به گزارش مشرق، عوض حیدرپور نماینده مردم شهرضا در مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با فارس با اشاره به مذاکرات ایران و 1+5 در ژنو، اظهار داشت: جمهوری اسلامی ایران با یک بسته پیشنهادی مشخص که در شورایعالی امنیت ملی به جمعبندی رسیده بود، در مذاکرات ژنو حضور یافت.
وی افزود: مذاکرات ژنو در یک فضای دوستانه و برای حل مسئله انجام شد و نه مذاکره برای مذاکره و محور اولیه در این دور از مذاکرات نیز تعیین زمانبندی دقیق برای حل و فصل موضوع هستهای جمهوری اسلامی ایران بود و تیم مذاکرهکننده موفق شد این تقویم زمانی را برای یکسال آینده مشخص کند تا در طول این یک سال به نتیجه جامع و کاملی برسد.
این عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی در ادامه یادآور شد: یکی از محورهای مورد بحث در مذاکرات ژنو، تحریمها بوده و به صورت جدی مطرح شده است لذا ابتدا باید تحریمهایی که به بهانه مسائل هستهای بر ملت ایران تحمیل شده، لغو شود.
به گفته وی، تحریمها علیه جمهوری اسلامی ایران سه دسته هستند، یکی قطعنامه 1929 شورای امنیت، دیگری تحریمهایی که کنگره آمریکا تصویب کرده و سومی تحریمهایی هستند که رئیسجمهور آمریکا امضاء و علیه جمهوری اسلامی عملیاتی کرده است.
وی ادامه داد: لغو تحریمهای مصوب کنگره آمریکا هم در مذاکرات ژنو مورد بحث و بررسی قرار گرفته و از آنان خواسته شده پرونده جمهوری اسلامی ایران از شورای امنیت به آژانس انرژی اتمی منتقل شود.
این نماینده مجلس خاطرنشان کرد: در ژنو بحث شده که آیا ایران میپذیرد بنا به دستور 1+5 برخی اقدامات را انجام دهد که باید بگوییم جمهوری اسلامی ایران بر اساس کنوانسیون NPT موظف است خارج از نیازمندیهای تحقیقاتی، پزشکی، کشاورزی و تولید انرژی فعالیت هستهای نداشته باشد، تمام اقدامات ایران در راستای نیازمندیهای صلحآمیز هستهای بوده است.
این عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس بر همین اساس متذکر شد: ما گفتهایم که آژانس انرژی اتمی مجاز است و میتواند نظارت کاملی بر فعالیتهای صلحآمیز هستهای ایران داشته باشد و در آنجا تأکید کردیم که فقط فعالیتهای هستهای جمهوری اسلامی ایران قابل نظارت و کنترل است اینکه بگویند میخواهند از پارچین بازدید کنند، در حالی که پارچین هیچ ربطی به انرژی اتمی ندارد، قابل قبول نیست، پارچین جزء صنایع دفاعی جمهوری اسلامی ایران است.
وی اضافه کرد: البته سایت فردو قابل بازرسی و نظارت است، اما به هیچ وجه ایران نمیتواند آن را تعطیل کند، فردو برای تهیه اورانیوم 20 درصد است که برای رآکتور تهران سوخت تهیه میکند، اما اگر آنان تضمین کنند که میتوانند سوخت رآکتور تهران را تأمین کنند، شاید ضرورتی نبینیم که غنیسازی 20 درصد داشته باشیم.
حیدرپور با بیان اینکه اینکه اگر 1+5 انتظار داشته باشند خارج از مقررات NPT از مراکز نظامی ما بازدید کنند، این شدنی نیست، به موضوع پروتکل الحاقی اشاره کرد و توضیح داد: پروتکل الحاقی یک کنوانسیون جدید است، فرآیند ادامه بررسی و تصویب پروتکل در داخل ایران به این صورت است که پس از انجام بررسیهای مختلف برای طی مراحل قانونی به مجلس شورای اسلامی ارائه میشود، پیوستن جمهوری اسلامی ایران به این پروتکل، نیازمند مصوبه مجلس است و ایران نیز تا قبل از تصویب مجلس، نمیتواند به آن بپیوندد.
عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس با تأکید بر اینکه سایت فردو قابل نظارت و بازرسی بوده اما تعطیل شدنی نیست، گفت که ابتداییترین اقدام غرب باید لغو تمام تحریمها باشد.