کد خبر 260743
تاریخ انتشار: ۱۳ آبان ۱۳۹۲ - ۰۸:۴۱

معاون اطلاع‌رسانی مرکز اسناد انقلاب اسلامی با رد نظر صادق زیبا کلام در مورد اینکه انقلاب اسلامی ذاتآ با آمریکا ستیزی ارتباطی ندارد،‌گفت: ندای مرگ بر آمریکا برای نخستین بار طنین انداز شده و هیچ ارتباطی به چپ ندارد.

گروه فرهنگی مشرق - حضرت آیت‌الله العظمی خامنه‌ای رهبر معظم انقلاب اسلامی صبح روز یکشنبه در آستانه روز ملی مبارزه با استکبار در دیدار پرشور هزاران نفر از دانشجویان و دانش آموزان، خاطرنشان کردند: در آن روز، جوانان ما نام سفارت امریکا را لانه جاسوسی گذاشتند و امروز بعد از گذشت بیش از سه دهه، سفارتخانه های امریکا در کشورهای اروپایی که شرکای امریکا هستند، لانه جاسوسی نامگذاری می شود که این موضوع نشان می دهد جوانان ما بیش از سی سال، از تقویم تاریخ دنیا جلوتر بودند.

به دلیل روز 13 آبان با جواد منصوری معاون اطلاع‌رسانی مرکز اسناد انقلاب اسلامی به گفت‌وگو نشستیم که در ذیل می‌آید.  

 

*شعار مرگ آمریکا نخستین بار  توسط چه گروهی و یا فردی داده شده است آیا تحقیقی صورت گرفته است؟ 

 

ـ بعید است تحقیقی در این زمینه صورت گرفته باشد. همه شعار‌های که در انقلاب توسط مردم داده شده است به صورت خودجوش و انقلابی داده شده است و کسی، فردی یا گروهی شعار‌ها را طراحی نکردند.

 

*بسیاری از گروههای چپ و برخی از اشخاص معتقدند که انقلاب اسلامی ذاتا با استکبار ستیزی ارتباط ندارد و گروههای چپ شعار مبارزه با لیبرالیسم را به انقلابیون القاء کردند؟

ـ آقای دکتر صادق زیباکلام چنین ادعای را مطرح می‌کند این درحالی است که اگر به آن زمان برگردید و پیشینه تاریخی جنبش چپ در جهان را بنگرید به این نتیجه می‌رسید حداکثر شعار احزاب چپ در همه دنیا این بود که آمریکا باید از کشور ما برود و در هیج کشور شعار مرگ بر آمریکا داده نشده است.  

 

* تسخیر سفارت آمریکا که به عنوان تسخیر لانه جاسوسی شهرت پیدا کرد؛ آنچنان اهمیت داشت که تحولات بعد از این رویداد تاثیر بسیار زیادی بر ایران و کشورهای دیگر داشت. آیا این سخن که بعد از تسخیرلانه جاسوسی تمام جهان علیه کشور ما موضع گرفتند درست است؟

ـ‌ این تحلیل به این دلیل واقعیت ندارد که بسیاری از دولت‌ها بعد از تسخیر سفارت آمریکا در دیدار با مسئولان ایرانی گفتند ما چون به آمریکا وابستگی داریم قادر نیستیم علیه آمریکا اقدامی انجام دهیم، ولی متاسفانه می‌دانیم که آمریکا چه اقداماتی علیه ما انجام می‌دهد. اما به دلیل نیازی که داریم قادر نیستیم حرکتی علیه آمریکا انجام دهیم.

* آیا می‌توان با استفاده از تجربه تسخیر سفارت لانه جاسوسی الگو سازی کرد و در برهه زمانی دیگر دست به چنین اقدامی زد مانند تسخیر سفارت انگلیس ؟

 

ـ اقدام سیاسی تابعی از شرایط زمانی و مکانی است و بنابراین نمی‌توانیم هر اقدامی را در هر زمانی تکرار کنیم مگر اینکه دقیقا شرایط سازگار با زمان و مکان پیشین باشد.

 مجموعه عواملی مانند ورود شاه به آمریکا، وجود اسناد و مدارکی مبنی بر مداخلات سیاسی آمریکا در جریان تجزیه ایران، همچنین اظهار نظرهای که مسئولان وقت صریحا علیه انقلاب اسلامی و مسئولان ایرانی ‌کردند و حمایت صریح از سران رژیم گذشته مبنی بر اینکه مجازات نشوند باعث شد تا دانشجویان با قصد اینکه ظرف 3 یا 4 روز تسخیر سفارت خانه آمریکار اقدامات خصمانه دولتمردان آمریکا متوقف شود دست به این اقدام زدند.تا به این وسیله حرف ملت ایران به گوش دنیا برسد و معنی سخنان بالا به این معنی است که در همه زمان و مکان این گونه نیست که با گرته برداری از این اقدام سفارت خانه دیگر کشور‌ها مثل انگلیس را تصرف کنیم. 

 

* حمایت مردمی از اقدام دانشجویان انقلابی موجب شد که تسخیر سفارت که دانشجویان قصد داشتند 3 یا 4 روز به پایان برسد به 444 روز کشیده شود؟ ‌آیا مشخص است چه گروه‌های قصد حمایت داشتند و چه گروه‌های مخالفت کردند؟

ـ فضای کشور ایران در بدو پیروزی انقلاب به شدت ضد آمریکایی بود. به خصوصی اقداماتی که دولت وقت آمریکا بر ضد نظام تازه تاسیس جمهوری اسلامی ایران انجام ‌داد شرایط را به گونه‌ای پیش برد که اکثریت مردم از حرکت دانشجویان استقبال کردند.

بنابراین مردم به صورت خود جوش از اقدام دانشجویان در تسخیر سفارت دانشجویان حمایت کردند بیشتر گروه‌ها براساس اعتقادات خود یا براساس تظاهر از اقدام دانشجویان حمایت ‌کردند و تعدادی از گروه‌ها مانند ملی‌گرا و جبهه ملی با تسخیر لانه جاسوسی مخالف بودند.


مخاطبان محترم گروه فرهنگی مشرق می توانند مقالات، اشعار، مطالب طنز، تصاویر و هر آن چیزی که در قالب فرهنگ و هنر جای می گیرد را به آدرس culture@mashreghnews.ir ارسال کنند تا در سریع ترین زمان ممکن به نام خودشان و به عنوان یکی از مطالب ویژه مشرق منتشر شود.