وزیر امور خارجه کشورمان نتیجه مذاکرات ایران و ۱+۵ را رفع تحریم‌ها خواند و گفت: راه حل نهایی رفع همه تحریم‌هاست.

به گزارش مشرق، محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان امروز (سه‌شنبه) پس از دیدار و گفت‌وگو با همتای سوئدی خود در نشست خبری مشترک با خبرنگاران به تشکیل گفت‌وگوهای انجام شده پرداخت و به سؤالات مطرح شده پاسخ داد.

وی در پاسخ به سؤالی در خصوص جزئیات دیدارش با جان‌کری وزیر خارجه آمریکا عنوان کرد: در ملاقات آقای کری با بنده بیشتر بحث ما در مورد نحوه ادامه مذاکرات و رسیدن به توافق جامع بود و آقای کری تأکید داشت که دولت آمریکا متعهد به پیگیری این موضوع است و در این زمینه جدی است و می‌خواهد کار را به نتیجه برساند.

ظریف اضافه کرد: در این دیدار به نگرانی‌های داخل آمریکا اشاره شد از جمله اینکه در داخل آمریکا نگران هستند که با توافق اولیه تحریم‌ها در حال فرو ریختن است.

وزیر خارجه کشورمان با یادآوری این نکته که ما از ابتدا نیز بر این باور بوده‌ایم که تحریم‌ها غیرقانونی و غیرسازنده بوده و کمکی به حل موضوع نکرده است، گفت: نتیجه این تحریم‌ها 18هزار سانتریفیوژ و علاوه بر آن افزایش بدبینی مردم ایران نسبت به سیاست‌های آمریکایی‌ها بود.

رئیس دستگاه دیپلماسی با بیان اینکه امیدواریم در مرحله اول توافق ژنو تحریم‌های غذا و دارو رفع شود، گفت: تحریم‌ها غیرقانونی و بی‌نتیجه است و آمریکا باید از نگاه دیگری به این مشکل نگاه کند که دنبال حل موضوع باشد نه اعمال فشار زیرا فشار بر ایران پاسخ نمی‌دهد.

ظریف همچنین گفت:‌ در این دیدار بر ضرورت تعهد به متونی که در باره آن توافق کرده‌ایم تأکید شد و اینکه باید به این متون پایبند باشیم نه اینکه متون ثالثی را منتشر کنیم و آن را مبنا قرار دهیم که نه از نظر حقوقی و نه واقعی مبنا قرار می‌گیرد.

وی اضافه کرد: آن چیزی که امروز اجرا می‌شود توافق مشترکی است که در روز 24 نوامبر در ژنو به آن دست یافتیم و پس از آن تفاهم‌هایی که برای اجرای آن حاصل شد که با اسنادی که از طرف کاخ سفید منتشر شد هیچ نسبتی ندارد.

وی اضافه کرد: من اصرار کردم برای اینکه از این فرصت برای اعتمادسازی و یا لااقل کاستن از بی‌اعتمادی‌های چند دهه گذشته استفاده شود لازم است طرفین به متونی که توسط مذاکره کننده‌ها مورد توافق قرار گرفته پایبند باشند و بی‌جهت متن دیگری را منتشر نکنند و مبنا قرار دهند.

وی با اشاره به جلسه مشترکش با اشتون در 28 بهمن در وین و سپس جلسه رسمی ایران و 1+5 در 29 بهمن در همان شهر خاطرنشان کرد: این مذاکرات در 29 بهمن برای دستیابی به راه حل نهایی جدی می‌شود و راه حل نهایی جزء غیرقابل فراموشش، رفع تحریم‌هاست و اگر کسی صحبت کند که مذاکرات با حفظ تحریم‌ها ادامه می‌یابد درستی و نتیجه مذاکرات باید رفع تحریم‌ها باشد و زمینه برای بازی معقول‌تر بین بازیگران در این حوزه ایجاد شود.

خبرنگار رادیو سوئد خطاب به ظریف با بیان اینکه ما در فسبوک و توئیتر شما را دنبال می‌کنیم گفت: ایرانی‌ها هنوز از فیلترشکن استفاده می‌کنند و چه زمان ایران می‌خواهد به فیلتر کردن خاتمه دهد؟ که ظریف پاسخ داد این مسئله پیچیده‌ای است و مسائل زیادی در این خصوص باید در نظر گرفته شود افراد زیادی در ایران هستند که مصرند با مسائل غیراخلاقی برخورد شود و کنترل‌هایی صورت گیرد و دولت نیز با تمام عناصر در جامعه ایران گفت‌وگو می‌کند.

ظریف افزود: از طریف گفت‌وگو مکانیزم‌هایی ایجاد شود تا مردم به اطلاعات دسترسی داشته باشند و البته از اصول اخلاقی که برای بسیاری از مردم ایران ارزشمند است حفاظت شود.

خبرنگار خبرگزاری سوئد از ظریف پرسید که دولت ایران در آینده نزدیک برای بهبود وضعیت حقوق بشر چه برنامه‌ای را در دستور کار دارد، که وزیر خارجه پاسخ داد: هر دولتی موظف و مسئول است که کارهای زیادی را در این زمینه انجام دهد و تا وضعیت حقوق بشر بهبود یابد و ایران نیز از این قاعده مستثنی نیست.

وی با بیان اینکه بحث حقوق بشر نیازمند اجماع بین قوای مختلف است اظهار داشت: اگر در 30 سال گذشته به برگزاری انتخابات در ایران نگاه کنید شاهد پروسه‌ای دموکراتیک هستید که در منطقه نادر است و مردم بدون دخالت دیگران افراد مورد نظر خود را انتخاب می‌کنند.

وزیر خارجه اضافه کرد: حقوق بشر در هر کشوری می‌تواند بهبود یابد و ما نیز همین کار را خواهیم کرد.

وی به معرفی منشور حقوق شهروندی توسط رئیس‌جمهور کشورمان اشاره کرد و افزود: معرفی این منشور گامی در این راستا است.

به گزارش خبرنگار فارس،‌محمدجواد ظریف در ابتدای این نشست خبری نیز ضمن خیرمقدم به همتای سوئدی خود برای پذیرش دعوتش عنوان کرد: مباحث خوبی در خصوص موضوعات مختلف در روابط دو کشور مطرح شد و در خصوص مباحث منطقه‌ای نیز گفت وگو کردیم اما هنوز فرصت نکردیم که درباره منطقه گفت‌وگو کنیم و قرار است در زمان نهار مشکلات منطقه از جمله افغانستان،‌ سوریه و سایر موضوعات را مورد بحث و تبادل نظر قرار دهیم.

وزیر خارجه عنوان کرد: در خصوص مباحث هسته‌ای گفت وگو کردیم و بر ضرورت پیگیری همراه با حسن نیست مذاکرات هسته‌ای تأکید کردیم.

وی ادامه داد: من و آقای بیلت نسبت به توان طرف‌ها برای دستیابی به راه حل در بحث هسته‌ای در طی 6ماه و ضرورت یافتن راه حل سیاسی خوشبین هستیم.

رئیس دستگاه دیپلماسی اضافه کرد: امیدوارم نقش مثبت وزیر خارجه سوئد در تشویق به راه حلی بر مبنای مذاکره و با در نظر گرفتن حقوق و منافع مردم ایران کماکان مورد پیگیری ایشان باشد.

وزیر خارجه کشورمان همچنین گفت که با همتای سوئدی در خصوص مباحث حقوق بشری تبادل نظر خوبی داشته و افزود: ما در دیدگاه‌ها و نحوه پیگیری موضوعات حقوق بشری در جامعه بین‌الملل با یکدیگر تفاوت دیدگاه داریم ولی گفت‌وگو دراینباره زمینه را برای همفکری فراهم می‌کند و می‌توان از این سهم مشترک برای پیشبرد اهداف انسان‌دوستانه استفاده کرد.

وی افزود:‌ امیدوارم گفت‌وگوهای حقوق بشری ایران و سوئد و ایران و اروپا زمینه را برای تفاهم بیشتر در این حوزه فراهم کرده و اختلاف دیدگاه‌ها را کمتر و امکان پیگیری موضوع حقوق بشر خارج از چارچوب‌های سیاسی و بهره‌برداری سیاسی از این موضوع را فراهم سازد.

ظریف به روابط دیرینه دو کشور که برخی آن را  300 سال و برخی 150 سال عنوان می‌کنند، اشاره کرد و افزود:‌ ما به عنوان دو کشور با سابقه روابط دیرینه دارای زمینه‌های خوبی برای همکاری اقتصادی، فرهنگی و سیاسی هستیم و توافق کردیم این همکاری‌ها را گسترش دهیم.

وی همچنین بار دیگر ضمن خیرمقدم به همتای سوئدی خود به سفرش به شهر اصفهان اشاره کرد و افزود: این سفر فرصت خوبی برای آشنایی با ایران و فرهنگ قدیمی و باستانی ایران فراهم کرد و امیدوارم مقدمه‌ای برای گسترش روابط دو کشور باشد.

منبع: فارس