کد خبر 2987
تاریخ انتشار: ۱۸ مرداد ۱۳۸۹ - ۰۹:۱۴

سردبير روزنامه توقيف شده سرمايه و از عناصر مرتبط با سفارت انگليس بر ناکارآمدي تحريم هاي آمريکا و غرب عليه ايران تاکيد کرد. اين در حالي است که آمريکا و انگليس در راستاي حمايت از فتنه سبز اقدام به تصويب تحريم هاي تازه عليه جمهوري اسلامي کرده بودند.

به گزارش مشرق، کيهان نوشت: سعيد- ل در روزنامه زنجيره اي شرق نوشت «آخرين و جديدترين تحريم هاي اروپا عليه جمهوري اسلامي ايران هم رذيلانه است و هم بي فايده. رذيلانه از آن رو که برخلاف هدف ادعايي غرب به جاي برنامه اتمي ايران اقتصاد کشور ما را هدف قرار داده است و بي فايده به آن سبب که حتي از طريق اعمال فشار بر اقتصاد ايران در ابعادي گسترده تر از همين رشته تحريم ها يا تحريم هاي اعمال شده از سوي شوراي امنيت يا ايالات متحده نيز نه اقتصاد ايران و نه برنامه اتمي آن به زانو درنخواهد آمد و بازنخواهد ايستاد. هنوز هيچ مورد يا نمونه اي در تاريخ ديده نشده که کشوري ولو بر اثر شديدترين تحريم هاي اعمال شده از سوي بزرگترين قدرت هاي جهاني، فروپاشيده باشد.
وي مي افزايد: اگرچه اعمال تحريم اقتصادي آثار اقتصادي نيز در پي دارد اما هرگز به تنهايي آنچنان تعيين کننده نيست که بتواند کشوري يا رژيمي را به زانو درآورد و يا از پيشبرد اهداف ژئوپولتيک خود باز دارد. اقتصاد ايران سالهاست که از آستانه تاثيرپذيري از تحريم هاي اقتصادي ولو شديدتر از اين، عبور کرده است. حجم توليد ناخالص داخلي ايران امسال به400 ميليارد دلار به قيمت هاي اسمي و 900 تا هزار ميليارد دلار به قيمت قدرت برابري خريد بالغ مي شود. ظرفيت هاي صنعتي و کشاورزي و خدماتي نصب شده و بالقوه موجود در اين اقتصاد به مراتب بيش از اين ارقام است و به محض اعمال تحريم ها، قابليت فعال شدن دارد.
حجم تجارت خارجي رسمي اين کشور 200 ميليارد دلار است و تجارت خارجي غيررسمي آن را هيچ کس نمي داند. حدود 10هزار کيلومتر مرز آبي و خاکي با بيش از 15کشور شامل شيخ نشين هاي جنوب خليج فارس دارد که اغلب آن اساسا کنترل ناپذير است و بلافاصله پس از برقراري هرگونه تحريمي، شبکه اي عظيم از ميليون ها مرزنشين در دو سوي آن مي توانند سالانه تا 50 ميليارد دلار عبور و مرور کالا از دو طرف را سازماندهي کنند. از سوي ديگر تشديد تحريم ها، عمدتا به رشد توليد صنعتي ايران خواهد انجاميد چنانکه صنعتي شدن ايران اساسا در جريان جنگ تحميلي و گراني و کميابي بي سابقه منابع ارزي در دهه پس از آن ممکن شد. در وهله سوم، تحريم اقتصادي، حتي اگر سلاحي براي پيشبرد اهداف و مقاصد سياسي باشد که هست، سلاحي درازمدت است که اثرات آن کم يا زياد در دوره هاي طولاني ظاهرشدني است. حال آنکه ماهيت برنامه اتمي ايران اساسا کوتاه مدت يا حداکثر ميان مدت است و غرب، در اين عرصه از تاکتيکي نامناسب و بي فايده بهره گرفته است.
اين تحليل در حالي است که برخي گردانندگان فتنه سبز ضمن ارتباط گيري با برخي محافل رسمي در غرب خواستار تحريم اقتصادي ايران براي به زانو درآوردن دولت و نظام شده و حتي «گرا»ي نهادها و مراکز حساس و ضروري براي تحريم را هم داده اند. عناصر فراري اين جريان نيز در خارج کشور بارها به صورت علني خواستار تحريم و فشار اقتصادي بر ايران شده اند.
درباره سعيد- ل شايان ذکر است که حسين رسام تحليلگر سياسي سفارت انگليس، وي را به همراه عطريانفر و شمس الواعظين از رابطين اين سفارت براي خبرگيري در 5 سال گذشته معرفي کرده بود. رسام در تاريخ 19مرداد 89 در دادگاه و در تشريح ارتباط گيري با گروهها و اشخاص، استخدام افراد ايراني براي کسب خبر را يادآور شد و گفت: من در طول 5 سال اخير، 130نفر و طي يک سال اخير هم 50 نفر را جذب سفارت کرده و از طريق قرارهاي ملاقات که با آنها در رستوران ها و کافي شاپ ها مي گذاشتم، اطلاعات مورد نياز را کسب مي کردم. کساني چون عطريانفر، ليلاز و شمس الواعظين مرتبطين مهم من بودند. ما همچنين از طريق بخش صدور ويزا اقدام به جمع آوري اطلاعات و ارتباط گيري با افراد مستعد مي کرديم.