. هدف وي بهينه سازي نرم افزار آفيس مايکروسافت است بطوري که اين نرمافزار هماهنگي بيشتري با نيازهاي کاربران داشته باشد.
يک ماه قبل از اينکه شرکت مايکروسافت، آخرين نسخه برنامههاي نرمافزار خود جهت افزايش بهرهوري يعني آفيس 2010 را منتشر کند، 9 ميليون نفر نسخه بتاي اين نرمافزار را براي آزمايش و ارائه بازخورد دانلود کردند. بعنوان بخشي از برنامه، شرکت مايکروسافت 2 ميليون نظر از آزمايشکنندگان نسخه بتا را جمعآوري کرد. بعلاوه 600 نفر در آزمايشگاه پژوهشي مجازي شرکت مايکروسافت شرکت کردند که در آنجا کارلواتو و همکارانش ميتوانستند چگونگي استفاده از ويژگيهاي جديد تعبيه شده برنامهها را توسط کاربران مشاهده کنند.
به تعبيري اين يک پروژه عظيم و کنترلشده منابع عمومي به شمار ميرفت. کارلواتو که به مدت 10 سال به عنوان مهندس در شرکت مايکروسافت مشغول به کار بودهاست ميگويد: " اين، کاري است که شما بايد براي فراهم آوردن بيشترين ميزان مخاطب تا حد ممکن انجام دهيد.
وي افزود: "ما حداکثر تلاشمان را انجام دادهايم تا از کاربردي بودن امکانات جديدي که در محصولاتمان قرار دادهايم اطمينان حاصل کنيم؛ اين که آنها همان چيزهايي باشد که مردم خواهان آن هستند."
اگرچه برخي از آگاهان عرصه فناوري، فروپاشي شرکت مايکروسافت پس از سقوط در پي رقابتهاي مربوط به گوشيهاي هوشمند و قرارگرفتن اپل در موقعيتي برتر از مايکروسافت در بازار سهام را پيش بيني کردند، با اينحال خيليها گزارشهاي مربوط به از بين رفتن گريزناپذير غول نرم افزاري را اغراق آميز دانستند.
به طور کلي مايکروسافت بشدت سودآور باقي خواهد ماند و نرمافزار آفيس همواره بعنوان پرمنفعتترين تجارت مايکروسافت بشمار خواهد رفت که در هر فصل ميليارها دلار فروش داشته و حتي در برخي از مواقع فروش آن از ويندوز نيز بالاتر بودهاست.
بنا به گفته فارستر ريسرچ، با اينکه گوگل برنامههاي نرمافزاري جهت افزايش بهرهوري خود تحت عنوان Google Docs را بطور رايگان عرضه داشته ولي هنوز مايکروسافت درآمد بيشتري دارد: 67 درصد کاربران آنلاين به طور منظم از آفيس استفاده ميکنند درحالي که تنها 4 درصد از آنها از Google Docs استفاده ميکنند.
جي پي گوندر، تحليلگر فارستر ميگويد:" از برخي جهات نرمافزار آفيس نسبت به Google Docs برتري چنداني ندارد و هنوز رقابتي هم بين اين دو شکل نگرفته است". وي ادامه مي دهد: " از لحاظ ميزان استفاده و نفوذ Google Docs با شکست مواجه گرديده و حتي چيزي بيش از آن"
با اين حال باقي ماندن در صدر جدول براي نرمافزارهاي بهينه ساز چندان آسان نيست. شرکت مايکروسافت براي حفظ اعتماد ميليونها نفر، در مقياس وسيعي براي تشخيص خواستهها و نيازهاي کاربران دست به آزمايش زد.
مايکروسافت در نسخه بتاي نرمافزار آفيس 2010 جهت بهينه سازي اين نرمافزار، ويژگي که فرستادن صورتک خندان نام داشت و يک پنجره براي ثبت نظر کاربران و پيشنهادات کار گذاشته بود. از 2 ميليون نظر ارسال شده، 81 هزار عدد از آنها نشاني پست الکترونيک فرستنده را نيز در برداشت که اين امر به مهندسيني که در رابطه با بهينه سازي آفيس کار ميکردند اين امکان را مي داد که با کاربران در ارتباط باشند.
شرکت مايکروسافت يک مرکز اطلاعات جهت تحليل ايجاد کرده و الگوريتمهاي خاصي را براي ردهبندي و قراردادن نظرات در دستههاي مشخص ايجاد نمود که همچنين اين الگوريتمها قادر بودند تا نظرات يکسونگر و مهملات بدرد نخور را نيز حذف کنند. پس از اين مرحله، محققان به منظور تشخيص و ايجاد اضافات لازم در آفيس هر نظري را تک به تک مورد مطالعه قرار ميدادند.
بنا به گفته پي جِي هوف يکي از معاونين مدير برنامه آفيس، مهمترين امکان جديدي که براساس بازخورد نظرات کاربران ايجاد شد مربوط به ابزار پخش آنلاين براي کاربران است، تا اجراهاي پاورپوينت 2010 تنها با فرستادن يک آدرس اينترنتي به سادگي برايشان امکان پذير باشد. هوف گفت: " بسياري از تصميمگيريهاي ما براساس آن چيزي بوده که کاربران از ما انتظار داشتهاند، نه آنچه که ديگران تا کنون انجام دادهاند. ما تحقيقي بر روي کاربران انجام داديم و اين پژوهش ما را به جايگاه فعلي رساند".
همچنين شرکت مايکروسافت برخي از کاربران را جهت کار در آزمايشگاه مجازي خود دعوت نمود. در آنجا از کاربران خواسته ميشد تا عمل خاصي مانند تغيير پيکربندي قسمتي از يک متن را در محيط Word انجام دهند يا پسزمينه نمايش پاورپوينت را عوض کنند. پس از انجام هر عمل و هر کار توسط کاربران، کارلواتو و همکارانش با بررسي پيشينه عملکرد کاربران ، کارکرد آنها را تحليل مي کردند.
کارلواتو مي گويد که آزمايشگاه تحقيقات مجازي بخصوص وقتي که کاربران براي انجام يک عمل خاص با مشکل مواجه مي شوند، بسيار مفيد است چرا که محققين ميتوانند درمورد اينکه چرا کاربران گيج مي شوند و يا کار آنها بسيار طول ميکشد، آزمايش انجام داده و جهت حل مسئله اقدام نمايند. و اين چيزي است که محققان آن را "نياز لحاظ نشده" مي نامند.
با پشت سر گذاشتن آزمايش مجازي، مهندسين شرکت مايکروسافت جهت ايجاد مجموعه برنامههاي آفيس تحت وب که اواسط ژوئن ارائه گرديد، به سراغ کار برروي تکتک افراد در دانشگاه واشنگتن رفتند، يک گروه 26 نفره از دانشجويان نسخه اوليه برنامههاي تحتوب آفيس را مورد استفاده قرار دادند و مهندسين هر دو هفته يک بار براي مباحثه در مورد ويژگيها و امکاناتي که آنها مايل بودند يا دوست نداشتند در برنامه هاي تحتوب قرار بگيرد، با آنها ديدار ميکردند.
لسلي اسکات مدير تحقيقات استفاده از تجربيات کاربران در شرکت مايکروسافت که مديريت اين آزمايش را برعهده داشت، عقيده دارد که تحقيق در حوزه انساني، همواره بازخورد آني را ايجاب مي کرد چرا که اين اولين نسخه از آفيس بود که تحت وب ارائه ميگرديد. وي افزود هنگامي که تيم ما آن را طراحي ميکرد، راجع به آن، اطلاعات جمع آوري مينمود. اين طرح مانند يک پازل بود که قطعات آن در انتها که همه اطلاعات به دست آمد کنار هم قرارگرفت. او گفت: "من فرصت يافتم تا به بيرون بروم و ببينم که برنامه هاي تحتوب واقعا چگونه در مواجهه با افراد حقيقي جواب ميدهند."
اولين گزارشها از جمله گزارش وايرد در مورد نرمافزار آفيس تحتوب با درنظر گرفتن برخي از ويژگيهاي مهم و عناصري که حذف شدهاند، درخشان نيست. ولي مايکروسافت تاکيد دارد که اين اولين نمونه از محصول است و همچنان به جمعآوري نظرات جهت بهينه سازي خدمات ادامه خواهد داد.
هوف گفت: "با عرضه نرمافزاري به گستردگي آفيس، شما نمي توانيد همه کارها را طي يک مرحله انجام دهيد" وي ادامهداد که نقايص نامشخص، قسمتي از نقشه راه مهندسين ماست. خوشبختانه براي مايکروسافت 360 ميليون کاربر فعال با دسترسي به نرم افزار تحتوب آفيس وجود دارد که بواسطه آنها ميتواند به راهحلهايي مبتني بر نظر عموم دست يابد.
کد خبر 2067
تاریخ انتشار: ۱۰ مرداد ۱۳۸۹ - ۱۰:۴۱
يک گروه 26 نفره از دانشجويان نسخه اوليه برنامههاي تحتوب آفيس را مورد استفاده قرار دادند و مهندسين هر دوهفته يک بار براي مباحثه در مورد ويژگيها و امکاناتي که آنها مايل بودند يا دوست نداشتند در برنامه هاي تحت وب قرار بگيرد، با آنها ديدار ميکردند.