کد خبر 304519
تاریخ انتشار: ۷ اردیبهشت ۱۳۹۳ - ۱۰:۲۲

هفته گذشته در دو پالایشگاه اصفهان و اراک حوادثی با خسارت چند ده میلیارد تومانی اتفاق افتاد اما ظاهرا این حوادث، به موقع به مراجع بالاتر در صنعت نفت گزارش نشده است.

 به گزارش مشرق، در طول هفته گذشته دو حادثه خسارت‌بار در صنعت نفت اتفاق افتاد که هیچ یک از این حوادث به شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی ارائه نشده است.

رعایت موارد ایمنی و استانداردهای سلامت در صنعت نفت از یک سو به دلیل سر و کار داشتن دائمی با مواد قابل اشتعال و از سوی دیگر به دلیل استفاده از تکنولوژی‌های پیچیده و تجهیزات عظیم و گران‌قیمت از جمله اصول خدشه‌ناپذیر و غیر قابل چشم‌پوشی در این صنعت است.

خوشبختانه هیچ کدام از این حوادث خسارت جانی در پی نداشته است.

 

*مخزن 100 هزار بشکه‌ای نفت‌خام مچاله شد

بر اساس این گزارش، یکی از مخزن سرپوشیده ذخیره نفت خام پالایشگاه اصفهان به ظرفیت 100 هزار بشکه پس از اتمام عملیات تمیزکاری مخزن به دلیل خروج سیستم خلاء شکن از سرویس دچار آسیب جدی شده و تقریبا به طور کامل تخریب شده است.

شاهدان عینی می‌گویند این مخزن به طور کامل به دلیل خلاء ایجاد شده در مخزن و از کار افتادن پمپ‌های ضد خلاء مچاله شده است.

برآورده‌های اولیه نشان می‌دهد از بین رفتن این مخزن و جایگزینی آن هزینه‌ای بالغ بر 50 تا 60 میلیارد تومان خواهد داشت.

*پره‌های توربین گازی پالایشگاه شازند شکست

بر اساس این گزارش با فاصله نزدیک از حادثه نخست، در پالایشگاه شازند اراک نیز یک واحد GTG توربین گازی از مدار خارج و باعث افت تولید برق شده است. به همین دلیل واحدهای بنزین‌سازی و شکست مولکولی پالایشگاه اراک از سرویس خارج و shut down شده‌ا‌ند.

تعمیر توربین گازی پالایشگاه اراک نیز به دلیل شکستن پره‌های توربین میلیاردها تومان هزینه خواهد داشت.

بر اساس این گزارش، آنچه درباره این دو حادثه در درجه اول اهمیت قرار دارد نه خسارت میلیاردی وارد شده به این پالایشگاه‌ها بلکه گزارش نشدن به موقع این دو حادثه به مراجع ذیربط به خصوص واحد HSE شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی است تا گروه‌های فنی و تخصصی HSE به این پالایشگاه‌ها اعزام شده و دلایل وقوع این حوادث را بررسی کنند و برای پیشگیری از وقوع چنین خساراتی تمهیدات لازم را عملیاتی کنند.

بر این اساس پس از خصوصی‌سازی مجتمع‌های تولیدی وزارت نفت از جمله پالایشگاه‌ها و پتروشیمی‌ها رعایت ضوابط ایمنی و سلامت و محیط‌زیست در مجتمع‌های خصوصی‌شده تا حدودی سست شد. بر این اساس از سوی وزیر وقت نفت نامه‌ای خطاب به وزیر اقتصاد نگاشته شد تا درباره رعایت الزامات HSE در پالایشگاه‌ها و پتروشیمی‌ها خصوصی‌شده تضامین و تعهدات لازم از خریداران اخذ شود.

با تشدید تلاش‌ها، آمار حوادث در مجتمع‌های خصوصی تا حدودی رو به کاهش گذاشت اما به نظر می‌رسد سخت‌گیری منطقی درباره رعایت الزامات ایمنی دوباره تا حدودی رها شده است تا جایی که پالایشگاه‌های خصوصی حتی زحمت گزارش حوادث خسارت‌بار را هم به خود نمی‌دهند.

منبع: فارس