رئیس جمهور در پاسخ به این سوال که نظر شما درباره انتقادات به نتايج سفر به نيويورک چيست؟ گفت: يکي از مشخصات اين دولت اين است که انتقاد پذير است و هر کس با هر لحني انتقاد کند، البته ما دلمان مي خواهد لحن انتقاد کاملا مودبانه و اخلاقي باشد و اعتراض حتما در چارچوب قواعد بازي باشد، به هر حال دولت از اين به بعد قدم هاي بلندتري خواهد برداشت و اين قدم کوچک دولت خواهد بود.
وی افزود: برخي ممکن است مخالف باشند و يا اعتراض کنند. حق آنهاست که اعتراض کنند، اتفاقا من خودم به دو دستگاه مهم نظرسنجي گفتم که در کشور نظرسنجي دقيق کنند و نظر مردم را بگيرند تا ببينيم اين حرکت دولت که گامي به پيش گذاشته است، چقدر موافق و چقدر مخالف دارد، حتي اگر مخالفين راه اين دولت يک درصد باشند، آن يک درصد حق دارند حرف بزنند و نقد کنند. منتها همه يادمان باشد که در صحبت، نقد و انتقاد حتما منافع ملي را در نظر قرار دهيم.
روزنامه شرق امروز در یادداشتی در خصوص نظرسنجی برای رابطه با آمریکا نوشت: اخیرا رییسجمهور محترم به دو موسسه نظرسنجی دستور داد تا درباره رابطه ایران و آمریکا از مردم ایران نظرسنجی کنند. این دستور بهمعنای تمایل دولت برای شنیدن نظرات گروههای مختلف مردم است و میخواهد بداند مردم درباره یکی از مهمترین مسایل کشور و اقدامات دولت چگونه فکر میکنند، تا چه حد موافق یا مخالفند و میزان موافقت و مخالفت در میان گروههای مختلف اجتماعی چگونه است.
نظرسنجی همان صندوق رای است که در فاصله زمانی کوتاه و درباره موضوعات مختلف به میان مردم آورده میشود. اغراق نیست اگر بگوییم نظرسنجی، هیچ جایگزین دیگری ندارد. نظرسنجی اگر با رعایت موازین علمی و بهصورت بیطرفانه انجام شود، بازتابی دقیق از افکارعمومی و خواست عمومی مردم است. اکنون که دولت به این روش روی آورده است و میخواهد یکی از مهمترین مسایل پیشروی کشور را با اتکا به این روش علمی جلو ببرد، ضروری است به مقتضیات و پیششرطهای لازم آن توجه کند تا این تصمیم، اثربخش و کارآمد شود. تنها انجام نظرسنجی کافی نیست، آنچه نظرسنجی را به ابزاری دقیق در سیاستگذاری تبدیل میکند، استقلال، بیطرفی علمی و امکان گفتوگو درباره نتایج است.
وقتی مردم به پرسشنامههای نظرسنجی پاسخ میدهند، انتظار دارند از نتایج آن باخبر شوند. محرمانه کردن نتایج موجب تمایل به تفسیر افراطی نظرسنجی میشود. محرمانه کردن فقط میلِ شنیدن «سخنان مگو» را افزایش میدهد و راه را بر درست شنیدن نتایج نظرسنجی میبندد. مردم درباره مسایل مختلف داوری خود را دارند، اگر نظرسنجیها منتشر شوند و درباره نتایج آن گفتوگو شود، هم اعتمادشان بهنظرسنجی افزایش مییابد و هم زمینهای برای اتفاقنظرملی را فراهم میکند. انتشار نتایج نظرسنجیها میتواند به جریان گفتوگوی عمومی دامن بزند و از این طریق فهم ما را از دیگرانی که با ما متفاوتند و نظراتی مخالف دارند، افزایش دهد. در عین حال، اعضای جامعه و گروههای مختلف خود را در آینه نظرسنجیها میبینند و آگاه میشوند که دیگر گروهها و افراد نیز به اندازه آنان نسبت به سرنوشت جامعه حساسند. نتایج نظرسنجی، آینهای است در برابر جامعه تا خود را بنگرد و عیب و حسن خویش را ببیند. تصورات خود را معقول کند و واقعی بیندیشد.
صادق زیباکلام نیز در گفتگویی که با روزنامه آرمان روابط عمومی انجام داده معتقد است میشود تکلیف این قضیه را خیلی راحت حل کرد، از نظر او راهش انجام یک نظرسنجی فراگیر در مورد مذاکره با آمریکاست.