کد خبر 36710
تاریخ انتشار: ۱۰ فروردین ۱۳۹۰ - ۱۶:۱۳

رييس‌کل بانک مرکزي جزئيات بسته سياستي ـ نظارتي بانک مرکزي در سال90 را تشريح کرد.

به گزارش مشرق، محمود بهمني در گفت‌وگو با ايسنا، با اشاره به تصويب بسته سياستي ـ نظارتي سال 90 بانک مرکزي در آخرين جلسه شوراي پول و اعتبار در سال 89 اظهار کرد: نرخ سود علي‌الحساب سپرده‌ها تا سه ماه معادل‌ شش درصد، سه تا 9 ماه روي هشت درصد،‌ بالاي 9 ماه و کمتر از يک سال روي 10 درصد تعيين شد.


* حداکثر سود سپرده؛ 15 درصد

وي ادامه داد: سود علي‌الحساب سپرده‌هاي يک ساله 12.5 درصد، دوساله 13 درصد، ‌سه‌ساله 13.5 درصد، چهارساله 14 و پنج‌ساله به ميزان 15 درصد تصويب شد.


* سود تسهيلات مسکن مهر؛ 11 درصد

به گفته وي سود تسهيلات ساخت مسکن مهر يک درصد کاهش پيدا کرد و از 12 درصد به 11 درصد رسيد و براي دوره احداث 22 ميليون تومان تعيين شد.

 

* افزايش يک ميلون توماني وام ازدواج

وي با اعلام افزايش مبلغ وام ازدواج گفت: براساس قولي که به مزدوجين داده بوديم، ‌قرض الحسنه‌هاي ازدواج از مبلغ 4 ميليون تومان براي هر زوج به 5 ميليون تومان افزايش مي يابد و اين امر به زودي ابلاغ خواهد شد.


* تسهيلات خودرو بي‌تغيير ماند

وي در زمينه خريد خودرو هم گفت: براي ‌جايگزيني خودروهاي فرسوده مبلغ10 ميليون تومان تسهيلات خريد در نظر گرفته شده و براي خريد خودرو7 ميليون تومان.


* افزايش رقم وام‌هاي ضروري به چهار ميليون تومان

بهمني با اشاره به تصويب برقراري تسهيلات جديدي شامل هزينه تحصيل،‌ درمان و موارد ضروري با مبلغ 4 ميليون تومان گفت: اين تسهيلات در قالب عقود مختلف علاوه بر مواردي که در قرض‌الحسنه پيش‌بيني شده بود، پرداخت مي‌شود تا افراد مجبور نشوند عقود را دور بزنند.


* سود تسهيلات عقود مبادله‌اي؛ 11 تا 14 درصد

وي درباره سود تسهيلات عقود مبادله‌اي گفت: اگر زمان بازپرداخت اين تسهيلات کمتر از دو سال باشد، سود آن ‌11 درصد و براي ‌بيش از 2 سال 14 درصد است.


* حداکثر سود تسهيلات مشارکتي؛ 17 درصد

رييس‌کل بانک مرکزي از سقف‌گذاري براي سود عقود مشارکتي در ابتداي قرارداد در بسته سال 90 خبر داد و گفت: سود اين عقود بايد بين 14 تا 17 درصد باشد، يعني در ابتداي امضاي قرارداد، پيش‌بيني سود مورد انتظار تا 17 درصد در نظر گرفته شود و در پايان واريز تسهيلات، اگر سود واقعي بيش از پيش‌بيني باشد،‌ ما‌به‌التفاوت از سوي تسهيلات‌گيرنده پرداخت خواهد شد.

به گفته وي اگر مشتريان قصد داشته باشند پيش از سررسيد بدهي خود را بپردازند، بانک‌ها بايد تا دست کم 90 درصد سود مستتر در اقساط زودپرداخت را به آنان عودت بدهند.


* فروش اوراق مشارکت در فرابورس

وي درباره تغييراتي که در زمينه اوراق مشارکت به وجود آمده گفت: بانک‌ها اين عقود را سه تا پنج‌ساله به فروش مي‌رسانند و پس از فروش، سودها به صورت سه‌ماهه پرداخت مي‌شود.

وي ادامه داد: در صورتي که کسي بخواهد پيش از موعد اقدام به فروش اوراق خود کند، بانک‌ها مجاز به خريد يا پس گرفتن نيستند بلکه خريدار بايد به بورس يا فرابورس مراجعه کند.

به گفته بهمني به اين ترتيب بانک‌ها ضمن اين که اصل و سود را تضمين مي‌کنند فقط در سررسيد موظف به پرداخت اين اصل و سود هستند.


* منابع قرض‌الحسنه فقط به مصرف قرض‌الحسنه برسند

سخنگوي شوراي پول و اعتبار درباره منابع و مصارف قرض‌الحسنه بانک‌ها اظهار کرد: بانک‌ها بايد منابع قرض‌الحسنه‌اي را که دريافت مي‌کنند به مصرف قرض‌الحسنه برسانند و به همين دليل از بانک‌هاي دولتي خواسته‌ايم که حسابهايشان را تفکيک و حتي از باجه‌هاي مخصوصي براي اعطاي تسهيلات قرض‌الحسنه استفاده کنند. بانک‌هاي خصوصي هم بايد در مدت3 ماه، صندوق‌هاي قرض‌الحسنه مستقل از داخل بانک ‌تشکيل بدهند.


* محدوديت تسهيلات بانک‌ها

رييس‌کل بانک مرکزي ميزان اعطاي تسهيلات بانک‌ها به واحدهاي توليدي را تا 15 درصد ميزان سرمايه پايه ذکر کرد و گفت: اين ميزان براي واحدهاي خدماتي 5 درصد سرمايه پايه است و اگر بيش از اين بخواهند تسهيلات بگيرند، بايد همراه با اعتبارسنجي بانک مرکزي باشد.


* واگذاري شرکت‌هاي سرمايه‌گذاري بانک‌ها

وي با اشاره به محدوديت شرکت‌هاي سرمايه‌گذاري بانک‌ها گفت: بانک‌ها بايد شرکت‌ها و موسسات و شرکت‌هاي سرمايه‌گذاري را حتما تا شش ماه اول سال واگذار کنند.

به گفته بهمني بانک‌ها مجاز به اعطاي هر گونه تسهيلاتي به شرکت‌هاي وابسته، اعم از مستقيم و غيرمستقيم نيستند تا مجبور شوند شرکت‌ها را واگذار کنند و از شرکت‌داري به سمت بانکداري بروند.