غرقی در پاسخ به اين پرسش خبرنگار مشرق که به عنوان يک ناظر و تحليلگر، روند مذاکرات هستهای ژنو را چگونه ارزیابی میکند، گفت: اگر بخواهیم واقعیتهای مذاکرات را موشکافی کنیم میبایست ابتدا تاریخچه این نشستها را بررسی کنیم زيرا مشکل غربیها در مذاکرات هیچگاه شخص رئیس جمهور و مسؤول مذاکرهکننده ایرانی نبوده است که تصور کنیم با تغییر رئیسجمهور و یا مسؤول مذاکرهکننده ایرانی رویکرد آنها در مذاکره با ایران تغيير خواهد کرد. مشکل غربی ها
دستیابی ایران به انرژی هستهای است که این فناوری میتواند باعث اقتدار و تقویت جمهوری اسلامی شود.
وي که تا کنون به بيش از 70 کشور دنيا سفر کرده است، با بيان اينکه در آینده یکی از عوامل تأثیرگذار در معادلات جهانی بحث انرژی است، تأکيد کرد: دسترسی کشورها به منابع ارزان انرژی باعث رشد اقتصادی میشود و هر کشوری که اقتصاد قویتری داشته باشد میتواند در جهان حرفهای بیشتری برای گفتن داشته باشد؛ کشورهایی مانند چین و هند کمتر از نظر نظامی عرض اندام می کنند ولی به دلیل رشد اقتصادی که دارند در جهان روی حرف آنها حساب میکنند.
اين تحليلگر مسائل بينالمللي ادامه داد: از دلایلی که غرب تلاش میکند مانع برنامه هستهای ایران شود و هزینه آن را برای ایران زیاد کند مسأله دستیابی ایران به منابع ارزان انرژی است که بهواسطه آن بتواند باعث تقویت اقتصاد خود شود.
وي افزود: خوشبختانه ما در حال حاضر در مذاکرات به جایی رسیدهایم که غنیسازی پنجدرصدي را به عنوان کف مطالباتمان مشخص کنیم و ایران و کشورهای غربی میبایست درباره بحثهای فراتر از غنیسازی پنجدرصدي مذاکره کنند.
غرقي تصريح کرد: به نظر میرسد که در مذاکرات پیشرو بحث غربیها این باشد که حق غنیسازی 20 درصد را از ایران بگیرند و حتی حق غنیسازی پنجدرصد را هم در شرایطی خواهند پذیرفت.
وي خاطرنشان کرد: آمریکاییها در مذاکرات به دنبال نامشروع جلوهدادن اقدامات ایران هستند و تلاش میکنند پیگیریها و اقدامات و رفتار غیرقانونی خود را مشروع جلوه دهند و اینگونه نشان دهند که ایران کوتاه نمیآید و ماجراجویی میکند؛ علت مذاکره ایران هم این است که با این تصویرسازیهای غرب مقابله کند و نشان دهد که به دنبال سلاح هستهای نیست و به دلیل اینکه بتواند مشروعیت بینالمللی را حفظ کند ناچار است که در مذاکرات شرکت کند.
غرقي در پاسخ به پرسشي درباره مشکلاتی که ما در مسیر دفاع از عملکرد خود در دنیا داریم، گفت: اغلب مشکلات ما در حوزه رسانهای است زيرا هنوز دولتمردان ما واقعیت رسانه را بهخوبی درک نکردهاند اگرچه بعضاً به زبان میآورند که رسانه نقش مؤثری دارد و باید رسانه را تقویت کرد ولی اقدامات عملی و گامهای اجرايي در این خصوص برنداشتند.
اين خبرنگار حوزه ديپلماسي و روابط بينالملل ادامه داد: عدم خروجی مناسب در رسانههای ما علل متفاوتی دارد که اولین گام، نزدیکترشدن دولتمردان با رسانههای است و در گام دیگر رسانههای ما باید خود را بهروز کنند و علاوه بر داخل کشور در عرصههای بینالمللی نیز مواضع جمهوری اسلامی را بیان کنند.
وي گفت: ایران طی 10 سال گذشته همواره تلاش کرده است تا با شفافسازی و اطلاعرسانی در خصوص برنامه هستهای خود نشان دهد که به دنبال برنامه صلحآمیز هستهای است ولی غربیها از این حسن نیت ایران سوءاستفاده کرده وبه جای کمک به ایران برای پیشبرد برنامه هستهای خود همواره مانعتراشی و تلاش کردهاند تا از رویکرد ایران علیه ایران استفاده کنند.
غرقي يادآور شد: ایران بهمنظور حلوفصل برنامه هستهای خود همیشه پیشقدم بوده است و تیم جدید هستهای میتواند با طرح بحث کردن و ارائه پیشنهادهای خود، مذاکرات را مدیریت کند.
وي در پاسخ به سؤالي در خصوص نقش رژيم صهيونيستي در تشديد اقدامات خصمانه غرب عليه جمهوري اسلامي ايران، گفت: درست در زمانی که کشورهای 1+5 و ایران همگی ابراز علاقه کردهاند که این مذاکرات به نتیجه برسد ما شاهد مانعی برای موفقیت این مذاکرات هستیم که ایران بارها از آن به عنوان رژیمی شرور در راه صلح جهانی نام برده است. در آستانه مذاکرات هستهای با ایران، نتانیاهو سفرهای دورهای را به راه انداخته است تا مانع از توافق میان کشورهای مذاکرهکننده با ایران شود.
کشورهای مذاکرهکننده با ایران اگر در حال حاضر، جو مثبت و نهایت تلاش ایران برای حل و فصل مسأله هستهای را جدی نگیرند و مواضع قبلی خود را در این خصوص تکرار کنند ممکن است ایران تمایلی به "ادامه تعامل حداکثري کنونی" خود در آینده نشان ندهد و در اين راستا رفتار متقابل غرب نسبت به رفتار صادقانه ایران، بهطور مداوم از سوي مسؤولان ايراني در حال رصد است.