به گزارش مشرق به نقل از فارس، سرهنگ حسن رسوليمنفرد معاون ادبيات و انتشارات بنياد حفظ آثار و نشر ارزشهاي دفاع مقدس در نشست خبري تشريح و تبيين روند تهيه و تدوين جلد اول دايرةالمعارف دفاع مقدس که امروز در پژوهشگاه علوم و معارف دفاع مقدس برگزار شد، اظهار داشت: جلد اول دايرة المعارف دفاع مقدس در سالها 1386 آماده شد؛ در حال حاضر جلد دوم آماده به چاپ است و تا پايان سال منتشر ميشود؛ جلد سوم نيز در حال نظرسنجي و جمعبندي است.
وي ادامه داد: دايرة المعارف دفاع مقدس با هدف ترويج فرهنگ ايثار و شهادت و بيان متقن دفاع مقدس به موضوعات سياسي، هنري، جغرافيايي، نظامي، تاريخي، اقتصادي به ترتيب حروف الفبا تأليف شده است.
معاون ادبيات و انتشارات بنياد حفظ آثار و نشر ارزشهاي دفاع مقدس بيان داشت: در جلد اول دايرةالمعارف دفاع مقدس بيش از 150 محقق مشارکت داشتند؛ در مدخلنامه دايرةالمعارف دفاع مقدس براي نخستين بار بيش از 3 هزار و 400 موضوع احصا شده است و چارچوب مقالهها به گروههاي شهدا و اشخاص، نظامي، جغرافيا، حقوقي ـ سياسي، فرهنگي ـ هنري، اجتماعي ـ اقتصادي و دولت اختصاص دارد.
* تصويب 1800 مدخل گروه نظامي در شوراي علمي دايره المعارف دفاع مقدس
در ادامه اين نشست خبري محسن رخصتطلب عضو شوراي علمي و مدير گروه نظامي دايرةالمعارف دفاع مقدس اظهار داشت: حدود 3 سال گذشته بيش از 4 هزار مدخل استخراج کرديم و از اين 4 هزار مدخل، 2 هزار و 700 مدخل توسط گروه انتخاب و در شوراي علمي يک هزار و 800 مدخل تصويب شد.
وي ادامه داد: اين مداخل طي فرآيندي در گروه نظامي، به ترتيب حروف الفبا تنظيم شده، سپس مدخل براي نوشتن مقاله واگذار ميشود؛ اين گروه به بخشهاي عمليات، اصطلاحات، تسليحات و تجهيزات و ساختار و سازمان پرداخته است.
* تمام مدخلهاي گروه حقوقي ـ سياسي بر اساس اسناد مطرح شده است
حسين يکتا، مدير گروه حقوقي ـ سياسي دايرةالمعارف دفاع مقدس نيز با بيان اينکه در بعد سياسي به ابعاد تصميمگيري جنگ و بسترهاي سياسي جنگ پرداخته شده است، گفت: موضوعات حقوقي ـ سياسي مربوط به جنگ ايران و عراق در بخشهاي اصطلاحات، مفاهيم حقوقي، مفاهيم سياسي ـ امنيتي، گروهها و احزاب سياسي ايران و عراق، کشورها و سازمانهاي منطقهاي و بينالمللي در دايرةالمعارف دفاع مقدس معطوف شده است.
وي ادامه داد: در اين رابطه با توجه به اسناد بينالمللي و اسناد کشور مدخلها را ارائه داديم و هيچ تحليلي بدون سند در مطرح نشده است؛ در اين دايره المعارف به عناويني همچون بيانيهها و قطعنامههاي سازمان بينالمللي، مواضع شوراي همکاري خليج فارس در جنگ ايران و عراق، پرداخته شده است.
مدير گروه حقوقي ـ سياسي دايرةالمعارف دفاع مقدس ادامه داد: در جلد اول دايره المعارف حدود 20 مقاله توسط اين گروه ارائه شده است و اين گروه 700 مدخل را استحصاء کرده و با پردازشي که صورت گرفت حدود 500 مدخل در 10 جلد ارائه ميشود.
*140 مداخل گروه فرهنگي هنري به تصويب شوراي علمي دايره المعارف دفاع مقدس رسيده است
رضا شيرزادي مدير گروه فرهنگي ـ هنري و اجتماعي ـ اقتصادي دايرةالمعارف دفاع مقدس در اين نشست خبري خاطرنشان کرد: در گروه فرهنگي در چند سرفصل اصلي مداخل ما تهيه و تنظيم شده که در برگيرنده مفاهيم ارزشي است؛ بحث ادبيات دومين حوزه مدخلهاي فرهنگي است و به عناويني همچون شعر داستان، شعر و ادبيات پرداخته است.
وي ادامه داد: اين گروه به مباحث سينما، تئاتر، موسيقي دفاع مقدس و هنرهاي تجسمي پرداخته است؛ در مجموع حدود 140 عنوان مداخل گروه فرهنگي هنري به تصويب شوراي علمي دايره المعارف دفاع مقدس رسيده و در جلد اول 12 عنوان ارائه شده است.
شيرزادي به گروه اقتصادي ـ اجتماعي اشاره کرد و گفت: سرفصلهاي نقش و حضور اقشار جامعه و وحدت ملي، آثار و پيامدهاي فردي، اجتماعي و مديريتي جنگ و امور اقتصادي در اين گروه مطرح ميشود و اين گروه حدود 90مدخل احصا شده است.
* فعاليتهاي گروه دولت دائرةالمعارف به تمام دستگاههاي کشوري اطلاق ميگيرد
پژمان پورجباري مدير گروه دولت دايرةالمعارف دفاع مقدس در اين مراسم يادآور شد: واژه دولت در دايره المعارف دفاع مقدس به معناي عام، تمام دستگاههاي کشوري و غير نظامي بوده که در اين گروه وظيفه استخراج مفاهيم و سياستگذاري دستگاهها را در حوزه جنگ و احصا و عملياتها را بررسي کرديم.
وي ادامه داد: گروه دولت علاوه بر ارائه مقاله، متولي تشکيل سلسه نشستهايي پيرامون جلسات شوراي همکاري دستگاههاي کشوري بوده است و نزديک 60 عضو از نهادها در اين جلسات حضور دارند.
پورجباري خاطرنشان کرد: در جلد اول دايره المعارف دفاع مقدس 4 مقاله ارائه داديم و اکثر مقالات گروه دولت، مجلدهايي که با حرف «سين» و «واو» خواهد بود، منتشر ميشود.
* گروه جغرافيا دايره المعارف دفاع مقدس 423 مدخل را شناسايي کرده است
بهرام رضاسلطاني مدير گروه جغرافيا بيان داشت: محوريت نقش موقعيت جغرافيايي در جنگها بسيار مهم است، گروه جغرافيا با توجه به نقش محوريتي در جنگ در بحث مرکز استانهاي جنگي و استانهاي غيرجنگي است که در بخش مکانها به موقعيتهاي جغرافيايي، مشخصات اقليمي، جادهها و پلها و ديکر بخشها اشاره شده است.
وي ادامه داد: در طول جنگ تحميلي حدود 1200 کيلومتر از مناطق مرزي ما مورد تجاوز دشمن قرار گرفت که 5 استان جنگي شامل آذربايجان غربي، کردستان، ايلام، کرمانشاه و خوزستان به طور مستقيم درگير بودند.
رضاسلطاني افزود: در گروه جغرافيا 423 مدخل را شناسايي کرديم؛ در جلد اول دايره المعارف 13 مقاله به صورت کامل ارائه شد و در جلد دوم 23 مقاله ارائه ميشود.
*70 درصد فرماندهان دفاع مقدس فارغالتحصيل رياضي بودند
محسن شاهرضايي مدير گروه شهدا و اشخاص دايرةالمعارف دفاع مقدس، اظهار داشت: گروه شهدا و اشخاص دايره المعارف دفاع مقدس به صورت گزينشي به فرماندهان خلاق شهيد و اشخاص پرداخته است.
وي ادامه داد: يک سوم مداخل جلد اول دايره المعارف مربوط به گروه شهدا و اشخاص است؛ بر اساس يافتههاي گروه شهدا و اشخاص در اين دايره المعارف حدود 70 درصد شهدا و فرماندهان در رشته رياضي تحصيل کرده بودند.
انتهاي پيام/