کد خبر 36774
تاریخ انتشار: ۱۱ فروردین ۱۳۹۰ - ۱۰:۳۶

محققان کشورمان در سال 89 موفقيت هاي بسياري در حوزه هوا و فضا و از جمله پرتاب ماهواره ها و قرار دادن آنها در مدار کسب کردند و انواع ماهواره هاي تحقيقاتي از جمله "ظفر" و "نويد" نماد توانمندي فضايي کشور به شمار مي روند.

قرار گرفتن ماهواره مصباح تا سال 1392 در مدار 600 کيلومتري

به گزارش مشرق به نقل از مهر، در سال 89 خبر در مدار قرار گرفتن ماهواره مصباح که توسط محققان کشورمان و با همکاري يک کشور خارجي طراحي و ساخته شده است تا سال 1392اعلام شد. کار طراحي و ساخت اين ماهواره پايان يافته و در حال حاضر آماده پرتاب است.

ماهواره مصباح داراي 60 کيلوگرم وزن است و بر خلاف ماهواره "اميد" که در مدار 200 کيلومتري قرار گرفت در مدار 600 کيلومتري قرار مي گيرد.

ماهواره تحقيقاتي "آت ست" حاصل تلاش محققان دانشگاه اميرکبير

مدل مهندسي ماهواره تحقيقاتي "آت ست" که طي قراردادي با سازمان فضايي در دانشگاه صنعتي اميرکبير طراحي و در سال گذشته رونمايي شد، در سال 91 به فضا پرتاب مي شود. ماهواره "آت ست" (AUTSAT) يک پايلوت تحقيقاتي براي پروژه هاي بزرگتر است که اجراي آن طي قراردادي در خرداد ماه سال 86 با سازمان فضايي ايران، به دانشگاه صنعتي اميرکبير واگذار شد. مدل مهندسي آت ست پس از انجام تستهاي متعدد مورد تائيد نهايي سازمان فضايي قرار گرفت.

اين ماهواره در ارتفاع 661 کيلومتري از سطح زمين قرار مي گيرد و وزن آن 80 کيلوگرم است و براي استفاده جهت سنجش از راه دور مانند عکس برداري از زمين، پيش بيني رشد محصولات کشاورزي و ارتباط داده (ذخيزه و ارسال اطلاعات) کاربرد دارد.

تاسيس آزمايشگاه تحقيقاتي فضايي براي تهيه زيرساختهاي سامانه هاي فضايي

يکي از موفقيت هاي حوزه هوا و فضا در سال 89، تاسيس آزمايشگاه تحقيقاتي فضايي در دانشگاه خواجه نصيرالدين طوسي است. اين آزمايشگاه در طراحي و ساخت سامانه کنترل وضعيت ماهواره و سنسورهاي سامانه هاي فضايي کاربرد دارد و به زودي افتتاح مي شود.

ساخت آزمايشگاه شبيه ساز 3 درجه آزادي ديناميک، کنترل وضعيت سامانه هاي فضايي، ساخت تونل باد، طراحي و ساخت نمونه هاي صنعتي و آزمايشگاهي عملگرهاي سيستم هاي کنترل وضعيت سامانه هاي فضايي، ساخت آزمايشگاهي سنسورهاي سامانه هاي فضايي نيز بخشي از دستاوردهاي دانشگاه خواجه نصير در حوزه هوا و فضا است.

ارسال فضانورد ايراني به فضا تا سال 1404

بر اساس سند چشم انداز، جمهوري اسلامي ايران تا سال 1404 انسان به فضا مي فرستد که در همين زمينه در سال گذشته در فاز موجودات زنده غير انساني مطالعاتي بر روي ميمون انجام گرفت.

در دنيا کشورهاي محدودي هستند که وارد اين عرصه شده اند و ايران يکي از کشورهايي است که در اين زمينه اقدام به سرمايه گذاري کرده است. اين توجه ويژه به دليل سياستگداريهاي راهبردي کشور و تاکيدات سند چشم انداز بوده است از اين رو کشور در مسير کشورهاي صاحب تکنولوژي هوافضا در حرکت است.
"يا مهدي" اولين پيام ماهواره نويد از فضا

ساخت نمونه مهندسي دو ماهواره ملي و بومي "نويد" و "ظفر" در سال 89 از ديگر موفقيت هاي اين حوزه بود. نمونه فضايي ماهواره نويد با 50 کيلوگرم وزن ساخته شده که طبق برنامه‌ريزي‌ها در 6 ماه اول سال 90 و ماهواره ظفر در سال 91 پرتاب مي‌شود.

طراحي و ساخت ماهواره نويد و ظفر به دانشگاه علم و صنعت واگذار شد و در اين راستا اقدام به طراحي جزئيات ماهواره و نمونه‌هاي اوليه شد که با توجه به تجربياتي که در اين راستا به دست آمد نمونه مهندسي اين دو ماهواره ساخته شد.

ماهواره نويد داراي دوربين تصويربرداري است که پس از قرار گرفتن در مدار 250 تا 357 کيلومتري زمين اولين پيام خود را با عنوان "يا مهدي (عج)" به ايستگاه‌هاي زميني ارسال خواهد کرد. دقت اين دوربين 400 متر است و طول عمر تجهيزاتي ماهواره ملي نويد 5/1 سال است.

انرژي مورد نياز اين ماهواره از سلول‌هاي خورشيدي است اما زماني که ماهواره در سايه قرار مي‌گيرد از انرژي باتري‌ها استفاده خواهد شد. اين ماهواره در 6 ماهه اول سال 91 به فضا پرتاب مي‌شود.

4 دوربين رنگي براي ماهواره ظفر

ماهواره ظفر با پرتابگر ايراني و بومي به فضا پرتاب خواهد شد و قرار است در مدار دايره‌اي حرکت کند. وزن اين ماهواره 90 کيلوگرم است و داراي طول عمر تجهيزاتي 5/1 سال است. 4 دوربين رنگي در اين ماهواره نصب شده است و اين دوربين‌ها با وضوح 80 متري اقدام به تصويربرداري از سطح زمين مي‌ کنند که دقت سيستم کنترل تعيين وضعيت ماهواره ظفر نسبت به نويد 300 درصد پيشرفت داشته است.

ماهواره ظفر در سال 91 پرتاب مي شود. ابعاد اين ماهواره 63 سانتيمتر در 63 سانتيمتر در 80 سانتيمتر است و طيف نوري آن رنگي است.

فناوريهاي بومي شده از طريق دو ماهواره نويد و ظفر

محققان ايراني با اجراي دو پروژه ماهواره نويد و ظفر به کليه فناوري‌هاي زيرسيستم اين دو ماهواره شامل زيرسيستم سازه، حرارت، انرژي، تصويربرداري، زيرسيستم محموله ذخيره و ارسال، الکترونيک روي بورد دست پيدا کرده اند. در بخش‌هاي مهمي چون شبيه ساز خورشيد براي کاليبره کردن، نمونه پروازي حسگر خورشيدي و مغناطيسي، شبيه ساز در حلقه براي سيستم کنترل در وضعيت و تصويربرداري و همچنين سيستم انرژي و ذخيره آن به خودکفايي رسيده و آماده ارائه خدمات به ساير بخش‌ها هستند.

کاربردهاي ديتاي دو ماهواره نويد و ظفر

تصاوير ارائه شده از طريق دو ماهواره ظفر و نويد مي تواند در پايش ذخاير نفت، معادن، بررسي جنگل‌ها، زمين‌هاي شور و قليايي، بررسي امراض و آفات و استفاده از تصاوير در جهت بررسي بحران‌هاي طبيعي به کار برده مي‌شود.

جزئيات 10 ماهواره و چهار ماهواره‌بر ايراني

کشورمان که با پرتاب ماهواره اميد جان تازه اي در تحقيقات فضايي احساس کرده است شاهد رونمايي چهار ماهواره "رصد"، "ظفر"، "فجر" و "اميرکبير" با ماموريتهاي مطالعه در مورد حوادث طبيعي، سنجش از راه دور و تصوير برداري بود.

ايران که تاکنون موفق به ساخت ماهواره هاي مصباح، زهره، سينا، اميد و طلوع و ماهواره برهاي سيمرغ، سفير، سفير اميد، کاوشگر 1 و 2 شده است، گامهاي ديگري را در حوزه ساخت ماهواره ها با کاربردهاي متفاوت برداشته است. رونمايي از چهار ماهواره جديد "رصد"، "ظفر"، "فجر" و "اميرکبير" حاکي از گامهاي موفقيت آميز محققان کشور است.

ماهواره فجر به همت وزارت دفاع و پشتيباني نيروهاي مسلح و وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات اجرايي شد. اين ماهواره، انرژي مورد نياز خود را از سلولهاي خورشيدي تامين مي کند و از نوع ماهواره هاي شناسايي است که ماندگاري و پايداري خوبي دارد و مي‌تواند مدت طولاني تري در فضا بماند.

ماهواره رصد نيز از ديگر پروژه هاي حوزه هوا و فضا است که ماموريت اصلي اين ماهواره براي تصويربرداري و سنجش از دور است. تصاوير اين ماهواره داراي کاربردهاي هواشناسي، تشخيص مرزهاي دريايي و ترسيم مسير حرکت رودخانه ها است که از اين تصاوير در طرح هاي ملي استفاده خواهد شد.