روزنامه اعتماد امروز طی گزارشی تحت عنوان "استراتژی تشکیل جبهه واحد اصلاحطلبان" نوشت: «اصليترين تاكتيك اين روزهاي اصلاحطلبان نوعي برنامهريزي براي انتخابات مجلس دهم باشد تا شايد باز هم بتوانند قواي مجريه و مقننه را با هم داشته باشند. انسجام اصلاحطلبان در انتخابات رياستجمهوري اخير تجربهيي بود كه از انتخاباتهاي 84 و 88 گرفته بودند.»
حسین مرعشی که از فعالانِ سیاسیِ اصلاحطلب و سخنگوی حزب کارگزاران سازندگی نیز محسوب میشود، تشکیل جبهه واحد توسط اصلاحطلبان را پیشنهاد میدهد و تاکید کرد: « احزاب سياسي اصلاحطلب ميتوانند كنارهگيري كرده و همه امور سياسي را به يك حزب فراگير اصلاحطلب بسپارند كه اين يك راهحل حداكثري است. از سوي ديگر اصلاحطلبان يك راهحل حداقلي هم دارند كه اين است يك جبهه واحد تشكيل داده و همه احزاب اصلاحطلب زيرنظر آن فعاليت كنند.»
* دورخيز اصلاحطلبان براي ماراتن انتخاباتي مجلس
ارائه پیشنهاد تشکیل جبهه واحد توسط اصلاح طلبان از سوی حسین مرعشی در حالی است که فتح سنگر به سنگر استراتژیهای اصلاحطلبان است که پس از انتخابات ریاست جمهوری از سوی انها دنبال می شود، ولی اصولگرایان هنوز به بازسازی نیروها و آسیب شناسی ضعفهای خود پس از انتخابات ریاست جمهوری نپرداخته اند.
حمیدرضا جلایی پور عضو شورای مرکزی جبهه مشارکت نیز با تاکید بر انسجام درونی اصلاحطلبان برای فتح بهارستان در انتخابات دو سال آینده مجلس، تاکید کرده است: «اصلاحطلبان بايد به حفظ و افزايش انسجامشان بپردازند.» وی در ادامه با بیان اینکه جلسات شوراي مشورتي اصلاحطلبان هر دو هفته يكبار تشكيل ميشود، عنوان کرده است: «شوراي مشورتي اصلاحطلبان يكي از اقدامات مهم اصلاحطلبان طي سالهاي گذشته بود كه روي افكار عمومي هم تاثيرگذار بود. تشكيل حزب فراگير اصلاحطلبان در كشور زياد توصيه دقيقي نيست چرا كه در شرايط مردمسالارانه فعلي ما نيازمند يك نظام رقابتي حزبي هستيم.»
پیش از این نیز، مسعود سلطانیفر عضو اصلاحطلب شورای اسلامي شهر که نتوانست از نمایندگان مجلس شورای اسلامی برای تصدی وزارت ورزش و جوانان رأی اعتماد کسب کند، با اشاره به برنامه اصلاحطلبان برای انتخابات مجلس عنوان کرده است: «اصلاحطلبان در منزل نمینشینند و خود را برای هر صحنه سیاسی آماده کرده و برنامهریزی میکنند.» وی در ادامه عنوان کرده بود: «اصلاحطلبان قطعاً برای انتخابات آینده مجلس در حال برگزاری جلسه، بحث و گفتوگو و برنامهریزی هستند تا خاکریزهای از دسترفته را یکی پس از دیگری به دست آورند.»
* انتخابات 94 بدون حضور جریان اعتدالگرا
در همین حال تحلیلگران اصلاحطلب نیز معتقدند در جریان انتخابات دهم مجلس جریانی به نام «اعتدالگرا و حامیان دولت» وجود نخواهد داشت و رقابت تنها میان اصولگرایان و اصلاحطلبان خواهدبود.
در همین رابطه صادق زیباکلام میگوید: «روحانی، هاشمی، خاتمی و سید حسن خمینی و سایر تصمیمگیرندگان موافق نیستند که دولت در انتخابات مجلس از خود حزب و تشکل داشته باشد، چون هرقدر هم یک دولت در چارچوب قوانین و موازین عمل کند و از جایگاه دولتی سوءاستفاده نکند به هر حال به سوءاستفاده از امکانات دولتی برای پیشبرد حزب یا تشکل خود متهم خواهد شد.» وی در ادامه با بیان اینکه اصلاحطلبان باید برنامهریزی جدی برای در دست گرفتن مجلس دهم داشته باشند، می گوید: «اگر جبهه متحد اصلاحطلبان بتواند بالنسبه در انتخابات اسفند 94 موفق باشد، مطمئن باشید رئیس مجلس آینده آقای محمدرضا عارف خواهد بود.»
* راهبردهای سیاسی اصلاحطلبان تا سال 94
انتخابات ریاست جمهوری 92 و شکست اصولگرایان در حقیقت تنفسی بود به پیکر نیمه جان اصلاحطلبان که بعداز فتنه سال 88 به اغما رفته بودند، اما اکنون با گذشت چندماه از انتخابات ریاست جمهوری اصلاح طلبان خود را برای انتخابات بعدی که به مراتب برای آنان از انتخبات ۹۲ مهم تر است آماده میکنند.
در انتخابات ۹۲ اصلاح طلبان پیروز نشدند اما فضا برای آنان باز شد آنها برنامههای جدیدی برای خارج شدن از این وضعیت نیمه جان بکار گرفته اند.
1- تشکیل کمیتههای انتخاباتی برای فتح مجلس شورای اسلامی و مجلس خبرگان رهبری
2- احیای جنبش دانشجویی
3-احیای جنبش مدنی و فعالنمودن N.G.O.ها
4- تشکیل جبهه متحد رسانهای
5- تولید فشار و مطالبه برای رفع حصر از موسوی و کروبی و آزادی زندانیان فتنه 88
اینها پنج اولویت راهبردی اصلاحطلبان هستند که برای فعالیتهای سیاسی خود تا سال 94 و انتخابات مجلس شورای اسلامی به تصویب رساندهاند و قرار است فعالیت های سیاسی خود را حول این 5 محور اصلی قرار بدهند.
* تکاپوی اصلاحطلبان برای ماندن در قدرت
تمام امارهها و خبرها از تصمیم جدی اصلاحطلبان برای فتح کرسی های سبز بهارستان خبر میدهد؛ اصلاحطلبان از اکنون در پی برنامهریزی و سرمایهگذاری برای انتخابات 94 هستند، اما از طرفی دیگر اصولگرایان که پس از انتخابات رياست جمهوري يازدهم نتوانستهاند حول يک محور به انسجام دست يابند، برنامه مدون و آشکاري براي دستيابي به مجلس دهم از موضع قدرت ارائه نکردهاند.
اصلاح طلبان هر چند با تمام قوا برای انتخابات ریاست جمهوری نیامدند اما توانستند از اشتباهات تاکتیکی اصولگرایان و رونق گرفتن فضای انتقادی نسبت به احمدی نژاد بیشترین بهره را برده و نتیجه را به نفع خود تغییر دهند. هر چند احمدی نژاد تلاش بسیاری کرد تا خود را از اردوگاه اصول گرایان جدا کند اما با این حال حمایت بخشی از اصولگرایان از وی سبب شد وی در جامعه به عنوانی فردی اصولگرا شناخته شده و مدیریت او مساوی مدیریت اصول گرایان قلمداد و اشتباهاتش به پای اصولگرایان نوشته شود. همین موضوع سبب بدبینی به مدیریت جناح اصولگرا و در پی آن ناکامی اصولگرایان در انتخابات ریاست جمهوری شد.
* امید اصلاحطلبان به خواب زمستانی اصولگرایان
در مقابل تکاپوی اصلاح طلبان برای ماندن در قدرت و بسط آن اصولگرایان گویی در خوابی زمستانی فرو رفته اند! جبهه اصولگرایان به جای اینکه از حوادث اخیر تجربه کسب کرده و به دنبال یافتن نقاط ضعف و برطرف کردن آن باشد به «انفعال فعال» بسنده کرده و توجهی به فعالیت جناح مقابل ندارد. این در حالی است که اصولگرایان باید از تجربیات گذشته استفاده کرده و به فکر ترمیم چهره خود باشد.
انتظار میرود اصولگرایان که با عدم اتحاد خود در انتخابات ریاست جمهوری زمینهساز عدم موفقيت نامزدهاي اصولگرا شدند، در عملکرد گذشته خود تجدید نظر داشته باشند و زمینه را برای انسجامیافتن در انتخابات دهم مجلس شورای اسلامی آماده کنند. مادامی که اصولگراها از انتخابات اخیر عبرت نگیرند و علل عدم موفقيت خود را بررسی نکنند، نميتوانند امیدی به پیروزی در انتخابات آتی داشته باشند.