کد خبر 23495
تاریخ انتشار: ۱۹ دی ۱۳۸۹ - ۱۵:۱۹

19 دي، سالروز پيروزي عمليات افتخار آفرين کربلاي پنج در منطقه عمومي شلمچه در سال 1365 است.

به گزارش گروه دفاع و امينت مشرق، اين عمليات که يکي از نقاط برجسته و درخشان دوران دفاع مقدس است به فاصله کمي پس از کربلاي چهار اجرا شد.

عمليات کربلاي چهار توفيق لازم را به دست نياورد ولي رزمندگان توانستند به فاصله خيلي کم يعني حدود 2 هفته نيروهاي خود را به محور شلمچه منتقل کنند و عمليات کربلاي پنج را در آن محور به دشمن تحميل کنند.

عمليات کربلاي پنج را بايد يکي از اعجازهاي نظامي جهان دانست زيرا 2 ويژگي بسيار مهم داشت.

نخست اينکه اين عمليات از پر تراکم ترين نبرد هاي زرهي جهان از منظر تعداد ادوات زرهي بود .

تاکتيک نظامي استفاده از نيروهاي زرهي انبوه که نخستين بار نظريه پردازهاي نظامي آلماني در جنگ جهاني دوم اجرا کردند شيوه اي کار آمد و موفق بود که سرلوحه کار ژنرالهاي بعثي در حمله به ايران و نيز در دفاع از خطوط دفاعي خود قرار گرفت.

فرمانده ناحيه مقاومت بسيج شهرستان آبادان مي گويد: خط دفاعي نيروهاي بعثي در عمليات کربلاي پنج پرتراکم ترين خط دفاعي زرهي جهان بود زيرا عراق در اين عمليات بيش از 5 هزار و 500 تانک و نفربر را براي مقابله با رزمندگان پرتوان کشورمان به کار برد که در تاريخ جنگهاي کلاسيک جهان بي سابقه بود.

سرهنگ سبحاني مي افزايد : تا پيش از اين ، بزرگترين نبرد زرهي جهان در جنگ جهاني دوم و در نبرد کورسک روسيه بود که در آن آلمان و روسيه هرکدام 2 هزار و500 تانک و نفربر را استفاده کردند که در مجموع 5 هزار تانک در اين نبرد استفاده شد اما نيروهاي بعثي به تنهايي در خطوط دفاعي در منطقه عملياتي کربلاي پنج لشکر از هشت لشکر و 17 تيـپ زرهـي و مکانيزه استفاده کردند .

وي ادامه مي دهد : اين درحالي است که توان زرهي ايران در اين عمليات در مقايسه با نيروهاي زرهي ارتش حزب بعث ، در حد بسيار ناچيزي بود و نيروهاي ايراني فقط از توان نيروهاي پياده استفاده مي کردند.

مدير مرکز فرهنگي دفاع مقدس خرمشهر هم مي گويد: دشمن با توجه به اهميت منطقه ، زمينهاي شرق بصره را مسلح به انواع موانع و استحکامات کرده بود و با رها کردن آب در منطقه ، انجام هرگونه عملياتي را غير ممکن ساخت و حاشيه امني براي خود به وجود آورد تا بتواند حرکت هر نيروي مهاجم را پيش از دستيابي به خط اول خود سرکوب کند.

سرهنگ عقيلي با تشريح خطوط دفاعي چند لايه دشمن مي افزايد : اولين خط دفاعي دشمن ، دژي بود که در يک طرف آن سنگرهاي بتوني براي استراحت نيرو و در طرف مقابل سنگرهاي ديده باني و تيربار با مهمات آماده و سنگرهاي تانک ساخته شده بود.

به گفته وي اين دژ، دشمن را از موقعيت ممتازي براي اشراف و تسلط کامل بر منطقه برخوردار مي کرد و پشت خط اول چند موضع هلالي شکل ، ساخته بود که قطر هر يک به 300 تا 400 متر و ارتفاع آن بـه پـنج تا 6 متر مي رسيد همچنين پشت مـواضع هلالي ، براي تردد و استقرار تانک ، جاده ساخته شد که تانک مي توانست با استقرار روي مواضع مشخص شده ،کل منطقه درگيري را زير پوشش گلوله مستقيم و تيربار قرار دهد.

سرهنگ عقيلي مي گويد : دومين خط دشمن به فاصله 100 متر از خط اول و به موازات آن ساخته شد که سيل بندي به عرض 205 متر و ارتفاع چهار متر و داراي موضع پياده ، کانال مواصلاتي و مواضع

تانک بود.

وي ادامه مي دهد : سومين خط دشمن ، خاکريزي بود به موازات خط دوم و داراي مواضع پياده و تانک که جلوي آن ، کانال متروکه اي به عرض چهار و عمق 2 متر ساخته شده بود.

چهارمين خط دشمن پشت نهر دوعيجي قرار داشت و شامل نهر، دژ و چندين موضع هلالي پي درپي که بر توانايي دشمن براي مقابله و دفاع مي افزود.

پنجمين رده دشمن پشت نهر جاسم واقع بود ضمن آن که در حد فاصل خط چهارم و پنجم ، قرارگاه هاي دشمن بويژه قرارگاه تاکتيکي سپاه سوم (مقر فرماندهي لشکر 11 ) ، داراي مواضع مستحکمي بود و پدافند مستقل داشت و پس از خط جاسم تا کانال زوجي ، مرکز توپخانه ، لجستيک و عقبه لشکر 11 قرار گرفته بود .

خط ششم و هفتم دشمن شامل کانال زوجي و مثلثي هاي غرب کانال زوجي بود.

همچنين در منطقه شلمچه ، دشمن زمين را به شکل پنج ضلعي درآورد،که از استحکامات بسيار پيچيده اي برخوردار بود که اين استحکامات را بايد پيچيده ترين خطوط دفاعي جهان دانست که حتي تصور شکست آن ناممکن مي نمود .

فرمانده بسيج دانش آموزي شهرستان آبادان مي گويد :دشمن با بکارگيري پيچيده ترين تجربيات نظامي ِ شرق و غرب و با استقرار خود در منطقه ، حداکثر توان را براي سدکردن پيشرويِ نيروهاي اسلام به کار گرفت و آن منطقه را به عنوان يکي از بزرگترين دژهاي تسخيرناپذير جهان ثبت کرد استحکاماتي که رژيم عراق در اين منطقه برپا کرده بود در نوع خود غيرقابل عبور تلقي مي شد و حکام بغداد تبليغات وسيعي را پس از ساخت اين تاسيسات به راه انداخته بودند.

سرهنگ چنعاني مي افزايد : تلويزيون عراق با نشان دادن حضور گسترده نيروهاي خود و مستشاران آمريکايي در منطقه ، قدرت خود را به رخ دنيا مي کشيد و مي خواست با غيرقابل نفوذ نشان دادن آن ، روحيه رزمندگان اسلام را تضعيف کند علاوه بر همه آن موانع ، دشمن بعثي اقدام به ايجاد خاکريزهاي مثلثي و هلالي شکل و همچنين ديوارهاي بتني کرد که با سيم هاي آرماتور ، اسکلت بندي و محکم شده بودند.

همه کارشناسان شرق و غرب ، خطوط دفاعي عراق را در منطقه عمومي شلمچه بي نقص و نفوذ ناپذير مي دانستند که اين امر خود اعجاز پيروزي رزمندگان ارتش اسلام در شکستن خطوط دفاعي دشمن را آشکار مي کند .

تقربيا همه رسانه هاي غربي ، مستقيم يا غيرمستقيم از پيروزيهاي ايران در منطقه نفوذ ناپذير شلمچه ، اظهار شگفتي کردند.

هفته نامه نيوزويک نيز ضمن تاکيد بر پيروزي ايران در عمليات کربلاي پنج ، بـه شرايط پيروزي ايران بر عراق اشاره و اعلام کرد : تهاجم ايراني ها در نزديکي بصره ، حداقل يک چيز را درباره جنگ ايران و عراق تغيير داد و آن اين مساله است که نخستين بار طي چند سال گذشته ، اين احتمال را که يک طرف حقيقتاً بر ديگري پيروز شود ، مطرح ساخته است.

سرهنگ فرخي نژاد جانشين فرمانده ناحيه مقاومت بسيج آبادان با بيان اين که يکي از بزرگترين موفقيتهاي عمليات کربلاي پنج ،انهدام زياد نيروهاي دشمن بود ، مي گويد : عبور از موانع نفوذناپذير دشمن در شرق بصره و حضور در حومه اين شهر به گونه اي اهميت يافت که متعاقب اين عمليات موقعيت سياسي و نظامي عراق تضعيف شد .

اين عمليات به کارشناسان نظامي نشان داد که با نيروي رزمي جديدي در صحنه نظامي جهان مواجه شده اند که کارکردهاي تاکتيکي آن با هيچ يک از معيارهاي جنگهاي کلاسيک قابل تحليل نيست.

اين نيروي نظامي جديد با تاکتيکهاي جديد و غيرقابل پيش بيني خود قادر است هر نوع خط دفاعي پيشرفته و نفوذ ناپذيري را در هم شکند و علم پيروزي را بر فراز آن به احتزار درآورد.

عمليات کربلاي پنج اوج خودنمايي نيروهاي پر توان ارتش اسلام به جهانيان بود. به گونه اي که حتي بزرگترين کارشناسان نظامي جهان که سخاوتمندانه نظريات و ديدگاههاي خود را در اختيار ارتش حزب بعث قرار مي دادند از ارايه راه حل براي مقابله ارتش حزب بعث با رزمندگان ايران درماندند.

در واقع بايد گفت فروپاشي تجمع بي سابقه تانکهاي عراقي و انبوهي از موانع غيرقابل تصور در عمليات کربلاي پنج ، سندي قطعي بر کسب بزرگترين افتخارات نظامي جهان توسط رزمندگان ايران است.

در عمليات کربلاي پنج بيش از 80 فروند هواپيما ، 700 دستگاه تانک و نفربر ، 250 قبضه توپ صحرايي و ضد هوايي ، هزار و 500 دستگاه خودرو ، 400 دستگاه انواع ادوات مهندسي و مقدار زيادي سلاح سبک و مهمات دشمن منهدم شد .

همچنين در اين عمليات 81 تيپ و گردان مستقل دشمن منهدم و 24 تيپ و گردان مستقل نيز آسيب کلي ديدند و تعداد حدود 30 هزار عراقي کشته و حدود 70 هزار نفر مجروح شدند.

در اين عمليات همچنين بيش از 230 تانک و نفر بر به غنيمت رزمندگان اسلام درآمد و 2 هزار و 650 نفر به اسارت درآمدند .

همچنين رزمندگان اسلام 12 کيلومتر به سمت بصره پيشروي کردند و 150 کيلومتر از اراضي شرق بصره را به تصرف خود درآوردند .